About

Tuesday, August 27, 2013

.: My tuRn : maKan-maKan sempEna syaWaL :.

As salam..

masih mood syawal.. salam Syawal.. ^_^
weekend lepas memenuhi undangan saja.. 
weekend sebelumnya, kerumah kakak dan esoknya menerima tetamu...

turn mama buat makan-makan sikit 
untuk jemput kakak, adik, anak-anak saudara dan ibu pengasuh datang
cadangnya nak masak sedikit..
tapi dah alang-alang tu, masak la lebih sikit..
then, ajak jiran sebelah menyebelah dan tingkat bawah...
Alhamdulillah... habis makanan jugak..tiada pembaziran..
esoknya, balance bawak ke ofis..

maaf, tak menjemput kengkawan..
kena ada kudrat lebih sikit untuk masak lebih banyak..
kalau dah mula menjemput kawan-kawan akan jadi ramai nantinya...
memasak pun kenalah lebih banyak kan...
lagi pulak, si abahnye masuk tugas petang tu..
jadi tinggal mama seorang dan anak-anak nantinya..
untuk entertain tetamu sebelah petang..tak best pula..
Moga ada kesempatan lagi untuk masak-masak khas buat kawan-kawan
In sha Allah.. tak syawal ni, kesempatan lain kita cari.. ^_^

stop membebel... layan gambar yang ada ni.. 
kenangan makan-makan syawal 2013..

menu utama : laksa semestinya dan SOTO.. hee~ pencuci mulut, tembikai..

model air... tapi tengah makan biskut jejari..hee~

rambut halus dak ni..serabai =P
tetamu jiran tetangga datang, lupa nak ambil gambarnya..
time kakak datang je, baru rajin nak ambil gambar..huu~

aina n akeem..

my kakak no.4, kak mah...
aina mam soto..dap ke?..hee~

sepupu berjumpa sesekali...

my kakak n husband n anak bongsunya.. bongsu ke?..hehe~

aina belajar-belajar nak berjalan.. ^_^

my anak buah..kak yong (bertudung hitam tu) dengan kawan serumahnya.. depa ni, berulang kali makan, almaklum lepak lama kat umah mama..hehe.. suka tengok depa makan.. ^_^

eh.. ini anak jiran sebelah rumah dengan pembantu rumahnya.. mamanye kerja, datang dgn ayahnya dan pembantu rumah (mudanya pembantu rumah tu kan.. ihiks.. =P)
petang tu, ala-ala nak hujan tapi tak menjadi ..
ibu pengasuh datang dah agak lewat..
ibu datang dengan ayah berdua saja
katanya, anak-anak yang lain beraya sakan..

seronok budak-budak tengok ibu datang..
dah mandi pun si adik akeem.. ^_^
(si abahnya dah pergi kerja time ni, tinggal kami 3 beranak jer)
akeem kali ni, setiap kali orang balik nak ikut aje dia..
mula tu, maknjang nya.. nak ikut sampai masuk lift..
si abang marah betul sampai nak nangis-nangis tak bagi adik ikut..
kemudian.. kak yong pulak balik, si adik nak ikut lagi..
sampai nak nangis-nangis jugak si adik..sian..
ibu nak balik pun sama...
adik beriya dah nak ikut, confident macam boleh ikut jer
sekali si abang marah, bukan main lagi..
heee.. macam macam..

kemudian, sebelum pengasuh balik tu
adik mama sampai pulak, pak cu mad budak-budak ni..
dah sampai agak lewat, sampai malam la lepak kat rumah..
sempat tapaukan untuk mereka bawa balik..
Alhamdulillah.. selesai semua, sempat kemas-kemas apa yang patut
esoknya dah masuk kerja...

eh.. pic tuan rumah ada jugak ni..
sememeh je tuan rumah..huu~

semalam tu tak sempat bergambar dengan aina, so ambil kesempatan kali ni.. ^_^
sekian kisahnya, makan-makan di rumah mama sempena bulan syawal tahun ni...
ada rezeki boleh menjemput kawan-kawan pula..
in shaa Allah..
p.s tak sabar tunggu kelahiran anak adik mama, pak cu mad, tengah tunggu hari je tu wife dia, bakal anak saudara mama no.20! ^_^

13 comments:

Delimasari said...

meriah - slmt hari raya

Izan Ishak said...

meriahnya eina! seronok bila tgk tetamu2 yg dtg makan bertambah2. yg pasti laksa n soto mmg jadi signature dish eina kan.

inazamri said...

senang ke buat soto?teringin nak masak soto sendri tapi tak termasak sampai skrg ni

Ena said...

Rajinnya..

Ena ni mcm tak larat je nak masak banyak2.. dah tua kot!.. keinginan meluap2 nak menjamu kawan2 dan jiran tetangga.. tp x de assistant la.. badan ni lemau je.. mencikkk! harap ada la kekuatan sblmk syawal berakhir.. just makan2 bkn open house kan..

Hanis Azla said...

As-salam lieyna..

seronoknya dapat buat makan2 untuk tetamu.. nampak meriah.. juadah pun mengancam..

Iela Fazielah said...

WAH SOTO TU...BEST...

Nad MamaZN said...

Pak cu mad nak ada baby dah! :)

Masya said...

penatkan kalau masak² macam ni, tp rasa berbaloi kalau org kata sedap dan habis hihihihihi .... penat pun hilang terasa kemeriahannya.

Nafira usof said...

laksa~ bestnyeeee..
nanti kalo ade jemput kawan blog jangan lupa jemput zura sekali yer.
*muka x malu.. ehehehe

eima said...

waahhh meriah betui la... k.eina ni mmg rajin kan

Imah Dinor said...

menu yg sedap2...smp ijat pun mintk ibu masak soto jugak nnt...sbb ibu xpernah masak soto kat rmh...

~aSHa~ said...

seronok buat makan2 ni...taun ni asha tak buat

Maria Firdz said...

meriahnya makan-makan... :)