About

Monday, March 31, 2014

.: PoTong Kek : UsRah : baCaaN yaSin & jaMuan :.

As salam..

Salam hari Isnin permulaan minggu..
last day di bulan Mac, esok dah masuk April..
huu.. pantasnya masa berlalu..
berlalu sudah bulan kelahiran kami dua beranak, mama dan Arif ^_^

balik kampung baru ni sempat la sambut together2x..
kek sponser by kakak no.3, dia buatkan.. 
abang ipar dan anak kakak no.3 pun birthday bulan mac juga..
ditambah pula seorang lagi anak kakak no.4, birthday bulan yang sama.. meriah la birthday boys n girls bulan Mac ni... ^_^
(mama-arif-abang wahab (ipar)-khayra-kak yong wahiza-amzar (anak-anak saudara)- 6 orang = 6 btg lilin tapi tak tiup pun.. action jer.. hehe..)

"moga panjang umur, murah rezeki buat kami sekalian.. Amin.."


kek kukus 2 layer.. super duper yummey.. time kasey kak... mak tam kpd budak2 ni.. ^_^

akeem yang sibuk menyelit.. anak-anak jerlah interframe.. mak-mak takmo..Arif (genap 5 tahun), Amzar (genap 6 tahun) dan khaiyra (genap 7 tahun).. herm.. sedang elok jer, berturutan tahunnya.. ^_^)

6 budak kiut bersama kek mabeles.. ^_^

penuh aksi bab nak potong kek pun ye.. ihiks..

makan time... serbu.... sekejap je habis separuh kek..hee~

aina yang comot.. akeem yang belum comot.. bersama paksu~ abah takde..huu :(

sepupu yang lain~happy anak-anak walau sambut cuma mereka-mereka sahaja..
oooh balik kampung baru-baru ni without en abah..
en abah coti beku kan.. redha jerlah kena tinggai..
kami yang balik bersama..
adik dan anaknya
kakak no.4 dan 2 dari 4 anaknya (2 lagi sekolah time tu)
mama dan 2 anak..
muat 3 sekeluarga kami tanpa pasangan masing-masing dalam sebuah kereta..
hehe...boleh saja.. muat saja.. dari KL-KEdah-KL..Alhamdulillah..

ooh sambutan potong kek tu berlangsung pada, sabtu 22.03.14 sebelah tengahari..
elok sebelah petang ada majlis mak dan kawan-kawannya, datang untuk usrah dan bacaan yasin
dan bersempena dengan mak nak tunaikan umrah juga, pada 2 April nanti..
Moga dipermudahkan perjalanan dan urusan mak hendaknya.. Amin...

gambar semasa majlis usrah dan bacaan yasin tidak pula diambil..
time tu sibuk di dapur..terperangkap kat hujung dapur
ini gambar ehsan dari hp adik, itu pun dia ambil gambar dah nak habis majlis dah...
gambar tuan rumah baru nak menjamu selera (petang) dan gambar makanan..

Alhamdulillah, balik kali ni, sempat berkumpul 5 beradik kami, kecuali sorang kakak tak balik.. :( .. ooh yg tengah makan tu, kakak sulong mama dan yang sorang bhgn depan tu, kakak no. 4.. ^_^ (adik lagi beso dari kakak2.. hohoho. =P)

menu hidangan jamuan petang ~ mee kuah (resepi mak yang mabeles), agar-agar dan tembikai..+air oren..

time majlis dah selesai, baru sempat nak snap gambar.. ini dah tinggal beberapa je lagi kawan-kawan mak yang belum balik.. si montel harith bersama kakak khayra..
Alhamdulillah majlis berjalan lancar..
moga dipermudahkan urusan mak untuk menunaikan umrah 2 April nanti..
ooh akan jumpa mak lagi, 2 April nanti di KLIA sebelum mak berangkat..
Moga kesihatan mak baik-baik saja.. Amin..

p/s tak puas balik kampung, rasa masa berlalu sekejap sangat.. macam hendak balik lagi, dengan en abah pula..jom plan en abah...! hehe..

Wednesday, March 19, 2014

.: WW : TeRima kaSih, teRima KasiH.. :.

As salam..

sempena besday mama pada 14 mac lalu..
mama dapat ini... ^_^

sehari sebelum besday date, received kad comel hasil sentuhan tangan Cha @ HijauCantik.. tapi kalau nak tengok hasil seninya yang lain ada di SINI
tq soooo much my dear frenz ! so lovely~ ^_^

then, pada hari lahir, 14 mac lalu, di ofis.. adik ofis kasi hadiah juge..
ihiks.. macam pelik.. tapi sangat-sangat hargai..
Tq man! ^_^

dapat rm20.. ihiks.. Man..Man.. mula tu, ingat saja nak kenakan kita, ingatkan bagi envelop kosong, rupanya betul ada isi.. ihiks.. macam pelik je dapat hadiah duit.. tapi.. akak sukee.. =P.. janji ikhlas adanya kan..hehe..

lunch time, masing-masing 'group makan' tak bawa bekal (eh sorang je bawa), so, mama kasi belanja makan KFC .. jadilah.. ^_^

kek secret recipe yang super duper yummey.. tapi si abang yang beriya makan..sedap katanya.. ooh di beli oleh anak saudara mama.. Kak yong.. kebetulan datang rumah mama pada 15 Mac lalu.. tQ kak yong~
lastly,
mama nak interframe.. versi ala-ala lukisan potret gitu.. =P

thanks kepada semua yang memberi ucapan 'Selamat Hari Lahir'.. 
Amin.. untuk semua doa-doa kalian ~

p/s petang ni kami berangkat pulang ke kampung halaman, first time without si abah... moga perjalanan selamat sampai.. ooh balik dengan adik dan kakak~ blog pun cuti la panjang sikit..jumpa di minggu depan.. ^_^

Tuesday, March 18, 2014

.: Z00 MeLaka :.

As salam..

Salam hari Selasa..
Mengabadikan cerita yang tertangguh..
sesi jalan-jalan bandar melaka..
sebahagian dulu edisi di Zoo Melaka... 
(gara-gara tak sempat nak edit gambar..huu.. masa mencemburui ku..wuu..)
nak celoteh pun no idea dah..
idea lari weekend ni..(time draft n3 ni..hee..)
so, layan jer, gambar yang ada ye...
komen : zoo melaka best....! ^_^

pintu utama~

jalan menuju ke pintu zoo... dari tapak parking kereta..^_^.. jamu mata sket..
habuan untuk anak-anak.. topi berspek~..hee~

depan ni pun mau bergambo..hee~ panas woo... time ni...


tiket. masuk dewasa =RM15 (eh kalau tak salah la, lupa dah.. aiyoo..=P), kanak-kanak baya arif tu =RM6
masuk masuk tu, camera bertukar tangan..
kasi mama pula interframe..hehe~

akeem no mood lagi, sebab mengantuk.. hoho~

ooh time kami keluar datang ke Zoo ni, dah around 1130am,  checkout hotel, then terjah Zoo terus.. hakeem tidur dalam kereta otw ke sini..itu yang moody je tu..hee~

elok-elok masuk je, kiri kanan ada burung Nuri yang cantik-cantik belaka.. suka tengok~

mau berkepit sajalah di akeem ni, mamai lagi..huu~

cantik kan..

tupai pun ada ^_^

mama balik semula pegang camera..ihiks~

jom kita.. terjah ke dalam sana~

budak ni, mau dukung saja sepanjang di zoo tu, penat si abah tu.. sian.. tapi apa nak buat kan.. timing memang tak kena betui la..hee~

sementara tunggu train datang.. intai-intai animal yang berhampiran..
disebabkan akeem yang moody, dan nak berdukung jer..
jadinya, pilihan terbaik.. naik train jerlah kami untuk melawat sekitar kawasan dalam Zoo Melaka tu..
luas juga kawasannya, better naik train kan..(eh orang panggil train ke eh.. ada istilah lainla..adooi ntah nape la ingatan ni, boleh lupa pulak dah..isk..isk.. dah tua setahun terus jadi gini =P)

nanti sambung lagi ye.. huhu~

..to be continue... =P

p/s terima kasih sudi singgah~

Monday, March 17, 2014

.: 16.03.14 : AriF was 5 years OLd ! :.

As salam..

Salam Hari Isnin..
semalam, tanggal 16.03.14 - genap usia si abang arif... 5tahun !
Happy Birthday sayang !

Harapan mama..
"Semoga kamu terus dikekalkan kesihatan yang baik dan 
membesar menjadi anak yang soleh serta bijak pandai.."
Amin..

potret wajah nya yang dia sendiri suruh mama snap kan.. weeii~ (aktiviti dalam kereta, otw balik ke rumah)

versi perlbagai aksi =P
birthday tahun ni, plan untuk diraikan di kampung halaman saja..
kumpul sambut bersama 2 sepupunya yang hari lahir jatuh pada mac juga..
bukanlah sambutan yang beriya.. cuma suka-suka berkumpul makan bersama..
dan potong kek juga (in sha Allah) sekadar cukup syarat saja..^_^

apapun untuk kawan-kawan tadika ada juga prepare something..
just goodies bag untuk mereka..
tadika arif ada 2 sesi, pagi dan petang, dan untuk sesi pagi sahaja ada 2 kelas, 
total 46 pax  untuk sesi pagi..
so, mama sedia kan 48 pax goodies bag.. saja kasi extra 2 beg..
(hari ni la, edarkan kepada kawan-kawannya)
sebahagian dari goodies bag berkenaan.. ada juga belikan air kotak, tak muat pula nak masuk beg comel ni, terpaksa bagi secara berasingan...

beg kertas beli di MydinMall.. :) .. polkadot pula, itu saja yang ada.. huu.. kalau ada belang2 baru kena pada boy kan.. ^_^ ..... 48pax siap!
Alhamdulillah.. seronok bila buat sesuatu yang boleh menggembirakan anak-anak..
walau belum lagi dibuat sambutan meraikan hari lahir dia..
tapi, time prepare goodies bag ini saja sudah cukup menampakkan riak kegembiraan dia..
terasa dirinya dirai - sempena hari jadi.. ^_^

lastly....
"Happy birthday abang ayeeeh... ".. kata akeem.. ;P
si abang la ni, snapkan gambar adiknye.. ^_^
p/s terima kasih sudi singgah.. tetiba semacam ketandusan idea nak mengarang.. fuuuh selesai juga.. idea lari terus~ huu~

Friday, March 14, 2014

.: 14.03.14 : haPPY biRTHday to me! :.


As salam..

14.03.14 .. genap usia saya 34 tahun!
Huh.. dah tua... hahaha..
Alhamdulillah... dengan izin ALLAH masih bernafas dan menikmati alam kehidupan di dunia ini..
Tak sempat nak draft n3 ni awal..
So, pagi ni gagahkan juga taip n3 guna tab..
N3 simple jerlah dulu... :-)

Thanks kepada yang wish di fb dan private sms...
Tq sooo much!
Alhamdulillah masih ada orang wish2 besday kita kan..
Rasa terharu..
Lagi terharu dapat kad special dari sahabat blogger...
Ceritanya di n3 lain la ye...

Katanya nak short n3 kan...
So,

HAPPY BIRTHDAY to me! :-)
Semoga ALLAH panjangkan usia dan dapat memanfaatkan usia yang diberikan..
Semoga rezeki kian bertambah dan bahagia berpanjangan di samping insan2 tersayang..
Amin..... ^_^

P.s keep praying for MH 370 :(

Thursday, March 13, 2014

.: SamBung Jalan-jaLan @ Bandar Melaka :.

As salam..

... sambung cerita Selasa..
sebenarnya Melaka ni, luas juga kawasan dan tempat-tempat yang boleh dilawati..
tapi disebabkan masa terhad, kami semata-mata berada di kawasan dataran A-farmosa tu saja..
tiada berjalan dah jauh dari kawasan tu..
tak larat, plus masa dah lewat petang kan..huu~

apapun enjoy juga.. cuma terkilan sikit jer.. (apapun, boleh jer next time datang lagi kan..)

as usual, biarlah gambar jer berbicara..
buat stok n3 weekly ni, penat dah nak taip panjang-panjang..hehe~
 
suka benar si abang, dapat posing sebelah kereta kebal ni, kekunun buat muka garang lah tu.. tapi..hehe.. lain je abang.. =P

my heroes~

dak akeem  mood tarak ok, mau dukung saja.. turun pun sebab ada meow ni.. dia penggemar kucing..hee~

mama pulak mau posing, anak2 takmau layan langsung dah..haha~posing sebelah kereta ni, teringat kenangan zaman bujang, around 2004 kot, posing di tempat yang sama, cenggini la gaya posing..hahaha..=P.. datang dengan kawan sepusat tuisyen (waktu tu, kerja pusat tuisyen, kerja pertama sehabis belajar dulu..)

Kereta Tunku Abd Rahman~

my heroes je posing, tengok gambar depa ni,, rasa jeles pula.. alangkah bagusnya kalau mama terselit kat sebelah tu, orang ramai je kat area tu, tapi i is segan nak minta tolong orang snapkan gambar.,,,huu.. tulah ..orang yang malu, rugi la jawabnya..ngee..

ada pula orang jual seruling sempoi kat dalam tu, 1 =RM 1.. beli la 2 utk akeem dan arif.. ^_^

beli juga FM 3ketul = RM10..hee~ dah ada depan mata, beli saja la... =P

mat-mat motor, ada apa program taktau la depa ni, berbaris lawa~
dah lewat pun, nak magrib dah..around 730pm.. singgah sekejap kat Mahkota Parade ni..

tak sopink dan jalan-jalan pun kat dalam ni..cuma pekena KFC jer.. melayan permintaan anak..

selesai.. jom balik bilik jom..fenaaat...

dah sampai hotel, lega.. nak rest..kepala nyut nyut..huu.. oooh bantal anak-anak.. wajib bawa ye, tu dah kira lebih kurang bantal busuk tu.. nak bermalam di mana-mana wajib bawa..hehe~
ok, nanti sambung kisahnya di next day.. aktiviti selepas checkout dan sebelum gerak balik KL..

...to be continue...

p/s Pls pray for MH 370 :(