About

Friday, November 29, 2013

.: 1 taHun 11 buLan si akeeM :.

As salam...

Salam Jumaat yang mulia..
semalam, 28.11.13, genap usia akeem ni 1 tahun 11 bulan..
lagi sebulan jadi la 2 tahun..

semasa usianya si abang 2 tahun
perut mama dah ber'isi' kan akeem ni..
nampak gaya, akeem ni, lambat sikit jadi abang, berbanding arif dulu..hehe..

semua tu aturan Allah kan..
kita ni, cuma mampu berusaha jer..
selebihnya Allah yang tentukan..
apapun 'aku masih mengharapkan rezeki dariMu, ya Allah'
Amin...

***********
berbalik tajuk..
akeem menjelang usia 2 tahun..
badan masih kecik molek je kot..
pada mama, nampak dia masih 'baby'
tambah-tambah, muka nya masih bulat, macam baby..hehe~
dah pandai juga ajak bercakap..
pelat?.. ntah la.. sekali macam ok, sekali macam mengikut cakap si abang jer..
haih la.. harap-harap tidak la pelat..

masih ber'soother'.. kebelakangan ni, macam ketagih pulak dah...
biasa, waktu tidur je mencari, sekarang, nak landing or main-main pun mintak cari puting..
haih laaa... nampak 'gian' dia masa duduk berlama dengan mama baru ni..
cuti 4 hari kot.. 
kata ibu pengasuh, dia dah cuba nak pisahkan dah puting tu..
siap sorok lagi.. dah berjaya juga masa di rumah ibu..
bila mama jaga, cuti panjang sikit tu
dah jadi balik ke tabiat lama.. nak puting tak kira masa..huu~
akeem oh akeem, gigi tak ikut susunan cantik macam abang..
 penangan bersoother la ni..haih~

makan?.. dah kurang sikit seleranya..
kalau bersuap,dia nak lauk je, nasi dah kurang..
berbeza kalau kita biarkan dia makan sendiri di meja nya..
laju jugak makan..herm..

tidur?.. kalau siang, masih perlukan 3-4 jam sehari..
biasanya (weekend la).. bangun around 7am..kemudian, perlu tidur semula jam 10 atau 11 pagi..
kalau dapat 2-3 jam cukup bagus dah tu..
petang dia masih perlukan tidur lagi
kalau tak dapat lena, malam lena awal la..

tidur malam?.. dah kian susah kalau kita nak paksa dia tidur
atau kalau kita nak tidurkan dia, masuk bilik macam selalu.
sekarang dia dah geng dengan si abang
landing tengok kartun/tv dulu.. 
kena biarkan dia tertidur sendiri depan tv..
alahai... dah berjangkit penyakit si abang dah..
siang tak berbuai lagi di rumah ibu, kalau mama jaga, masih perlukan buai di siang hari~

akal makin bijak, bijak memikir, bijak bercakap, bijak bermain, bijak segalanyalah..
(as a parents, kena la selalu cakap yang baik-baik aje pasal anak kan.. kata-kata ibu kan suatu doa.. so, mama cakap la yang akeem ni bijak segalanya...hehe~)

ok, itu je kot, membebel pasal akeem menjelang usia 2 tahunnya..
piccas penyeri n3..

tidurnya dia setelah kepenatan..
sedar-sedar je dah lena.. patut tiba-tiba senyap ^_^


tidur di siang hari, dengan muka comot momot..hehe~
tidur di malam hari... tertidur sendiri juga ni~
sekian, terima kasih sudi membaca~

p/s selamat berhujung minggu.. ^_^

18 comments:

mummy_ayu said...

ala tomeinya..kejab jer kan..dah nak 2 tahun..

::NureeN:: said...

cumilnyerrr crita akeem bila baca pagi2 ni...
rindu plak ngan emir...
tgk akeem mcm sebaya jerr ngan emir skrg tp drg beza 4bln :)
anak2 makin besar makin berubah kan...
mmm ssh tu nk stop puting, sbb tu nureen lebih suka x biasakan depa ngan puting tp eina ada sbb sendirik kot yg bleh bg akeem puting :)

nurfadilah suardi said...

comel jer dia.lama dah tak datang blog mama ni.semoga jadi anak yang soleh dan membanggakan ibu bapa.

Mar Mansor said...

masa dia tido la dpt tengok muka dia puas2..

Rai Ourkizuna said...

happy becoming birthday akeem.. lepas gian bersoother.. dia pun tau dah lepas ni nak kena wean.. hehehe..

Nad MamaZN said...

Bestnya tgk budak yg tido sendrik ni. Srnang nak jaga.. Hee

aTieYusof Family said...

alo..lo..lo..comel, dah menjelang dua tahun ye..makin bijak plak tu..hehe..

Nafira usof said...

dah besar dh dia yer~
anak2 zura pon kadang2 main dulu baru tido. selalunye mamanye lena dulu baru anak2 lena. hehehe

moga niat murni akak di perkenankan olehNYA.. zura doakan yang terbaik untuk akak~

~Siti Hajar~ said...

Kejap kan eina masa berlalu...

Sama la kita, sy masih rasa Danish tu bb lg walau dah 5 thn, tidur Danish masih berlengankan tangan saya ni, klu sy xtido maka xtido la dia....

AnneRaini said...

Anak2 ni mmg terasa kejap je die membesar...alih dah nak smapi besday die...

NzA said...

Cptnya masa berlalu. Dh boleh tmbah ahli baru tu eina..he3x...

Lily@MamaZaraZareef said...

hehehe..rasanye selagi takada adik, mmg kite akan anggap anak bongsu tu baby jekla kan..zareef pon umur dah dua tahun lebih mamanye rasanye cam kecik lagi..padahal akal dah macam2..hahahaha

Maria Firdz said...

kejap je dah besar ea... ea lah.. aturan Allah kan... insha Allah de rezeki nnt dia jadi abg nnt..

ch@ said...

oloh-oloh-oloh, nmpk benar muka aktif dia tu kak. mmg byk ikut pangai Adli. dorg kan sebaya. ihiks.
smg terus membesar dgn sihat hakeem.

eima said...

alahai comey betui muka die jambu je ....

pasni mesti baby girl plak ...k.ina kan ... inshaa Allah ...

cam alisha senang nk tido ..die letih die tido sendrik...

Cho Zila said...

budak2 gituler anak akak dulupun bab nak tidur malam memang perit.. tapi tutupjer lampu dia tertidur sendiri dah puas main2...

Masya said...

dah makin besar ni mmg makin bnyk akalnya... lg² ade abgkan.. lg macam² akal boleh buat bersama.. klu tdo rasa sunyi jer... tak dgr sore..

Izan Ishak said...

nak 2 tahun dah akeem ye eina. comel sangat tgk dia tido. syahdu betul rasa.

samalah cam zayyan, skrg ni kalau tak betul2 ngantuk mmg dia takmo tido. asyik nak main je.