About

Friday, May 31, 2013

.: 31.05.13 : happy 5th yr anniversaary to us :-) :.


As salam..

Hampir seminggu menyepi diri dr membuat n3 .. :-)
Nanti la ceritanya...

Cuma nak notes kat tarikh penting ni..

Today (dah lewat sebenarnya ..).. 31.05.2013..
Genap 5 tahun usia perkahwinan mama n si abahnye..
Alhamdulillah syukur..
Moga diperkukuhkan lagi ikatan perkahwinan ini..
Dan terus dimurahkan lagi rezeki buat kami..
In sha Allah... aminn...

^_^

Happy weekend .. n3 pendek je sbb guna tab, itu pasal mls nak taip pnjg2x :-)

Thursday, May 23, 2013

.: berKhidmat maSyaraKat :.

As salam..

*awal-awal nak cakap, ini bukan n3 berunsur riak ye..
sekadar mengabadikan sesuatu yang jarang dibuat dalam kehidupan..

Jumaat lalu.. ada kesempatan, berkhidmat masyarakat..
program amal, mencuci surau di area dekat dengan ofis..
mama dan kawan-kawan ofis berganding bahu..
tak ramai yang dapat join, cuma 11 yang hadir..
apapun Alhamdulillah, program berjalan lancar dan jayanya .. 
moga ada kesempatan berkhidmat masyarakat sebegini lagi..
Amin...

bila diingat2, rasanya last mama join program sebegini, masa kat U dulu
lepas pada tu, mana ada dah...
seronok rupanya program gotong royong macam ni..
ia memberikan satu kepuasan.. ^_^

abadikan, sekeping dua gambar yang sempat dicapture..

ini masa dah habis kerja, sebelum balik sempat la ajak bergambar.. ^_^ kami dan AJK surau..aduii sapelah paling 'besar' kat situ..wuu..

kami antara 11 yang hadir ~ seorang saja lelaki.. dah gaya supervisor dah..hehe~

masa ni, kerja dah siap, kita minum dulu, pakcik AJK surau buatkan air teh..


Alhamdulillah..rezeki kami, diorang siap belikan nasi lemak dan pisang lagi..
dan ada sediakan juga air ais... ^_^
awal-awal dah pesan tak perlu sediakan apa2..
tapi, tetap juga diorang sediakan..

tempek sikit jerlah, gambar tengah buat kerja..
lain-lain, simpan dalam memori sendiri.. ^_^
Sekian ~

p/s esok cuti umum, hoyeee... :) tapi... next week bermula audit ISO..wohoho.. :( 
selamat bercuti semua...!

Wednesday, May 22, 2013

.: WW : adik berprojek#2 :.

As salam..

layan saja.. projek si adik lagi..

main bedak # adik tengah selesema masa ni..

dah pandai tuang bedak sendiri.. aduhai...
selingan.. si abang yang demam~
anak oh anak.. macam2..

.: WW : aDik berprojek #1 :.

As salam..

salam hari rabu..
wordless lah kita..
bila adik berprojek..
main tuang-tuang susunya..aduhai..
melekit-lekit la dik ooi..huu~

muka tak bersalah langsung..haih!

..'mama, kenapa pandang-pandang?'... ^_^
akeem oh akeem...

Tuesday, May 21, 2013

.: MeNu keBiasaaN : maKan luaR :.

As salam..

lama jugak rasanya tak makan2 luar waktu malam ni..
kalau tak bersebab memang tak keluar makan malam..
selalu malam, puasa makan ..tak pun, makan yang ringan2 jer..

tapi, ada la sekali tu..
2 minggu lepas kot..keluar hantar sepupu bebudak ni ke asrama..
kemudian, baliknye tu, dah malam..
lapar pulak, singgah sekejap makan..

menu kebiasaan kalau makan malam di luar..
order : nasi putih, tomyam campur, telur bungkus, kangkung goreng belacan (kailan takdo..huu..)


menu sampingan : sate ayam+daging ^_^

kenyang ! 
sesekali boleh la gini =P
kemudian..baliklah kami... tidur... esoknye kerja...

sekian ~

.: si HaRimau SelataN :.

As salam...

layan 3 heroes mama berposing nih..
posing dengan jersey Harimau Selatan 
(nama tengah naik kan..layan jerlah..)

eh.. tapi adik takde jersey la.. takde saiz untuk adik.. cian..
mama ? pun takde.. cian..

takpe lah dik, adik geng dengan mama lah..
nanti kita cari jersey tuk harimau utagha.. hehe.. ada ka? =P
memang la tak ada .. sukati je kan..

mulanya si abang nak posing dengan si abah jer..
kemudian si adik tiba2 meluru..
nak jugakkkkkkk.. ye dik ^_^

aloo.. encem hero2 mama ..ihiks.. puji la siapa lagi nak puji kan.. ^_^

amboi si abang, sporting betoi.. adik mau lari sudaa..

awat bang lagu tu?

versi berdua lebih baik..hehe..

 last one.. ^_^
p/s senyum.. tak perlu kata apa-apa... eh..apa kaitan =P

Monday, May 20, 2013

.: PoRt LepaK teRbaek si aDik :.

As salam..

salam hari Isnin ...
bertemu lagi hari isnin, hari bekerja..wuuu..
Mood ?..jangan ditanya lah ye..
kena cakap.. Ok, fine.. huu~
mood sebenar..?

eh.. tinggalkan pasal mood, kalau dilayan, kerja tak jalan..
mooh layan keletah si adik ni..
port paling digemari..
nasib le adik ni, orangnye kecil molek
sedang elok kat dalam tu.. ^_^

mulanya tarik drawer kabinet tv, pastu layan tv kejap, pastu.. mulalah nak melepak..

amboi dik, baik punya lepak? ^_^


siap buat muka, bila tau mama ambil gambar dia..

lepas tu, buat muka gelisah sbb confius macamana nak turun =P
..pandai masuk, pandai la keluar adik ye.. ^_^

anak oh anak.. sementara nak besar, macam2 peel kamu kan..
mencuit hati, dan menghancuskan harta benda jugak =P

p/s kat rumah tengah meriah tu, ada anak2 saudara a.k.a sepupu arif n akeem, kaklong yang cuti sem UTM jln semarak dan ayong (anak kakak mama no.3), berhijrah ke KL mencari kerja, bahagian X-ray.. ada sesiapa tau ada jawatan kosong kat mana2x? ^_^

Friday, May 17, 2013

.: LunCh @ ReStoraN upIn Ipin :.

As salam..

salam Jumaat yang mulia..
bertemu lagi Jumaat, Alhamdulillah..

ohho..stok dan cerita sangat laaah lama..
hampir sebulan berlalu kot..
tak ingat..
ingatnya time ni, jalan-jalan ke Jakel
mencari kain sedondon untuk Majlis Kenduri kahwin adik ipar 
In sha Allah bulan 8 nanti..

selepas selesai misi
misi mencari makan pulak..
takmau makan kat sini sebenarnya..
risau takut mahai sangat..hahaha..mama memang berkira sket =P

elok dah melepasi restoran upinipin ni..
kami masuk ke 1 kedai makan yang lain, depan sikit dari rest upinipin..
boleh pulak si abang buat peel..muncung jer..
nak ke kedai upinipin katanya..
haih la anak........... tak turutkan..
malas pulak nak melayan peel rajuknya..
sudahnya turutkan jugak la..

abah kata, tak apalah sesekali...

the menu.. mama ambil nasi goreng belacan + teh o ais..
si abang masih berpeel.. tak sabar tunggu order sampai.. mengantuk jugak tu.. 
adik releks je, cuma tak releksnye sesekali bangun nak berdiri..haih la adik..

si abang dengan menunya, ayam goreng upinipin.. dan air sekali..

si abang menu nasi ayam..
tak ingat berapa harga total, tapi dalam RM30++ kot..
si abah yang bayar, itu yang tak berapa nak ingat tu..
haih, si mama ni, kian pelupa pulak aiih.. aduyai.. =P
komen : nasi goreng rasanya tak best sangat pun, nasi ayam ok-ok saja.. mungkin lepas ni, tak pergi dah kot.. hehe..

p/s selamat berhari minggu.. happy-happy ye.. ^_^


Thursday, May 16, 2013

.: BobOy puN aDo :.

As salam..

Bebear dan anak patung sinonim dengan gegirl kan...
tapi pelik ke kalau boboy pun ada simpanan ye..
ihiks... alaa... boleh la.. boleh la..

tak banyak mana pun..
ni jer..
sebahagian koleksi.. sikit jer..
kalaulah.... ada anak girl..
harus jugak koleksi ni jadi berganda banyaknya..
mama suka... tapi apakan daya, anak dua2 lelaki..

sabarkan diri dari membeli bebear..
hehe..
ini banyaknya dapat free..
ada la 1 dua yang beli sendiri..

^_^

.: PoRt baRU maKaN berSama :.

As salam..

anak-anak.. sesekali nak la makan berdikari..
takmau suap-suap..
lagi suka kalau dibiarkan saja..

abang arif dan adik akeem, sesekali mama biarkan jugak makan sendiri..
tapi kalau nasi jarang lah untuk biarkan si adik makan sendiri..
kalau time sarapan or makan benda lain boleh la..

sekarang, port baru si adik dan si abang untuk makan..
sambil makan sambil boleh layan Tv..
baik punya port..
herm.. layankan jer..
boleh belajar berdikari kan..

breakfast time.. makan roti telur bersama.. ^_^



alolo..suka moment ni..tapi tak syoknye, si abang tu, tak berbaju..si abang memang suka, tak berbaju sekarang ni..haih..


aauum.. 'dap.. dap...'... adik suka kata macam tu bila dapat makan.. ^_^.. semuanya sedap pada dia.. hehe..
sekian, kisahnya port baru anak2 pabila makan..

Wednesday, May 15, 2013

.: Ku MasIh diSiNi : 8 taHUn daH :.

As salam..

tanggal 15 mei 2013
genap 8 tahun daku di sini..
tempat sumber pencarian rezekiku..
syukur, perjalanan hidup dimudahkan..
walau terkadang, cobaan dan cabaran dihadapi..
namun, daku masih setia di sini..

Rezeki Allah.. siapa yang tahu..
semuanya adalah aturan dari-Nya.
walau suatu ketika rasa tidak selesa..
namun, tetap redha dan sabar..
dan kini.. 8 tahun jugak jadinya.. tak sangka!

moga masih ada lagi rezekiku di sini..
malas sudah nak memikir nak mencari kerja lain..
(niat di hati, nak bersara jer, tapi belum tiba masanya..huu)

Alhamdulillah.. 
mula bekerja disini, sebagai kerani saja..
lama kelamaan, naik peringkat demi peringkat..
bukan kita yang minta, tapi semua adalah rezeki yang sudah tertulis..
sabar dan buat saja kerja kita..
kalau Allah nak tambah rezeki buat kita..
In sha Allah..
mudah saja jalannya..
tak perlu kita nak meminta-minta..

kenangan - tempat bertugas lama
kat ofis lama..sekarang sudah pindah ke ofis baru.. ^_^

kat ofis baru .. tak ada pulak gambar yang nampak penuh.. cukup la sekadar ini.. ^_^
kenangan~ saja tempek gambar lama..haha.. nampak kurus sket muka..hahaha..
me@2009.. lepas bersalinkan arif rasanya ni.. ^_^
p/s hidup kita ni, biar jangan ada rasa irihati dan dengki, dengki bila tengok kawan-kawan lain, dinaikkan pangkat, naik gaji atau seumpamanya.. buat saja kerja kita, tak perlu nak merungut lebih-lebih...kalau tertulis ada rezeki buat kita, tak perlu kita bersuara, rezeki itu pasti datang pada kita.. kalau dah kuat mengdengki, buat kerja langsung tak ada ikhlasnya, hari-hari mulut 'manis' saja (sila tafsir sebaliknya ye..), mana hendaknye rezeki tu datang ... sekadar ingatan untuk diri sendiri dan sesiapa yang membaca ^_^.. peace yoo..

Tuesday, May 14, 2013

.: FM dan KeyChaiN :.

As salam..

suka.. dapat FM dan Keychain ni..
boleh tambah koleksi kan.. ^_^

FM dah lama dapat, baru nak abadikan..
member opis kasi, dia pergi Langkawi..
dapat Fm dan keychain.. sukaa.. 

then, keychain kuching sarawak tu..
mak mama yang kasi..
waah mak mama tu, dahului anak dia berjalan jauh..
mak memang banyak buah negeri dah sampainya..
ada aja program jalan-jalannya..
kisahnya, mak mama dulu, masa arwah ayah ada..
mak jarang berjalan jauh..
kalau pergi rumah anak2 pun.. mak akan lembik sbb mabuk dan muntah2..

then, sejak arwah ayah tak ada..
mak beranikan diri, berjalan jugak ke rumah anak2 
atau pergi kursus anjuran risda atau pertanian..
beli ubat tahan muntah dan tempek koyop kat perut..
alhamdulillah, lama kelamaan mabuk mak kian ok..
janji kena jaga makan je sebelum berangkat..
tak boleh makan benda berangin , berlemak dan berminyak..

pandai mak belikan keychain comel ni, mama tak minta belikan apa2 pun.. janji mak ok di tempat orang.. mak ke sana, atas pelawaan kawan nya menziarah anaknya di sana..
mak di tahun 2013 ni bakal berusia 67 tahun pada bulan Jun nanti..
Alhamdulillah sihat sejahtera.. moga kesihatan mak sentiasa terpelihara..
Amin..

.: LaMa tak meNanG : kaLi ni MeNgena :.

As salam..

hehe.. tajuk kemain lagi..
bukan menang apa-apa pun..
cuma bertuah mengena pulak kali ni..
alhamdulillah..boleh tambah koleksi..

sebenarnya, Nurul tuan blog MyLittleHoneyDew
ada buat GA, hadiahnya berupa Toto Baby..
simple GA, yang memerlukan kita meninggalkan link sahaja..
so, cubalah nasib..

rezeki tak mengena untuk dapat hadiah toto baby tu..
cuma ada rezeki untuk menerima hadiah FM dari Cameron Highland..
waaa suka suka.. ^_^

Tq

blognye.. ada menjual, toto baby dan  kelambu moden .. silala terjah ^_^
suka la dapat FM.. ^_^

dan Tahniah buat pemenang hadiah Toto Baby 
dan juga pemenang lagi sorang FM macam mama juge..
sukaaaa sangat !