About

Monday, July 15, 2013

.: MiSi meNjahit baJu Raya :.

As salam...

Salam Ramadhan..

apa cerita misi menjahit mama ye.
haruslah jalan.. masa tak berapa cukup dah ni..
next 2 weeks mau balik kampung kedah pulak..hoyeee... ^_^
sebelum tu, kena la settle beberapa pasang baju..
yang penting baju mak kena la settle kan dulu..

sabtu-ahad.. alahai..kan bagus kalau cuti bertambah 1@2 hari lagi..hee~
apapun, 2 hari cuti..puas hati jugak
misi berjalan.. after sahur gunting kain..(seharusnya hakeem kena tidur time ni)
then, hari ahadnya, serentak jahit tepi kesemuanya..
cuma sempat siapkan sepasang je dulu..
others..sambung balik kerja sepanjang minggu ni (kalau tak tidur awal..hee)
takpun, tunggu weekend la jugak..

interframe baju yang dah disiapkan ni..
(baju anak saudara, aina..alaa dah basi baju raya aina...hee..sowii.. ;P)

semuanya pun berjahit mesin..hee.. untung laa.. semua kerja jadi pantas .. suka..suka..^_^
dan sedia menanti untuk dijahit... 9 pasang lagi... huu~
baju raya + baju untuk kenduri kahwin adik ipar after raya..ogos nanti..
juga sedia menanti.. 2 pasang lagi untuk dipotong..
1 psg baju melayu ayah mertua
1 psg untuk diri sendiri..
lagi...
langsir.. alahai dah beli kain kena la gunting jugak..
tapi.... kalau cukup masanya..
kalau tidak... langsir lama lagi ler...huu~

p/s macamana persiapan raya kengkawan, sure semua get ready dah kan.. mama aura raya non ado.. baju jenjalan anak-anak pun tak beli lagi pun, sebabnya tau dah en abah tak dapat cuti tahun ni..huu~

14 comments:

MrS. F!zA said...

bestnya isi masa terluang dgn menjahit,,sy suka..tp mesin belum ada..haha

alahai tk dpt balik kpg lah eh kak? mmg krg skit lah semangat nak raya tu kan..

@e_da said...

bestnya pandai menjahit.. huh sy tak pandai... harap org jahitkan lambat la baru dpt.. huhu

Masya said...

pandainya kak ina jahit, kan best kalau sy pandai jahit jugak.

Sayangku Zie said...

bestnya dapat jahit baju sendiri.. tahun ni cuti menjahit.. huhu

~~*Lady Salwa*~~ said...

Bagusnya la kalau pandai menjahit... boleh buat sendiri baju... Sal ni, tiap2 tahun samaada beli siap or tempah kat orang... :)

bila la nak belajar menjahit...huhu

**sama la, persiapan raya tahun ni agak slow sket... takdak mood rasanya... :(

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Bestnye lah dapat jahit baju sendiri...lagi puashati hasil kerja tangan sendirkan...

eima said...

untung lah ade bakat ... ai mcm tak berbakat je .. gunting kertas pun senget cam nk gunting kain ... huhuhu

Nad MamaZN said...

Saya pun takde aura nak beraya :/

ieda immi said...

yeahhh tudiaaa
pandai adik menjahit .. jimat dah ;)

Mar Mansor said...

sangat rajinnn

ismaliana sulaiman said...

lia dah lama x buka menjahit iena...naik b'habuk kabuk kat stor nun...

sama lah kita baju jalan anak2 x sempat lagi nak prepare wlu pun tahu thn ni inshaa allah en.suami dpt cuti pjg sbb thn lps lia dalam pantang...

hujung2 ramadhan nnti kot baru nak pi cari...tgk pada kesesuaian waktu...

~Siti Hajar~ said...

untung la pandai menjahit ni, xpyh nk tempah2...km pun raya ala kadar je thn ni, xblk kg sbb my hubby koje jgk...huhu

Imah Dinor said...

suka..suka..baju raya aina dah siap ..basi tak pa..ada lg sepasang mak tam ada beli bg aina n kakak ain...alhamdulillah rezeki anak2 xputus2....

kayyana said...

untungnya kalau ade kemahiran menjahit ni kan.. ishhh.. rasa mcm nak belajar jahit baju je.. hehehe