About

Friday, February 28, 2014

.: MotivaSi diRi di haRi juMaat :.

As salam...

Salam Jumaat yang mulia..
berwordless di hari jumaat...

suka dengan ayat motivasi di bawah..
sila renung-renung kan... dan.......... selamat beramal! ^_^
saya nakkan yang POSITIF aja sekarang..
in sha Allah...
semoga Jumaat yang bermanfaat buat semua...^_^

terima kasih sudi singgah..

p/s selamat berhujung minggu! oooh esok mau terjah melaka (ada kenduri), alang-alang tu..kita melawat-melawat melaka...hoyeee ! ^_^.. balik mau berkemas!

Thursday, February 27, 2014

.: MiNI Zoo @HoMe :.

As salam..

Mini Zoo la sangat kan..see..


tapi bukanlah kat rumah sendiri pun..
ini kat kawasan perumahan, blok sebelah..
tapi jadi tarikan untuk anak-anak kecil..
setiap petang  balik dari kerja, inilah habuan untuk anak-anak..
si abah yang bawa sambil meronda naik motor..

kalau tak di bawanya, mau meraung si adik..
dah pandai minta nak pergi tengok arnab... 

arnab~ada juga ayam, itik.. burung...

enjoy sungguh mereka, tak dapat pergi zoo betul dalam masa terdekat ni, pergi mini zoo sebelah rumah ni pun jadinya... enjoy~

siap bagi makan lagi... happy sangat lah tu...
p/s mula la berangan, alangkah syoknya kalau ada rumah sendiri dengan laman yang luas, boleh bela binatang macam-macam...oooh impian ini, mungkinkah dah tua esok baru boleh merasa, atau..ntah...kalau duduk kampung mungkin la kan... Hee.~

terima kasih sudi singgah!

Wednesday, February 26, 2014

.: WW : Sh0ppiNg BerbaJu KuRung ! :.

As salam..

pelik ke shopping berbaju kurung..
ok je kan..
alang-alang baru balik dari kenduri.. ^_^

~makcik kat belakang tu pun, berbaju kurung juge.. ^_^
p/s akeem muka sedih, tak sihat time ni.. kena campak tu..heee~

Tuesday, February 25, 2014

.: projeK senYap soRang-soraNg :.

As salam..

Salam hari Selasa..
projek senyap-senyap si adik..
mai intai apa dia buat.. abang tidur time ni..(siang)..

khusyuk nampak...

sergah sket... "hah, buat apa tu?"

"akeem tengah bz la mama, mandikan utraman ni, lepas tu, nak bedakkan pulak".. "bz ni.. jangan kacau.."

1 badan dilumur bedak utraman ni.. kalau bedak saja, tak melekat pula bedak, jadinya..dia tuang air masak dalam botol pada badan utraman tu.. alahai.. anak yang bijak!
Sabar jerlah...

muka innocent !.. mulut comot, lepas meratah coco crunch kosong tanpa susu~

akeem yang cikeding... kontra sangat dengan si abang~

seriusnye dik akeem.. tengok apa tu.. kasi la senyuman skeeet...

senyum.........! ^_^
that's my boy!

hehe.. gitulah anak-anak kan, perkembangan mereka yang sihat..
ada saja projek nak buat kalau duduk sorang-sorang..

akeem oh akeem...

Monday, February 24, 2014

.: SiNGgah PuLa di TaMan HaiWan@TaMan BotaNi SA :.

As salam..

salam hari Isnin..
minggu terakhir bagi bulan Februari 2014...
oooh pantasnya laaaah masa berlalu :(

apapun, hari-hari perlu dilalui dengan tenang..
senyuman.. In Sha Allah.. kalau itu yang kita harapkan, begitulah jadinya..
cheers.. ^_^

oooh selingan sedikit kisah si abang,
semalam dia perform di majlis mesyuarat agong pertama PIBG tadika nya..
cerita lanjut  di n3 lain la, next week eh..
teruja mama tengok dia, tak sangka itu adalah arif anak mama..hahaha..
dan lagi buat mama teruja, arif dapat hadiah dalam pertandingan mewarna..
cayalah .. dalam 5 orang, cuma dia lelaki yang menang..
eeeh.. cerita lanjut kemudian lah ye..

kasi laluan, n3 lama-lama dah ada dalam draf ni dulu.. ^_^
**************************

sambung kisahnya edisi kami ke Taman Botani, Shah Alam Selangor..
after melawat rumah musim winter tu..kami naik bas, menuju ke Taman Haiwan pula..
teruja lah si anak-anak..
walau haiwan tak banyak mana, tapi teruja mereka, sama seperti pergi tengok haiwan di zoo.. ^_^
itulah bestnya anak-anak besar gini, pandai menghargai.. tunjukkan rasa seronok dan happy!

akeem pun teruja naik bas, duduk tepi pulak tu.. ^_^

dah sampai, amboi abah, bz benor.. ada je orang call..huu~

cak~

rumah burung yang di atas sana tu..

peramah betul burung kakak tua ni, ada pula orang melayan.. apa kita cakap, dia ajuk jer.. bila kami ramai2 gelakkan dia, tau pula marah, siap berbunyi lantang... dan kipaskan kepak..weeeiii.. tapi sgt kelakar dengar dia mengajuk kita cakap.. comel~

ada lantak, arnab , apa nama binatang ekzotik tu..

menuju ke kandang rusa.. rusa paling banyak... luas kawasannya.. tapi sayang... nampak macam tak cukup makan jer.. rumput takde.. kawasan kering .. 

kita bagi makan dedaun hijau pun dia ngap...

akeem yang berani...


kesian nengoknye.. kering la sini, panas cuaca.. 

turun pula ke kawasan kuda, kering juga kuda ni, kawasan semacam tak terurus sket..huu

kambing~kuda

burung merak...
ada juga animal lain, tak snap.. ada juga ayam.. burung=burung pun banyak...
itu jer kot..
moh kiter balik..

tunggu bas, untuk menuju balik..
nak berjalan kaki pun boleh, kalau larat la.. hehe..
kami sah sah la tak larat, cuaca pun panas time tu..
tak sesuai...
naik bas balik kena berdiri sebab ramai orang, tapi ok jer, tak jauh mana pun ^_^
lepas tu, terus keluar mau balik..
sebenarnya kat taman botani ni
banyak benda lain boleh buat..
macam time mama datang 2006 dulu
join member punya, family day ofis dia...
ada buat program tepi kolam..
santai-santai..
best !
kiranya ada tempat untuk bermain air..
berkhemah, boleh buat acara sukaneka..
cari harta karun ke.. or apa jer..
nak tau detail, boleh tengok laman webnya..
alahai mama dah buang, flyers yang dapat hari tu..
huu.. tak dapat selitkan kat sini..

keluar dari Taman Botani
di kawasan luar tu, ada tempat makan..
kami singgah just untuk minum-minum saja..
harga ok kot untuk ais kacang ni.. Rm3.50.. rasanya.. yummey!

ABC untuk mama jer, tapi abang arif, sibuk ngendeng nak juge..

kena tol pula, ada pula orang jual, airkrim goyang.. 1 btg rm1.. ^_^
ok, daaah habis kisahnya di Taman Botani Shah Alam..
bagi pencinta alam..elok juga jalan-jalan ke sini..
tempatnya luas .. saujana mata memandang... ^_^

dan lagi, ada projek lagi kat situ tu..
macam nak buat kawasan perkampungan dengan pemandangan sawah bendang..
menarik.. haruslah cantik bila siap sepenuhnya nanti ni..
harus terjah lagi la suatu ketika nanti ni.. ^_^

ok, terima kasih sudi singgah..
selamat bertugas~ ^_^

Friday, February 21, 2014

.: 5 tahun MenuLis BloG : PeNceraHaN :.

As salam...

Salam jumaat yg mulia..

Hampir lupa, sebulan lebih dah berlalu...
Apa itu?
My blog anniversary...ihiks... anniversary la sangat ken... :P

Blog ni terlalu dekat dengan diri, dia sebahagian dari hodup saya dan...
Saya sayang blog saya!

Hah, dah macam menulis apa je bila bahasakan diri sebagai 'saya'.. hikhik..
December 2013 lalu, genap usia blog ni 5 tahun...
Wujudnya ia pada dec 2008, semasa mengandungkan arif, anak pertama..
Banyak kenangan diabadi disini, sesekali bila baca semula..oooh syahdunya..
Saya suka..

Why bahasakan diri sebagai mama?
Masa tu terikut dengam bahasa blogger2 mama yang lain..
Lagi pula, berangan kengkonon, nanti bila anak baca semula blog ni..sedap sikit dengar..
Seolah2 mama tengah bercerita..
Wujudnya blog ni pun atas dasar ingin abadikan kisah anak2 dan family..
Not more than that..rasanya kalau terselit sikit2 aje bebelan kosong..
Luahan perasaan, kisah kerja dan lain2..sekadar selingan..
Banyaknya kisah anak2...

Ditambah lagi sekarang ni kekangan masa
Seingat mama, bermula 2010 kot, n3 mama semuanya jenis autopublish..
Keluar ikut jadual.. draft awal2 dari rumah..
Kebiasaan hari weekend...so, lagi terhad untuk membebel kosong..
Sekadar abadikan kisah sehari2 dengan anak2 saja..

Selesa saja dengan cara tu..
Sebab i love blogging... dari sini bertambah kenalan..
Walau di maya, tapi terasa dekat di hati..
Kemudian kalau ada jodoh, boleh saja bertemu mata...
Setakad ni, ada beberapa kenalan sudah jumpa..
Suziey, nad, eB, ch@, rose, farah, mamamierahaiqal....
Yang lenlain, belum ada jodoh dan rezki untuk jumpa :)
In sha Allah... 1 day kan.. mana tau..

Ini cara saya... buat n3 mengikut jadual, akan terpublish mengikut masanya..

Kalau dulu, lagi rajin draft sampai 2-3 n3 perday...
Sekarang, tak mampu den.. masa terasa pantas sangatlah..
Curi2 menulis blog pun, time anak2 dah tidur semua...
Cukup sekadar 1 n3 perday..
Janji hidup juga blog ni, tak sunyi sepi..
Ada kawan lagi.. :-)

Harapkan BW, dah kian kekurangan masa juga..
Kalau ada time pun, lunch time, awal pagi sebelum 830am, then malam...
Lain2 waktu, memang tak ada la..huu..
Apapun blogging tetap di hati :-)

Eeh apa kaitan tajuk pencerahan tu ye..
Hehe.. nak buat pencerahan la, waktu saya menulis blog adalah weekend time..
Semua n3 yang keluar adalah autopublish...bukan live pun..
Kenapa nak buat pencerahan ni?
Hehe.. saja, blog ni sudah link ke FB
Kenalan ofis juga ada diantara mereka, jadi kasi pencerahan supaya tiada kemusykilan, bila masa si mama ni menulis blog, waktu bekerja ke...
Tidak ye.. kat ofis, apapun tak bleh dah..blog, fb... no more..
:)

Ok, peace.. tiada isu! :-)

Mama sekarang mahukan yang positif,
So mari kita positifkan diri... enjoy blogging walau bagaimanapun caranya.. :-)

Happy blogging..

P\s selamat berhujung minggu!

Thursday, February 20, 2014

.: Winter SeasOn @TamAN BotaNI SA :.

As salam...

Salam Hari khamis..
sambung cerita Selasa..@Taman Botani Shah Alam..
Banyak aktiviti dan lokasi boleh diterjah di Taman Botani..
boleh berbasikal juga, lebih seronok dan puas kalau dapat berbasikal rasanya..
tapi dengan budak kecik ni, malas la nak susah-susahkan diri kan..
maybe next time boleh cuba ^_^

ok, berbalik tajuk..
kami masuk ke rumah 4 musim
musim salji bulan ni..^_^
arif berangan nak buat bola salji macam yang dia tengok kat tv..
tapi bila masuk..hehe.. setakad boleh ambil gambar sajalah yang..^_^

tapi itu pun, dia merungut, sejuk.. ajak keluar jer..hee~
tapi riak wajah happy tetap ada..
cuma terkilan, katanya "nape tak macam dalam tv, boleh buat bola tu.." =P


salji tak semeriah dulu, tahun 2006 mama datang.. kali ni datang, banyak ais dah cair la..

akeem tak bawa sweater, kesian..dia sejuk tu.. pucat.. nak bercakap pun tak.. sebab sejuk kot.. tangan asyik masuk mulut jer.. tahan sejuk..wu..

anak-anak dan si abah pula nterframe..^_^

ruang rumah ni, ada kiri dan kanan..tak luas mana pun.. take turn nak ambil gambar kalau ramai orang..hee~

dah .. sikit-sikit dah la posing..sejuk sangat la !

aik..gambar ulangan =p

'salji' kurang la..huu~
elok keluar dari bilik tu, terus ke pintu masuk depan semula..
nak snap gambar depan ni..
tadi tak sempat.. ada orang..hee~

comel.. aloo..gambar berkabus sbb skrin camera masih 'bersalji'..berkuap kat dalam tadi ^_^
banner depan rumah ni, besar gabak.. cantik pulak tu..
tapi panas terik betul time nak bergambar ni..
huu~
camera masih berkabus.. gambar blur..huu~

sekali lagi posing sebelum balik jom.. akeem sibuk tunjuk, nak bunge~ ngee~

my 3 heroes..~
itu saja, snap-snap kenangan di rumah 4 musim..
next keluar dari sini, naik bas menuju ke -Taman Haiwan pula..
suka lagiii laa anak-anak.. ^_^

p/s rekemen untuk terjah sini (taman botani), cuma rumah 4 musim ni pada mama biasa2 aje, sbb saljinya sikit aje, kawasan terhad, tak boleh pegang, mungkin ICT jauh lebih menarik kot..apapun berdasarkan jarganya, berbaloi juga,.. anak-anak pasti suka juga dapat merasa kesejukan musim winter :-).. tiket pun tak mahai mana....terima kasih sudi singgah!