About

Friday, July 25, 2014

.: saLam AiDilfitRi 2014:.

As salam..

Mood raya dah mariii...
teruja dengar perkhabaran en suami, cuti rayanya lulus!
sampai raya ke4 jer.. jadilah... janji cuti...

oooh mama onleave ni MC sebenarnya..
demam 3 serangkai plus demam suspen  .. risau takut cuti en suami tak lulus... hii...

dah kata lulus ni, baru sedap sket badan ni rasa.. hii...
semalam jumpa doktor, suhu badan dh nak cecah 39°C ... patut la rasa panas sangat...

balik tu, doktor suruh berbuka dan makan ubat..
dah buat semua tu, terus pengsan lena...
bangun ok sket, cuma pagi ni masih berbaki rasa tak sedap badan...
get well soon badan...
nak raya ni, tak best la taksihat kan...

ok... kepada semua selamat menyambut aidilfitri..
mohon maaf zahir & batin...
selamat pulang ke kampung halaman masing- masing ..
berhati-hati di jalan raya...

jumpa lagi Ogos nanti ^_^

Wednesday, July 23, 2014

.: berbuKa di KampuNg : coBaaN.. :.

As salam...

Salam ramadhan ke-25...
Sekejap sangat berlalunya hari-hari di bulan ramadhan kali ni..
rasanya belum tempek pic makanan masak sendiri kot ramadhan kali ni..
memang takde ambil gambar pun..
masa pantas berlalu..
weekdays, balik dah jam berapa..
beli siap jer..
sampai rumah siapkan hidangan.
sampai waktu terus berbuka..

weekend pula..
banyak benda nak disettlekan..
ada juga masak sendiri ..
menu biasa2 ajer..
buat itu ini, dah berbuka..kemas..siap!

huu...
demikianlah peredaran masa..
tanpa sedar dah di hujung hujung ramadhan..
sayunya. :'(
entah bertemu atau tidak ramadhan berikutnya...huu...

****----*****
ok, berbalik tajuk..
sabtuahad minggu ke2 ramadhan..
balik kampung si abahnye @ pontian..
jumaat malam bertolak, sampai dkt nak sahur dah..
giler mengantuk sgt time balik tu...
mama memang pengsan terus tk sedar masuk je kete..
si abah pulak beberapa kali berenti sebab mengantuk..
katanya berapa kali jugak macam weeng je time drive..
uuuiihh bahaya!
maklum balik di hari bekerja lepas berbuka..
badan penat dan mengantuk..
mujur selamat sampai walaupun lewat sikit dari kebiasaan..huu..

sebab belum ada n3 makanan, moh kita tempek gambar makanan ye..
menu di hari pertama dan kedua berbuka di kampung..
mak aiih.. punya banyak makanan, senak perut dibuatnya...

sebenarnya, plan takmau ambil nasi sepanjang ramadhan ni..kekunun diet la tu...
tapi air manis, makanan lain2 bedal jer...kikiki...
(nak berdiet atkin tak mampu lagi...huhu..)
tapiii sudahnya ke laut juga, bila balik kampung...
kena juga ambil nasi, penat MIL masak banyak2 kan..kecik ati pulak nanti..hii...
dah tu, berbuka makan nasi..
dalam jam 9 ke 10pm pulak..
menu kedua pulak..berat jugak...
day1 - soto
day 2 - laksa utara..

phewww... sabo jerlah kan..
makan sampai 2 kali..berat2 pulak tu..
memang cobaan sungguh la..hihi...
apapun tq MIL .. suka masak banyak banyak kalau anak menantu balik...hii...

sekarang, sebolehnya tak ambil nasi..
sahur pun cuma oat dengan ratah lauk or sup..herm... harap2 berpanjangan la semangat ni...hiii...

ok ok... moh tempek pic sket..
tak interframe semua pun menu..
makin kurang mood mengambil gambar sekarang..huuu..

p.s PrayforGaza#PrayforMH17...

Monday, July 21, 2014

.: miSi weeKenD:.

As salam...

salam 23 Ramadhan...
sabtu lalu, menjalankan 2,3 misi...
misi 1 menjahit baju raya sendiri, emak dan ibu pengasuh - done, cuma nak kelim2 jer lagi...

misi 2 - membeli cat untuk rumah Nilai..
fuuuh beli cat saja untuk 1 rumah dah mencecah ratus-ratus kan...pheww lap peluh ^_~
tapi demi nak memastikan ianya completed before masukkan barangan dan meneruskan misi-misi berikutnya, kita On kan ajer...
lagi pula, ada orang offer untuk catkan..
upah orang jer, tak larat nak cat sendiri dgn anak- anak yang 'rajin sangat' nak menolong nanti..ngee...

tapi tak sempat siap pun sebelum raya ni..
sbb yang ngecatnye member ofis jugak..
sabtuahad jer dia On..
its ok, tak rushing pun..

Misi seterusnya, mencari keperluan tambahan untuk raya...
jalan2 sambil jamu mata
memeriahkan suasana di mall.. ^_^
kami terjah mydin subang jer..
sambil berbuka puasa di sana...
Alhamdulillah, sempat reserved tempat dan order siap2, cukup time pi makan..
surau pun sebelahnye ajer..sonang!

ok itu je kot misi sabtu
ahad?
ke mana lagi kalau tidak ke rumah Nilai
menghantar Cat dan meronda ronda kat Nilai 3 pula..
walaweeiii orang, ramainyee....
dgn cuaca panas, sekejap saja kat sana..
tapi sempat juga rembat 2,3 barang..
ngee... mana boleh berjalan saja kan..
hihi...

ok..selamat membuat persiapan raya
minggu last ni...  ^_~

p.s  #prayformh17#prayforgaza :'(

Friday, July 18, 2014

.: seBak : PrayForMH17 :.

As salam...

Salam jumaat yg mulia, ramadhan ke-20..

mood pagi ni sebak, sedih sayu...

Alfatihah ... :'(
takziah buat keluarga mangsa...
(mesti sangat sedih dan sayu, beberapa hari lagi nak sambut syawal kan..huu....)


Thursday, July 17, 2014

.: kuiH raYa taHun Ni :.

As salam..

salam ramadhan ke-19..
fuuh menghitung hari je nak raya kan..
mood tak sabar nak balik kampunggggg! hiii...
turn raya di kedah tahun ni.. ^_~
harap dapat berkumpul 6 beradik kami...
in sha Allah...

oooh perihal kuih raya, as usual tiap2 tahun pun tak pernahnya nak buat sendiri... main tunjuk2 jer...
tahun ni promosi kuih raya kat ofis pun kurang meriah..
tapi ada jugak la...
mama ada order juge...
popia nestum dan confleks coklat...
confleks coklat dah nak abis sebalang..sedap sangat! hii....

selain tu, beli kat gudang kuih dan kerepek @ Rengit, Johor, Azhar Manufacturing SB.
tiap2 tahun kalau balik johor, memang wajib terjah sini..
harga berpatutan dan sedap ....

baru ni balik, memang memborong sakan
sekali belikan utk kakak2 dan ibu pengasuh order.. waah meriah nye weeeh...
penuh cik alza, dengan muatan buah2 an tempatan lagi masa balik tuu...
sendat! ... ngee... ^_^
tapi puas hati la...
takyah nak spend lebih money utk bab kuih muih ni...

kengkawan macamana persiapan?
mesti ada je yg rajin buat sendiri kan...
haih la si mama, harap2 tahun2 mendatang terbuka hati nak mencuba buat juga...hihi..
yg penting, ada extra time utk buat semua tu..
sebab skrg ni, masa suntuk sungguh ...
buat ituini, menjahit memasak..
dah habis wktu utk hari tu...
memang terasa cepatnya masa tu berlalu lah...

ok , selamat membuat persiapan..
yg penting, jgn membazir ye, biar perpada saja...
janji ikut kemampuan diri...
^_^

Wednesday, July 16, 2014

.: PotLuck sEbELum RamadHan :.

As salam..

Salam Ramadhan ke-18..
fuuuh sekejapan masa berlalu kan...
pantas!
baju raya sendiri tak siap lagi ni weehh.. ngee...
In sha Allah.. on time disiapkan, tk berfesyen pun.. kurung saja, itu yg paling selesa ^_~

ooh, mau abadikan kisah potluck kami..
untuk ke sekian kalinya.. kenangan semua ni kan... harus stori kt sini..

Jumaat terakhir bulan Sya'aban..
as usual, bawa makanan sorang sikit..
kumpulkan jadi membukit.. banyak ooo...
buat time lunch..
menu mana as usual juga..
Laksa in d house.. hihihi..

jom jamu mata dgn sajian kami hari tu..
semua pun best best..
tak larat nak makan, siap tapau memasing.. hii.. ^_~
malas nak interframekan semua gambar
cukup sekadar menu dan tuan rumah kedaung.. hii..

ok, selamat meneruskan ibadah puasa..
macam hari isnin pulak rasa..
sebab baru masuk kerja minggu ni..
^_^

Friday, July 11, 2014

.: teMpaHan LakSa di buLan RamadhaN :.

As salam..

Salam ramadhan ke-13..
Alhamdulillah...

bertemu lagi, hihi.. dah serupa chipsmore skrg, kejap ada, kejap takde..^_~

nak blogwalking nak blogwalking..
sebelum tu, tulis 1 cerita lah dulu..
semalam pun takde n3 kn...

haa... malam tadi gigih buat laksa memalam tau..
dah dekat kul 10 baru start masak..
semalam berbuka kat luar, dan cari brg sket sebelum balik kampung johor malam ni...

memasak apa?
haaa canggih tak dpt tempahan laksa dari seorang datuk...
kikiki.. macam bagus je kan...
alaa datuk kat ofis ni jer...
kisahnya, dia merasa makan laksa mama bawa time buat potluck sebelum puasa hari tu...
terus pula request nak makan bulan puasa ni ...
takde lah buat banyak, sekadar sebungkus laksa, cukup untuk 10 orang makan rasanya.…^_~

gigih pepagi bawak laksa, sekejap lagi datuk ambil.. ngee..
jarang kot orang menempah suruh buat laksa ni, first n last pun masa tahun 2010, member tempah utk birthday party anak dia...
lepas tu takdelah....

agak2 kalau bukak gerai depan rumah nilai nanti, sebelahnya ABC laris tak?...
hahaha... berangan, Nad la ni bg idea. . hihi...

ooh modal buat laksa ni, selain ikan, yg sangaaaat mahalnya skrg ni adalah bunga kantan, dah la susah nk dapat, sekali setelah puas mencari, dapat la yg dah lunyai juga.. rm3.50/pcs...pheww...
last stok itu pun, ada 2 pcs =rm7... pheww .. sabar jerlah...

ok ok.. nak berBW...
harap air tangan ni boleh menjadi sumber rezeki juga di masa mendatang..
time jadi Fully Housewife ke kan...
boleh niaga sampingan ... depan umah dulu pun jadi la... hihihi...

ok.. selamat bertugas, selamat berhujung minggu.. balik Johor malam kang.. ^_~…

Wednesday, July 9, 2014

.: WW : in ProGress - weekEnD hoMe :.

As salam...

salam ramadhan ke-11..
Alhamdulillah....

perkara mengujakan sekarang
in progress, our weekend home!
@ nilai...
penantian dari tahun 2011.. pheww...
^_^

Alhamdulillah.. moga diberi kesempatan untuk menetap sepenuhnya nanti..
in sha Allah...

p.s selamat bertugas !

Tuesday, July 8, 2014

.: aKtiviti cUti seKolah laLu :.

As salam..

salam ramadhan ke-10..
Alhamdulillah...

herm.. masa oh masa..
huu...

cukup sikit2 jerlah membebel kan
bulan puasa ni .. ^_^

aktiviti musim cuti sekolah lalu..
bulan 5 kan.. haih lama sudah berlalu..hihi..baru nak stori..ngee...

boleh la dari takde langsung kan..
takde program jalan jauh2 pun..
makabah bz kononnya, anak redha' jerlah..

sbg pengisian musim cuti sekolah
bawa jugak anakanak ke Pusat Sains Negara, Bukit Kiara..
haih, dah berapa kali dah pergi..
tapi teruja si anakanak tetap jelas terasa
takde istilah boring ke tempat macam ni pada mereka..
ada fish besobeso, aktiviti macammacam dll...

kebetulan cuti sekolah, masuk adalah percuma ye... untung laa...siap ada sesi cabutan bertuah lagi kat dalam tu... ^_^

ok, tempek je pic yang disnap ntah apa apa jer ni..
guna phone jer, lepas balik kenduri terus singgah sini..
berbaju kurunglah kite ye... hihi..
sopan... ^_~

p.s ada insiden menggelikan hati, sempena musim sekolah tu, dah lupa apa programnya, tapi ada zombi 2 orang dan seorang paripari berkeliaran, mujur sepanjang dalam tu, si abang tak perasan kewujudan mereka, walhal ada je kt belakang dia, tepi dia.. tapi memang dia tak nampak.. leka main benda lain... sekali time dah nak balik baru dia perasan, zombi nak mai dekat dia.. dia punya lari tak hengat..terus meluru masuk toilet.. hu.. si mama pun pecut ikut sama la.. anak haiih... tercungap2 dia... siap tanya, 'mama zombi dh tkde ke? ayep takut'.. takut bukan main... hahaha... adiknya akeem? .. releks je tengok zombi tu dgn abahnye.. kikiki.. abang abang, harap je badan beso.. ngee... lepas pada tu, terus di ajak kita balik... herm.. memang tak sempat la bergambar dgn zombi pun... ^_^

ok.. selamat bertugas! mood update guna phone lagi.. hu.. apakan daya.. :(

Friday, July 4, 2014

.: aNak oMak eh :.

As salam..

salam ramadhan ke-6.. alhamdulillah..
sekejap je kn 6 ramadhan dah..

hati tak berapa tenteram...
emak tak berapa sihat di kampung :'(
sekarang emak duduk dengan kakak
harap emak pulih seperti biasa...
doakan ye...terasa2 nak terbang balik ke kampung... huu..mujur ada kakak yang dekat dgn emak... :'(
in sha Allah... mohon doa emak cepat pulih..Aminn...
*********-

ok, berbalik ke kisah anakanak..
anak omak sorang ni
muhammad asyraf hakeem namanya...
bila manja2 panggilnya akeem...
bila nak marah..jadilah panggilan penuh..
muhammad asyraf hakeeeeeemmm...
takpun.... asyraaaaaaffff...!
ngeee....

ni haaa...suka noo main masakmasak..
mainan punya banyak..
alatan memasak jugak jadi kegemaran..
herm....

peel anak2, pasti akan melalui fasa ini kan..
suka punggah alatan dapur utk jadikan mainan dia..
akeem oh akeem... ^_~

layan gambar skett....

selamat bertugas!
selamat berhujung minggu!

Thursday, July 3, 2014

.: maKan sempeNa aNniversaRy & haRi Gaji :.

As salam..
salam Ramadhan ke-5.. Alhamdulillah...

herm... cerita lama, tapi nk jugak abadikan disini..
tanggal 31 mei lalu, wedd anniversary kami yang ke-6 ..As-Az.. ^_~…
takdelah sambut special pun..
dan takde pun sesi tukar2 hadiah ke apa..
dah terbiasa gitu... huu.. hii..

kebetulan hari gaji pulak kan..
so, plan dinner kt luar jerlah
lama tak dinner luar kan..

dan lagi syukur juga, bermula tarikh tu ada sedikit increment.. alhamdulillah...
nampak juga ada penghargaan buat yang masih setia di 'sini'.. 9 tahun dah berkhidmat di 'sini'..
next year, mei genap 10 tahun..
moga masih boleh bertahan.. kalau tiada aral... Aminn...

ok, moh tempek pic makanmakan..
tidaklah ke restoran or hotel hebat pun..
dekat2 saja, dah lama niat nak makan kt sini..tapi tkde kesempatan..

percubaan pertama, boleh tahan...
service pantas, makanan sedap, harga sangat berpatutan...
next time boleh singgah makan lagi ^_^

lokasi : restoran sukhumvit, tmn datuk harun, PJ.

pilih set B.. berbaloi untuk 4 orang kami makan, licin semua ^_^

ok, selamat menunaikan ibadah di bulan puasa, selamat bertugas!

Wednesday, July 2, 2014

.: Ww : jumP toGetheR :.

As salam...

Salam 4 ramadhan...

layankan peel anakanak bujang kat rumah ni..
kuat bergaduh juga depa dua ni..
adik abang sama je ..
time cari gaduh, gaduh ler bising 1 rumah..
last sekali mama abah bersuara petir ...kikiki... nak jugak mama abah join sekaki kan..

anak oh anak...

time baik ok, boleh buat pakatan main samasama..

paling suka berpakat time sepahkan rumah..
main mainan..
main tembaktembak..
main tulis tulis..

time baik baik la..
lumrah ^_^…

eh wednesday today..
wordless ye...

layankan piccas ni..
time baik, main jump together gether..
hiii...

selamat bertugas !

Tuesday, July 1, 2014

.: aktiViti buLan PuAsa :.

As salam..

salam 3 ramadhan.. Alhamdulillah..
moga kita semua terus dikurniakan ksihatan yg baik sepanjang menjalani ibadah di bulan puasa ini.. in sha Allah..

hermm... again.. belum sempat menaip n3 di lappy.. phone saja mampu..hu..

apapun itu pun dah cukup baik kan..
herm...seronok pulak baca citer orang sopink2 raya di bulan puasa ni..
happening gitu suasana kan.

bagi mama ni.. tahun ni terima jugak orang menempah baju.. sudahnya rasa macam tak cukup masa pulak tahun ni nak kuar berjalan time weekend.
apo nak dikato..
weekend je kot ada masa nak menjahit..
weekdays.. macam semalam balik kerja, masak, makan, solat.. terus rasa nak landing.
tak mampu nak berjaga utk menjahit..huu..

baju husband n anak2 pun rasa macam tahun ni beli siap jer...wuu...
tak daya kot.. plus semacam bosan pula tiap2 tahun baju melayu leher johor jer..
mungkin tahun ni tukar baju melayu leher cekak musang pulak..
leher cekak musang. dh belajar tp macam tak confident sgt lagi..
ambil masa kot .leceh sket..
baik beli siap je kan. hihi.. ^_~ alasan !

menu berbuka sekarang, buat masa ni..
masak sendiri.. balik kerja pun awai sket..sempat la masak simple2..
tapi kalau rasa tak sempat, beli la nampak gaya.. herm..kt area sini, bazar ramadhan bercambah... main tunjuk2 je nak makan apa...hihi..

ok, cukup membebel bab puasa dan aktiviti di bulan puasa ni..
next time ada can kita abadikan kisah cuti2 di A' Famosa Resort  ye.

Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah2 lain di bulan baik ni.
In sha Allah... ^_^

selamat bertugas!