About

Tuesday, August 13, 2013

.: JuaDah BerBuka @ BaLik kg Lalu :.

As salam..

Belum ceritanya raya..
alaaaahai, banyaknye n3 tertangguh..
meh tempekkan penghabisan stok..
juadah berbuka waktu balik kampung mama@kedah pada bulan puasa lalu.

time otw nak sampai kampung dah ni, anak-anak ketiduran..kalau tak tidur si adik tu, mau duduk dengan driver saja.. bahaya betul ..haih~

kedah, negeri jelapang padi..^_^
@day 1 : berbuka bersama, kami sefamily dan mak..
apa yang istimewa?.. semua masak sendiri.. yang jarang dimakan, masak lemak rebung, mak yang masak ^_^

ada juga, serawa durian...
@day 2 di kampung, kakak no.3 balik berbuka bersama..meriah.. suka suka..
apa istimewa dan kelainan untuk hari tu?.. asam pedas batang keladi.. ^_^.. kakak dah siap-siap masak dari rumahnya..sampai kampung, terus hidang (kakak no.3, k.chek, duduk di Alor Setar)

ada juga, cucur cempedak, kek dan kuetiewgoreng dan serawa durian lagi..wallah sana memang musim durian time tu..


jadikan 2 group hidangan, group lelaki dan perempuan.. ^_^


@day 3 di kampung, kakak no.2 pulak balik dari Kulim, k.chik..
masak + beli kuihmuih...
menu masih tetap nasi putih berlauk.. kari ikan kembong yang best..mama suka..mama suka..almaklum, kat rumah sendiri jarang masak kari, en abah kurang gemar..

ada juga buat soto untuk hari tu... Alhamdulillah..terlebih lebih kenyang hari tu..hee~
tetap disediakan 2 hidangan.. senang nak makan..
si abang interframe..as usual, tak berbaju saja dia.. =P
@day 4 berbuka.. mama dah otw balik ke KL
singgah ke rumah kakak no.1 @Kuala Kangsar..
sempat berbuka di sana, Alhamdulillah..
dapat jumpa semua kakak-kakakku.. ^_^

rasa puas..
sebabnya...syawal tak sempat balik kampung sana tahun ni kan..
meriah sesekali dapat berkumpul..
alangkah seronoknya kalau dapat berkumpul semua kakak-kakak dan anak-anak saudara
kami : 6 beradik + suami/isteri masing-masing = 12 orang
anak-anak (cucu tok kedah) = semua 21 orang
+ tok kedah = total, 34 orang..
waaaaah ramai tu........... tapi belum ada kesempatan tu..
huu~
In sha Allah... 1 day kan..
Amin....

p/s katanya mak, tahun ni, semua kakak-kakak balik berkumpul time raya, mama je tak ada, hukhuk.. sedey :(

3 comments:

ZazaMyMoon said...

meriah2.. selamat hari raya mama lieyna :)

Masya said...

bila dah berkeluarga ni memang susah sikitkan nak berkumpul sama²... meriah betul juadah...

Imah Dinor said...

masak n makan ramai mmg best...menu yg terangkat habis...