About

Thursday, January 31, 2013

.: poSing tiMe : veRsi maKpaK & aNak2x :.

As salam...

..sambungan dari n3 pagi tadi.. kekunun outdoor photoshoot lah ni ye..
heheh... snap-snap biasa ajer..
katanya nak keluar jenjalan kan tetiba boleh pulak singgah berphotoshoot bagai ..ihiks..

layan jerlah..bukan selalu =P.. ini versi mak dan anak-anaknye dulu ye..
versi anak-anak sendirian di n3 berasingan lah.. banyak benoo nak upload..huu~

*maaf lah ye, kali ni si mama, banyak kali interframe..ngee~saja kasi nampak beza sket, si mama semasa ber'anak' 2.. nanti dah ber'anak' 3 taktau macamana pulak gaya...haha..

mak happy..anak?..hehe.. adik akeem buat muka, sbb tak puas hati mama dukung..dia nak jalan laa..

see..berkerut kening =P

iyo yo 'o jer.. =P

yeaa dah lepas bebas.. suka si adik..

sebelum keluar rumah, gaya-gaya macam nak hujan, tapi tak jadi..

si abang yg happy bebeno..

gaya bebas =P

mama dan anak-anak ^_^

dah sampai......playtime !

posing dulu..hee~ mama pun naik sama..ngee~

tinggi jugak..hermm..

si adik tak bagi kerjasama, dgn abang jerlah..

si abah interframe juge... ^_^

pic kat bawah ni versi dah nak balik dah pun..
si abang dah takde mood..
ajak balik..huu~

kalau ikutkan Taman Bukit Jalil ni..
banyak lagi tempat cantik dan menarik nak berphotoshoot..
ada replika rumah-rumah antarabangsa.. memang cun kalau bergambar kat situ..

tapi kami silap masuk pintu utama... kalau masuk ikut pintu kedua.. lebih dekat kalau nak ke situ..
kalau masuk dari pintu utama, memang jauh la nak menapak..
mama memang surrender la.. dengan kasut tinggi gitu..
dengan si abang dah mood kelaut...hee~
takpe dekat je pun, next time boleh pergi lagi.. ^_^
 

si abang arif..no mood ~

see, arif tu...tak ikhlas..ngee~

takdak mood sungguh tu ^_^

versi 3 beranak sebelum balik.. aduyai..mak je maintain, anak2x malas layan =P


posing pesen baru...posing la sangat, si adik dah menggelungsur nak turun jalan..wuu..

last2x abah yang dukung adik.. balik jom..
Sekian dulu.............. next posing si anak-anak pulak ye... next week la ^_^


.: intRo : SiNggaH poSing jap :.

As salam..

cuti umum 24hb Januari lalu..
keluar rumah jam 11 am.. tiada tujuan.. fikir-fikir.. ke The Mines lah..
jalan-jalan saja-saja...

sebelum tu, singgah kejap 1 lokasi dekat dengan rumah ni..
posing-posing la konon..
posing la sangat dah dekat tengahari dah pun..hee~

pic intro dulu...hee~



si abang yang over pose...hee~

si adik yang suka mengutip, turun je dari kereta dah aim benda yang boleh dikutip..haih~

upsss mak pun nak interframe..hehe~
sesekali je pun..heee

yee... mak dah makin 'berisi'..berisi tak ada makna pulak tu..ngee~
badan dah macam di pampam sudah..huu~ =P
itu yang jadi model tuk blog sendiri je tuh..ngee~


main cak cak pulak dah.. =P

yeee.. kami ke sini..
Taman Bukit Jalil... untuk ke sekian kalinya
dekat sangat dengan rumah..

stop dulu.. next sambung, posing posing ye..heh posing la sangat =P

Wednesday, January 30, 2013

.: WW : daH tua =P :.

As salam..
.... bukan dah tua la..
dah besar... tak muat...heeee~


p/s tak sesuai la kalau abang naik.. ngee~tapi abang pandai tekan minyak, masuk gear sendiri.. kalau adik, kita yang kena control pakai remote.. ^_^

.: WW : si aBanG meNgemaS :.

As salam..
si abang, rasanya ikut jejak si abah..
ada masa, rajinnyee mengemas..
sampai adik kena marah, kalau sepah2x =P
ini dia kemas depan rumah..
susun2 kasut =P
=P
dia kadang-kadang pakai kasut ni terbalik..
susun pun jadi terbalik..
aiyakk!


Tuesday, January 29, 2013

.: RaGaM aDik... maCam-maCam.. :.

As salam...

aduhai.. si adik memang la macam-macam peel..
suka tempat sempit.. boleh menyelit..
suka tempat tinggi..boleh memanjat..
suka tengok kain berlipat...boleh sepah-sepahkan..
suka almari berpintu.. boleh buat main bukak tutup...
suka almari dapur.. boleh main susun-susun cawan, pinggan mangkuk..
suka bila pintu ais dibuka.. boleh serbu..main cili yang mama letak kt ruang paling bawah..
suka jumpa bendasing..apa-apa saja... boleh merasa dengan lidah..

begitulah... adat budak seusia dia ni kan...
exploration is the best!

ini pic snap semasa dia meng explore ruang antara katil dan almari letak buku..
menyelit nyelit sampai terselit bawah katil =P



p/s lihat perkembangan, ragam dan kerenah anak-anak setiap hari adalah sesuatu yang cukup indah!.. walau............. ada masa terpekikx2 mak marah...heee~


.: 4 TaHun daH ruPanya.. HapPy biRthdaY ! :.

As salam..

n3 tertangguh ..
hampir lupa sebenarnya..alahai..cian die.. harap2 jgn la dia merajuk..
ahaks.. merajuk la sangat.. 'dia' bukan manusia pun =P

ini kisahnya my blog lah.. mamalieyna's blog
pada tanggal 23.12.2012 yang lalu..genap usianya 4 tahun !

waaaaah 4 tahun mencorat coret disini..
tak sangka!
pantas masa berlalu..
tahun kegemilangan rasanya 2010 kot..rajin up n3..
up n3 cerita semasa.. tak ada sangat cerita backdated macam sekarang..
sempat organized contest lagi..sempat join contest lagi..

sekarang?
jangan ditanya la, semuanya jadi terbalik..
up cerita dah hampir basi.. draft seminggu sekali..

apapun kandungan masih tetap sama..
cerita pasal anak2 dan diri sendiri..
cuba elakkan dari nak bercerita luar dari diri sendiri
sebab..........

tujuan utama wujudnya blog ni
adalah untuk mengabadikan kisah family sendiri..
just like a diary... ^_^
suka sangat bila ada masa terluang, boring or tak ada apa nak buat
baca semula cerita2x lama..beserta gambar sekali..
best! ^_^

Alhamdulillah..syukur..
sejak berblog, bertambah kawan, bertambah terbuka minda dan fikiran..
bertambah ilmu pasal anak-anak..dan sebagainya..
macam2x lah...

upss... terbebel panjang pulak..kita pendekkan..
pesanan buat diri sendiri dan kawan-kawan jugak..
menulis biar ikhlas dari 'hati'..
cerita yang ditulis, biar cerita yang sah-sah perkara yang betul berlaku..
cuba elakkan diri dari meluah rasa berlebihan di blog (peringatan utk diri sendiri)..
sikit-sikit dah la.. karang dipandang serong oleh orang..herm..

lagi2x...
erm............ Enjoy blogging ! ^_^
....to my BLOG !


Monday, January 28, 2013

.: 1 taHun 1 BuLan :28.01.13 :.

As salam..

bern3 jugak di hari-hari cuti umum ni
tempat mama la cuti ye.. tempat lain ada yang tak cuti kan..

mengabadikan tarikh 28.01.13.. hakeem genap usia 1 tahun 1 bulan..
macam-macam perkembangan..macam-macam peel.. ^_^
semuanya pun memberangsangkan~

checkup setahun dulu, mama lupa nak buat n3 special..
so selit kat sini jerlah..
progress adik :

checkup pada 31 Dec 2012...
Berat semasa usia setahun : 8.6 kg
Tinggi : 76 cm

Berat dan ketinggian yang normal mengikut carta..
walau hakikatnya nampak macam adik ni kecik molek jer..hee~

next appointment bulan Mac nanti..

adik, masa kena cucuk setahun tu..
sangat cool..
mula tu beriya nurse pesan berkali, pegang anak kemas-kemas..
sekali dah inject, adik releks je, sikit suara pun tak keluar..
bukan kata nak nangis, nak buat aksi terkejut sikit pun tidak..

haih...cool habislah.. macam tak ada apa-apa berlaku..
maknye pulak yang seriau..
nurse yang buat injection tu pun terkejut..
'waaah.. bagus betul dia.. tak bunyi apa'.. =P

adik... memang jiwa kental sikit..
tapi satu2 masa cengeng jugak.. bila mood mengantuk tiba.. ^_^

lain-lain progress:
-berjalan sangat success... percubaan berlari dah.. main kejar2x.. kadang-kadang menonong melelong2..ihiks..
-dalam proses belajar bercakap dan meniru orang cakap..comel!  antara butir perkataan yang keluar dari dia.. 'mama..' of course la.. hee.. sangat comel bila dia sebut dengan nada panjang.. 'maaaaaamaaaa...........' =P... lagi.. 'kaakaa'.. sesaja pun boleh sebut perkataan ni.. 'tingting'.. dia ajuk bunyi lif ^_^.. 'abaaa'..sesekali bila disuruh... 'moo...mooo..' sambil geleng-geleng.. mengajuk mama sebut.. 'no..no..'
-pandai meminta nak makan or nak susu..selalu dia akan ckp 'naaakk'.. sambil tunjuk arah makanan dia nak or tempat letak susu ..clever!
-pandai ikut orang nyanyi..pandai dah joget2 comel :-)
-sudah bergigi 7 btg, 4 atas..3 bawah..
-dah makan macam2x..
lagi........ banyak jugak la.. apa je kita ajar, kalau kena mood dia, dia akan ikut..
kadang bila ajar ABC pun , bunyi ajukan dia seolah2x.. ABC je.. ^_^..kiut jer..

apapun harap adik membesar dengan sihat dan kuat!
jadi insan berguna besan nanti..In Sha Allah.. Amin.............




Akeem dah besar !
dah boleh kasi adik ni...hahahaa.. hakeem jangan marah naaa... =P

Sunday, January 27, 2013

.: aHAd ini... :.


As salam..

Ahad... apa nak buat hari ni ye..
Macam pelik pulak.. cuti tak ke mana..esok cuti lagi..
Nasib la.... sesekali merehatkan diri di rumah ye..
3 hari pulak tu..banyak kerja boleh boleh dibuat kan..

Seawal 445pagi dah bangun budak2 ni..
Sebab en abahnye bangun nak pergi kerja..
Semuanya boleh sedar serentak pulak..alahai..
Si adik ada la tidur balik sejam dah bangun semula..

Si abang..memang menahan mata..
Sengaja takmau tidur blik..
Petang nanti la baru nk tertidur kot..

Anak oooh anak..hari minggu pun mama tak ada can nak tidur lebih sikit..hari bekerja wjib bangun 530am..huu

Piccas dlm draft dah lama ni, tempek jelh sini..
Siabang dengan hobi selain main..
Melukis, ntah apa yang dilukisnya taktau la :-)






Saturday, January 26, 2013

.: saLam haRi miNggu :.

As salam..
Salam hari minggu.. 3 hari cuti duk rumah je.
Driver kerja..upsss en abahnye kerja..huu..

So, cari la apa2x kerja yg boleh dibuat ye..
Banyk kerja sebenarnya..nak dgn taknak je..hehe..

Skrg, tgh panaskan minyak nak menggoreng nudget n sosej..
Buat minum ptg..anak2 tengah berjaga..
Bolehla minum petang awal..sbb td makan tengahari awai :-)

Layan pic si abang dengan hobi bermainnya..
Main je tahu..hee..

Main askar2x..kena main atas meja
Takut adik kacau..bukan kacau saja..
Siap masukkan dlm mulut lgi..bahaya nii