About

Friday, November 29, 2013

.: 1 taHun 11 buLan si akeeM :.

As salam...

Salam Jumaat yang mulia..
semalam, 28.11.13, genap usia akeem ni 1 tahun 11 bulan..
lagi sebulan jadi la 2 tahun..

semasa usianya si abang 2 tahun
perut mama dah ber'isi' kan akeem ni..
nampak gaya, akeem ni, lambat sikit jadi abang, berbanding arif dulu..hehe..

semua tu aturan Allah kan..
kita ni, cuma mampu berusaha jer..
selebihnya Allah yang tentukan..
apapun 'aku masih mengharapkan rezeki dariMu, ya Allah'
Amin...

***********
berbalik tajuk..
akeem menjelang usia 2 tahun..
badan masih kecik molek je kot..
pada mama, nampak dia masih 'baby'
tambah-tambah, muka nya masih bulat, macam baby..hehe~
dah pandai juga ajak bercakap..
pelat?.. ntah la.. sekali macam ok, sekali macam mengikut cakap si abang jer..
haih la.. harap-harap tidak la pelat..

masih ber'soother'.. kebelakangan ni, macam ketagih pulak dah...
biasa, waktu tidur je mencari, sekarang, nak landing or main-main pun mintak cari puting..
haih laaa... nampak 'gian' dia masa duduk berlama dengan mama baru ni..
cuti 4 hari kot.. 
kata ibu pengasuh, dia dah cuba nak pisahkan dah puting tu..
siap sorok lagi.. dah berjaya juga masa di rumah ibu..
bila mama jaga, cuti panjang sikit tu
dah jadi balik ke tabiat lama.. nak puting tak kira masa..huu~
akeem oh akeem, gigi tak ikut susunan cantik macam abang..
 penangan bersoother la ni..haih~

makan?.. dah kurang sikit seleranya..
kalau bersuap,dia nak lauk je, nasi dah kurang..
berbeza kalau kita biarkan dia makan sendiri di meja nya..
laju jugak makan..herm..

tidur?.. kalau siang, masih perlukan 3-4 jam sehari..
biasanya (weekend la).. bangun around 7am..kemudian, perlu tidur semula jam 10 atau 11 pagi..
kalau dapat 2-3 jam cukup bagus dah tu..
petang dia masih perlukan tidur lagi
kalau tak dapat lena, malam lena awal la..

tidur malam?.. dah kian susah kalau kita nak paksa dia tidur
atau kalau kita nak tidurkan dia, masuk bilik macam selalu.
sekarang dia dah geng dengan si abang
landing tengok kartun/tv dulu.. 
kena biarkan dia tertidur sendiri depan tv..
alahai... dah berjangkit penyakit si abang dah..
siang tak berbuai lagi di rumah ibu, kalau mama jaga, masih perlukan buai di siang hari~

akal makin bijak, bijak memikir, bijak bercakap, bijak bermain, bijak segalanyalah..
(as a parents, kena la selalu cakap yang baik-baik aje pasal anak kan.. kata-kata ibu kan suatu doa.. so, mama cakap la yang akeem ni bijak segalanya...hehe~)

ok, itu je kot, membebel pasal akeem menjelang usia 2 tahunnya..
piccas penyeri n3..

tidurnya dia setelah kepenatan..
sedar-sedar je dah lena.. patut tiba-tiba senyap ^_^


tidur di siang hari, dengan muka comot momot..hehe~
tidur di malam hari... tertidur sendiri juga ni~
sekian, terima kasih sudi membaca~

p/s selamat berhujung minggu.. ^_^

Thursday, November 28, 2013

.: KreatiF :.

As salam..
salam hari khamis..
lalalala.. suka la esok dah jumaat ^_^

herm.. next year, johor start cuti jumaat & sabtu kan..
bukan lagi sabtu & ahad..
syoknya kalau Selangor pun kuatkuasa macam tu jugak..

******
berbalik tajuk..
kreatif orang dalam banyak perkara...
tambah-tambah bab nak menarik perhatian kanak-kanak kan..
sumi jelly... anak sedara mama yang belikan..kak yong
dia belikan untuk arif &akeem sepupunya ni..
tapi banyak sangat pewarna la jelly ni + maniss...
sekali makan je, arif kurang gemar..
akeem suka jer..
tapi itulah, macam tak berapa bagus untuk budak
so, mama bawak je pergi ofis...
kasi orang dewasa makan..
ada kat rumah pun, anak-anak buat mainan pula..hehe..

see, sumi jelly yang kiut ni..
pelbagai rupa haiwan, suka akeem buat jadi mainan dia..ngee~ ada elephant, dinasour dan rabbit~

comel jer~
p/s zaman sekarang, nak jadi hebat perlu kreatif selain bijak.. kan kan kan..

Wednesday, November 27, 2013

.: WW : JDT addicted :.

As salam...

baju saiz dia tak jumpa
belasah baju si abang jer la..
asal nampak je nak pakai..huu~

sila abaikan bilik yang umpana 'tongkang pecah'.. play time si anak-anak..huu~
sekian, terima kasih sudi membaca~

.: WW : SenyuMan memIkat si aBanG ^_^ :.

As salam...

si abang arif..
memang mudah bagi senyuman menawan kalau di suruh
walau hakikatnya.. garang jugak budak abang ni
garang tapi manja... hehehe~



main game je kerjanya..
next year dah masuk tadika..
siap la... kena kurangkan main game tahu?
^_^

p/s lagi sebulan je lagi kan, nak jejak tahun baru 2014, macamana jadual /aturan waktu tahun depan, si abang dah sekolah tadika..herm...

Tuesday, November 26, 2013

.: moDeL suSaH nak seNyuM :.

As salam..

Salam Selasa...
ohho.. akeem ni kontra sangat dengan si abang arif nya
arif boleh jadi model terbaik mama, masa umur baya-baya dia..
akeem ni, jangan harap la... dia susah nak bagi kerjasama...
suruh senyum sikit pun payah..

ini sesaja snap, dia suka sangaaat nak pakai baju/atau seluar si abangnya
tambah-tambah seluar askar ni..
nak sangat kan, mama pakaikan la..
(niat nak mencari baju askar sepasang buat anak-anak, belum jumpa..huu)

layan.. aksi si akeem bila disuruh senyum...
booo layan~

'apa mau mama?' =P

letih suruh senyum.. tak dilayannya~

serius la konon, tak jadi garang la, baju kaler pink..hahaha..

masih fokus bermain, dan tak dilayannya, mama suruh pandang camera, dan cakap senyum.... ^_^

berlipat-lipat seluarnya.. tapi nak jugak, kalau dibuka ni marah ni..hehe~

abang pulak happy di belakang tu..hehe~
adik... last one.. senyum pleeeeasseeee...

'senyuuuum'... ^_^
dapat jugak sekeping wajah senyuman kamu ye nak..
mahal sungguh!
^_^

terima kasih sudi membaca~

Monday, November 25, 2013

.: aTtenDed weDDing : paKej leNgkap RM22,500 :.

As salam..

Salam hari Isnin yang mulia..

cerita weekend minggu lepas-lepas..
ada jemputan kahwin di 2 buah rumah..
1 - taman medan : jemputan dari kejiranan semasa duduk rumah sewa dulu-dulu
2 - berek polis seksyen 20 shah Alam : jemputan kawan abah, majlis kahwin anaknya..

masa kat rumah no.1 tak ambil gambar pun
masa kat majlis kahwin anak kawan si abahnye je, si abahnye ambil gambar
snap-snap tuk kenangan.. kami serba oren hari tu ^_^

apa kaitan dengan RM22,500 tu?
hee.. tengok banner yang direntang semasa majlis tu
pakej A-Z katanya = RM22,500.. mahal jugak kan..
herm.... zaman sekarang, siap duit je..
tapi tengok keadaan majlisnya, ok cantik dan teratur.. menarik ^_^

baru sampai.. si anak-anak semua bersandal jer...itu yang selesa... ^_^

tuan rumah a.k.a kawan se tempat kerja si abah~


kain rentang tu.. tak baca pun, ntah pakej A to Z tu cover untuk apa.. tak sempat nak intai..huu~

si abang interframe... cantik laluan ke pelamin nya.. kemas dan teratur~

lepak jap sebelum makan, masih kenyang sebenarnya sbb ini rumah ke-2 kan.. tapi still makan jugak..

pasangan pengantin yang kiut-kiut jer.. ^_^.. manis.. Selamat Pengantin Baru~

Akeem buat muka mashaam..makan buah limau..hehe..

si abang yng comot & en abah~ ^_^

3 hero mama~

masham masham pun naaaak jugak lagi..hehe~
hari minggu semalam pun ada jemputan lagi..
cuti sekolah kan, ramai yang ambil peluang melangsungkan majlis perkahwinan
^_^

Selamat Pengantin Baru buat mereka~

p/s selamat bertugas!

Friday, November 22, 2013

.: LunCh : JaNgan beraNgan la nak DieT !:.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..
Jumaat, penghulu segala hari.. Alhamdulillah masih bernafas di bumi Ilahi..

Alhamdulillah masih diberi peluang merasa nikmat kehidupan..
makan tengahari (dihari bekerja) yang hari-hari adalah 'mewah' bagi mama..
ada orang katanya, kalau bawa bekal, apa kelass... 
miskin betul ye, hari-hari makan bekalan dari rumah
walhal, kalau nak dikira, terjamin lagi masakan sendiri, bawa dari rumah berbanding makan di kedai tu..
hu.. apapun, its up to them.. masing-masing ada kuasa memilih

dan pada mama, yang sudah terbiasa bawa bekalan ni..
sudah jadi biasalah..
bermula dengan, dulunya, malas nak keluar, takde transport..
kedai makan jauh-jauh..
bermulalah episod, makan berjemaah, secara potluck juga boleh dikata..
sebab, team bawa bekal ni, 5-6 orang
kadang tu, ada seorang dua tak bawa makanan, kami berkongsi makan apa yang ada
cukup dan kenyang juga.. Alhamdulillah..

jarang sebenarnya ambil gambar
ini, kebetulan jer, terasa nak snap.. sementara menunggu korum penuh
kita snap gambar makanan ye..
makan berjemaah kadang 4, kadang 5, kadang 6 orang.. ^_^

menu ni special sikit, sebab meraikan besday salah sorang dari kami.. ada spageti, bihun goreng, pulut kuning, kek dan buah tembikai ^_^

sedikit blur gambar ni....alahai..ada ulaman juga, penaik selera ^_^

macam-macam ada.. masak sorang sikit, bila kumpul jadi banyak la.. yummy!
so, bila tengok menu-menu di atas, agak-agak boleh ke diet?
hehe.. memang idok ler...
tak ada niat nak berdiet pun, alahai..
cuma hadkan makan malam..
badan berisi tapi senang hati dan sihat, ok lah tu kan..
tak payah nak selim melim sangatlah..
janji sihat sudaah.. dan janji jangan suami komplen sudaah... hehe~

P/s selamat berhujung minggu.. moga hujung minggu yang bermanfaat buat semua.. In sha Allah...~

Thursday, November 21, 2013

.: biL uBataN terMahaL :.

As salam..

fuuuh musim orang tak sihat la kan sekarang..
anak-anak pun masih batuk dan selesema..
mujur tak demam~
tapi batuk dan selesema mereka ni berlarutan...

mama.. sudah lepas fasa tu..
In sha Allah, moga terus dikekalkan kesihatan yang baik

demam selesema baru-baru ni..
bil ubatan paling mahal setakad hari ni..
pergi klinik biasa je pun..
mahalnya bukan main..
mujur layanan dia bagus.. siap bagi ole-ole biskut 2 pax lagi sebelum balik
herm.. agaknya termasuk caj biskut la tu..ngee~

pergi pun dah malam, malas nak pergi jauh-jauh
klinik ni je pun paling dekat dengan rumah
bil nya berapa?.. RM92.. untuk ubat-ubat berikut
katanya dia bagi antibiotik terbaik, itu yang mahal sket..
(mujur kali ni, dapat habiskan antibiotiknya, tak la rasa membazir..selalu tu, malas nak habiskan..hehe..)

dah hujung tahun ni, claim pun dah nak habis... bil ni cuma dapat claim separuh jer..
sekian, kisahnya bil ubatan klinik biasa yang termahal setakad hari ni..
terima kasih sudi membaca ^_^

Wednesday, November 20, 2013

.: WW : FavouriTe yaNg coMot :.

As salam..

Suka makan aiskrim MILO ni..
si anak-anak




habis comot! huu~

.: WW : aksi suJuD terLampaU :.

As salam..

si adik ni haa mintak nak solat sendiri..
tengok aksi sujud terlampau dia ni..ngee~

sampai terjengket-jengket kakinya haa..ngee~
dah sujud ke rukuk gayanye ni..?
banyak nak kena betul kan ni dik.. =P

p/s moga menjadi anak yang soleh.. amin.... ^_^

Tuesday, November 19, 2013

.: PoRt RiaDah terbaIk di Kala HujaN :.

As salam..

Salam Hari Selasa...

Plan asal nak ke Taman Bukit Jalil
tengok ikan besar-besar dan beriadah, main ball dengan anak-anak
sudahnya, kalau cuaca tiba-tiba bertukar mendung, terpaksa la ubah haluan..

lokasi terbaik adalah.. Playground@Giant Kinrara..
port terbaik dan terdekat untuk kami anak beranak..

oooh ini, stok piccas lama jugak ni..
mula tu, singgah Giant sekejap untuk potong rambut si abang
tetiba tu, hujan lebat la pulak
so, kita terus la lepas kat playground di tingkat atas sekali...
semua pun free... jadi layan saja..
asal, anak-anak suka..
akeem lagi la suka.. lama dia duduk atas mendaalah ni tau..
free lah katakan... hehe..

tersengeh kegirangan... lalala..

serius~

abang pun suka.. ini jerlah mainan paling disukai, main slide ni..huu~



akeem pun sama suka, naik slide~

yee.. ini ler cara nak naik ke atas, dah gelungsur, panjat melalui slide jugak..haih!


mama, bertindak sebagai pemantau keadaan..hee~ sempat tertoleh ke kamera..hee~

playground itu secara keseluruhan~


puas ye dik dapat main~ suka hati depa dua~
part nak ajak balik, kena la paksa..
kalau dibiarkan aje, memang tak balik pun tak apa, anak-anak ni...huu~
nasib la tak susah mana, ajak balik..

so, kesimpulannya, hujan-hujan macam ni, jangan berangan la petang-petang nak beriadah di taman-taman terbuka..
elok juga dibawah ke playground tempat tertutup dan free seperti ini..
anak-anak pasti happy! ^_^

terima kasih sudi membaca~