About

Monday, April 15, 2013

.: cemBurukaH dia ? :.

As salam..

risau..sesekali tak tenteram mama dibuatnya..
risau tingkah si abang kebelakangan ini..

garang semacam..
irihati semacam..

dengan adik terutamanya..
tak mahu mengalah jangan cakap lah..
kasihan adik..

dengan mama dan abah, sesekali si abang garang juga..
aduhai abang, risau mama dan abah..

mungkinkah si abang cemburu..
cemburu mama dan abah selalu layan adik lebih dari dia..

oooh tidak, mama rasa setara saja layanan kami..

cuma sesekali terfikir..
mungkin di rumah ibu pengasuh..
adik terlebih layanan dari dia..
abang .. kan abang..
adik masih kecil... harus diutamakan..
herm..

di rumah ibu..
dulu.. bila mama ambil masa balik
si abang yang selalu, dibawa meronda dengan motor oleh anak-anak ibu..
along, angah..achik atau ayah sendiri (anak2 ibu pengasuh dan suami pengasuh)
sekarang ni.. ianya dah diambil alih oleh si adik..
asal petang time mama nak ambil je..
mesti adik yang baru balik dari meronda..
si abang tak ikut, sebab dia tak berani duduk belakang naik motor..
dia cuma duduk depan..

kalau dah si adik yang duduk depan, si abang manalah boleh ikut..
kasihan abang..

tapi pada masa2 tertentu, si abang ada juga di bawa meronda kata ibu..
cuma si adik jugak take part sekarang..
kalau dulu cuma abang..

ntahlah.. mengenangkan peel si abang sekarang..
mama dan abah jadi risau..
kasihan pun ye.. taktau nak tegur cara bagaimana..
harap si abang akan lebih berlembut hati..
lebih mengalah demi adik..
Amin...

tapiii...
pada  suatu masa tertentu..
bila orang acah2 nak ambil adik..
tau pulak dia marah..
'tak boleh ambik..!'.. kata dia..

serius dia sangat marah..
semacam orang betul2 nak ambil adik dia..
syukur..sekurang2nya mama tahu, abang sayang adik..
cuma....
sekarang.. rasanya si abang rasa dia ada saingan..
abang... abang..
mama akan sentiasa doakan kamu akan lebih berlembut hati..

mama sayang keduanya.. setara..
cuma adik sekarang masih kecil dari kamu..
adik perlukan lebih perhatian...
Apapun 'doa' dan usaha itu pentingkan..
In shaa Allah.. 
teruskan berdoa dan berusaha..

piccas penyeri n3..
si abang yang 'baik' dan 'lembut hati'..Amin..

si adik yang 'berdikari' dan 'happy go lucky'



si abang minum vitagen tak habis, adik yang habiskan.. adik minum 1 setengah botol sekali jalan.. adik..adik..
p/s 1 : kata-kata ibu suatu doa..makanya..sentiasalah berkata yang baik pada si anak, sekali pun ia adalah sebaliknya.. abang arif anak yang bijak, anak yang baik, anak yang rajin dan anak yang lembut hatinya.. Amin.. 
p/s 2 : sesiapa ada petua atau amalan terbaik untuk menangani perkara semacam ni?

9 comments:

~aSHa~ said...

abg mmg selalu jeles...
yg no.2 mmg akan jadi berdikari...dan lebih matang

eima said...

hmmm fahim ngan alisha tak de masalah sbb fahim mmg slalu mengalah sampai aku plak yg kesian kat die ... adek plak yg over ..

biasa la tu k.ina ... arif kan kecik lagi waktu dpt adek .. beza ngan fahim sbb fahim dah umur 3 tahun waktu dpt adek.. arif kan time tu br 2 tahun lebih kan ...give him time ...

Ratu Hatiku said...

Dulu ank saya pun mcmtu jugak tp lama2 dia ok..

Nad MamaZN said...

Sama pendapat mcm eima
Mula mula je kak
In shaa Allah lama lama arif ok
Zakwan mula mula dulu mcm tu jugak kak
Tp skrg dh ok
Akak takmo risau sgt ek
Yg penting skrg ni akak n abah arif try cari masa abeskan masa dgn arif la mcm dulu2
Arif kecik lagi, lama lama mesti arif paham

Sidratul Muntaha said...

tgh nk perhatian tu mama..
takpe
layankan je..
n kena bgthu jugak
ape yg tak boleh and tanggung jwab dia
mcm aqil pun
suke melalak nakkan perhatian
la ni kurang la
sbb selalu ckp dgn dia ape yg abg kena buat and so on

~~*Lady Salwa*~~ said...

Faris pun macam tu jugak... masa adik dia kecik, sayang bukan main... bila adik dia dah besar sikit (1 tahun lebih), bukan main garang ngan adik dia... suka buli & buat adik dia...

Mungkin budak2 ni nak lebih perhatian kot dari kita. bila tengok kita macam lebih beri perhatian dekat adik dia...

Nafira usof said...

setakat nih My Anis x de plak cemburu lelebih kat Delisha.. mungkin jugak sebab dia dah besar masa dapat adik tuh.. so, dah pandai bawa dirik..

kena doa banyak2 bagi lembut hati..:)

ch@ said...

Auni sama cemburu dgn adik2. Lagilaaa dh ada dua adik, dia mmg kena je la. Dgn adli mmg garang, tgn cpt je naik...ngn arrizqi xde pulak.

Kadang2 je jd camtu, bila adli tdo dia tggu je adli.bgn nk ajak main. Okla dia consider jgk bila part main sama2 ngn adli.

Masya said...

alahai abg nak kan perhaian tu kak, cubalah petua ni sy pun baru cuba nak amalkan.. walaupun amir sorang tp kdg² jiwa dia memberontak jugak.. sbb xde sapa nak melayankan dia... jadi lepas amik air sembahyang saya sapukan kat muka dia.. moga hatinya dilembutkan, lps solat pun doakan mcm tu kat dia.. masa tdo bacakan doa dan bercakap dgn dia yg kt syg kat dia jugak.. hembuskan kat ubun².. tp jgn cium.. org kata cium anak masa tdo anak tambah nakal.. yg penting kt usaha..

opss.. panjang pulak komen hihihihihi...