About

Tuesday, June 4, 2013

.: Mei .. BuLan duGaan dan CooBaaN :.

As salam..

Salam hari selasa..
mei... dari awal bulan..
si anak, silih berganti, lepas sorang, sorang tak sihat..
adik ambil turn dulu, time weekend.. diikuti si abang..
demam- baik - demam- baik- muntah-muntah - cirit-birit..
berlarutan lama cirit-cirit dan muntah si adik..almost 5-6 days..

time tak sihat.. moyok, terkulai layu, perut kempis, susut terus badannya..
mendadak.. sebab dia takmau makan, waima minum sekalipun..
minum air masak aje, terus menyembur muntah macam air paip..
huuu~

time tu, sedih sangat tengok dia..
pergi ke klinik cek macam biasa, ambil ubat, dan seterusnya..
masuk hari ke-4, bawak ke Hospital malam-malam terjah sebab tak sedap hati..
adik moyok sesangat... 
ambil turn macam biasa, ambil darah untuk ujian darah..
alhamdulillah normal..

cuma percubaan untuk masukkan air, sebab si adik menolak untuk minum..
agaknya dia fobia takut muntah, bila ada sesuatu masuk mulut..huu~
percubaan masuk air, cucuk ditangan, sebelah dah kesan cucuk diambil darah, cucuk sebelah lagi

tak berhasil, memang tak nampak urut kat tangan dia..
cucuk kat kaki pulak.. still tak berhasil..
dia menangis usah ditanyalah.. 

maknye?.. jiwa dah kental sikit dah..
kalau tengok si abang menangis time ambil darah dulu..
mungkinlah sebab pengalaman pertama, kali ni..OK sket dah..
tapi memang kesian si adik..

last2 doktor cakap..kesian lah kat dia, u cuba-cuba la bagi dia minum air secara biasa..
soalan doktor lagi, atau 'U nak warded je anak?'..
'oooh takpelah doktor, saya cuba kasi dia minum macam biasa dulu, saya rasa saya boleh monitor dia lagi..'

then, doktor suruh tunggu je luar dulu..
dan Alhamdulillah... lega sebab akeem nak jugak minum dan dia tak muntah lagi..
agaknya dah haus menangis tadi kot..
itu pasal, nak je minum..
tiktoktiktok.. sampai jam 1 lebih pagi jugak kat hospital tu..
kemudian balik, dan monitor dari rumah..

syukur, sehari 2 lepas tu, adik dah sihat..
turn si abang pulak cirit dan demam panas yang tinggi.. suhu cecah 39.9 darjah..
huu.. maknye lah kena monitor sentiasa, si abahnye kerja..
apapun alhamdulillah penyudahnya, anak-anak dah sihat kini..

cabaran nya... si mama n si abahnye pulak lepas tu..
berjangkit cirit-birit.. pakej sekali muntah si mama pun..
huuuu~ lama tak muntah kan, rasa tak best sangat..huu~

lagi cobaannya ianya berlaku time sibuk-sibuk minggu audit ISO..
huu... memang idok le merasa MC, walau diri rasa tak berdaya..
paksa diri pergi jugak kerja.. lewat petang..terasa kepala macam nak pecah..
pening sesangat.. memang demam pun masa tu..huu~

apapun semuanya telah pun berlalu..
penutup bulan Mei, semua dah sihat.. ^-^
dan yang penting, ISO berjaya... Alhamdulillah..

dugaan sakit ni ada baiknya, ianya boleh menghapuskan dosa-dosa kecil kita..
dan yang penting, Allah nak kita sentiasa ingatkan Dia..
In shaa Allah... 
sentiasa bersangka baik dengan Allah..
dugaan dan cubaan adalah sebahagian dari kehidupan dunia..

sebagai penutup, layan random pic dari HP ni..
sepanjang anak tak sihat..

moyok si adik..huu~

si abang sihat time ni, ke hospital usung dia, tidur jerlah, tabiat, tidur selak baju, haih~


si abang tak sihat, ke klinik..demam suhu tinggi..huu~

 sekian~ catatan untuk ingatan masa depan..

Harap diberikan kesihatan yang baik..Amin.. doa itu perlu...

16 comments:

Nad MamaZN said...

Ksiannya...
Alhamdulillah dh kembali pulih semuanya
Kami la pulak ni 1 umah x berapa sehat
In shaa Allah harap dpt terus sabar dan tabah

Mar Mansor said...

alhamdulillah..

Gieyana said...

Kesiannya..anak2 sakit mmg merunsingkn..tmbh lk dirang kecik lg n nw mcm2 yg jd..Alhamdulillah semuanya ok..:)

::NureeN:: said...

alhamdulillah...
nureen plak rasa msk ja thn 2013 anak2 mmg on off...
emir skrg ni 1 bdn penuh ruam
muka nmpk bengkak ckit..
rasa nak bwk g clinic tp dia dh lega dmm... mmmm

ieda immi said...

alhamdulillahhh
cabaran bila anak2 sakit nie kan

ct rahani said...

Alhamdulillah sumer dh sihatkan kak.. mmg riso sgt klu ank2 x sihat.. sama jugak dgn heroes sy tu kak.. awal bulan mei aritu bergilir2 demam.. cuma x teruk la.. dedor2 jer.. yg plg teruk sy la demam smpai x leh bangun.. penghujung bulan mei Alhamdulillah dh pulih semuanya.. dugaan dr Allah utk hamba-Nya yg dikasihi..

Maria Firdz said...

Alhamdulillah... sakit tnda kasih syg Allah...

Ms Haslina said...

as salam,
ya ALLAH besar dugaan eina sekeluarga di bulan mei lepas.
alhamdulilah semua sudah sihat.take care ye eina.

p/s betul tu, sakit itu penghapus dosa.
syukur.

~Siti Hajar~ said...

Susah hatikan bila anak2 xsihat ni...huhu

Sy br blk dr cuti2 m'sia tp spjg cuti si abg tu demam panas + tonsil bengkak, cuti kali ni xbest la sgt...huhu

Masya said...

ya allah ... dugaan betul, moga semuanya telah kembali seperti sediakala...

eima said...

keracunan mkanan ke tu ..kesian nye ...
seb baik dah sembuh risau kan klu anak2 sakit ..cepat sembuh k.eina

Izan Ishak said...

syukur alhamdulillah.. semuanya dah sihat ye eina. betul... sakit ni lah jadi penghapus dosa2 kecil kita.

ch@ said...

syukur semuanya beransur sihat. mmg moyok pun si adik tu. maintain comel.

anak2 kita pun sama kak. mujur tak demam je. selsema dan batuk.

Lily@MamaZaraZareef said...

sedihnye tgk muka akeem n abg time x sihat..alhamdulillah semua dah kembali pulih..

wan nurul hezrina abd halim said...

alahai ciannya anak2 time tak sihat.kita yang risau

Imah Dinor said...

mmg bln mei bln anak2 xsihat...cuaca pun xmenentukn...