About

Wednesday, July 31, 2013

.: ReSepi - BuaH MelaKa@Onde-oNdE :.

As salam..

resepi kedua untuk bulan puasa ni..
alaaaa sempoi jer.. tapi nak juga tempek disini..lalalala...

Bahannya:

Gula melaka (dipotong kecil) 
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
kelapa parut dan sedikit garam (untuk digaul bersama)
+- 1 cawan Air

CARA MEMBUATNYA :
tepung pulut dan tepung gandum di uli sehingga sekata 
(air dimasukkan sedikit demi sedikit)
bentukkan bulat, dan tekan ditengahnya utk diisi gula melaka sebagai inti
Bulatkan sekali lagi..
habiskan adunan dengan mengulangi langkah yang sama..
setelah habis, panaskan air dalam periuk yang dalam..

Setelah mendidih, masukkan adunan yang telah dibulatkan..
masak, biarkan sehingga buah melaka terapung naik..

Setelah diangkat, golekkan ia didalam campuran kelapa parut + garam..

Sedia untuk hidangan...

P.s resepi buat buah melaka ni, ada pelbagai versi kan..
ada yang gunakan tepung selain tepung di atas, ok je..janji masak.. ^_^..
selamat mencuba...
dan hasilnya.....



Budak kecik ni suka tau...
1 mulut penuh 1 biji buah melaka ^_^
Sekian...

14 comments:

eima said...

anak2 sy sorg pun tak suka ..klu yg tak kelapa diorg mkn .... ari tu dah buat ai sorg tolong perabih dlm 15 biji kot ....

Masya said...

senang jer resepinyakan.. nak buat tu jerlah.. jenuh sikit nak berdiri kat api... tp kalau dah suka gagahkan diri jugak buat...

::NureeN:: said...

x pernah buat walaupon rasanya senang jer kan kueh ni :)
hehee...

pena rozie said...

Nak buat la ari jumaat ni.....

Sura Mohd said...

rajinnya..akak dari awal puasa nak buat x buat-buat..huhuhu..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Lieyna...saya suka color hijau...hihihi...nmpak menarik... baru kemarin nk try..sekali gula melaka takder...huhu...

mama_ka0ri said...

hihi..kita pon dah buat last 2 week..
anak2 pon suke..sekali makan terus masuk mulut..

Nad MamaZN said...

Saya buat aritu tp tak sedap!
Haha

Nafira usof said...

haitu pon zura buat utk hubby.. dia teringin nak makan kuih tuh..:)

Imah Dinor said...

mmg kegemaran kami sekuarga ni...baru skali buat..warna hijo...

Ms Haslina said...

planning yang mmg nak buat kuih kelopong nie. cuma timing je belum jumpa lagi.

Ena said...

KIta pun suka tp nak masak mcm tak berbaloi aje sbb yang makan ena sorang jekk.. sorg kita beli sajelah jawabya.. baru sekali.. huhu

Iela Fazielah said...

sedapnyer..nak msk jugak la...

ch@ said...

Yeay...jap salin dlm buku. Mcm sng je tapi tatau la. Kita mmg suka buah melaka ni.