About

Tuesday, January 7, 2014

.: akTiviti HujUnG tahuN : 31 dec 2013 :.

As salam..

31 dec 2013 - ada 2 urusan yang penting
1 berkenaan sekolah arif.. 1 lagi berkenaan rumah di Nilai..
semua berjalan lancar.. Alhamdulillah..

Arif bersekolah tadika KEMAS saja, paling dekat dengan rumah Ibu Pengasuh..
balik sekolah, mudah singgah duduk di rumah pengasuh..
Anak Ibu Pengasuh pun ada offer, untuk pickup Arif balik sekolah..
lega disitu ^_^

Abang Arif, dari awal lagi, dia teruja nak ke sekolah..
tapi hati dan naluri seorang Ibu kan..
rasa risau tu sentiasa bertandang, apa lagi anak sebelum ni
jarang bergaul dengan ramai kawan..
dia cuma di rumah ibu pengasuh sejak lahir sampai sekarang..
kawan pun setakad, anak-anak lain yang ibu jaga yang usia mereka jauh lebih kecik dari dia
tapi mujur, dia sangat OK, cuma di hari pertama tu, mama tengok
dia lebih banyak jadi pemerhati dan behaved saja..
walau ada juga kanak-kanak yang menangis..
menangis bersungguh-sungguh..mujur dia tidak tergugat, cuma memerhati..
 
di hari pertama tu, dia cerita..
ada 3 orang menangis, "dua boy dan satu girl yang nangis" katanya..
dia cakap lagi, "kawan nangis, cakap, nak mama.." ^_^

rasanya minggu ni, tak ada lagi kot yang menangis kan..
mama pun setakad hari pertama temankan dia..
itu pun sekejap sangat, 830am, cikgu dah tutup pintu dan langsir..ngee~

ok, stop membebel..
layan pic yang ado ni.. sebagai kenangan..
 
31 dec - hari pendaftaran.. sibuk nak bawa beg juga..hee

31 dec- baru ler si mama belikan tracksuit baru dan baju putih - baju sukan sekolah, belum dapat, jadi pakai baju biasa dulu.. ini sesi menerai..hehe~

31 dec - di tadika.. dia cuba uniform, terus tak buka pula - cikgu panggil untuk makan- dgn uniform dia pi makan.. habis sepiring bihun..^_^

dia dan kawan-kawan.. belum mesra.. baru sangat lagi kan..
ok, itu saja piccas yang ada
ada snap pakai tab juga, malas pula nak transfer..
cukup la itu sebagai kenangan di blog ni..

setelah selesai urusan pendaftaran
gerak pula ke Nilai.. urusan rumah (Alhamdulillah selesai)

alang-alang tempek piccas anak-anak ni..
kalau singgah surau or masjid, beginilah mereka..
mentang-mentang luas kan..
mujur sini ada kawasan luar yang lapang..(Surau @ Nilai)
bising dan lari-lari mereka, sekitar sini saja..
tak dapek la nak melarang.. melarang tak terkesan pun buat si adik tu..
lagi berlari tanpa henti dan menjerit..
aduyaaii.. dah puas cakap, 'jangan bising, nanti ustaz marah'..haissh..

si abang beraksi.. ber 'utraman' dengan si adik.. ginilah..haih..

mereka memang begini, kat rumah pun sama, permainan mereka selain mainan, adalah.. acara lari-lari dan bergusti..ngee.. anak-anak lelaki..

selingan - si abang solat.. si adik nampak tak tu?.. alas kaki nak dibuatnya sejadah.. dah larang, dibuatnya lagi..haih!
sekian, terima kasih sudi membaca..

p/s rajin-rajin belajar ye abang arif.. walau di mana pun bersekolah.. kalau cikgu ikhlas dan tekun mengajar, dan anak-anak rajin belajar, In sha Allah.. berjaya hendaknya.. Amin..

15 comments:

ch@ said...

semangatnya dak arif ni kak. auni kurus melidi je. bila plan nak masuk rmh baru kak? alaaa makin jauh la pasni...

Rizziela said...

budak2..kalau dah try tu memang payahlah nak buka dah

mama_ka0ri said...

hihi...comel je ke sekolah tadika..:)

Nad MamaZN said...

Akak,
Jadi pindah nilai ke?

Arif!! Ensem la arif pakai baju skool :)
Blaja rerajin k!

eima said...

wahh abg arif dah pi sekolah .. ok la die tak menangis cuma tgk kawan je menangis ... bagus2 ...

abg arif mkn mebesar la

fazitaismail said...

si abg pestime sekolah ke nie..
bagusnya dia tak nangis pun kan..
nati lama2 dapat kwn seronok lah ye..'harap2 si abg rajin2 belajar k..hihi

Nafira usof said...

segaknye abang long pakai baju sekolah.
betol lah Kak Iena.. jarang dah nampak budak2 nangis bila datang sekolah.. semua bersemangat nak belajar dengan kawan2.. kagum dengan anak2 zaman sekarang.

Iela Fazielah said...

berisi betul arif sekarang.. alahmadulillah.,.. mana2 sekolah pun ok... kat sri serdang ada 1 kemas... tp thn ni ila malas nak ulangalik sri serdang antar jemput anak, so stay kat area rmh je... dulu kecik2 pun ila sekolah kemas...

Masya said...

nnt pindah nilai senanglah cr brg kat nilai 3...

Ena said...

abang long ni memg sesuai betul panggil abg long.. dah mcm dajah 1 pun ye tu hah.. semangat betul.. geram tengok dier..

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..untunglah sekolah dekat dgn umah pengasuh..siap die leh tolong amik kan..mmg lega kita as mak2 yg bekerja kan..ariff pon nmpak seronok bersekolah..gud boy..^_^

Shahida Hassan said...

comelnye anak2 akak..sama macam ank sedara saya..ramai yg laki..gusti2 tu dh biasa..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nampak Arif semakin semangat...

Tak sangka kan eina anak2 kita dah sekolah..mula2 kenal dulu anak2 kita masih baby lagi kan..hehe...anak excited p sekolah..tapi mak yang rasa sebak..lily lah tu... D ...macam2 perasaan ada...sekolah Qis pun dekat jer dengan rumah ktorng..jalan kaki jer antar dia...Belajar rajin2 ye abang Arif..^^

Izan Ishak said...

selamat bersekolah abang arif!

rajin2 belajar ye... moga terus diterangkan hatinya utk terima semua ilmu di sekolah...

Anonymous said...

nmpk mcm darjah 1 dh;)