About

Monday, February 10, 2014

.: CampaK-cuTi & peranCangaN :.

As salam..

Hari Isnin minggu ke-2 bulan Februari 2014..
Moga keceriaan dan kegembiraan sentiasa mengiringi kita..
In sha Allah.. Amin..

cerita last2 week, semasa cuti bersambung CNY tu..
Akeem kena demam campak..
2 hari sebelum, badannya dedar-dedar, temperature tak la tinggi mana pun..
selera kurang, minum susu sikit-sikit, tak habis sebotol..
makan pun taknak sangat..
hari tu, hari rabu kalau tak salah..
esoknya masih begitu, badan dedar-dedar cuma..

then, masuk hari Jumaat tu
mulalah naik ruam-ruam sikit-sikit..
sabtunya mula naik banyak...
sahlah kena demam campak..
masuk ni, rasanya kali ke-2 akeem kena..
akeem tak banyak peel, cuma tunjuk ragam sikit sebelum tidur
gatal kan... then dah lena ok lah..

sabtu tu, sempat juga usung dia pergi makan kenduri jugak..
jemputan kawan abah, kenduri akikah, ada kambing golek lagi..hee~
akeem tak selera sangat lagi, cuma mood ok lah semasa kenduri tu..
balik tu, baru bawa jumpa doktor..
ambil ubat sapu...
then, the next day.. ok dah... lega...
Isnin dah boleh hantar ke rumah pengasuh macam biasa..mujur...

malam Jumaat - mula suspek-suspek demam campak budak ni, tapi time ni ligatnya bukan main lagi..tak macam orang sakit..ngee..

jumaat..sesi lepak-lepak di rumah, akeem kena campak loor.. take a rest yee..

sabtu- mula naik bintik-bintik ruam merah seluruh tubuh.. usung bawa ke kenduri..hee.. tak ada mood time ni =P

muka alaa sedih ~..huu~
mujur sakitnya time mama tengah cuti..
risau betul sebab sakit macam ni, for sure tak boleh hantar ke pengasuh
takut berjangkit..
mama ni sayang cuti sket, almaklum.. cuti bukan banyak mana..
this week, 2 hari pengasuh minta cuti, ada urusan anak sambung belajar..
mujur si abah dapat cuti pelepasan, dapat jagakan anak-anak..heee...
mama nak simpan cuti time cuti sekolah nanti, mau balik kampung.. ^_^
(balik kampung tanpa si abah la nampak gaya, cuti si abah BEKU..gara-gara KAJANG..huhu.. bencik! =P)
apapun, kita hanya mampu merancang..
sebaik mana pun perancangan kita
kalau Allah aturkan yang lain, jadinya yang lain kan...

apapun moga segala perancangan kita berjalan lancar..
kalau terjadi sebaliknya.. ingatlah.. pasti ada sesuatu di sebaliknya..
Allah, adalah sebaik-baik perancang..
In sha Allah...

p/s terima kasih sudi singgah ^_^

9 comments:

Time Traveller said...

Semoga cepat sembuh la untuk akeen.. insyallah boleh simpan cuti nak balik kampung tu :D

Nad MamaZN said...

Ala.. Ksian jek tgk muka akeem tu.. Moga cepat sembuh sayang...

NzA said...

alolo kesiannya..Risaukan kalau anak2 demam sbb masih kecik......anak2 akak semua xkena demam campak sbb dah ambil pelali di klinik swasta masa kecik....

Hanis Azla said...

As-salam mamalieyna..

Semoga akeem cepat sembuh.. budak2 kan.. demam2 pun masih nmpk aktif.. klu kita dah melepet dah..

betullah lieyna, ada hikmah dalam setiap perkara.. InsyaAllah.. perancangan ALLAH itu lebih baik utk kita.. take care ya!

Ms Haslina said...

alhamdulilah sudah sembuh akeem comel.

moga tabah ye eina, sebab balik kg dgn anak2 sahaja.

eima said...

sedihnye muka die ...kesian get well soon

Nafira usof said...

Moga Akeem cepat2 sembuh yer~
sian tgk muka x sihat dia~

LYAfrina said...

moga akeem cpt smbuh ye... klo naik campak ni gatal2 jugak kan eina?

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiiii..siannya tgk muka akeem yg monyok tuh..mesti badan tak selesa kan..nway, tgh plan program cuti sekolah jugak nnti..ingt nak amik cuti pjg sket tp tak taulah kan..kena ikut availability si en husbnd jugak..hukhukhuk