About

Friday, March 29, 2013

.: GadGet suDah bertamBah, keRajiNan beLum daTanG :.

Salam Jumaat yang mulia..

Menjahit... lama sungguh ditinggalkan..
baju sendiri pun tak bertukar baru..
dok pakai apa yang ada..
nak pergi kenduri mana-mana pun masih dengan baju lama..
apa yang ada saja..

haih la si tukang jahit, awat la malas nak menjahit sangat sekarang ni ntah..
hermmm...

gadget baru..untuk kerja menjahit mama..
beli kat kakak masa balik kampung lalu..
kata nya kawan dia, yang bukak kedai jahit, tutup kedai..
mesin masih baru.. baru beberapa kali pakai..

so, dia nak jual..
sebelum tanya orang lain, dia tanya adik dia ni dulu..
apa lagi, mama ambik aje la..

mana tau nanti, nak menjahit sepenuh masa kan.. ^_^
mesin ni, lebih banyak fungsinya..

boleh menjahit pelbagai corak jahitan.. termasuk boleh juga menjahit lubang butang, butang baju, zip dll..
ni aset dah lama..
sudah bertutup agak lama, lama tak guna.. kesian dia.. =P

mesin jahit tepi.. tak guna sangat dah.. haih la.. sesiapa nak jahit tepi, meh umah mama,kira harga kawan2 jela..hahaha.. =P. ada ka offer jahit tepi pulak kan..ahaks..
dan ini mesin kesayangan.. walau ia antik.. tapi banyak berjasa..
mudah dan sangat selesa digunakan..
pakai kaki saja.. lagi senang nak menjahit..
beli masa belum kawin lagi.. berat ni, berapa kali pindah ngangkat dia ni.. =P
kain belum beli lagi.. harus mencari ni..
sekarang dah penghujung Mac.. ^_^

p.s fikir2 nak tema kaler apa.. bertema la sangat kan, ntah2 beraya kat sini ja, sebab en abah last year dah cuti, confirm tahun ni bertugas...hukhuk..

Thursday, March 28, 2013

.: seSekaLi berTemU :.

As salam..

kisah nya si anak-anak dan sepupu-sepupu mereka..
sebelah si abah, cuma dua orang sepupu mereka..
girls pulak kedua nya.. so tak ada la main kasar..
cool je rumah bila sesekali bertemu..

ini pic baru balik dari kenduri..
bawak naik hadiah untuk si abang arif..
sukenye lah si arif, sampai tak sempat mama ambil gambar..
terus dirobek-robeknye pembalut hadiah gitu jer.. takdan dan..

hadiah dari Mak cu, mak ngah dan maktok dan tokayahnye..

ni di bawah dan seterusnya..
lepas dah mandi, ajak tulis tulis kaler kaler pulak..

sepupu nya dah sekolah.. kak long Nana dah darjah 1..kak caca dah tadika 5 tahun..


tekun ~ bagus bagus.. ^_^
sekian, kisahnya si anak-anak dan anak saudara ^_^

.: haDiri maJLis KenDuri kahWiN :.

As salam..
******* 28.03.2013*******
Genap usianya, si adik akeem 1 tahun 3 bulan...
Isnin lalu pergi checkup, beratnya naik sedikit..
Cuma 9.3kg.. kecik molek si adik..
Masih diaras bawah sedikit dari garisan aras sederhana..
Belum masuk garisan kuning.. kira ok la tu..
Sesuai dengan ketinggian dia yang tak seberapa
Tinggi si adik 78cm cuma..

Apa yang si adik dapat sempena 1tahun 3 bulan?
Semalam petang dapat habuan dalam kereta..
Duduk tak diam, terjatuh dan bibir pecah berdarah..
Menangis sekejap.. lepas tu dah lupa..
Bibir dah melecet, kulit terkoyak ..kasihan..
Seriau mama tengok, tapi adik steady je..
Adik.. adik...
Kamu kan....
**********

Ok back to the tittle... :-)

Sabtu minggu lalu-lalu, 16.03.13..
hadiri majlis kenduri kahwin sepupu sebelah abah..
Majlis berlangsung di Dewan UPM..ntah dewan apa..
lupa =P

SelaMat penganTin baRu buat Mereka~
tema : merah - hitam

majlisnya simple, tak ada pelamin, cuma makan beradab ^_^


kami yang datang.. my family n PIL.. + sedara Johor yang semeja

tuan belog yang kian 'mengembang' =P

MIL n akeem di pangkuan mak ucu nye

bertukar tangan ke mak ngah nye pulak.. ^_^.. lega la mak dia, boleh makan dengan aman..


ni la kerja bebudak.. lari sana sini.. baik adik, baik abang, baik kakak2 sepupunya.. sama je.. budak2 kan..

en abah yang simple~
penat ooo memantau si adik ni..
lari ligat macam lipas kudung..
jap ke sini, jap ke situ..
jap hilang menonong nak terkam wayar2 set orang yang sedang berkaraoke..
aduyai.. fenaat...

last2 kena kendong dek abahnye..
 dah tu je le nak cerita..

lepas dari kenduri ni
terus balik rumah bukit jalil..
petang, si abah bawak PIL pergi IKEA
(SIL mencari sesuatu di sana)
mama tak ikut, si adik tidur + mama nak masak untuk makan malam..
kalau ikut karang.. balik confirm tak larat + dah lewat kan.. ^_^

masakan mama malam tu :
Tomyam Campur - Siakap Masak 3 rasa - Sayur Kobis
cukup la tu.. =P

jam 8 lbh diorang  balik, dah siap boleh makan..

Sekian ~

Wednesday, March 27, 2013

.: WW: AtOk dan CUCu-cucUnya :.

As salam..

Melayan jerlah so atoknye..
jarang-jarang sekali dapat jumpa kan.. ^_^



sesekali arif berjumpa tok ayah dan sepupu-sepupu johornya...
main jerlah..
atas simen pun jalan...
^_^

p/s tiba-tiba terkenang arwah ayah... herm.. arwah ayah meninggal masa mama di tahun 1, UKM..huu~ Al-fatihah~

.: WW: MeRai dan DiRai - TQ kawaN2x ^_^ :.

As salam..

cerita bab ofis ni, malas nak celoteh panjang..
tempek gambar sebagai kenangan ^_^

tarikh : 15hb mac 2013 lalu..
lokasi : rahasia.. hehe rahsia la sangat =P.. dah dapat kebenaran nak buat majlis ni tau..
sempena : meraikan hari jadi bos mereka dan hari jadi saya juga =P
bos?.. surprise!... me? tidakla surprise sbb dah tau..
dan sumbangkan 2 jenis pencuci mulut.. ^_^

kek yg comel ^_^
jom layan menu makanan ye..


laksa dan nasi himpit kuah kacang..sumbangan mak cik kat ofis..


pencuci mulut..mama sumbangkan koktail dan dadih tu..
menu lain.. bihun goreng , pizza..
buah kiwi dan anggur sebagai pencuci mulut lagi..


yang dirai dan meraikan sama.. kami ^_^
sweet 30-an...hehe~

wajah-wajah mereka yang turut merai.. ^_^

Tq kawan-kawan... ^_^

sekian~

Tuesday, March 26, 2013

.: MeNu paDa 17 mac Lalu :.

As salam..

mengabadikan menu majlis makan-makan meraikan majlis hari jadi abang arif pada 17 Mac lalu..
menu as usual la... hehe~
atas permintaan SIL, mama masak Laksa
ditambah menu request by en abah.. Bihun Sup Utara..

tu jerlah..
pencuci mulut..Koktail.. 
bahan utk koktail sedia ada kat rumah..main campak2 jerlah..hee~

belum complete sepenuhnya, si abah dah snap..

bihun sup tulang.. aik..mana kuah?..hee~

laksa utara ..lalala..

koktail..mangkuk terakhir.. si mama tukang perabih..hehe~
p/s next month besdaynya si abah pulak, herm..masak sendiri dah biasa kan..jom abah kita sambut sambil makan-makan kat luat.. ^_^..besday boy blanjer..ngeh2x..

.: orDeR baWaH ruMah :.

As salam...

ihiks.. tajuk lain macam je ye..
order bawah rumah?
means, kedai kat bawah rumah ni..

sekarang Alhamdulillah kedai makan, kedai runcit dah bukak
kat perumahan mama ni..
unit bawah sekali..

setelah sekian lama, menetap kat Bukit Jalil ni..
baru sekarang kemudahan ni di rasa..
dah best lagi, sekarang kedai SpeedMart99 pun dah di bukak, dekat2x sini..
sonang sket, kalau terdesak nak beli susu anak ke pampers ke..
or barangan runcit yang lain.. SpeedMart99 ok jugak harga barangan dia..

**********

upss melalut ke lain pulak..
back to tajuk..
setelah sekian lama, kewujudan kedai makan kat perumahan ni
baru2 ni, baru la nak merasa masakan dia..
kebetulan hari tu mama puasa
taktau nak makan apa..
suruh en abah order situ je..

ok jugak la, rasa dan harga nya..
menu mama : nasi goreng ikan masin
(sebab kadang2x balik kerja, sementara tunggu lif tu, terhidu2 je kewangian nasi goreng ikan masin ni..tergugat iman makan..hee.. sedap..)

menu mama dah selamat masuk perut..
time si abah makan, tetiba rasa nak snap..hehe..
menu si abah : nasi goreng, daging merah.. ^_^


ini ulaman dri rumah sendiri.. en abah memang suka..

adik yg kuat 'mengecek' kalau tengok orang makan..

si abang layan diri main mainan.. ^_^
p/s belum habis puasa gantii...apa daa.. =P

Monday, March 25, 2013

.: Happy moMent si aNak-aNak :.

As salam..

sambung cerita pagi..
happy moment si anak-anak..
bermain pasir dan air laut.. ^_^

layan candid camera ~
wajah-wajah mereka...





si adik termakan pasir, nak rasa sangat kan.. =P


emmm... sedapnye pasir ni.. =P.. haih si adik!

seronok bermain di gigi air..



independent si adik~


dah itu je, hasil snap2x di Bagan Lalang...
balik dari sini.. si adik terus ketiduran, elok je kereta bergerak..
penat ye main air laut..^_^

Sekian~