About

Monday, September 30, 2013

.: PamEran SeRangga, KaTak & KoDok :.

As salam..

sambung cerita pagi..
jom kita naik ke tingkat 2 pulak..
ada Pameran Serangga dan Pameran Katak & Kodok

namanye pun dah menggelikan..hehe
tapi mama ok jer, layan..hehe..
tapi geli tetap ada
katak besar besar ooo..
jom tengok.. ^_^

dua beradik naik sini, lagi teruja
orang tak ramai
sukahati berlari sana sini..

teliti dan belajar ye abang arif..

antara serangga yang sempat dicapture~


si abah je fokus, anak-anak ?..huu

info yang menarik~ katak sumber ubat-ubatan dan protien ? =P

eiii.. geli geleman, tapi nak jugak snap =P

adik sokmo takmau fokus, protes aje bila diajak bergambar..haih ~

abang arif, sporting jer.. tak geli pun dia..ngee~

heran si abang, katak makan ular, biasa dia dok nyanyi lagu 'bangau oh bangau' tu, ular yang nak makan katak ^_^

orang tak ada pun, so senang lenang berlari larian..

adik saja je tu, sukahati sangat, siap main landing landing, ingat kat rumah ke dik ooii..
dah habis pusing 2, 3 kali
jomlah balik ye..

nak turun tangga, ada pulak air pancut ni, leka sekejap si anak anak, ingat ada fish, takde pun
parking pun free je kat situ
so, kira ok jugak la pergi ke sini
dapat jugak hiburkan anak-anak

nampak mereka happy
dan kira dapat la ilmu untuk anak-anak
^_^

thanks Nad atas infonya
dapat juga ilham nak bawa anak-anak ke mana
^_^

.: ke MuZium ALam seMuLajaDi, PutrAJaya :.

As salam..

weekend lalu-lalu..
elok saja si adik baik dari demamnya..
terasa nak berjalan-jalan
bawak anak-anak
walhal weekend tu sebenarnya si abah kerja malam..
tapinya disebabkan anak-anak semacam dah lama tak di bawa berjalan
so, kita keluar la kejap
ke lokasi mana yang dekat-dekat

dapat idea dari blog Nad mamanya ZakwaNayli tu..^_^
terus la siap-siap
tak boleh lama, si abah nak work malam
perlu rehat juga sekejap..

jom terus layan gambar yang di snap
Lokasi : Muzium Alam Semulajadi, Presint 15, Putrajaya
Tiket masuk : RM 2 (untuk 12 tahun ke atas)
bawah umur : free

panas terik pun nak jugak bergambo..hehe.. si abah ler suruh, layan jerlah.. =P
dah masuk tu, si abang teruja!
si adik, terkezut ke apa taktau lah
peluk mama kuat-kuat
takut katanya.. 'animal, akutt.. animal, akutt'..
hehe.. risau jugak mama, yelah akeem baru je baik demam
kang demam lagi sebab terkejut pulak kang..

tapi sekejap aje dia macam tu
lama sikit tu, ok dah..
memang animal sini, nampak real, di awet kan..
cuma tak bergerak.. dapat tengok dekat
itu yang budak kecik ni takut mulanya tu..hehe..

sian akeem ..hee~

mulanya berdukung ajerlah si akeem, sebab dia takut kan..hee


rupanya, mama pernah ke sini dulu, around 2010 kot
datang atas urusan kerja..hampir lupa..

budak baru baik demam bersama abahnye ~

puas jugak pusing-pusing berkali kat floor 1 ni..
kawasan tak luas mana pun
tak banyak sangat, tapi ok jugak la sebagai pendedahan buat anak-anak
umur baya-baya abang arif ni suka la ke tempat macam ni

berkali ke tempat kambing ni..suka betul dia..

adik suka tengok ini..

my 3 heroes~

antara animals yang ada
~ next sambung ke tingkat 2 pulak ye...dah banyak gambarnye ni.. ^_^

... to be continued..

Friday, September 27, 2013

.: si pemBuLi kuciNg ! :.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..

wordless jerlah ye jumaat jumaat ni..
ni haa, si adik akeem..
bukan tau takut dengan kucing
membuli lagi ada...
haih la....




selamber dia aje lah..
kesian kat kucing tu
dengan kucing lain, ada jugak dah terkena cakar
tapi apa diherannya si akeem tu
taktau serik pun..

*piccas disnap semasa balik kampung johor lalu~

p/s selamat berhujung minggu ^_^

Thursday, September 26, 2013

.: seLera makAn : begitu Emak Begitu anaK ! :.

As salam..

Kisahnya si abang arif ni ..
lama dah tak kisahkan dia disini..

ooooh selera makannya, boleh tahan sekarang ni..
kata ibu, di rumah ibu aje, berapa kali makan nasi tak terhitung..
bila ada je orang masuk dapur nak makan, dia ikut turut serta..

ibu pengasuh ada anak-anak yang sudah bekerja,
time rehat kadang-kadang ada yang balik makan di rumah
seorang balik, arif ngendeng nak makan sama
elok seorang lagi balik di masa berlainan, dia ngendeng nak makan nasi lagi..
alaaahai abang, cepat la habis beras rumah ibu tu..hee~
tapi masalah jugak budak ni kalau terlebih makan
dia ni, asal terlebih dan perut tak mampu nak tampung jer
dia sure akan muntah..
haih la.. rugi jerlah anak oooi..ngee~

apapun, mama suka abang arif selera..
orang lain susah hati sebab anak tak selera makan kan..
ada kamu yang berselera ni, syukur la as emaknye kan.. ^_^
apapun, pemantauan tu perlu juga, tapi setakad ni, ok jer kot si abang..
belum obes kot.. ^_^

oooh, lagi kegemaran dia sekarang ni..
kalau tak bungkus nasi lemak pagi-pagi
dia minta bungkuskan roti canai
tak cukup sekeping, wajib bungkuskan 2 keping..
kata ibu, adik makan sikit je, si abang yang akan habiskan semua..ngee~
abang abang..

kalau ada kesempatan, sarapan pagi dengan si abah
dia, sure akan minta roti telor+milo suam
tidak akan order menu lain..huu~
layankan jerlah, sementara kamu suka yang itu kan..



*piccas_snap by phone semasa sarapan pagi sama-sama sebelum hantar mama masuk kerja, dan dia ke rumah ibu pengasuh (si abah kerja malam, cuti siangnye)..

p/s begitu selera anak begitu jugaklah selera emaknya, sebab tu emaknya sepesen dia, upss.. terbalik sudah, sebab tu anak sepesen emak, berselera makan..hehe~

Wednesday, September 25, 2013

.: WW : haDiah dr baNk rakyat :.

As salam..

hasil menyimpan duit raya tahun ni di akaun bank rakyat anak-anak
dapat seorang satu beg

besar dan nampak tahan lasak juga
boleh simpan, anak-anak masuk sekolah..
hee~

.: WW : buDak Tak MesRa caMera :.

As salam..

yup.. akeem ni tak mesra camera langsung..
si abang dulu, umur baya dia, boleh disuruh posing dan kasi senyuman
si akeem ni, jangan harap la dia nak layan..

so, candid camera ^_^






lokasi : Muzium Alam Semulajadi, Putrajaya

cerita lanjut kemudian kemudian..hehe~

Tuesday, September 24, 2013

.: maKan -maKan & cuKur RamBut :.

As salam..

minggu lalu lalu
semasa mak masih disini
menemani SIL yang dalam tempoh berpantang
sesudah saja, Harith (anak saudara mama) jatuh pusatnya..
mak cukurkan rambut (mak simpan sikit untuk kami-kami habiskan mencukur)
kemudian elok time hari cuti
kami adik beradik (me & kakak) dan anak saudara (kak yong) pergi ke sana
menghabiskan sesi cukur rambut dan buat makan makan sikit
mama masak bihun dari rumah, kemudian kat rumah adik mama masak bubur nasi
untuk dicicah bersama roti..

jadila juga, majlis kecil meraikan si kecil harith tu
untuk kenangan masa depan.. ^_^

kita makan dulu.. anak-anak turut meriah sesekali bertemu ^_^..suka la diorang ni..

selera aja si abang arif =P
jom, cukur rambut pulak ^_^
si ayah harith menggunting dahulu.. 
sebahagian mak dah cukur dahulu..

harith kecik kecik dah berbotol ye, sama macam akeem dedulu... huu :(

anak buah mama.. kak yong turut ambil berkat, cukurkan rambut sepupunya ^_^

akeem si pemerhati.. kena dok perati je budak kecik ni, bukan boleh diharap, sesekali geram jugak sama baby..hee~

sudah botak harith..moga jadi anak soleh ye harith.. Aminn.. Mak saya ^_^.. di usia 67tahun pun mak masih kuat dan terang matanya mencukur rambut cucu yang ke-22 ni..
Alhamdulillah masih punya emak
untuk terus meneruskan adat tradisi ini
mencukur rambut selepas si anak jatuh pusatnya
akeem dan arif dulu pun, mak yang cukurkan.. ^_^
kemudian, buat la makan-makan sikit, meraikan si kecil itu..

tak perlu besar-besaran, cukup sekadar dengan keluarga sendiri pun ok..
moga emak terus dikurniakan kesihatan yang baik
panjang umurnya..Amin...