About

Monday, February 25, 2013

.: CuTi-cuTi MalaySia : Bukit Merah Laketown Resort :.

As salam..

CCM (cuti-cuti malaysia) buat kali pertama family kami..
kasihan... hehe.. sebelum ni, kalau berjalan mana or makan angin mana-mana pun..
akan balik hari, tiada penginapan..
kali ni, Syukur ada kesempatan dan kelapangan..
itu pun, tidaklah merancang mana..
cuma seminggu sebelum tarikh balik kampung..

tiba-tiba rasa nak singgah cuti-cuti kat Bukit Merah ni..
pilihan dibuat kerana, sehala jalan nak balik kampung mama..
alang-alang cuti seminggu..
menginap la semalam kat Bukit Merah tu..
nak tunggu hari lain si abah tu bukan senang nak betul-betul cuti..

Alhamdulillah perjalanan lancar...
keluar rumah se awal 730am lebih kurang...pada 10hb Feb tu (cuti raya cina)
singgah di restoran jejantas, sarapan dulu..
then, sambung perjalanan..
jalan ok-ok je
tak jem ..



anak-anak ok-ok jugak..
sorang duduk depan, sorang duduk belakang dengan mama..
mata memasing mengantuk la tu..


sudah sampai lokasi dituju ^_^


pilihan menginap di Bukit Merah LakeTown Hotel..
dah booking online 4-5 hari sebelum tarikh menginap..lega masih ada kekosongan..
almaklum time cuti CNY kan..
rate harga RM185/2D1N.. ok la kot..


sampai di hotel masih terlalu awal, menghampiri 12pm..
just tanya dulu di kaunter, untuk confirmation..
serahan kunci dan check in jam 3pm.



plan awal, nak terjah waterpark dulu..
tapi ...........macam tak best pulak..
cuaca sangat la panas..

si abang arif tengok peta, macam tau je..dia memang excited nak ke sini, nak tengok orang utan katanya..

menunggu si mama membeli tiket, abah take over jaga adik..

senarai harga tiket.. mama dah surf melalui internet awal-awal.. dan dah set nak pilih pakej pertama tu...
masa berbaris nak beli tiket tu, ramai sangat orang..
sempat ubah fikiran, baik jengok Pulau Orang Utan dulu la..
lagi pulak, beli tiket kt sana tak perlu tunggu berbaris panjang macam kat main kaunter ni..

so, beredar dari kaunter utama
terus ke Jeti untuk ke Pulau Orang Utan..
kalau beli tiket berasingan, harga utk ke Pulau RM30/orang dewasa..
dan RM18/ kanak-kanak 90cm keatas..

mama beli pakej penuh, dapat merasa semua (Orang Utan, Ecopark, Waterpark, Chairlift/ Skycyle)
dengan harga RM 68/dewasa - RM57/kanak-kanak 90cm ke atas
dan sebab menginap di sana, dapat 10% diskaun beserta voucher minuman 3 air tin..

ok, ke Destinasi pertama..
Pulau Orang Utan.. kena naik bot..best ! ^_^
si abang sangat teruja..
si adik kepenatan + mengantuk..apapun layan je dia..

snap-snap sementara menunggu bot sampai...








yeaaa.. dah sampai...
next stori .. sesampainya kami di Pulau Orang Utan..

p/s ini kali kedua mama sampai ke Bukit Merah.. 1st pergi tahun 2006 (belum kawen), dengan kawan, dia ajak join family day ofis dia , mama on je, benda free kan...hehe...tak banyak beza keadaan dulu dan sekarang...

13 comments:

mummy_ayu said...

Ayu pun baru gie raya last year...1st gie dulu masa baru kawin...memang tak banyak sgt beza kan?

amy said...

wah bestnye has...kami tak pernah gi lagi ni...teruja nak tunggu has buat entry bukit merah ni..cite cepat2 tau :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita kampung husband dekat pun tak pernha pegi lagik kak ina....hu hu bestnya leh usulkan untuk next holiday ni..,.

Lily@MamaZaraZareef said...

Macam2 ada ye kat bkt merah ni..mesti seronok kan..sy x pernah lg smpai ke sane

Norhasikin Muhammad said...

wah bestnya bercuti..tp nak kemas barang tu satu hal kan..
handsome sungguh abang long..pakai spek ngn topi lagi..

Nad MamaZN said...

Saya lg ksian.. Xpenah pegi
Hehe

♥cikmOt♥ said...

aler tak pernah p sini...nak jugak p...

nieda said...

nieda x pernah sampai sana..huhu mesti best

mama ila said...

macam best jer kat sini...nanti leh try bercuti kat sini..ila belum pernah sampai lagi sini =)

Masura Muhammad said...

memang best pegi bukit merah ni..dulu2 pernah pegi,tp masuk yg waterpark je...nak tggu entry baru nak tgok!!btw..salam ukhwah..

Imah Dinor said...

bukit merah baru smp skali ,itu pun masa btunang dolu2...best2....

- said...

macam mana boleh dpata murah sys? i search dlm 200++. huhu

kAKchA said...

salam, nk tnye skit.. nak akak yg kecik tu kne byr harga knk2 ke free? sy nak bwk ank sedara 2 tahun, kne byr harga knk2 ke?