About

Thursday, December 26, 2013

.: MeNu maLam MinGgu : uBi keLing ? :.

As salam...

Salam hari khamis..
esok dah jumaat..hoyee ! ^_^

cerita menu malam minggu a.k.a dinner la ye..

1. ubi keling a.k.a ubi kemili kot sesetengah tempat panggil
2. nasi goreng ikan bilis ringkas dan cepat dimasak..hee~
****************
minggu lalu, kakak dan adik mama balik kampung
together2 depa balik.. rasa rugi sungguh tak dapat join..
pada mama, minggu yang genting last week..
auditisoauditiso....fuuhhh..sekarang lega dah lepas..

kalau dapat join balik kampung sama-sama best la sangat rasanya..
tapi apakan daya..en abah pun cuti beku jer..
tunggu tahun depan punya cuti la dapat balik pun..

sekembalinya kakak dan adik
as usual, buah tangan dari kampung harus ada..
terima kasih kakak, mak terutamanya..
sentiasa ingat akan anaknya di perantauan ni.. ^_^

salah 1 ole-ole dari kampung...
Ubi Keling !
ada yang tak pernah dengar ke?
ada sesetengah orang panggil ia, buah kemili..
kalau dulu, orang buat gulai/kari pun pernah.. dan sedap..
tapi mama, makan gitu jer..eh rebus jerlah maksudnya.. rebus letak garam sikit..

ubi ni hasil tanaman mak di kampung..
orang tua kan suka bab bercucuk tanam ni..
ada je kerjanya.. ada je hasil berbakti pada tanahnya..
nak tengok rupa dia..lets see..


baru rebus separuh, ada separuh lagi.. yang besar tu ubi lain tau.. haiyaa.. nama pun dah lupa la.. yang kecik comel tu la ubi keling @ ubi kemili..
bila makan ni, teringat suasana kampung..
teringat kenangan lalu..
dulu, kalau makan berebut-rebut..
makan panas-panas sedap..
dapat pulak teh o panas or kopi panas..
memang layan sungguh..
nikmat ! ^_^

then, selain melayan menu ubi keling ni..
buat juga nasi goreng ikan bilik..
pakai perencah segera..ngee~
dah ada kat rumah, kita guna saja..
cepat dimasak soodap dimakan..hee..

si adik akeem.. layan makan nasi goreng sorang-sorang..
abang jual mahal, taknak makan lagi.. adik layan dulu ye..

dah nak habis pun, siap bertambah.. macam lapar je dik..macam sedap jer..hee~

auuum...nyumnyumnyum... ^_^
Sekian, ceritanya perihal menu makan malam kami..
sempoiii... janji sedap dan kenyaaaang ! ^_^

p/s kakak kasi kuih benderam juga (mama panggil telinga keling), 2 tupperware.. sekejap ja licin, nak snap gambar pun tak sempat..heee.. sedaaap.. katanya, mak bancuhkan tepung, kakak bawak balik sini, goreng... yummy..sedap sangat !

9 comments:

Rizziela said...

kami panggil ubi keling tu sebagai ubi kelubi :D sedap makan dengan kelapa parut + garam

aTieYusof Family said...

Sedapnya Ubi Keling..lama tak makan ni..dulu2 menjadi kegemaran ni..skrg dah susah skit nak cari..
amboi! akeem makan dgn semangat..hehe

Sidratul Muntaha said...

owh ubi ni...
selalu jugak makan kalau blik kg kat banting
rasa dia tawo - tawo sikit
embah selalu ajo makan dgn sambal totok

Ena said...

sedapnya..
ena suka tau ubi keling tu.. tp dah lama tak merasa.. huhu

cik hani said...

sedap..

eB said...

ubi kemili tuh bukan yg jual kat cameron ke eina?
wahhhhhhhhhhh makan nasi grg cenggitu buat auntie tergoda tau... nak skit ;p

eima said...

cam penah mkn kecik2 dulu.....tp dah lupa rasa nye

NzA said...

makan ubi keling ni masa kecik2 dulu...dh lama xjumpa ubi nie.....

LYAfrina said...

kat sini pon pgil ubi keling