About

Friday, March 29, 2013

.: GadGet suDah bertamBah, keRajiNan beLum daTanG :.

Salam Jumaat yang mulia..

Menjahit... lama sungguh ditinggalkan..
baju sendiri pun tak bertukar baru..
dok pakai apa yang ada..
nak pergi kenduri mana-mana pun masih dengan baju lama..
apa yang ada saja..

haih la si tukang jahit, awat la malas nak menjahit sangat sekarang ni ntah..
hermmm...

gadget baru..untuk kerja menjahit mama..
beli kat kakak masa balik kampung lalu..
kata nya kawan dia, yang bukak kedai jahit, tutup kedai..
mesin masih baru.. baru beberapa kali pakai..

so, dia nak jual..
sebelum tanya orang lain, dia tanya adik dia ni dulu..
apa lagi, mama ambik aje la..

mana tau nanti, nak menjahit sepenuh masa kan.. ^_^
mesin ni, lebih banyak fungsinya..

boleh menjahit pelbagai corak jahitan.. termasuk boleh juga menjahit lubang butang, butang baju, zip dll..
ni aset dah lama..
sudah bertutup agak lama, lama tak guna.. kesian dia.. =P

mesin jahit tepi.. tak guna sangat dah.. haih la.. sesiapa nak jahit tepi, meh umah mama,kira harga kawan2 jela..hahaha.. =P. ada ka offer jahit tepi pulak kan..ahaks..
dan ini mesin kesayangan.. walau ia antik.. tapi banyak berjasa..
mudah dan sangat selesa digunakan..
pakai kaki saja.. lagi senang nak menjahit..
beli masa belum kawin lagi.. berat ni, berapa kali pindah ngangkat dia ni.. =P
kain belum beli lagi.. harus mencari ni..
sekarang dah penghujung Mac.. ^_^

p.s fikir2 nak tema kaler apa.. bertema la sangat kan, ntah2 beraya kat sini ja, sebab en abah last year dah cuti, confirm tahun ni bertugas...hukhuk..

15 comments:

mummy_ayu said...

mesin jahit yg lama tu..sama ngan Ibu Ayu punya...walaupun dah dpt yg baru..tapi yg lama tu still dia simpan..and in case emergency..spt takde elektri..yg lama gak leh pakai... :-) kalu org minat menjahit nie memang mcm nie kot?

MamaYatie said...

wah, gadjet dah complete..boleh wat fulltime dah ni hehe..mesin jahit hak lama tu mmg tahan kan..kat kg pun ada lagi

Yaati Nor said...

mesin jahit tepi idaman saya..saya baru siap baju kurung dan baju kurung zahra..nak pakai kenduri ahad nie..hehehe

Cho Zila said...

mesin jahit akakpun dah berhabuk ... lama dah tak menjahit.. since nak jahit sarung bantalpun tak buat.. alahai...

::NureeN:: said...

bagus la eina.. nureen x dak skill menjahit...
klau ada, sure baju raya jahit sndrik :)

ch@ said...

kagum2. teringin nak belajar menjahit. pernah jahit langsir guna mesin yg pakai kaki tu. best.

Lily@MamaZaraZareef said...

yelah..mesin jahit klasik tu..mak kite pon ada kt umah..hehehe

Ms Haslina said...

fikir2 eina da retired ke menjahit ni. lama x de post pasal menjahit. mungkin eina bz dan penat nie kan. x pe nanti tune balik life tu pelan2 yea.

p/s sayang kat mesin2 tu kan klu x guna.

Imah Dinor said...

ha ha..stanby ye nnt nak tempah baju raya kami 3branak yg girl2 nih...leh jahit sulam2 kira harga adik bradik bleh :P

Nad MamaZN said...

Bestnya kalau saya pandai jahit jugak..

Gieyana said...

nk tempah leh? Tp mmg betul tau..not only mjahit jaa..benda lain pon sm tau...rs lemau jaa...:-)

NzA said...

wah, ni mesti makin brsemangat utk menjahit....

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Bestnye bila pandai menjahit ni kan...boleh jahit baju sendiri....
ktorg thn ni tak tempah baju kot...thn ni mcm tak bersemangat sebab tak blk kg... :-(

ieda immi said...

wahh alhamdulillah ..
leh amik tempahan nie dik ;)

mesin lama tuu mak akak masih ada ..

Masya said...

sy x pandai menjahit langsung, tp teringin nak belajar...