About

Tuesday, April 22, 2014

.: kePuLangaN eMak :.

As salam..

salam hari Selasa..
wallah... serupa macam terlalu lama sangat tidak menjengah ke blog kesayangan ini..
huwaaaa.. kenapa makin hari makin kurang kelapangan masa ni..
hukhuk... kadangkala... penat fikiran dan penat fizikal juga membuatkan kita rasa..
bila ada waktu terluang tu, nak digunakan sepenuhnya untuk REST !

hahah.. macam bz bebenor jer gambarannya kan..
ahaks.. nooo lah.. bz tu akan sentiasa menemani selagi kita hidup
dan melalui rutin seharian.. bz bz bz...
apapun ia, ceriakan diri dan gembirakan hati..
oooh membebel ke lain sudah..

ada kesempatan waktu ni (draft n3 malam tadi)..meh kita abadikan kisah sehari dua yang lepas..
tidak banyak stok gambar menggunakan dslr dah..malas nak mengusung..
sekarang banyak snap pakai HP saja.. huu.. jadilah..

berbalik tajuk, "kepulangan emak" dari menunaikan ibadah umrah, pada 12 April lalu..
Alhamdulillah setibanya emak di KLIA, kami datang menjemput..
Melihat emak sihat adanya, terasa lapang dada..Alhamdulillah syukur..
kawan emak ada seorang dua yang demam dari sana lagi.. :(

Emak, syukur la Allah permudahkan ibadah emak di sana..

Penerbangan emak selamat sampai pada, 12 April jam 5 pm gitu..
dan settle semua, ambil bagasi dll, sudah hampir jam 7 malam..
lama juga ye.. setia kami menunggu.. Arif-Akeem-Abah-Mama..
yang lain tak dapat follow..


lapar katanya_beli la roti ^_^

lama juga melepak di sini.. ramai yang setia menunggu ~

yaaa.. itu sudah nampak emak @ tok kedah budak-budak ni..

emak berjubah putih dan bertelekung ^_^ .. mesti emak penat sangat time ni, melalui perjalanan yang jauh~
Emak pergi dengan rombongan Tabung Haji..
Alhamdulillah, mudah semuanya..
diberikan juga beg bagasi serta 2 beg kecil.. muat-muat mak beli barang dan masuk semua dalam tu..
tak sangka, macam-macam mak belikan..
tak lupa untuk kawan-kawan mak dan saudara..
pandai juga emak membeli ^_^.. ingat pada saudara dan kawan-kawan..
eh.. anak dia juga, serta cucu-cucu .. Terima Kasih mak..

ini ole-ole untuk mama n family.. jaket tu, untuk arif pun ada, tapi tak muat =P
12 April 2014 - emak tiba di tanahair..
13, 14, 15 April - emak berselang seli..sekejap kat rumah mama, kakak dan adik.. sempat di bawa jalan-jalan juga oleh adik..ada sehari tu, emak demam.. sekejap tu batuk dan selesema..kemudian macam dah OK

16 April - bangun pagi.. emak tak boleh gerakkan badan..semacam kebas separuh badannya..
bangun tidak berdaya.. angkat tangan kanan dan kaki kanan sudah tidak terasa..
cemas..! :(

hari tu, sepatutnya mama masuk kerja, tapi awal pagi emak menunjukkan tanda-tanda tidak OK, jadi mama cuti kecemasan...nak monitor sejauh mana sakit emak..
arif pergi sekolah, dan si abah pergi kerja macam biasa..
keadaan berterusan dan makin parah, emak tak boleh berbicara..!
Allahurabbi... sedih jangan ceritalah.. cemas pun ia..
masa ni, baru terkenang.. Ya Allah.. tak bersedia lagi aku rupanya..
bila diuji...sedemikian rupa..

Emak tak dapat bangun, nak ke bilik air apatah lagi, bercakap dan nak minum pun susah..
suapkan bubur nasi, dan bagi minum melalui straw..
kebetulan, ada air zamzam.. berselawat dan bagi emak minum...

dalam tempoh tu, berkali inform adik dan suami suruh balik sekarang untuk hantar mak ke Hospital..
risau nya hanya Tuhan yang tahu waktu tu..
mengadu dengan kakak..Ya Allah.. sungguh terasa macam tak percaya..
dengan tiba-tiba emak jadi macam tu...
'Strok kah?'... Allah..minta simpang..tapi itu yang bermain di fikiran waktu tu.. :'(

membawa ke jam 1115am.. emak tiba-tiba memanggil nama..
katanya 'mak dah baik, ingat semula, dah boleh bangun..'..
Ya Allah.. syukur tak terhingga..
Alhamdulillah... emak dah OK lepas pada tu, dah boleh duduk...pergi ke bilik air sendiri, bercakap normal..
Alhamdulillah syukur...

sekejap lepas tu, en suami dan adik sampai dan kakak juga..
kami gerak bawa emak ke hospital.. untuk buat pemeriksaan..
menuju ke Hospital Serdang.. walaupun sudah tahu keadaan dan masa menunggunya lama..
tapi terpaksa juga.. lagipun emak dah OK sikit..
sudah boleh berjalan sendiri, dan nampak macam biasa..
suhu badan normal.. cuma masih batuk-batuk..
dari jam 1 pm membawa ke hampir jam 5 pm..
baru nama emak dipanggil..
diambil darah untuk ujian.. terpaksa menunggu 2 jam selepas untuk tahu result ujian darah..


2 jam selepas - result darah emak OK, cuma doktor bagi surat untuk emak majukan pada doktor yang biasa emak jumpa setiap bulan di kampung..
emak ada darah tinggi dan kencing manis..
rutin checkup di Hospital setiap bulan..
moga kesihatan emak terpelihara.. Amin..

pic pada sabtu lalu..hajat emak nak jumpa anak saudara berasal dari Patani menetap di Sijangkang Klang, Alhamdulillah emak nampak lebih sihat hari tu..
semalam - 21 April, emak bertolak balik..
tapi balik singgah rumah kakak mama no.3 yang menetap di Alor Setar dulu..
biar emak di situ beberapa hari sebelum terus balik ke kampung..

Doakan kesihatan emak terus terpelihara..
Emak, sihat selalu hendaknya.. Amin....

6 comments:

Nad MamaZN said...

cemas gak saya baca...
alhmdulillah selamat semuanya
moga tok kedah beransur sehat..

Nafira usof said...

cemas plak baca n3 kak iena nih.. mau x cemas yer.. mak kita tuh.. tetiba jatuh sakit.. moga mak kak iena cepat sembuh dan kembali sihat. Amin~

Ms Haslina said...

semoga emak cepat sembuh seperti sedia kala, amin.

Mar Mansor said...

semoga emak terus sihat..si abg nampak makin tembam

eima said...

camne la leh jd cam tu kan .. semoga sentaisa sihat

NzA said...

syukur alhamdulillah Allah makbulkan doa2 semuua..moga bonda bertambah sihat....InsyaAllah...