About

Monday, March 11, 2013

.: maKan saYuR, baNyak kHasiaT :.

As salam..

sekadar berkongsi info..
mama ni, memang jenis kureeeng sedikit bab makan sayur..
tapi... takla sampai tak makan langsung..
makan je... sejak kahwin ni lagilah..
en suami jenis tak lengkap menunya tanpa sayur..

anak-anak... sekadar sayur carrot dan kentang lajulah..
lain2x.. kurang, macam mama depa la..ngee~

sayur paling ringkas dan sedap je.. ^_^


Sawi atau kai choy ... masak letak sos ikan..enak!

meh cek apa khasiat sayur ni..

Cegah Osteoporosis
Sawi banyak mengandung vitamin dan mineral. Kadar vitamin K, A, C, E, dan folat pada sawi tergolong dalam kategoriexcellent. Mineral pada sawi yang tergolong dalam kategori excellent adalah mangan dan kalsium. Sawi juga excellentdalam hal asam amino triptofan dan serat pangan (dietaryfiber).

Zat-zat gizi yang termasuk dalam kategori very good pada sawi adalah kalium, tembaga, fosfor, besi, magnesium, vitamin B6, vitamin B2, dan protein. Komposisi gizi lengkap dari sawi dapat dilihat pada tabel.

Kandungan vitamin K
Kandungan vitamin K sawi sangat tinggi, yaitu mencapai 419,3 mkg per cangkir. Vitamin K sangat berguna untuk :
• membantu proses pembekuan darah, sehingga sering disebut sebagi vitamin koagulasi
• potensi dalam mencegah penyakit-penyakit serius, seperti penyakit jantung dan stroke,
• pengaturan protein tulang dan kalsium di dalam tulang dan darah, sehingga dapat menjaga tulang dari proses osteoporosis. Tanpa peranan vitamin K, osteokalsin sebagai protein tulang tidak dapat bekerja dengan normal.
• untuk menangani kanker karena dapat bertindak sebagai racun bagi sel-sel kanker, tetapi tidak membahayakan sel-sel yang sihat. 

Kandungan vitamin C
Peranan utama vitamin C adalah dalam pembentukan kolagen interseluler. Kolagen merupakan senyawa protein yang banyak terdapat dalam tulang rawan, kulit bagian dalam tulang, dentin, dan vascular endothelium.

Vitamin C sangat penting sangat berperanan dalam penyembuhan luka serta daya tahan tubuh melawan infeksi dan stres.

Kandungan vitamin E
pada sawi dapat berfungsi sebagai antioksidan utama di dalam sel. The George Mateljan Foundation (2006) menggolongkan sawi dalam kategori excellent sebagai sumber vitamin E. K
Kandungan vitamin E pada sawi juga berperanan baik untuk mencegah penuaan.

Sumber : DARI SINI ... tq..sekali versi indon daa...buat-buat faham la ye.. :P..

Sekian :-)


11 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

salah satu sayur fav hubby ni...selalu lily masak campur sos tiram..banyak khasiat sawi ni ye...

Nens Collection said...

sy pon jenis makan sume sayur..tp ikut mood..kalo malas mmg taruk tepi la..nk2 sawi..kalo karot, timun btg, kankgung redah je..sbb x pahit..ekeke

~Siti Hajar~ said...

Sedapnyer tgk...sy mmg hantu sayur, semua bedal...hehe

♥cikmOt♥ said...

kita kan, ada certain sayur jek yang kita suka tau...eh makan...cam kobis, cauliflower,kangkung...lelain kureng sikit...

eima said...

aku suka sayur ..klu lauk ni kurang sikit

Masya said...

anak sy pun sejak sekolah ni.. xmoo makan sayur.. kawna dia kata sayu kotor.. hadoilah.. sebelum² ni okk jer.. jenuh sy nak saikoo dia supaya makan sayur blk tau..

Cho Zila said...

akak peminat sayur ..esp ulaman... makan tak hengat dunia... tapi sejak kawen husband lak tak suka sayur... malas nak masak sayur dah...

Izan Ishak said...

kami pun suka sayur sawi ni.. sedap!

Ibu Lala said...

Anak ank susah sangat nk makn sayur ni. Tak tau nak wat cane dah. Yg x sedap tu la yg elok utk kesihatan. Yg sedap tu membawa penyakit.

ch@ said...

sos ikan? apakah itu?
kita suka je mkn sayur janji, tumis air sahaja. kalau goreng2 kureng sket.

Imah Dinor said...

mmg tgh rajin2kn diri mkn sayur jugak...sayur ni mmg sedap n cantik bila d masakkn...