About

Friday, February 21, 2014

.: 5 tahun MenuLis BloG : PeNceraHaN :.

As salam...

Salam jumaat yg mulia..

Hampir lupa, sebulan lebih dah berlalu...
Apa itu?
My blog anniversary...ihiks... anniversary la sangat ken... :P

Blog ni terlalu dekat dengan diri, dia sebahagian dari hodup saya dan...
Saya sayang blog saya!

Hah, dah macam menulis apa je bila bahasakan diri sebagai 'saya'.. hikhik..
December 2013 lalu, genap usia blog ni 5 tahun...
Wujudnya ia pada dec 2008, semasa mengandungkan arif, anak pertama..
Banyak kenangan diabadi disini, sesekali bila baca semula..oooh syahdunya..
Saya suka..

Why bahasakan diri sebagai mama?
Masa tu terikut dengam bahasa blogger2 mama yang lain..
Lagi pula, berangan kengkonon, nanti bila anak baca semula blog ni..sedap sikit dengar..
Seolah2 mama tengah bercerita..
Wujudnya blog ni pun atas dasar ingin abadikan kisah anak2 dan family..
Not more than that..rasanya kalau terselit sikit2 aje bebelan kosong..
Luahan perasaan, kisah kerja dan lain2..sekadar selingan..
Banyaknya kisah anak2...

Ditambah lagi sekarang ni kekangan masa
Seingat mama, bermula 2010 kot, n3 mama semuanya jenis autopublish..
Keluar ikut jadual.. draft awal2 dari rumah..
Kebiasaan hari weekend...so, lagi terhad untuk membebel kosong..
Sekadar abadikan kisah sehari2 dengan anak2 saja..

Selesa saja dengan cara tu..
Sebab i love blogging... dari sini bertambah kenalan..
Walau di maya, tapi terasa dekat di hati..
Kemudian kalau ada jodoh, boleh saja bertemu mata...
Setakad ni, ada beberapa kenalan sudah jumpa..
Suziey, nad, eB, ch@, rose, farah, mamamierahaiqal....
Yang lenlain, belum ada jodoh dan rezki untuk jumpa :)
In sha Allah... 1 day kan.. mana tau..

Ini cara saya... buat n3 mengikut jadual, akan terpublish mengikut masanya..

Kalau dulu, lagi rajin draft sampai 2-3 n3 perday...
Sekarang, tak mampu den.. masa terasa pantas sangatlah..
Curi2 menulis blog pun, time anak2 dah tidur semua...
Cukup sekadar 1 n3 perday..
Janji hidup juga blog ni, tak sunyi sepi..
Ada kawan lagi.. :-)

Harapkan BW, dah kian kekurangan masa juga..
Kalau ada time pun, lunch time, awal pagi sebelum 830am, then malam...
Lain2 waktu, memang tak ada la..huu..
Apapun blogging tetap di hati :-)

Eeh apa kaitan tajuk pencerahan tu ye..
Hehe.. nak buat pencerahan la, waktu saya menulis blog adalah weekend time..
Semua n3 yang keluar adalah autopublish...bukan live pun..
Kenapa nak buat pencerahan ni?
Hehe.. saja, blog ni sudah link ke FB
Kenalan ofis juga ada diantara mereka, jadi kasi pencerahan supaya tiada kemusykilan, bila masa si mama ni menulis blog, waktu bekerja ke...
Tidak ye.. kat ofis, apapun tak bleh dah..blog, fb... no more..
:)

Ok, peace.. tiada isu! :-)

Mama sekarang mahukan yang positif,
So mari kita positifkan diri... enjoy blogging walau bagaimanapun caranya.. :-)

Happy blogging..

P\s selamat berhujung minggu!

18 comments:

Nad MamaZN said...

Harap officemate faham dan takde ckp2 blkg...

Akak antara blogger yg mula2 saya kenal di awal penglibatan dlm berblog..
:)
Tq kak sbb sudi berkawan :)

Imani Iwani said...

tahniah dah 5thun..happy anniversary..:)

Masya said...

semoga teruskan menulis.. samalah kat blog sy pun entry berjadual hihihihi.. x mampu nak ngadap blog jer.. marah bos kang..

aTieYusof Family said...

wow...dah 5 tahun blog akak..lama tu...sy baru 3 tahun...hehe...
Keep in blogging...

ZazaMyMoon said...

happy belated birthday blog mamalieyna hehehe..
kita pun mcm tu.. suka letak cerita dalam draft dulu tiba masa trus publish.. itu pun bergantung pada cerita.. kalau tak ada cerita, lepas 2 3 hari baru timbul hehehe

ch@ said...

tu kaaa...
keep blogging mama...
jgn jadi bloghijau, sminggu satu je entry. huahaha.

Nafira usof said...

Bagus kak Iena buat n3 nih.. biar semua reader n silent reader jelas pasal nih.. kadang2 ade isu jugak kan pasal menulis blog nih.. moga lepas nih semua terang lagi jelas yer..:)

nurfadilah suardi said...

hepi anniversary untuk blog Mamalieyna :-)

Zura@Iwan said...

dh 5tahun ye
lama la tu..
sure nuff pon penah kumpul ratus2 ni..

mama maman aka yana said...

Sy pun skrg kurang berupdate dan berblogwalking.. huhu..

::NureeN:: said...

wahh byk tue..
nureen baru 1297..
1 n3 jerr perday..
sbb masa jugak hehehe

Iela Fazielah said...

happy anniversary ina....

LiLy @ MaMaQiStInA said...

happy anniversary utk blog eina...
blog lily tahun ni masuk 5tahun...sama umur Qis... :)

NzA said...

selamat ulg thn utk blog eina..moga terus menulis...tujuan kita sama, blog umpama dairy..menyimpan byk kenangan dan peristiwa....moga ianya menjadi rujukan pd anak2 n cucu pada masa depan.....

aTieYusof Family said...

singgah weekend kak:)

LYAfrina said...

wah..kiranya eina senior lg la..lya bblog start 2009..sama mcm eina, semata-mata menulis kisah ank..x pnh hbis klo nk cerita psl anak kan..

lya pon skarang byk autopublish..cumanya kdg2 nk draft pon x smpt..lg2 internet kt sini sungguh mcabar jiwa raga sjk lps bnjir..jd potong mood..

kat ofis pon xleh fb /blog.. hihi..bgs la bg pcerahan camni..mana y xtau mmg igt kt tulis blog time tu & publish..pdahal.. semuanya blh dischedule ikut jam n tarikh y kt nak..

i love blogging too... walaupon skarang x meriah mcm dulu...

Mar Mansor said...

kerap on9 waktu rehat kat opis..tp kalau keje x banyak, on9 gak sebab clear..

Ibu Lala said...

Ajar sikit cane nak publish n3 ikut jadual tu. X pandai pandai dr dulu lagi.

Sy pun buat n3 dgn fon je. Isi kandungan pun sesimple mungkin. Takde idea nak tulis panjang panjng. Kalau buat n3 pendek sure org akan baca.

Keje kat mana tu. Kalau kat kl suatu hr nanti mb boleh kita dating.