About

Friday, November 22, 2013

.: LunCh : JaNgan beraNgan la nak DieT !:.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..
Jumaat, penghulu segala hari.. Alhamdulillah masih bernafas di bumi Ilahi..

Alhamdulillah masih diberi peluang merasa nikmat kehidupan..
makan tengahari (dihari bekerja) yang hari-hari adalah 'mewah' bagi mama..
ada orang katanya, kalau bawa bekal, apa kelass... 
miskin betul ye, hari-hari makan bekalan dari rumah
walhal, kalau nak dikira, terjamin lagi masakan sendiri, bawa dari rumah berbanding makan di kedai tu..
hu.. apapun, its up to them.. masing-masing ada kuasa memilih

dan pada mama, yang sudah terbiasa bawa bekalan ni..
sudah jadi biasalah..
bermula dengan, dulunya, malas nak keluar, takde transport..
kedai makan jauh-jauh..
bermulalah episod, makan berjemaah, secara potluck juga boleh dikata..
sebab, team bawa bekal ni, 5-6 orang
kadang tu, ada seorang dua tak bawa makanan, kami berkongsi makan apa yang ada
cukup dan kenyang juga.. Alhamdulillah..

jarang sebenarnya ambil gambar
ini, kebetulan jer, terasa nak snap.. sementara menunggu korum penuh
kita snap gambar makanan ye..
makan berjemaah kadang 4, kadang 5, kadang 6 orang.. ^_^

menu ni special sikit, sebab meraikan besday salah sorang dari kami.. ada spageti, bihun goreng, pulut kuning, kek dan buah tembikai ^_^

sedikit blur gambar ni....alahai..ada ulaman juga, penaik selera ^_^

macam-macam ada.. masak sorang sikit, bila kumpul jadi banyak la.. yummy!
so, bila tengok menu-menu di atas, agak-agak boleh ke diet?
hehe.. memang idok ler...
tak ada niat nak berdiet pun, alahai..
cuma hadkan makan malam..
badan berisi tapi senang hati dan sihat, ok lah tu kan..
tak payah nak selim melim sangatlah..
janji sihat sudaah.. dan janji jangan suami komplen sudaah... hehe~

P/s selamat berhujung minggu.. moga hujung minggu yang bermanfaat buat semua.. In sha Allah...~

11 comments:

Rizziela said...

seronokkan makan ramai2

Ena said...

hehe.. susah nak diet skrg kan.. kurangkan makan pun ssh juga.. asyik nak mengunyah aje mulut.. lately ramai dok menegur "awak makin berisi skrg..ada isi ke? huhu.. terus jawab gini : Ada.. isi yg dok makan ni.. hehe.. "Isi tu" wallahuaklam..

Nafira usof said...

bestnye lah ade teman opis cam nih.
makan sama2 cam nih. zura x de geng makan kt opis. setiap hari makan sorang2..:(

::NureeN:: said...

mkn ramai2 bleh bertambah2 kan... selera lain ckit...
nyum2..

Ct Norfatimah said...

betul tu xyah nak slim melim sgt..janji sihat boleh jaga leluarga n boleh bribadah dgn selesa ok la kn...mkn secara sihat dah le..aku plak time krj mkn mmg terhad tp bila time cuti ada je nak masak2 n makan2 smp lebam hu...cik somi mmg suka mkn kat rmh lg la...mlm ingat xmo mkn tp bila dah masak teringin plak tgk depa mkn ngee.....

Hanna said...

Lapar pulak tengok menu semua tu...nyum2..:D

nieda said...

Sedapnya...have a nice weekend eina and family

Gieyana said...

Boleh jimat ni beb..kalau mkn kat luar now mmg mahal...skr pon sy mls nk keluar time lunch..selalu tapau jer but star pg ni masak n bw bekal..mmg jimat..tp x der ler potluck mcm uols ni ps majoriti cina kt opis ni..:-)

Maria Firdz said...

wah.. sedapnya makan2.. :)

Masya said...

Tok sah dietlah klu dah mcm ni hahahahahs

LYAfrina said...

lya n ofismate pon kerap gak mkn bjemaah camni..tp sesekali mknluar gak..salah 1 cara pnjimatan.. skali keluar mkn mesti rm10..