About

Wednesday, April 30, 2014

.: WW : SterENG kereTa :.

As salam..

Gadget baru buat si anak-anak..

hari pertama, teruja, masuk hari berikutnya...
dah booo layan...huuu~



kisahnya membeli, sebab member ofis yang nak membeli untuk anaknya..
sekali jalan la, beli online..

sekali, bila dah dapat..
bertahan sehari dua je dilayan, lepas tu, dibiar sepi..
huhu.. kesian mainan :'(


p/s tujuan beli supaya si adik tak kacau stereng kereta bila si abah driving, tapi huu.. sama jer.. kalau dia rasa nak kacau, dia kacau juge.. alahai..akeem..

Tuesday, April 29, 2014

.: daRi saHabat :.

As salam..

Salam selasa...
n3 pendek saja boleh..?
hendak mengabadikan pemberian sahabat..

FM - bandung dan Terengganu dari member ofis yang jenjalan ke sana.. Zoo Melaka oleh diri sendiri..lalala.. hehe~
& special thanks to.. Nad a.k.a MamaZakwaNayli...
atas pemberian hadiah harijadi untuk pn mama ni..
so... special, sebab shawl pertama jenis cenggini..
kaler pun cantik.. thanks Nad... sayaissukasangatsangat ! ^_^

selfie ..ngehngehngeh.. lama tuan tanah tak interframe kan..ngee..
dan masa besday lalu, kakak juga ada bagi hadiah kerongsang yang comel..
pakai dengan shawl di atas tapi tak nampak pula..hu..
Tq kak.. terharu orang bagi-bagi hadiah ni..
teruja dibuatnya. .. ^_^ !

sekali lagi.. thanks........... !

Monday, April 28, 2014

.: aSkar MeLayu :.

As salam..

Salam hari isnin..
minggu terakhir bulan April..
bakal muncul bulan Mei pula..dalam sedar tak sedar kan..
dah habis 1/3 tahun 2014.. cepat sungguh!

***********
berbalik tajuk..
anak-anak ini, memang berkenan lama dah dengan uniform celoreng askar ni..
nampak hebat dimata mereka ^_^
sebelum ni, mencari juga tapi tak beriya mana pun..
kebetulan ke pasar pagi weekend lepas boleh pula terjumpa..
waaaah..pucuk dicita ulam mendatang...
terus la grab... cuma untuk si adik sesuai yang bersaiz seluar pendek jer..
hu.... jadilah akeem ye.. ^_^

happy kemain, dan-dan tu nak pakai tau..
balik rumah, terus melaram.. siap dengan pistol2 lagi..sayangnya senapang dah rosak semua..
layankan jerlah..
sempat juga en abah snapkan aksi mereka..
bagus lakonan mereka berdua ni.. hehe..
penuh aksi main perang-perang ye..
budak lelaki kan, gitulah.. ^_^

pose dulu... huu.. akeem tu, kalau disuruh memang tak dilayan..wuu...

akeem.. hari ni genap usianya, 2 tahun 4 bulan.. rupa macam baby lagi...hee...


aim sasaran..waaah bukan main lagi..

siap meniarap-niarap ha...

adik vs abang~


adik tumpang dulu, kena tembak!..hahaha..

amboi dik.. lama benor matinya.. hehe~

adik~abang... tercapai sudah impian sekian lama~ ^_^
anak-anak dah kian besar ni
hari-hari rumah riuh rendah dengan suara mereka...
tak bergaduh, bergalak main sama-sama..
Alhamdulillah... sihat selalu ye anak-anak..
baru ceria sehari-hari mama ... ^_^


p.s selamat bertugas!

Friday, April 25, 2014

.: di taDika :.

As salam...

Salam jumaat kengkawan...
Herm... ntah bila nak ada kelapangan semacam dulu...
Sekarang masa terasa singkat, disingkatkan lagi dengan banyak perkara yang kita nak buat..
Kerja ofis yang takkan pernah habis, kerja rumah juga yang takkan pernah habis..
Sekarang mencari waktu untuk sesi menjahit pula..
Yaaa.... sudah menghampiri ramadhan kan...

Tahun ni, ada pula yang menempah baju, setakad 4,5 pasang boleh la...
Diri sendiri dan family sendiri lagi..
Tak terkejar dek tangan nanti..
Time weekend je pun nak menjahit pun...
*****

Berbalik tajuk... ceritanya di tadika arif..
Eh takde cerita sangat pun, cuma nak abadikan 2,3 keping gambarnya di tadika..
Group wassap AJK tadika, en abah la AJK nye.. mama idak...


Ooh perkembangam arif, setakad ni okok saja..
Cuma bab bersosial ni dia kurang sket kata cikgu..
Dia pemalu dan susah nak cakap lebih2..
Kalau dia nak sesuatu, cikgu akan tanya dia berulang kali nak bagi di cakap lebih sket..

Bab belajar, bila bagi tugasan, dia cepat siapkan..
Alhamdulillah...
Bab makan?
Haha.. yang ni dia tak segan, mesti dia menambah..
Ada sampai 3 kali menambah kata cikgu , adoooi kamu kan ayep... memang la.. :P
Bila balik, mama tanya, hari ni makan tambah tak?
Ayep mintak tambah, 2 kali je mama... hahaha.. ayep ayep.....
Takpe la ayep, janji kamu happy, setakad ni takde la sampai obes kot..

Piccas di bawah ni agak lama dah..
Sekarang tadikanya sudah berwajah baru, sudah ubahsuai dapur dan mengecat..
Sesi gotong royong dibuat semasa cuti sekolah lalu...
En abah turut serta, next time tempek gambarnya disini ye.. :-)

Meh tempek pic apa yang ada...
Sesi belajar membuat sandwich :-)..comel mereka..

Ayep makan..sedap eee... :P






Gambar2 semasa sesi pengagihan goodies bag birthdaynya mac lalu..
Arif suka buat muka blur..
Time ni 2 kelas bergabung, 5tahun dan 6tahun...
Arif happy sangat, tapi wajahnya macam tak happy jerkan..hahaha..
Kawan2 nya yang terlebih happy :-)
Moga ada peluang potong kek pula tahun depan ye... amin...

*pic credit to cikgu2 arif di tadika ..rajin menyenap dan wassap :-)

P.s selamat berhujung minggu, enjoy ur weekend! :-)

Thursday, April 24, 2014

.: raNDoM piCcaS :.

As salam..

Huuu... bz bz bz.. badan pun lemah jer...
Mau juga update blog yang kian suram ni..

Tempek pic yang ado..
Random, snap by phone..


Arif ke pasar bersama en abah..

Gelagat dua beradik at Giant KINRARA... sabar ye mama tengah jamu mata kt belakang nun... :-)
Si abang di rumah.. layan jer...


Makan2 bersama family adik..
Sian si harith yang terliur tengok abang akeem makan..nyum nyum...

Sekian... :-)

Tuesday, April 22, 2014

.: kePuLangaN eMak :.

As salam..

salam hari Selasa..
wallah... serupa macam terlalu lama sangat tidak menjengah ke blog kesayangan ini..
huwaaaa.. kenapa makin hari makin kurang kelapangan masa ni..
hukhuk... kadangkala... penat fikiran dan penat fizikal juga membuatkan kita rasa..
bila ada waktu terluang tu, nak digunakan sepenuhnya untuk REST !

hahah.. macam bz bebenor jer gambarannya kan..
ahaks.. nooo lah.. bz tu akan sentiasa menemani selagi kita hidup
dan melalui rutin seharian.. bz bz bz...
apapun ia, ceriakan diri dan gembirakan hati..
oooh membebel ke lain sudah..

ada kesempatan waktu ni (draft n3 malam tadi)..meh kita abadikan kisah sehari dua yang lepas..
tidak banyak stok gambar menggunakan dslr dah..malas nak mengusung..
sekarang banyak snap pakai HP saja.. huu.. jadilah..

berbalik tajuk, "kepulangan emak" dari menunaikan ibadah umrah, pada 12 April lalu..
Alhamdulillah setibanya emak di KLIA, kami datang menjemput..
Melihat emak sihat adanya, terasa lapang dada..Alhamdulillah syukur..
kawan emak ada seorang dua yang demam dari sana lagi.. :(

Emak, syukur la Allah permudahkan ibadah emak di sana..

Penerbangan emak selamat sampai pada, 12 April jam 5 pm gitu..
dan settle semua, ambil bagasi dll, sudah hampir jam 7 malam..
lama juga ye.. setia kami menunggu.. Arif-Akeem-Abah-Mama..
yang lain tak dapat follow..


lapar katanya_beli la roti ^_^

lama juga melepak di sini.. ramai yang setia menunggu ~

yaaa.. itu sudah nampak emak @ tok kedah budak-budak ni..

emak berjubah putih dan bertelekung ^_^ .. mesti emak penat sangat time ni, melalui perjalanan yang jauh~
Emak pergi dengan rombongan Tabung Haji..
Alhamdulillah, mudah semuanya..
diberikan juga beg bagasi serta 2 beg kecil.. muat-muat mak beli barang dan masuk semua dalam tu..
tak sangka, macam-macam mak belikan..
tak lupa untuk kawan-kawan mak dan saudara..
pandai juga emak membeli ^_^.. ingat pada saudara dan kawan-kawan..
eh.. anak dia juga, serta cucu-cucu .. Terima Kasih mak..

ini ole-ole untuk mama n family.. jaket tu, untuk arif pun ada, tapi tak muat =P
12 April 2014 - emak tiba di tanahair..
13, 14, 15 April - emak berselang seli..sekejap kat rumah mama, kakak dan adik.. sempat di bawa jalan-jalan juga oleh adik..ada sehari tu, emak demam.. sekejap tu batuk dan selesema..kemudian macam dah OK

16 April - bangun pagi.. emak tak boleh gerakkan badan..semacam kebas separuh badannya..
bangun tidak berdaya.. angkat tangan kanan dan kaki kanan sudah tidak terasa..
cemas..! :(

hari tu, sepatutnya mama masuk kerja, tapi awal pagi emak menunjukkan tanda-tanda tidak OK, jadi mama cuti kecemasan...nak monitor sejauh mana sakit emak..
arif pergi sekolah, dan si abah pergi kerja macam biasa..
keadaan berterusan dan makin parah, emak tak boleh berbicara..!
Allahurabbi... sedih jangan ceritalah.. cemas pun ia..
masa ni, baru terkenang.. Ya Allah.. tak bersedia lagi aku rupanya..
bila diuji...sedemikian rupa..

Emak tak dapat bangun, nak ke bilik air apatah lagi, bercakap dan nak minum pun susah..
suapkan bubur nasi, dan bagi minum melalui straw..
kebetulan, ada air zamzam.. berselawat dan bagi emak minum...

dalam tempoh tu, berkali inform adik dan suami suruh balik sekarang untuk hantar mak ke Hospital..
risau nya hanya Tuhan yang tahu waktu tu..
mengadu dengan kakak..Ya Allah.. sungguh terasa macam tak percaya..
dengan tiba-tiba emak jadi macam tu...
'Strok kah?'... Allah..minta simpang..tapi itu yang bermain di fikiran waktu tu.. :'(

membawa ke jam 1115am.. emak tiba-tiba memanggil nama..
katanya 'mak dah baik, ingat semula, dah boleh bangun..'..
Ya Allah.. syukur tak terhingga..
Alhamdulillah... emak dah OK lepas pada tu, dah boleh duduk...pergi ke bilik air sendiri, bercakap normal..
Alhamdulillah syukur...

sekejap lepas tu, en suami dan adik sampai dan kakak juga..
kami gerak bawa emak ke hospital.. untuk buat pemeriksaan..
menuju ke Hospital Serdang.. walaupun sudah tahu keadaan dan masa menunggunya lama..
tapi terpaksa juga.. lagipun emak dah OK sikit..
sudah boleh berjalan sendiri, dan nampak macam biasa..
suhu badan normal.. cuma masih batuk-batuk..
dari jam 1 pm membawa ke hampir jam 5 pm..
baru nama emak dipanggil..
diambil darah untuk ujian.. terpaksa menunggu 2 jam selepas untuk tahu result ujian darah..


2 jam selepas - result darah emak OK, cuma doktor bagi surat untuk emak majukan pada doktor yang biasa emak jumpa setiap bulan di kampung..
emak ada darah tinggi dan kencing manis..
rutin checkup di Hospital setiap bulan..
moga kesihatan emak terpelihara.. Amin..

pic pada sabtu lalu..hajat emak nak jumpa anak saudara berasal dari Patani menetap di Sijangkang Klang, Alhamdulillah emak nampak lebih sihat hari tu..
semalam - 21 April, emak bertolak balik..
tapi balik singgah rumah kakak mama no.3 yang menetap di Alor Setar dulu..
biar emak di situ beberapa hari sebelum terus balik ke kampung..

Doakan kesihatan emak terus terpelihara..
Emak, sihat selalu hendaknya.. Amin....

Tuesday, April 15, 2014

aGaiN ...not enough time..

As salam..
Salam selasa 15 april ...

Wohho... tajuk kemain speaking noooh..
Hehe... yes.. again.. not enough time.. nak membebel dan draft n3 di rumah..
Sampai rumah, ada aja kerja nak dibuat, sampai time nak tidur..
Malas dah nak bukak lappy..huu..
Kalau malam ni pun tak sempat jugak.. memang esok sunyi la blog ni..
Sebab tak ada dah stok draft n3 .. ini stok draft n3 terakhir..
Upload gambar random pic..
Simpan sini as a kenangan..

Layan jerlah.. sekejap lagi, ada time sikit lagi sblm 830am kita BW jap ye.. huu..

So, tempek saja pic yang ado ni.. :-)

Akeem nak merasa air kopi si abah.. dap eee... katanya..

Sweater celoreng dua beradik.. ada beberapa minggu jugak, kami merempit 4 orang pagi2 dr bukit jalil... hehe.. skrg musim hujan petang tak boleh lagi...


Melepak rumah anak sedara, kyong @sepupu si anak2.. layan ABC dan ayam goreng!



Sesekali dua beradik sporting bergambar :-)..
Awal pagi sebelum keluar breakfast di hari minggu

Sekian...