About

Friday, August 29, 2014

.: di Sini LaHirnya seBuah Cinta :.

As salam..

salam jumaat yg mulia...
short n3 ..

just to wish..
selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yg ke-57..
moga negara dan rakyatnya lebih MERDEKA dalam erti kata yang sebenar.. Amin....

aktiviti tadika arif, jumaat lalu..
mewarna.. herm... tengok hasilnya...
hawat comot semacam je ni abang ayep...ngee...
budak 5 tahun 5 bulan mewarna.. ^_^

esok, ada sambutan kemerdekaan kt sekolah, si abah jerlah teman kan..
mama nak kemas2 petang bertolak balik johor, ahad daftarkan anak sedara sepupu masuk UTM skudai...

selamat berhujung minggu n happy holiday! ^_~

Thursday, August 28, 2014

.: 3 sYawaL beraya ke bukit payuNg :.

 As salam..

Salam hari Khamis..
Sambung lagi cerita syawal kami..
hihi... baru minggu ni, sempat draft n3 berderet tuk minggu ni..layankan jerlah ye..hihi..

3 syawal, bawa emak dan kakak no.4 beraya ke rumah kakak no.3 di Bukit Payung, alor setar..
perjalanan hampir 1 jam saja..
happy sikit anak-anak hari ni dapat jalan jalan kan..hihi..

bergambar depan "Mahligai Emak" ..ups.. kantoi.. cik putih dah buta, berlobang..ngee..

huhu.. gambar tak semenggah pun mau tempek ka?..hiii..

anak-anak mood takmau ambil gambar, muka terpaksa la tuh!..haih !
Dah sampai rumah kakak, memang bermain sakan la anak-anak..
rumah kampung, laman luas, lapang.. happy sungguh depa..
masuk dalam rumah, main hp n tab pula.. anak-anak zaman sekarang..hii

Menu rumah kakak pun terangkat..
selalu mai sini, inilah menu permintaan..
Gulai daging campur batang pisang wajib!

selain tu, asam pedas batang keladi, ayam masak merah, ikan bakar dan ulaman~


air special, sedap.. keladi rasa macam makan aiskrim bau dia.. hii..

3 hidangan untuk rombongan kami hari tu.. ^_^

senda gurau 3 sepupu.. akeem lena diulit mimpi dalam rumah time ni..hii..
ok, sekian saja cerita raya mama untuk tahun ni di Kedah..
macam tak raya sangat pun masa kt kedah sebab mak tak sihat kan..
the next day, raya ke-4, kami dah siap-siap balik KL dah..
esoknya, raya ke-5 si abahnye kerja..hukhuk..
but, petang raya ke-5, kami bertolak balik Johor pula..

next stori mori ye..

thanks sudi singgah sini.. ^_~

Wednesday, August 27, 2014

.: WW : uLar & aKeem :.

As salam...

balik kampung raya lalu, lepak2 petang 2 syawal..
sepupu mama a.k.a pak su ghani budak-budak ni..
bawa ular sawa belaan beliau..

weeiiii... geli geleman..
tapi nak jugak tengok .. hii...

akeem mula-mula cam seram jugak..
lepas tu OK.. lagi mau picit2nya ular tu..hii..

si abang arif?
hiii... jangan di tanya..
lari tak cukup tanah dia..
hahaha... muka pecat bila orang usik tanya pasal ular..huu...
itu yg kontra nya adik dan abang ^_~

layan sikit gambar di bawah ni..
banyak snap sebenarnya, banyak juruphoto masa tu.. hii..
tapi sikit jerlah interframe... yg snap pakai camera jer ni..
masing-masing sibuk pegang HP masing-masing nak rakamkan gambar..
^_^
layan....


mula-mula berani-berani takut lagi.. lepas tu, dia genggam erat la itu ular..hii..

si abah pun nak juge...hii...

ni rik takut ni...si akeem..hii..
ok, selamat bertugas! ^_^

Tuesday, August 26, 2014

.: 2 syaWaL kaMi : maCam tak Raya :.

As salam..

Throwback lagi..
2 syawal kami, masih di Sik, kedah..
tak kemana juga.. di sana hujan kan 2 syawal..
sewal pagi, kami 3 beradik (mama n kakak no.1 & no.4) + menantu sibuk kemaskan rumah emak..
almaklum, ditinggalkan hampir sebulan dan tak berapa terurus..
dari pagi mulakan operasi.. menginjak ke tengahari..
tunggu kakak no.3 sampai dari Alor Setar..
sampai jer, dia jadi tukang masak untuk semua..

2 syawal, memang tak sempat berbaju raya pun..
orang datang pun , mood pakai baju biasa jer..ngee..

lewat petang kawan lama bertandang..
kawan setadika dulu...
umaaaiih... punya lama tak jumpa kan...hampir 28 tahun..
nasib masih boleh kenai..hihi...

yang malangnya, lupa nak bergambar..hukhuk.. rugi la..
sorry ye kawan tadikaku Fazizah, kalau tak..boleh abadikan gambar disini..huu~
rugi dan menyesalnye...huuu~

ok, layan gambar sket..
eh gambar menu makanan je lebih ni..
menu masakan kakak mama no.3 ni... mabeles mabeles!


selingan - akeem bersama tok di petang 1 syawal.. ^_^

2 syawal, di rumah jer mereka, sebab cuaca hujan jer...
Zoom in menu of dat day... lunch time 2 syawal ~


bawak 3 rasa~

ayam panggang bersama air asam~

sayur campur~

5 hidang untuk kami 4 family dan atoknye..
Sekian, terima kasih sudi singgah~

Monday, August 25, 2014

.: baLik kG raya di KedaH & 1 syaWaL kaMi :.

As salam..

Salam Isnin..
wohoo.... lambatnya nak up stori pasal raya..
huu.. apa nak buat, weekend penuh dengan aktiviti..
last weekend jer longgar sikit, tapi masih penuhi undangan open house ..
next weekend bz jugak, bertolak ke Johor lagi..
hantarkan anak sedara sepupu, daftar diri ke UTM, Skudai..
penuh lagi jadual weekend kami...

macam tak puas pula lepak di rumah..huu..
ok, back to the tittle..
sudah agak lambat tapi mau juga abadikan di sini..
cerita raya lalu, turn beraya di Kedah..
as usual, balik kedah sure akan tempuh jem yang akan makan berbelas jam..
dr KL- Kuala Kangsar 8 jam, singgah rumah kakak sekejap berbuka di sana..
lepas isyak, bertolak balik sik..huu..
dr Kuala Kangsar ke Sik kedah pun +-4 jam rasanya...
sabar jerlah en driver..huu..
Malam raya, tak lepas peluang main bunga api..
extra tahun ni, ada mercun..ngee...
tengok jerlah, si lelaki-lelaki jer melayan..
nak try idok ler berani..hii..


ok, sebab tak terlambat sangat abadikan kisah 1 syawal kami ni..
mood cerita pun dah terbang jauh..
tempek gambar jerlah..

1 syawal, kami dirumah mak saja..
tiada agenda jalan-jalan..
cuma paginya pergi ziarah pusara arwah ayah..
sebabnya tahun ni, mak tak berapa sihat..
jalan pun masih berteman tongkat kaki 4 tu..
awal ramadhan, mak jatuh sakit, kemudian sampai sekarang kaki tak berapa kuat nak jalan..
sekarang pun tinggal dengan kakak, berselang kakak di kulim dan kakak di Alor Setar.. :(

ok, moh layan gambar yang ada ni ye..
awal 1 syawal, cuma family mama n family kakak no.4 jer yang ada (kak mah)..
lain-lain, kakak no.2 balik selepas solat raya
kakak no.1 balik petang 1 syawal
kakak no.3 balik petang 2 syawal
adik bongsu, balik dah 3 syawal malamnya..

awal pagi syawal.. kanak-kanak riang~

adik abang, akeem vs aina

adik vs abang~

sepupu mereka, abang ijat dan aina~


gambar tak sharp la..huu.. si abah takde time ni..huu~

kakak n aina, emak dan arif haidar~


candid~

*yang si abang arif dok pegang tu, tongkat yang emak gunakan sebagai bantuan bila berjalan~


family kecik kami di 1 syawal.. ada je tak kena dgn gambar-gambar ni..huu~

family kakak, herm.. pencahayaan terlebih sudah.. patut bergambar kt luar rumah baru cun kan.. huhu..

sesi menjamu selera di pagi 1 syawal..

pic kiri - family kakak no.2 (kulim mai)... bergambar 1 syawal (kekurangan anak sulong lelaki, bertugas di sabah bah)..     pic kanan - family kakak no.1 (kuala kangsar mai) .. bergambar di petang 2 syawal (akeem menyelit sama, kekurangan 2 anak lelaki kakak, tak dpt balik sama..)

ups..ni pic family kakak no.3 ( Alor Setar mai).. hihi..cilok gambar depa kt FB.. kt kampung tak sempat ambil gambar..ngee..
ok, itu jer kot kisah 1 syawal..
sepanjang hari kat rumah emak saja,
tunggu tetamu datang... ^_^

Sekian, terima kasih sudi singgah~

Thursday, August 21, 2014

.: reZeki taK terjaNgka :.

As salam...

Salam 25syawal...
fuuuh...sekejapan saja masa berlalu..

nak membebel lebih, sudah lambat..
patut semalam nak post n3 wordless wednesday..
tapi baru sempat post hari ni..
so, jadi wordless thursday la yek ^_~…

layan gambo..
next week la kot, cerita panjang..
hope ada time draft kat rumah... huu..

selamat bertugas!

ooh rezeki tak terjangka ini...
antara 5 peserta kategori perempuan, baju raya tercanteeek katenye...
cantik ke?.. hii..
ramai jeles ni tau..kikiki.., sbb baju kite biasa2 aje.. di mata juri ada faktor pemilihannya tersendiri kan..
juri adalah anak dan menantu bigbos [anak Rosyam Noor  ler tu ^_~]

jgn jeles tengok sape yg kasi hadiah kt kite..

hahaha... ^_~