About

Friday, December 27, 2013

.: 28.12.13 : HappY 2nd BirtHday AkeeM :.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..
Esok, tanggal 28.12.13
genap usia Muhammad Asyraf Hakeem, 2 tahun !
waaah cepatnya masa berlalu kan..

terasa2 lagi saat ke'baby'an dia..
hee~
Hakeem @ Akeem... Alhamdulillah sihat dan membesar dengan sempurna..
moga terus memberikan kebahagian buat mama, abah dan keluarga ye..
Amin....

tiada bebelan panjang
cuma sekadar mengabadikan ucapan buat permata hati mama yang seorang ni..
In sha Allah.. umur panjang..
mama nak tengok anak mama berjaya dunia akhirat..
in sha Allah... Amin..

Akeem di usia .. New Born, 1,2,3,4 bulan..

5,6,7,8 bulan

8,9,10,11 bulan

1 tahun...hoyeee !
dan umur sekarang.. menjelang usia 2 tahunnya..
makin sukar nak fokus ke kamera..hu..

Akeem yang ceria...!
p/s selamat berhujung minggu, hoyee.. tak sabar nak balik kampung ni, jengok anak saudara baru.. Alif.. ^_^

Thursday, December 26, 2013

.: MeNu maLam MinGgu : uBi keLing ? :.

As salam...

Salam hari khamis..
esok dah jumaat..hoyee ! ^_^

cerita menu malam minggu a.k.a dinner la ye..

1. ubi keling a.k.a ubi kemili kot sesetengah tempat panggil
2. nasi goreng ikan bilis ringkas dan cepat dimasak..hee~
****************
minggu lalu, kakak dan adik mama balik kampung
together2 depa balik.. rasa rugi sungguh tak dapat join..
pada mama, minggu yang genting last week..
auditisoauditiso....fuuhhh..sekarang lega dah lepas..

kalau dapat join balik kampung sama-sama best la sangat rasanya..
tapi apakan daya..en abah pun cuti beku jer..
tunggu tahun depan punya cuti la dapat balik pun..

sekembalinya kakak dan adik
as usual, buah tangan dari kampung harus ada..
terima kasih kakak, mak terutamanya..
sentiasa ingat akan anaknya di perantauan ni.. ^_^

salah 1 ole-ole dari kampung...
Ubi Keling !
ada yang tak pernah dengar ke?
ada sesetengah orang panggil ia, buah kemili..
kalau dulu, orang buat gulai/kari pun pernah.. dan sedap..
tapi mama, makan gitu jer..eh rebus jerlah maksudnya.. rebus letak garam sikit..

ubi ni hasil tanaman mak di kampung..
orang tua kan suka bab bercucuk tanam ni..
ada je kerjanya.. ada je hasil berbakti pada tanahnya..
nak tengok rupa dia..lets see..


baru rebus separuh, ada separuh lagi.. yang besar tu ubi lain tau.. haiyaa.. nama pun dah lupa la.. yang kecik comel tu la ubi keling @ ubi kemili..
bila makan ni, teringat suasana kampung..
teringat kenangan lalu..
dulu, kalau makan berebut-rebut..
makan panas-panas sedap..
dapat pulak teh o panas or kopi panas..
memang layan sungguh..
nikmat ! ^_^

then, selain melayan menu ubi keling ni..
buat juga nasi goreng ikan bilik..
pakai perencah segera..ngee~
dah ada kat rumah, kita guna saja..
cepat dimasak soodap dimakan..hee..

si adik akeem.. layan makan nasi goreng sorang-sorang..
abang jual mahal, taknak makan lagi.. adik layan dulu ye..

dah nak habis pun, siap bertambah.. macam lapar je dik..macam sedap jer..hee~

auuum...nyumnyumnyum... ^_^
Sekian, ceritanya perihal menu makan malam kami..
sempoiii... janji sedap dan kenyaaaang ! ^_^

p/s kakak kasi kuih benderam juga (mama panggil telinga keling), 2 tupperware.. sekejap ja licin, nak snap gambar pun tak sempat..heee.. sedaaap.. katanya, mak bancuhkan tepung, kakak bawak balik sini, goreng... yummy..sedap sangat !

Wednesday, December 25, 2013

.: Happy 2nD beSday Nayli az-zahRaa :.

As salam...

Salam Hari Rabu..
cuti umum sempena hari Kristmas hari ni..

dan terus ingatkan kat budak sorang ni..
Nayli Az Zahraa..
anaknya Nad @ MamaZN

today, 25.12.2013 genap usianya 2 tahun..

Happy BiRthdaY Nayli cayanG !

moga terus membesar bagi juara ye..
manis seperti mama kamu...hee~
dan jadi anak yang solehah...

Nad..pinjam gambar ye.. hehe~
Aminnn....

p.s selamat bercuticuti... ^_^.. akeem 3 days to go.. !

Tuesday, December 24, 2013

.: MalaysiaN t00n FestivaL 2013 :.

As salam..

weekend lalu-lalu..
sempat terjah 1 program @Bukit Jalil ni..
katanya pun rumah dekat jer dengan Bukit Jalil kan..
apa program, nak aje terjah..hee~
(tapi boleh pulak sepanjang duduk sini, tak pernah tengok bola kt Stadium..hee..)

nak cerita panjang takde modal sangat
lagi pula, pergi sekejap cuma..
geram sama si abang arif tu..
dia punya takut sama maskot, menjerit menangis macam apa ntah..
maskot bentuk cheese je kot..ngee~

tapi alkisahnya, dia punya nak melarikan diri dari si maskot
sekali si maskot, tiba-tiba cuit bahu dia la pulak 
time tu, dia duduk kt kerusi..
punya la melatah terkejut, terus pecut lari, tak hirau apa..
en abah yang kejar.. aduyaiii.. pelik sungguh la si abang tu..
lepas insiden tu, terus dia menangis beriya ajak balik..
padahal, baru je nak ronda-ronda kawasan sekitar pameran tu ..
potong betul si abang nih..
si abah pun nak marah juga, yela jauh menapak untuk datang sini..
semata nak datang tengok apa yang best kat sini kan..
sekali si abang ajak balik..

apa nak buat, ikut jerlah kehendak dia tu..
menangis dah tak heran orang dah..
umur nak masuk 5 tahun, tapi sama maskot pun boleh takut..
maskot, cheese comel je kot..huuu
abang oh abang..
buat malu jer.. adik pulak yang steady, siap nak masuk ajak jalan lagi..
apa boleh buat dik.... terpaksa balik lepas tu..

layan sikit gambar yang ada..
pass masuk.. free je masuk sini..

jauh menapak nak ke sini tau,kena turun tangga yang curam.. rasa tak berbaloi..pergi kejap jer..isk!

baru sampai sengeh jerlah.. ^_^

awal-awal si abang tengok ni, dia cakap.."ayeh tak takut tau mama patung ni, dia macam belon je"..

sesi pendaftaran.. ada juga cenderahati yang diterima..

teruja nak masuk ye kamu bang... awalnye jerlah..

adik susah nak suruh fokus..herm...


di ajak pulak ke 1 booth ni, konon uji minda anak katanya.. rupanya, hee.. nak jual barang depa la.. kena test minda dulu.. tapi tak layan lama pun, arif cakap, penat mama.. awal tu dia teruja juga, sempat buat test tu sampai habis.. dah bila sampai part, si kakak tu dok promo ..'bla bla bla..' dia penat..hee~ adik pun tak terkawal.. so minta diri..'terima kasih dik..' =P
dari sini lagi, si abang buat peel, sebab nampak maskot cheese kat sini
sana sini dia melarikan diri.. 
kemudian kami keluarjerlah dari dewan, nak ronda-ronda booth kat luar pulak..


sampai luar, ingat si abang tu, dah lega tak jumpa maskot dah..
sekali maskot muncul lagi, dah tu siap cuit bahu..
mau tak terkejut unta si abang..hikhik..
bila teringat tu, rasa nak gelak guling-guling..
respon spontan si abang...hahaha..
terkejut, kemudian lari sejauh mungkin, sambil menangis =P
adoooi...
terus mood mama pun hilang
balik jerlah ye..
padahal belum sempat ronda-ronda pun..huu..
(member lain yang pergi, cakap banyak aktiviti boleh buat sebenarnya.. menarik menarik pulak tu.. haih la.. rugi..rugi...huu..)

dah nak mula hujan, rintik rintik.. jom balik jom...

sebelum balik, si abah paksa bergambar, si abang ikut je, sebab takut si abah marah.. dia buat peel tadinya..hee..
itu jer kot..
nak kongsi apa yang menarik di sana
tak dapat la nampak gaya..
sebab memang sekejap je kat situ
tak sempat pusing habis..huu

dapat 4 set ccenderahati.. yang ada macam-macam termasuk voucher2x.. tak terambil gambar pula.. ini je interframe..

'memory card'
sekian, kisahnya jalan-jalan @ Malaysian Toon Festival 2013.

p/s terima kasih sudi membaca, esok cuti..suka suka.. ^_^

Monday, December 23, 2013

.: tiMe taK spORtinG :.

As salam...

mood hari isnin ni..
rasa lapang dada..tapi.. masih berkira-kira jadual untuk tahun depan..
perancangan, azam, masa depan.. dan macam-macam lah..

moga apapun perjalanannya harap-harap dipermudahkan oleh-Nya..
amin.........

Isnin, kurang kata-katalah..
tempek sket gambar anak-anak dan maknye nih..
ajak anak bergambar sesekali mereka sedondon kan..
tapi malangnya... mereka tak sporting..
protes takmau, si abanglah tu..eeeii..
geram jer =P..hehe..

ku lihat hijau ... hehe.. baju mereka present dari mak ucu, from sabah with love ^_^
abang beriya takmau tau
jom..dengan adik jerlah..
hee~
adik bukan nak fokus time bergambar, rambut dah panjang lah..huuu~
see, adik pun nak lari jugak...
hahahaha... =P
anak anak gitu ler...
dah jom kuar jom ! 
tak sabar nak kuar jalan-jalan la tu anak anak tu..
 ^_^

p/s ke mana jalan-jalan kami? sesi mencari keperluan si abang nak masuk sekolah.. tadika je pun..heeee~

Sunday, December 22, 2013

.: SeMaLam @ SopIng MaLL :.

As salam..

haaii.. bersiaran hari minggu hari ni..
rajin pulak..hiks..
sebabnye en abah kerja pagi tadi, balik ni..dia rest kejap..petang kang masuk kerja balik..
so, tiada aktiviti jalan-jalan ye..
jadinya, kita online la kejap ye..
sambil draft n3 untuk esok lusa sekali.. ^_^

semalam, terjah soping mall, beli sikit kelengkapan sekolah si abang
alaa nak masuk tadik je kot..hehe..
31hb nanti, sesi suaikenal, pendaftaran dan penerangan lanjut..
tak sabar pulak rasa..hee~

ok, tiada apa nak membebel panjangnya pun..
ooh semalam, tengok VCD cerita ULAR..
ala yang Yusri dan Lisa berlakon tu..
huwaaa bestnyeee... suspen...seram... geli... ngee~
silalah tengok sendiri ye.. ^_^

akeem suka tengok, walau terkejut-kejut sesekali..
si abang, takutnye laaah.. berapa kali tanya, bila nak habis ni..ayeh takut la...
 hehehe...
gitulah dua beradik ni, kontra~

k, tempek pic penyeri n3 hari minggu ni..
semalam.. dah siap soping semua..
@ Mydin Mall Subang Jaya
(sini jerlah tempat, kami suka terjah..)

lepak sekejap kat depan stage ni.. tak ada apa show pulak.. anak-anak jerlah buat show sendiri..hee~

serabai aje si abang.. seluar panjang dia, semua dah tak muat tang pinggang.. yang senteng pun ada.. lama tak sopink untuk dia..hee.. susah la.. beli saiz darjah 1 ok la.. 6 tahun pun, pinggang ketat..ngee~padahal baru umur 4 tahun ++..hee
adik dimana?
haaa... adik senyap ja, lepas dah siap soping..
tertidur rupanya..
atas tempat duduk lagi..
penangan tak tidur pagi tu..

abah dah baringkan dia.. haa..lega dia tidur..kalau tak tu..penat nak melayan..hee~

hero kepenatan..kalau tak, semua benda nak buat..penat oo nak pantau..
sekian, selamat berhujung minggu.. eh dah kerja pun esok kan..
hee~

Friday, December 20, 2013

.: KenDuri laGi : apa yang Bestnye KenduRi ? :.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..
last weekend ada jemputan lagi
jemputan dari kawan en abah
kali ni pergi, tak bawa camera pun, malas pulak..
so, snap guna tab saja.. boleh la.. 

apa yang bestnya kenduri ye?
mama suka sebab,
-makan free, takyah masak untuk hari tu.. lalala..
-dapat tengok pasangan pengantin yang cantik, bajunya juga..suka..
-pelamin dan deco-deco yang menarik dan indah dipandang mata..suka jamu mata
-dessert-dessert yang pelbagai.. suka la nak rasa.. tapi tak mampu nak layan semua, macam-macam ada.. penat nak makan..ngee~
itu je kot ^_^

pergi baru ni pun, majlisnya dalam dewan..lupa dah nama dewannya..huu~
meriah, kemas, menarik deco-deco
pengantin 2 pasang sekali ^_^
cun-cun ..


pengantik dah sampai nun..di muka pintu ..

pasangan pertama..sweetnye colour..

2 pasang berturut-turut memasuki dewan..

pelaminan nun di depan sana, en abah snap dari kejauhan~
dessert dia macam-macam ada...
sayangnya tak bawa camera, sebab comel2 jer, rugi tak snap gambar..huu~

p/s adat majlis perkahwinan sekarang kan, semua ada.. kat bandar ni, siap duit jer, tempah catering, semua urusan makanan diorang settle!

p.s selamat berhujung minggu..terima kasih sudi singgah sini!

Thursday, December 19, 2013

.: ReSepi : LaLa SweeT SouR :.

As salam..

minggu lalu, si abah ada ber outstation sehari semalam di Kuala Selangor
perjalanan balik tu, singgah di Pantai Remis katanya..

on the phone, tanya pada mama "nak makan lala tak?"
eh..mama ok jer, layan... ^_^
siap dengan request, "balik nanti masakkan sweet sour ye.."
orait..bereh.. ^_^

balik tu, lepas layan cerita PISA
barulah sesi memasak bermula

hasilnya....
tak mengiurkan sangat coz masa ambil gambar ni, boleh pulak lupa nak pecahkan telur.. lepas ambil gambar baru perasan, terus campak balik masuk kuali, campur telur dan angkat..ngee~ so, ini bukan rupa sebenar 'Lala Sweet Sour' ye..ngee~
Resepi Lala Sweet Sour 

Bahan-bahan:
1/2 kg lala
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu gula
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar dimayang
1 batang serai-diketuk
1 biji telur
*kalau suka - 1 helai daun kunyit
- sedikit minyak untuk menumis

caranya :
Bersihkan Lala sebersihnya dan toskan
Panaskan minyak masak dalam kuali bersaiz besar
tumiskan bawang putih dan bawang besar yang dimayang
kacau sampai naik bau
masukkan lala, kacau dan masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili dan gula
masukkan juga serai dan kacau sehingga lala hampir masak
masukkan daun kunyit (jika suka)
pecahkan telur dan gaul rata

Siap! sedia untuk hidangan ^_^

p/s boleh dicuba untuk masak kerang juga kan, lagi best sebab isi besar besar, lala ni saiz dia kecik beno..tak puas makan =P

*resepi cilok kat en google, tapi dah ubahsuai sikit dan sumber dari mana dah lupa sudah...huu~tq en google.

Wednesday, December 18, 2013

.: WW : camEra aDDicted !:.

As salam..

kata si abang arif 
"mama... ambik gambar ayeeh "


huu...
layankan jerlah si mamanye pun =P

Tuesday, December 17, 2013

.: MasTercheF in da HouSe :.

As salam..

peel si adik akeem sekarang..
suka benaaaarrrrrr.... main alatan memasak..
haisssh... anak teruna sorang ni..
taksah kalau sehari tak pegang senduk, periuk bagai..
anak..anak... macam-macam lah kamu..
tak kasi, merajuk nantinya..
layankan jer.....huuu~





sibuk sungguh la dia..
fokus pulak tu.. jangan dikacau alatan dia..
nanti dimarahnya kita 'cibuuk !' kata dia..hehe.. =P

p/s takkan nak belikan mainan alatan memasak pulak kan, akeem boy lah... tapi itulah, alatan memasak mama jadi sasaran sekarang ni.. pasrah..huu~