About

Thursday, January 30, 2014

.: 3 Minggu berSekoLah :.

As salam..

si abang arif..
3 minggu pertama bersekolah..
dia semakin rajin dan gigih bab belajar..
bab bercerita juga dah pandai, walau ada juga pelatnya masih melekat..
nama kawan-kawan sudah boleh diingat, mama pula sudah lupa..
cuma yang selalu dibibir dia, nama "ijat"..
asyik-asyik nama tu disebut bila mama tanya..
ijat je kot kawan baik dia setakad hari ni..
nama kawan girl pun ada disebut, mama sudah lupa..ngee..
sikit hari lagi, mungkin dia dah boleh hafal nama semua kawan-kawannye tu..
In sha Allah..

di awal minggu ke-3
dapat box file yang akan menempatkan aktiviti kerja anak di tadika..
sesekali bawa balik ke rumah..
sesekali simpan di sekolah..

simple sangat~(hiasan ringkas si mama untuk box file arif, hari ni cikgu bagi file tu, esok dah kena bawa ke sekolah, memang tak berhias sangat la.. guna apa yang ada dirumah jer..tujuan hias, supaya anak kenal file masing-masing ^_^)
ini, antara hasil tugasan dia sepanjang minggu lepas..
dapat 3 bintang setiap aktiviti.. suka dia..
bab mewarna paling dia suka
tengok la gambar katak dan kanggaru tu, berwarna warni =P

arif memang suka mewarna lately ni..
mama tengok, bila mewarna dia teliti dan tekun
selagi tak habis, mengadap aje..
minat seni, macam mama dia jugak kot..hee~

apapun, permulaan yang baik buat dia..
moga terus berkekalan hendaknya semangat ingin belajarnya tu..
Amin..

apa lagi pelajaran baru buat dia?
- tau nyanyi lagu negaraku (belum hafal penuh pun, pelat =P)
- tau tulis nama sendiri, walau kadang kala confius, F dulu baru R, jadinya AFIR =P
- tau hafal hari dalam BI
- tau baca doa memulakan pelajaran
- tau hafal nama bulan

lagi..?..herm, itu je kot setakad ni..
dia suka juga bercerita semula, cerita yang cikgu sampaikan di tadika..
tapi itulah, budak-budak cerita kan..mama pula tak faham..
tapi sebab dia bersungguh-bersungguh nak bercerita,
mama pun buat-buat la faham ^_^
arif..arif..semangat betul dia bab belajar..
moga berterusan..Amin..

p/s teringat zaman kecik-kecik dulu, semangat jugak bertadika.. ^_^ .. mama pun mula tadika umur 5 tahun..


8 comments:

ZazaMyMoon said...

hehehe comel je kan budak2 yg baru nak kenal dunia sekolah ni.. belajar rajin2 yer boy.. nanti mama belikan atomen banyak2 hehehe

mummy_ayu said...

comel jer..
mesti dia seronok tu..

ch@ said...

mmg nmpk tekun bila tgk hasi kerja Arif, teratur dan lurus je. Mesti Arif dgr stiap patah apa cikgu kata. Auni punya, huih! bkn takat mewarna, benda yg tak patut dlm kertas kerja pun ditokok tambah bg ada. kertas, mmg mcm sampul belacan. blm pnh bw blk lg fail auni.

Ms Haslina said...

alhamdulilah, moga abang arif terus happy dan bersemangat ke tadika.

Masya said...

alhamdulillah... perkembangan yg positif tu

aTieYusof Family said...

Makin bijak Arif ni.. belajar rajin2 ye...:)

Iela Fazielah said...

alhamdulillah...bagus pencapaian arif..br sekolah seminggu dia dah tau mcm2, kira dia boleh adapt la dgn sekolah n kawan2.... bijak lak tu....

Mar Mansor said...

seronok dia..suka mewarna yek..bagus2