About

Friday, November 15, 2013

.: kejaDian KebaKAraN :.

As salam..

Salam Jumaat yang mulia..
cerita pendek di hari jumaat..

kejadian pada minggu-minggu lalu-lalu (weekend)
ada kejadian kebakaran berhampiran blok bersebelahan perumahan mama ni..
rasa macam orang bakar hutan, kemudian merebak kot..
taktau punca juga..
sedar-sedar bunyi sirent bomba
jengokla kami ke tingkap..
baru tau ada kebakaran hutan..
mujur bomba sangat la dekat..belakang bangunan blok yang berlaku kebakaran tu jer..
so, api berjaya di halang dari terus merebak..
Alhamdulillah, kalau dibiar mau merebak sampai ke parking-parking kereta tu dah..
mujur..
 
see.. mereka yang sama sibuk ni..

budak berdua belakang langsir..khusyuk..

api menghampiri ke pagar blok tu dah.. eh bomba tak nampak lah..hee~

api terpadam sepenuhnya..Syukur~

pemandangan~ jurugambar oleh en abah~ hehe.. mama tengah menjahit time ni.. =P
malang tidak berbau..
kejadian sebegini tak terjangka akan berlaku..
kena waspada selalu~

Selamat berhujung minggu..moga hari minggu yang bermanfaat buat semua..^_^

p/s ada beli smoke detector untuk dipasang di siling rumah, tapi sampai sekarang tak pasang-pasang..haih la.. bila nak pasang ntah, tinggi sangat nak memanjat =P

14 comments:

Rizziela said...

Takutkan? tambah2 lagi kalau dekat dengan kawasan rumah

mummy_ayu said...

nasib baik takde apa2..

::NureeN:: said...

kot ada org lempaq putung rokok kot @ panas sgt tue bleh terbakar...
mujur sempat padam kan..
eina menjahit baju apa?

kayyana said...

bahayanyer..kalau dekat dengan perumahan mmg senang nak merebak...

mama_ka0ri said...

takut kan bila ada kebakaran..ingat kata2 org tua..jangan main api nanti membakar diri..

Ratu Hatiku said...

pembakaran terbuka la nie ya.. nsb baik ada yg perasan dan call bomba kan..
Selamat berhujung mggu... :)

~Siti Hajar~ said...

Syok kan dok rmh tinggi, semua benda blh nmpk...hehe

Mujur api xmelaratkan, nmpk dekat dah dengan keta2 yg dok parking tuh...

Ct Norfatimah said...

mmg bahayakn kita yg rmh tinggi2 ni...mana nak lari...

Iela Fazielah said...

bahaya la buat pembakaran terbuka mcm tu... bagus ada smoke detecter..pasang cepat... ila gak xde benda tu semua

NzA said...

Bila dok kwsan perumahan ni risaunya jika ada brlaku kebakaran sbb api senang merebak. Malang xberbau...nasib baik jauh jugak dr kwsan blok eina.

LYAfrina said...

cuaca skarang y panas..lg memudahkan tjadinya kbakaran kan..mujurlah x melarat api..

pttnyer stiap rmh n dlm kreta pon kna ade fire extinguisher.. lps lya dgr ceramah ttg kbakaran aritu, byk gak la buka minda.. sbb api ni sekelip mata.. sesuatu y x dijangka.. dlm rmh pon mmg kna pakai smoke detector tu

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nasiblah baik dapat di kawal..

Lily@MamaZaraZareef said...

isk2x..mujur lah tak merebak kan..nilah bahaya org wat pembakaran terbuka sukati2 die jek..ke tgh musim panas kat sana so api trigger sndiri..hukhukhuk

ch@ said...

Rasa ngeri sesangat bila nmpk sendiri.