About

Thursday, October 17, 2013

.: cuBa reSepi baRu unTuk DinNer : SuP aLa siaM :.

As salam..

last week, member ofis kasi resepi best..
'Sup Ala Siam'

mintak resepi sebenarnya dari dia...
sebab makan sup yang dia masak, terangkat u..!
kena dengan tekak, so apalagi terus minta resepi
resepi masakan untuk jenis berlauk ni, laju je mama try
kalau resepi bab pencuci mulut, or kuih or kek-kek ni
lambat sket.. kurang minat sket..+ kemalasan ..heee =P

niat nak share resepi 
tapi masa suntuk pulak nak menaip ni
(maklum, n3 ni draft stok untuk seminggu di hari weekend..huu..)
so, postpone resepi ke minggu depan ye..

jom tengok rupa sup ni..
gigih tau, balik kerja, terus masuk dapur, malam tu jugak mama try resepi ni..
tak menahan nak menerai
kebetulan semua bahan tersedia
petang tu, sempat singgah beli bahan yang kurang
first time cuba, waaah menjadik! ^_^

Sup Daging Ala Siam~ keroh kuahnya~
mama makan nasi sikit jer malam tu
hirup kuah sup ni yang lebihnya
yummy.. sedap oo.. 
(waah puji diri sendiri nampak.. terpaksa la.. nak dengar en suami puji jangan harap la.. =P..)

then, selain menu sup ni, menu lain untuk dinner malam tu..

 kacang buncis goreng bersama sotong + ikan cencaru & keli bakar
In sha Allah, minggu depan mama share ye resepi Sup Ala Siam tu
bagi yang berminat la..
nak rasa kelainan sup, yang terasa masam-masam sket dan pedas-pedas sket..
alaa.. macam sup siam la.. ^_^

sekian ~

11 comments:

mummy_ayu said...

mcm tom yam pun ada yer

Rizziela said...

sedapnya ...

kami tak dpt daging korban..menumpang mertua punya daging ajer

Ct Norfatimah said...

boleh jugak cuba sesuatu yg baru...nampak sedap jer...

Nafira usof said...

nampak menarik sup tuh.. cam ala2 tomyam pon ade gak kuah nye.. nanti share resipi eh. mekasih~

Zuraidah Butang said...

sedap nyeeee sup ala sima..terliur kat cnie..hehe

Masya said...

saya baca dah terliur.. dia ala² mcm tom yam ke kak.. haihh x sabarnya nak tunggu resepi..

Lily@MamaZaraZareef said...

nak resipi!! kita memang x pndai masak mcm ni..slalu makan kat kedai je..kt umah msk sup2 yg biasa2 tu bolehlah..hehehe

eB said...

eB x sempat lagi nk bc betul2 resepi eina share tuh
tp wallah... tgk pn terliur. tq yer eina :)

NzA said...

Nmpk amat menyelerakn. Xsabar nk tunggu resepi ni...stok daging melimpah ruah kt petiais tu..,,

Izan Ishak said...

eina.. tgk pun dah tau sedap nih!

tapi mmg betul.. sup ala siam ni mmg masam2 n pedas2 gitu. tak sabar nak tau resepi ni.

Sidratul Muntaha said...

up resepi
up resepi