About

Thursday, August 29, 2013

.: KuiH bEsT dari Mak di kamPung :.

As salam..

oooh si mama dah berada di kampung halaman sekarang
Pontian johor, esok SIL akad nikah..
lusa kenduri sebelah perempuan
tulat kenduri sebelah lelaki
moga semua urusan berjalan lancar..Amin..
***********

kuih kiriman dari mak di kampung..
mak kirim melalui kakak dan adik yang balik beraya..
kuih paling best dari mak..
kuih apa ya, lupa la pulak ..
mama panggil kuih telinga k*ling ..hee..
kuih bederang ke apa.. orang sini panggil..hee..

anak -anak pun suka.. sekejap je licin kuih ni..dap dap.. ^_^


si abang sekali hadap je kuih ni... nasib mak kirim banyak..puas makan.. ^_^
p/s esok dah Jumaat, kemudian sabtu dan ahad.. selamat berhujung minggu, pasti masih berbaki undangan majlis rumah terbuka kan.. selamat memenuhi undangan ! ^_^

Wednesday, August 28, 2013

.: WW : aiNa vs aKeeM :.

As salam..

comel budak-budak kecik ni..
geram sama budak gegirl sorang ni..
Aina~ ^_^





aina vs akeem
berebut nak baca buku..


abang akeem nak menang aje, cian aina.. ^_^
p/s esok sehingga isnin, daku bercuti..hoyeee... !

Tuesday, August 27, 2013

.: My tuRn : maKan-maKan sempEna syaWaL :.

As salam..

masih mood syawal.. salam Syawal.. ^_^
weekend lepas memenuhi undangan saja.. 
weekend sebelumnya, kerumah kakak dan esoknya menerima tetamu...

turn mama buat makan-makan sikit 
untuk jemput kakak, adik, anak-anak saudara dan ibu pengasuh datang
cadangnya nak masak sedikit..
tapi dah alang-alang tu, masak la lebih sikit..
then, ajak jiran sebelah menyebelah dan tingkat bawah...
Alhamdulillah... habis makanan jugak..tiada pembaziran..
esoknya, balance bawak ke ofis..

maaf, tak menjemput kengkawan..
kena ada kudrat lebih sikit untuk masak lebih banyak..
kalau dah mula menjemput kawan-kawan akan jadi ramai nantinya...
memasak pun kenalah lebih banyak kan...
lagi pulak, si abahnye masuk tugas petang tu..
jadi tinggal mama seorang dan anak-anak nantinya..
untuk entertain tetamu sebelah petang..tak best pula..
Moga ada kesempatan lagi untuk masak-masak khas buat kawan-kawan
In sha Allah.. tak syawal ni, kesempatan lain kita cari.. ^_^

stop membebel... layan gambar yang ada ni.. 
kenangan makan-makan syawal 2013..

menu utama : laksa semestinya dan SOTO.. hee~ pencuci mulut, tembikai..

model air... tapi tengah makan biskut jejari..hee~

rambut halus dak ni..serabai =P
tetamu jiran tetangga datang, lupa nak ambil gambarnya..
time kakak datang je, baru rajin nak ambil gambar..huu~

aina n akeem..

my kakak no.4, kak mah...
aina mam soto..dap ke?..hee~

sepupu berjumpa sesekali...

my kakak n husband n anak bongsunya.. bongsu ke?..hehe~

aina belajar-belajar nak berjalan.. ^_^

my anak buah..kak yong (bertudung hitam tu) dengan kawan serumahnya.. depa ni, berulang kali makan, almaklum lepak lama kat umah mama..hehe.. suka tengok depa makan.. ^_^

eh.. ini anak jiran sebelah rumah dengan pembantu rumahnya.. mamanye kerja, datang dgn ayahnya dan pembantu rumah (mudanya pembantu rumah tu kan.. ihiks.. =P)
petang tu, ala-ala nak hujan tapi tak menjadi ..
ibu pengasuh datang dah agak lewat..
ibu datang dengan ayah berdua saja
katanya, anak-anak yang lain beraya sakan..

seronok budak-budak tengok ibu datang..
dah mandi pun si adik akeem.. ^_^
(si abahnya dah pergi kerja time ni, tinggal kami 3 beranak jer)
akeem kali ni, setiap kali orang balik nak ikut aje dia..
mula tu, maknjang nya.. nak ikut sampai masuk lift..
si abang marah betul sampai nak nangis-nangis tak bagi adik ikut..
kemudian.. kak yong pulak balik, si adik nak ikut lagi..
sampai nak nangis-nangis jugak si adik..sian..
ibu nak balik pun sama...
adik beriya dah nak ikut, confident macam boleh ikut jer
sekali si abang marah, bukan main lagi..
heee.. macam macam..

kemudian, sebelum pengasuh balik tu
adik mama sampai pulak, pak cu mad budak-budak ni..
dah sampai agak lewat, sampai malam la lepak kat rumah..
sempat tapaukan untuk mereka bawa balik..
Alhamdulillah.. selesai semua, sempat kemas-kemas apa yang patut
esoknya dah masuk kerja...

eh.. pic tuan rumah ada jugak ni..
sememeh je tuan rumah..huu~

semalam tu tak sempat bergambar dengan aina, so ambil kesempatan kali ni.. ^_^
sekian kisahnya, makan-makan di rumah mama sempena bulan syawal tahun ni...
ada rezeki boleh menjemput kawan-kawan pula..
in shaa Allah..
p.s tak sabar tunggu kelahiran anak adik mama, pak cu mad, tengah tunggu hari je tu wife dia, bakal anak saudara mama no.20! ^_^

Monday, August 26, 2013

.: haPPy biRthday AiNA & acaRa maKan-maKan ! :.

As salam...
Salam Syawal..
masih di bulan Syawal ye kawan-kawan

this weekend, weenkend terakhir di bulan Syawal..
dan mama, bakal berada di kampung johor
adik ipar kawen, jadinya tiada la edisi jenjalan raya lagi dah..huu~

*************
berbalik tajuk..
nak wish... Happay Belated Birhday buat
Aina Amani Hanania pada tanggal 16 august 2013 lalu..
genap setahun usia Aina..
moga jadi anak yang solehah ..Amin..

kakak mama (dinor family) ada buat majlis kecil-kecil sempena birthday aina dan sempena raya jugak..
pada 17august, esoknye tu..
jom layan snap-snap sikit..
gambar mama non ado, sebab mama yang menyenap ^_^

bajet nak bergambar jugak dengan aina..
tapi alahai..besdaygirl mengantuk sangat-sangat time potong kek tu...
idok je dapat bergambar..huu~
next year pulak aina ye..heee~
coklat moist yang super best..sedap hingga menjilat sudu..hehe~ kakak buat sendiri..

1 satunya gambar yang ok..yang lenlain, aina ngelat..hee~

amboi abang-abang...lebih dari tuan empunya besday haa.. ^_^

coklat moist mak njang..terbaeeek ! ^_^..akeem blur sebab baru bangun tidur..ngee~

4- sepupu merah-biru

kak yong datang juge (anak sedara mama yang duduk kejap dgn mama..skrg dah menyewa).. melayan hakeem makan..


bersungguh si adik makan mee sup..sedap ye dik... ke lapar ni..hehe~

kak long nazirah pun ada (anak sedara sepupu, belajar@utm jln semarak)

the menu's... yummey... nasi putih vs bihun/mee/k.teaw sup !


sekian kisahnya di rumah kakak, sempena meraikan birthday pertama Aina, anak buah mama no.19 ^_^

p/s sebab akak buat makan-makan kt rumah dia, then, esoknya mama pulak buat makan-makan kat rumah mama.. ajak sedara + jiran tetangga sahaja.. huu.. belum ada kesempatan nak ajak ramai kawan-kawan... ajak sorang kena ajak semua..moga ada kesempatan tu..in Shaa Allah...

Friday, August 23, 2013

.: CanDid RaYa :.

As salam..

Salam Syawal..

Penghabisan stok gambar raya..
candid-candid camera..

saudara datang beraya di rumah mertua di pagi 1 syawal..
pic taken by si abang arif.. ntah apa-apa je disnapnye..

lokasi pertama beraya bersama SIL sefamily dan mertua..

ke rumah atok si abah (sebelah FIL-atoknya berbaju T, seluar coklat tu..Alhamdulillah sihat adanya, cuma atok perempuannya tak sihat, dah lama terlantar..tak snap pic la, sebab dia tengah tidur time menjengok tu.)

kemudian singgah ke rumah atok Husin..
(suka arif sebab nama Husin tu..dia dok teringat, Husin Hantu Kak Limah balik rumah..hehe..)

penat ooo beraya dengan si adik tahun ni..
dia duduk tak diam langsung...
exercise memanjang..sekali makmak kena exercise..
mana reti dok diam..
kat rumah atok kat atas nun, dia sibuk turun naik tangga..
kat rumah atok Husin ni pulak..
lawan bergaduh dengan si abang.. gaduh olokolok la.. ^_^
hingar bingar...dengan suara diorang.. 

kanak-kanak periang ~

see..bergolek sakan... hingar la sebab lantai kayu tu..
tapi best, nyaman santai kat luar gini.. ^_^

4 orang sepupu... riuh jadinya..

eh..tiba-tiba terselit gambar bawah ni pulak..
si abang kerjanya, minum air minum air..

1 syawal je pun kami beraya..
mana rumah terdekat sedara mara si abang..
 2 syawal, selamat beraya di rumah sendiri..3 beranak.. si abahnye dah masuk bertugas..

sekian..cerita raya kami tahun 2013 ni..
In Sha Allah..moga dipanjangkan usia, bertemu Syawal tahun hadapan..

Amin.... ^_^

Thursday, August 22, 2013

.: PerkeMbangaN meReka I beLajar berSama :.

As salam...

Salam Syawal..

lama tak coletah pasal perkembangan anak-anak
semuanya pun ok ok saja..

Adik..
makin ringan mulutnya cakap itu ini..
jelas dan mudah difahami..
terkadang jer minta dia ulang banyak kali kalau tak faham..hee..
but mostly.. dia cakap, ikut apa yang dia dengar..
memang dia suka ajuk..
time balik ambil dia kat rumah pengasuh, ibunya pun..
bila mama cakap dengan ibu pengasuh sebelum balik, "terima kasih kak"...
dia sama sibuk, mengajuk.."aceh kak"..
lahaaai... akeem..kamu ni kan.. semuapun nak ajuk =P
tapi dia memang ringan mulut lah..cepat belajar..

ABC, alif baa taa, buai lajulaju, bintang-bintang di langit, tomtombak makyong dedek, enjitenjit semut, dan banyak lagi lagu kanak-kanak yang selalu dia tonton melalui VCD, dia boleh ajuk...
suka tengoknye..
bila layan CD lagu kanak-kanak..
memang leka sungguh, sampai tak berganjak kemana pun..
adik adik...

dan lagi..apa saja perlakuan si abang, menjerit ke, membuat sesuatu ke, memang diajuknya si adik..
haiii.. abang....tunjuk la perangai baik-baik ye.. kamu idola si adik..

adik, so friendly.. siapa yang baik dengan dia, ajak dia balik, dia ikut saja..
hee... si abang yang lebih-lebih tak bagi ikut
sampai menjerit, meradang-radang tak kasi adik ikut..
lagi orang usik, lagi jadi marah dia..marah tapi nak nangis..haih la abang..
makin hari makin garang lah kamu..
apapun, kena doakan abang makin lembut hati kan..
Amin..

sehingga ke hari ni, Alhamdulillah sihat adanya anak-anak..
moga terus dikekalkan kesihatan yang baik buat mereka..
Amin...

see.. pic taken by si abah..
tengah study sama-sama.. time baik, macam ginilah..
together - gether..

abang belajar menulis, adik nak jugak..

mana boleh si abang seorang ye dik.. ^_^

belajar rajin-rajin ye............ ^_^

p/s masih muat baju romper tu kt badan si adik..saiz 12 month.. hehe.. adik memang kecik molek.. umur semasa adik menghampiri 1 thn 8 bulan.. ^_^

Wednesday, August 21, 2013

.: WW : IkaN terNakan I RamainyE.... :.

As salam...

Salam Syawal..

ada lagi pic saki baki raya..
tapi skip kejap..

berworldless..
piccas taken semasa balik kampung kedah bulan puasa lalu..
sebelum bertolak balik KL, singgah rumah bapa saudara, PakDaMan..

depan rumah, ada kolam ikan..
walllaaaah... "ramainyee...fish.." .. si abang cakapnye gitu..
animals pun katanya, 'ramai'...ngee~ =P

adik abang, kasi fish makan..suka betul..memang takmau masuk dalam rumah dah..

khusyuk dan tawadhuk' depa dua ni..

memang banyak sungguh ikan talapia kat dalam kolam ni... jinak pulak tu..

adik leka~

pose gaya model kolam ikan..hee~

jangan berani la hulurkan tangan, kang digigit ikan tu..hee~
p.s ada lagi sesi memetik langsat dan dokong di belakang rumah..meriah sungguh buahnya, cuma petik dari bawah, tak perlu panjat pokok.. syok tengoknye, malangnya time tu bulan puasa, telan airliur jerlah semasa memetik tu.. pic ada ambil, tapi kt HP si abahnye..herm..next time share kt sini ^_^