About

Thursday, August 15, 2013

.: BeRmaIn bunGa Api :.

As salam...

alahai...tahun ni kemeriahan raya kurang dirasai..
salah satunye sebab tak berjemaah part main bunga api..
main bunga api lebih meriah kalau dilakukan secara beramai-ramai..
time macam ni, terkenang saat di kampung halaman sendiri..
terkenang kenangan bermain bunga api menjelang syawal di kampung sendiri

meriah dengan anak-anak buah
ooooh... sungguh, saya sungguh rindu saat-saat kemeriahan sebegitu.. :(
lagi, rindu.. arwah ayah yang membakar lemang di petang menjelang 1 syawal
memasang pelita keliling pagar rumah..
buat pelita buluh..
timbun tempurung kelapa, susun tinggi-tunggi dan bakar..
Allahuakhbar.. dari tahun ke tahun..
kemeriahan raya semakin memudar..
sesekali sebak mengenangkan kenangan lalu yang tidak boleh diputar balik untuk dirasai lagi.. :(

apapun hidup sehari hari perlu dilalui..
moga bertemu lagi 1syawal tahun hadapan..
In Shaa Allah..
eh... cerita raya kena happy happy kan..heee~
****************

ooh berbalik pada tajuk..
arif bermain bunga api sendiri dimalam raya kedua..
kebetulan, malam tu, sepupunya balik rumah atok sebelah sana
jadi tak dapatla main bersama..

kesian... apapun raya tetap raya..
bunga api tetap main.. ^_^
layan gambar, capture by si abah..
main depan rumah..ditemani si abah..

ok jer dia..

adik time ni masih dalam rumah.. ada juga join..tapi time dia join..tak snap pic..


sendirian dia~

p/s selamat hari raya..lagi dan lagi.. ^_^

12 comments:

Masya said...

abg long main sorang² lah yer.. anak sy kalau kat rumah mak pun mcm tulah .. tp kalau rumah mertua meriah sikit.. ramai cucu dah...

Fieza79 said...

Ksian arif main srg2..adik nk join pn kcik sgt lg...tgu bsr skt ada la kwn di mlm rya klau pn nt tnpa saudara sepupu yg lain..kn

Btul tu eina mkin sthun kmeriahan ry dh smkin brkurang...huhuu

Ibu Lala said...

Suami sy yg rajin beli beli bg api ni. Klw sy x kose nak layan sbb nk kena jaga dorang time main bg api lak. Tp terpaksa jugak.

Ibu Lala said...

Suami sy yg rajin beli beli bg api ni. Klw sy x kose nak layan sbb nk kena jaga dorang time main bg api lak. Tp terpaksa jugak.

Ena said...

seronok kan tengok anak2 main bunga api.. blh kita join sekali.. tapi ena lupa pulak nak snap time anak2 main bunga api kat kg Trg. yang ada hanya di Perak.. nanti lah kalo rajin kita update.. heheh

eima said...

xde sepupu2 ke ... kesian die

Nafira usof said...

zura pon layan anak2 main bunga api gak kat kampung. bagi dorang rasa kemeriahan nak sambut raya.. masa malam raya tuh asik duk tengok org main bunga api jer.. berlawan2 masing2 bakar mercun~

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waa.. sonot abg arif men bunga api..
saya punye alya.. penakut..
nk gantung tanglung pun jerit satu umah takut tabako..
tpkn, untung jugak..
jimatt bab beli bunga api.. heheh

btw, salam idilfitri jugak utk iena n co.. =)

sue zainun said...

alala sian main sorg2..xpe2 next year main ramai2

Cho Zila said...

kesian dia main sorang yerk.. gituler suasananyerkan semua orangpn ada halkan.. tuler terkenang zaman dulu memang takder tandingannyer..

Imah Dinor said...

kesian ayip main sorang2...nnt dtg rmh sabtu potong kek dgn aina....

LYAfrina said...

xpela..next year adik leh teman la kot

best kat kmpung..leh psang pelita keliling camni