About

Wednesday, July 31, 2013

.: ReSepi - BuaH MelaKa@Onde-oNdE :.

As salam..

resepi kedua untuk bulan puasa ni..
alaaaa sempoi jer.. tapi nak juga tempek disini..lalalala...

Bahannya:

Gula melaka (dipotong kecil) 
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
kelapa parut dan sedikit garam (untuk digaul bersama)
+- 1 cawan Air

CARA MEMBUATNYA :
tepung pulut dan tepung gandum di uli sehingga sekata 
(air dimasukkan sedikit demi sedikit)
bentukkan bulat, dan tekan ditengahnya utk diisi gula melaka sebagai inti
Bulatkan sekali lagi..
habiskan adunan dengan mengulangi langkah yang sama..
setelah habis, panaskan air dalam periuk yang dalam..

Setelah mendidih, masukkan adunan yang telah dibulatkan..
masak, biarkan sehingga buah melaka terapung naik..

Setelah diangkat, golekkan ia didalam campuran kelapa parut + garam..

Sedia untuk hidangan...

P.s resepi buat buah melaka ni, ada pelbagai versi kan..
ada yang gunakan tepung selain tepung di atas, ok je..janji masak.. ^_^..
selamat mencuba...
dan hasilnya.....



Budak kecik ni suka tau...
1 mulut penuh 1 biji buah melaka ^_^
Sekian...

Tuesday, July 30, 2013

.: reSepi - AiSkrim MudaH ! :.

As salam..

Haiii.... Salam Ramadhan..
alahai, cuti panjang sampai tak sempat nak jengok blog semalam..hee.. adat la kan..
itu baru namanya bercuti..^_^

balik kampung kali ni puas hati..
dapat berbuka dengan 3 kakak, walau di hari berasingan..
namun dapat bersua mereka sebelum menjelang raya..
adalah 1 kepuasan.. (almaklum, cek ni tak balik raya kedah tahun ni..hukhuk..)

cerita panjang sepanjang balik kampung...
nanti-nanti la, jika ada masa untuk bercerita..

sekarang layan resepi simple ni..
boleh buat dessert di bulan puasa..best.. ! 

resepi ehsan dari anak saudara, Kak yong..
dia yang buat aiskrim kat rumah tu..
mama tukang makan ja..nikmat !..lalala.. he...

Resepi Aiskrim mudah !


BAHAN :
1 liter susu Dutch Lady full cream
450mg creamer
Gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :
Semua bahan diblender sehingga lembut
Bekukan selama 24jam
Keluarkan dan blender sekali lagi
Bahagikan adunan mengikut warna kesukaan (jika hendak)
Tuang adunan ke dalam bekas secara berselang seli (jangan kacau)
Bekukan semula +-24 jam
Sedia untuk dinikmati..  ^_^

p/s selamat mencuba ~

Friday, July 26, 2013

.: DaRi saHabat : TQ soooo much! :.

As salam..

Salam Hari Jumaat dan Salam Ramadhan..

*selamat bercuti buat semua yang bercuti umum hari ni
bersempena dengan Nuzul Al-Quran..bagi yang bekerja tu, jangan sedih-sedih tau..hehe~
***********************
Kesempatan yang ada.. mahu abadikan untuk kesekian kalinya..
pemberian sahabat untuk sahabat ^_^

ini fm dari Lily @mamaZaraZarief ..
kiut..suka suka.. dah selamat tampal..
(sorry, dah lama lily kasi, tapi tak sempat-sempat nak buat n3nya..hee)

Tq my frenz.. walau tak pernah bersua muka. tapi kemesraan tetap dirasa.. ^_^.
dan ini, latest ... from ch@ with love.. ^_^.. 
kad raya yang super comel.. 
dan FM yang super simple but menarik sesangat... 
like it soooo much! ^_^

thanks my dear frenz... pemberian mu sentiasa daku kenang..ahaks..
dan ini... 1 lagi koleksi FM dari Langkawi..
dari sahabat abah, dia minta kasi pada mama..
dia ada juga baca blog mama ni..
so, dia tau mama suka kumpul2 fm.. ^_^

walaupun tak meriah mana, tapi ada la jugak koleksinya..
itupun, si anakanak ni, dah pandai cabut nak buat main..
FM zoo negara yang 'mahal' tu pun dah missing..
hukhuk.. sabar jela..~

terima kasih ^_^
p/s itu pasalla keluarnya pepatah 'berkawan biar beribu'.. tak rugi menambah kawan.. untung lagi ada.. ^_^.... Happy Weekend!

Thursday, July 25, 2013

.: berbUka BerjeMaah kaLi ke-2 :.

As salam..

*tuan rumah kedaung ontheway balik ke kampung halaman..lalala..

tewas jugak akhirnya...
hehehe.. tewas apa?
cadangnya takmau buat n3 pasal makanan di bulan ramadhan ni..
tapi nak jugak buat..hee~ 
bukan apa, kalau simpan dan tempek di bulan bukan ramadhan..
dah tak rasa ke'best'an nya...kan.. ^_^

so, abadikan jer...lalala..
cerita last weekend..
ajak akak sefamily datang berbuka kat rumah mama..
kakak balik dari kerja terus terjah sini, bawa bersama anakanak dan abang ipar..

best betul anak-anak jumpa kawan..(arif=amzar, akeem=aina)
kemeriahan terasa dengan keletah dan kebisingan suara anak-anak..
kecoh-kecoh time makan lagi..
walau begitu, saya suka..saya suka.. meriah!

turut jemput adik lelaki mama, dikmat..
datang seorang kerana isterinya masih kerja..

masakan mama?..
2 menu berat... Laksa & Nasi Ayam.. ^_^
makan nasi, sudah kenyang, kasi perut rehat kejap, baru sambar laksa pulak..
buat laksa n nasi ayam sendiri ni, puas hati sket makan..

layan gambar sikitttt,
Menu yang dimasak sendiri.. tiada dalam gambar menu makanan yang dibeli..alaaa cuma murtabak dan air tebu jer, adik yang belikan...^_^
closed up the menu.. ^_^




then, buat juga kueh ni, buah melaka @ onde-onde..
best... cepat dan lazat.. ^_^
net n3 la citer pasal resepi tuk buat buah melaka ni ye.. mood belum marii... ^_^
bila dah siap terhidang, tak sempat nak ambil gambar pulak
sibukkan anak-anak .. kalau tak, boleh la jugak tengok kemeriahan kami berbuka hari tu..hee..
apapun berbuka beramai-ramai memang best! ^_^

p.s sekian..sharing is caring..ihiks...

Wednesday, July 24, 2013

.: WW : haa ..ini baRu keNa pada tuaNnya.. ^_^ :.

As salam..

susulan dari n3 pagi tadi..
hehe.. ini baru kena...
adik bawa upin dan mickey naik kereta..lalala...



si abang mencelah aje..

seriusnya dik... ^_^
p/s balik ni mau kemas-kemas baju, esok balik sampai isnin depan..wallaaah.. taksabarsabar ni.. =P

.: WW : tidak SepaDaN :.

As salam..

haha... tengok gambar ni..
nampak pelik.. abang tak muat dah la... =P


p/s esok balik kampung, hoyeee !

Tuesday, July 23, 2013

.: RumaHku SyurGaku : Berangan aDalah perCuma :.

As salam..

salam ramadhan..

*****
berangan adalah percuma..
so sementara 'rumahku syurgaku' tak siap-siap lagi tu..
moh ler berangan dulu.. huuu~

jengokan pada minggu terakhir sebelum ramadhan..
jengok-jengok progress lagi..
alaaaahai, dulu duduk aim, macam umur si adik setahun dah selamat dapat kunci..
macam rezeki anak pertama dulu..
umur abang arif setahun, selamat dapat kunci dan pindah ke rumah sendiri
(yang duduk sekarang ni, rumah di awangan..ngee~)
tapi sudahnya, si adik dah hampir setahun 7 bulan ni, rumahnye tak siap-siap jugak lagi..

tapi in progress, memang perlahan sungguh projek ni..
agaknya, nak masuk rezeki anak ke-3 kot rumah ni siap =P
(hahaha.. silalah berangan lagi si mama, nak anak no.3 pulak.. Amin...)

apapun, mudah-mudahan projek ni siap jugak
walau perlahan-lahan..pheew...

sekadar mengabadikan perkembangan terkini..
boleh jadi rujukan, masa hadapan.. 
progress pada 6 julai 2013..

intai di sebalik tingkap .. semua nampak OK..

berangan la tu si abang tu.. suka berangan macam mamanya =P

bahagian belakang dapur.. part ni si mama suka la berangan.. nak tanam serai dan apa-apa yang boleh ..hee~ si abahnye pulak berangan.. kalau ada modal, boleh besarkan dapur.. waallah.. berangan memang syiok.. =P

amboi riang gumbira nampak.. besar mana la kamu-kamu nanti baru boleh duduk sini..herm..

unit rumah yang hampir siap.. jalan belum bertar.. lambat lagilah ni..huu~
apapun, doakan yang baik-baik aja..

Amin...

p/s Fasa ke-2 untuk rumah macam ni dah mula rancak naik juga (bersebelahan dengan Fasa 1 ni), siapa-siapa yang bercadang nak cari rumah tu (area Nilai), survey-survey la kat sini, mana tau ada yang masih available.. tapi.. hee... taktau jaminan, bila siapnya...he.. tapi projek dah mula jalan dah..~

p/s ada orang tak suka kongsikan cerita semacam ni kat blog kan, yelah kongsi-kongsi tapi rumahnya tak siap-siap jugak.. suka hatilah pada yang nak fikir negatif tu.. pada mama, setiap perkara yang berlaku yang boleh dijadikan rujukan dan kenangan di kemudian hari, mama update je sini.. lalala... ^_^

Monday, July 22, 2013

.: RanDom pic @ kaMpunG :.

As salam..

sebelum balik kampung ke utara nun Khamis ni..
eloklah kiranya, menghabiskan stok gambar yang ada semasa balik ke Selatan sebelum puasa lalu~

random pic yang ada~

Soto ~ seawal 1 pagi rasanya sampai rumah mertua.. dihidangkan dengan Soto.. layan.. mak dah hidangkan kan..hee~

FIL.. menebang pokok Kelapa di sebelah rumah..

suami SIL dan jiran~

ini orang panggil apa ye.. yang orang guna semasa nyanyikan lagu.. 'ulit..mayang diulit..'..tu..

rumah PIL ~ damai..

pokok kelapa depan rumah PIL, asal balik je jolok buah ni, ambil air kelapa mudanya~

daun pokok kelapa.. SIL sedang meraut..untuk buat penyapu sesuai..
ok, itu jelah penghabisan stok gambarnya..
setiap gambar, terkandung seribu kenangan darinya..
itu yang abadikan jugak disini.. ^_^

sekian~

: PeeL si aNak-aNak :.

As salam..

Salam Ramadhan dan Salam hari Isnin..
permulaan minggu yang... best !
dan dinanti.. sebabnye....
khamis ni mau balik kampung ku, kedah jelapang padi.. hoyeee !
mood : taksabarsabar.. hehe~

************************
Peel si anak-anak..
dari hari ke hari.. macam-macam ragamnye..
si adik, dah pandai macam-macam..
paling best, dah pandai ajuk apa orang cakap..
dah pandai mengaplikasikannya sehari hari..
kiranya dah boleh ajak berbual gitu..hehe~
(yolah.. kadang emak pun tak faham jugak apa dia cakap)

adik.. alahai kecik molek, kalau jumpa dengan budak-budak lain yang lebih muda dari dia pun..
nampak sungguh kekecik molekan dia..
senang cakap, nampak akeem ni macam baby-baby lagi..
budak seusia dia, jauh lebih 'besar'..
rasanya dari umur setahun ke 1thn 6bln ni, tak jauh beza saiznya..
macam tu ler.. apapun syukur.. adik tak banyak kerenah..

tapi......
1 peel tak bestnye sekarang..
asal masuk kereta sekarang, sasaran dia..
mau duduk dengan driver..
tak kasi, nangis tak hengat..
alahai.. si abah turutkan jugak la..
tapi bersyarat.. pesan duduk diam-diam..
jangan pegang ituini, nanti abah bap, duduk belakang..
so... behaved la seadanya dia..

anak-anak... 
lagi... budak ni suka, menggayakan kasut orang dewasa..
kasut si abah selalu jadi sasaran..
main-main, sambil bawak masuk ke dalam rumah
dilarang, marah tu.. 

see... akeem jumpa kasut abah ^_^

compang camping jalannya..hahaha..
si abang..kuat rajuk..
kuat marah jugak..
semua nak menang dia je, tapi sesekali tu
beralah jugak dengan adik..
namanya pun adik-abang kan..
tapi lebih banyaknya...
abang takmau mengalah.. huu~
abang .. abang.. tunggu adik besar sikit..
dah pandai menjawab esok.. taktau macamana gaya budak berdua ni..

see.. abang merajuk..
merajuk sampai cium-cium dinding ha.. taktau apa kes ni, lupa dah si mama..

adik... tak ambil port.. buat hal dia la..

dah boleh senyum ... lepas mandi, rambut tak bersikat..alahai...
anak-anak.. tingkah mereka sehari-hari..
mewarnai hidup kita..~

Friday, July 19, 2013

.: paSar petaNg @ PeKan Nenas :.

As salam..

salam Jumaat dan salam Ramadhan..

belum habis stok cerita balik kampung..hehe~
tempek jerlah gambarnya ye..
kenangan semua ni.. jarang-jarang berkesempatan nak snap piccas..
alang-alang si abah menyenap, tempek sajalah..

jalan-jalan petang sebelum bawa anak-anak ke playground pekan nenas..
singgah pasar basah @Pekan nenas..
awatnye di angkat baju si abang tu..haih..


dari depan. SIL no.1 tengah pregnant +-5 bulan, next SIL no.2, naik pelamin bulan 8 nanti..

bertentangan tu, ada orang jual air tebu.. terpikat nak membeli.. tengah tunggu toke' ^_^
p/s sekejap je dah 10 ramadhan kan, kiranya 1/3 sudah berlalu, alahai... baju-baju tak berjahit lagi tu.. weekdays, penat mata la nak menjahit..huu~ harap sempat la..alaahai... happy weekend!

Thursday, July 18, 2013

.: meLawaT baBy neWborN :.

As salam...

weekend minggu sebelum puasa..
si abah ajak melawat baby newborn isteri kepada kawannya..
waaah teruja.. suka jumpa baby newborn! wangi... ^_____^

baby boy, alaaa lupa nama la pulak..
2.1kg je semasa lahir, kecik macam maknye.. ^_^
tapi alhamdulillah sihat adanya..

cerita lebih tak ada..
cuma nak abadikan kenangan gambar anaknye disini..

sebelum tu, mama dan anak-anak mau interframe dulu..
sesekali bergambar di tempat parking kereta..berlatar belakangkan serai tanam sendiri.. ^_^



jom tengok baby newborn.. comel.. ^_^


si abang arif teruja jumpa baby... dia pun nak baby jugak katanya.. nak babygirl.. heeeee~ sabar ye abang arif..
Tahniah buat auncle roy dan isteri... ^_^

p/s setiap kali ABC (AllahBagiCuti) lambat je, hati mula berdebar-debar, apakah..?.. tapi beberapa hari lepas tu, ABC juga...hee.. rupanya masanya belum tiba.. Aturan Allah adalah yang terbaik.. ^_^