About

Wednesday, October 31, 2012

.: WW: menaMbah koLeksi :.

As salam..
 
hasil komen terpilih di blog Nad tempohari..
dapat hadiah ni.. ole2 dari Langkawi..
like3x.. bertambah koleksi ^_^


p.s lama tak join apa2 contest..dulu gigih..sekarang.. blog pun dah tak banyak anjurkan contest kan..mama pun kurang kesempatan dah..herm..

.: WW : peCah berDerai :.

As salam..

hasil kerajinan si adik mengemas..
membuka pintu almari bahagian atas..


pecah berderai..dah lama tak pecah apa2x kt rumah ni..adik memulakan..haih~

dah pecah sibuk je intai, tengok orang nak bersihkan apa yang dia dah buat..
p.s ada anak kecik camtulah...huu~


Tuesday, October 30, 2012

.: inDooR pHotoShooT :.

As salam..

hehe.. jangan terpedaya dengan tajuk itu..
sajeee.. =P

berangan dulu.. tapi niat tu dah ada..
nak bawak anak2x pergi photoshoot ..herm..bila la agaknya ..

sementara berangan tu..
meh mama dulu buat photoshoot kt rumah..
testing mood si adik kalau pergi photoshoot kt luar..hee~

see.... ^_^..lama mana dia bertahan...

gambar ni mama mintak someone lukiskan.. nanti tengok hasilnya..suka3x + tak sabar.. ^_^

masih mampu tersenyum...

lepas tu mula la nak masyam..masyam..mengantuk kot.. cari soother dia..huu~

alaa terus tak encem..wuuu...

nak nangis sudah.. tak puas hati..mama asyik snap pic dia..heheh~

bersenam eh dek..
alih perhatian.. suruh tengok TV..citer kartun..sambil umpan pegang sarung camera..^_^

steady kejap..

khusyuk tengok TV

teruja tengok kartun..hee~

takmau pandang langsung dah bila dah mula layan TV...erm..

lentok akhirnya..herm...
kesimpulannya.. kalau nak photoshoot kena tengok mood anak..
kalau pergi nak photoshoot, mood anak tak elok..
tak menjadi la photosnya nanti..huhu~ rugi nantinya kan..herm..

p.s si mama memang suka menyenap pic anak2x..kalau dapat DSLR, harus lagi suka menyenap nih..hehe~

Monday, October 29, 2012

.: baLik poNtiaN : berSanTai tePian Laut :.

As salam..

selamat bertugas semuanya..
ada yang sambung cuti ke?..haruslah bagi mereka-mereka yang masih berbaki cuti tahunan tu kan..
si mama ni.. dok harap je cepat2x la habis tahun..
cuti dah nak habis ni..
risau takut anak2x tak sihat ke apa ker..huu

apapun ada kesempatan balik kampung jugak, jumaat-sabtu..
Alhamdulillah syukur..selamat balik dan selamat kembali..

balik Johor..
balik malam raya.. budget macam jalan clear je..
sekali... Masyaallah.. jem ya amat.. macam nak balik raya puasa je..
eh raya puasa lagi betterlah.. tak ramai yang balik malam raya puasa kan..
mama pernah, balik johor jugak (tahun 2011 rasanya)..balik malam raya..tapi jalan ok jer..

but malam raya haji baru ni..
wohoo... perjalanan yang selalunya 3jam1/2 camtu..(KL-Pontian) jadi 6 jam..
bertolak jam 10pm, sampai jam 4am..huu~ sabar jerlah..

ada kes accident jugak..
herm... takut... bas langgar pemisah jalan kat tengah-tengah tu..
ada dalam 100meter kot jauhnya.. haih... nasib tak terbalik je bas tu..
bawak laju la tu.. seram tengokkan keadaan jalan..huu~ rasanya takde yang cedera kot..ntah~

tapi kalau kereta yang sondol pemisah jalan tu, memang dah arwah dah ..
kereta kan rendah, ini nasib la bas, besar.. Syukur lah tak terbalik... seram~
masa mama lalu sebelah tu, masih ada orang kat dalam..
yelah takkan nak turun, gelap gelita kat situ, tengah2x highway...
apa la nasib penumpang semua tu..herm..

ooh berbalik pada tajuk n3..
sebabkan tiada piccas di pagi raya.. (malas nak ngambik..)
so, kita sajikan dengan piccas bersantai di petang raya..
jalan-jalan cari hadiah.. ^_^

singgah tepi laut ni, laut ditambak..herm..
best kena angin laut...
layankan je piccas yang sempat di snap sebelum bateri kong..huu~

abang long, patuh bila disuruh buat 'peace'... hehe~

macam takde perasaan jer..hahaha..

family kecik mama n MIL je join jalan-jalan ni.. ^_^.. adik ..serius.. hee~

rambut si adik ditiup angin..pacak ! hee~ lupa nak pakaikan kasut dia..sian.. meronta nak turun berjalan tu si adik..sian..

lagi peace darinya..hee~


adik best dapat pijak batu..tak layan orang nak bergambar..ngee~

mama with 2 heroes.. herm..bila nak ada heroin ni..heheh =P
last pic sebelum bateri kong..

adik yang gigih nak bertatih sekarang ~ ^_^
then, keluarkan HP pulak..nampak pemandangan menarik untuk diabadikan..hee~




Indahnya ciptaan Ilahi~
615pm..gerak balik..
si abang arif, beriya menangis, takmau balik..
si abah bawak dia pergi tengok orang memancing
sudahnya dia takmau balik, nak tunggu sampai orang mancing dapat ikan..
wohoo...
si abah tak layan, terus je buat-buat tinggal dia..
sian........

nanti-2x kita datang lagi ye abang arif...

p/s Balik johor, singgah laut.. balik Kedah singgah sungai.. WAJIB ! hee~

Sunday, October 28, 2012

.: 28.10.12 : happY 10th Month Old haKeem :.

As salam..

salam aidiladha..
dah kembali ke bumi KL tadi..
en abahnye dah mula bertugas ..
cerita balik kampung nanti2lah.. ^_^

kasi up dulu, tarikh bersejarah adik akeem ni..
28.10.12 today hakeem dah genap 10 bulan..hoyee... !
Happy 10th Month Old adik... !
(dah terbiasa panggil dia adik sekarang ni..)


Perkembangan terkini..

- yeaaa dah boleh menapak.. 2-3 tapak dengan sendirinya.. hoyee. sikit masa lagi mungkin boleh success sepenuhnya ! best2x... suke tengok adik yang kecik molek ni berjalan terkedek2x.. hee~

- gigi naik 2 batang lagi sebelah atas.. time suapkan sesuatu kengkadang kena gigit juge.. sakit...! Jumlahnya.. atas 2 -bawah -2 = 4 batang lah..

- rekod tak bestnye.. jatuh katil rasanya dah 5 kali..huu~ sian adik.. :(

- rekod tak best jugak.. adik dah berjaya pecahkan 1 gelas kaca mama.. adik dah pandai mengemas, almari tinggi pun adik dah pandai bukak dan capai barang di dalamnya..hohoho..

- gigih mengemas berkali ganda rajinnya.. balik kampung baru ni, penat mengepong.. penat memantau..herm..

-  pandai berebut mainan dengan abang, bila kalah adik menjerit sekuat hati.. tanda tak puas hati dengan si abang, si abang boleh melarikan diri, si adik termanggu sendiri.. "tunggu la.. adik dah boleh berlari sikit masa lagi, adik kejar sampai dapat.." (kata adik di dalam hati..hehe )

- makan.. apa je kita makan dia nak jugak, tak kira masa walaupun baru je lepas suapkan dia..huu~ adik dah makan macam2x.. ^_^.. tapi menu utama still nasi lembek dia..hee~

- berdiapers saiz 'L'.. taktau beratnya berapa sekarang, lambat lagi checkup..herm..

okeh, stop sini dulu.. next time sambung bebel2x lagi pasal adik a.k.a akeem.. ^_^

pic taken @rumah MIL by HP sajor.. adik sukaaa berdiri .. praktis nak berjalan.. ^_^

selamat berhujung minggu..

Thursday, October 25, 2012

.: buBuR berLauk..& Salam Aidil Adha. :.

As salam..


gambar dah lama pun snap ni..
kongsi-kongsi menu buat sarapan sedap jugak ni..

Bubur Nasi berlauk..
dapat resepi dari opismate .. dia buat sedap..

so, balik cubalah..sedap.. buat sarapan pun best...

letak carrot untuk tarik perhatian anak untuk makan...

makan bersama.. gorengan bawang putih + halia ... memang terangkat ~
nak resepi?..senang je buat bubur ni..
lebih kurang gini la resepi dia.. ^_^

Bubur Nasi Berlauk
Bahan-bahannya :
1) Beras
2) Minyak masak
3) Air
4) Lauk : mana yang ada dalam stok simpanan icebox anda ..  boleh je, isi udang, isi ketam, sotong, isi ayam (potong kecil), sotong... dll
5) Sayuran : cendawan, carrot
6) Kiub ayam knoor

Cara-caranya :
1) Rendam beras selama 30 minit dengan nisbah beras kpd air ( 1:10)
2) Letakkan di atas api yang sederhana (kecil pun boleh), letakkan minyak masak  1-2 sudu teh (ikut kuantiti air)
3) Biarkan sehingga nasi menjadi bubur.. hehe.. sehingga nampak beras dah cukup kembang... ^_^
4) Masukkan kiub ayam knoor dan bahan berlauk yang disukai.. kemudian masukkan juga sayuran diingini..
5) Siap.. semasa hidangan, taburkan bersama, bawang putih goreng + halia.. memang naik bauan dia.. terangkat..sedap...

selamat mencuba !

Salam Aidil Adha !

p/s malam ni balik Johor..hoho.. lusa dah balik Kl semula..wuu..


Wednesday, October 24, 2012

.: LaGi mooD berGambaR.. ada TaLent taK ? :.

As salam..

n3 tanpa WW..hehe..
lagi mood bergambar si abang long arif..
ngaco si abah tengah kemas2x utk OT baru2x ni..

dah si abah pakaikan dia ini..
terus teruja mintak ambilkan gambar..
layankan jer...

ada talent tak?..ngee...
lagi snap suka-suka dia..
nak jadi pelapis  ke?... ^_^



dah tu jer..
penat mama nak layan.. mama ada kerja la abang arif.. ^_^

p/s bila di tanya, macam2x dia nak jadi bila besar nanti, Polis la.. Doktor la.. Bomba la... Askar la.. eheh.. baru perasan, semuanya pun badan beruniform.. ...hehe.. Ustaz pun ye kata dia.. Insyallah..harapkan hanya yang terbaik.. Amin..

.: WW : MooD bergamBar :.

As salam..

bila mood bergambar si abang arif datang..
beriya pakai helmet dan mintak kita snapkan gambarnya...



helmet comel bila dia ke mana-mana dengan si abah naik motor..
keselamatan harus diutamakna~
adik? =P

Tuesday, October 23, 2012

.: saFety GaTe diperLukan ! :.

As salam..

ohho..gelagat budak kecik di hari bekerja..
seawal jam 6pagi..
mama tengah kalut2 di dapur, masakkan bubur nasi bekalan ke rumah pengasuh
dan lauk bekalan mama ke tempat kerja..

sekali teringat dia..
memanggil dan mencari..
di sini rupanya... wooo...
manyak bahaya wooo...

tapi sempat lari ambik camera dan snap !..sebab nampak kiut jer..ngee =P


tersengeh bila mama panggil nama dia.. tau buat salah..itu yg buat muka sengeh camtu..haih !

sukahati dapat tembus masuk, selalu kena halang..

nak mandi ke nak oooi... awai lg la..kamu mandi kt rumah ibu je nanti..

sangat bahaya kan..

safety gate... ! kena cari ni...huuu~
dan beringat.. 'tutup pintu bilik air selepas digunakan, jangan takungkan air di dalam baldi... !'

Monday, October 22, 2012

.: hajaT tiDak keSampaian .. aGaiN?.. hu~ :.

As salam..

cerita weekend yang lalu-lalu..
hajat di hati nak main air sungai..
weekend sebelum tu, ke laut, air surut, sampai balik, tak dapat main air laut pun..
then, ke sungai pulak weekend berikutnya..Sungai Congkak, Hulu Langat
memang teruja nak main airlah !
air sungai best, sejuk.....

tapi........ apakan daya, salah musim la..
sekarang musim hujan kan..
elok sampai tu ok lagi,
sempat pasang khemah, hidangkan lunch dulu..
memang tak sentuh air lagi..
nak makan dulu..
sedang elok bersantai makan-makan..
hujan maha lebat......... tiba2x.. huuu~
sedey....

bila dah hujan lebat, air sungai jangan di tanya la..
sampai dah ala-ala ombak besar jer, deras airnya..
seram...

tunggu hujan reda sket, bertolak balik..huu~
tak sempat sentuh air pun.. huu~

bekalan hari tu, nasi ayam, ayam goreng tepung ^_^
bangun awal pagi terus masak nasi ayam~ 2 jam siap semua..
termasuk uruskan budak2.. mandi dan bersiap dulu..

adik ngaco mama masak, nak suruh mama angkat dia la tu..huu~
bertolak ke sana, 9.45am gitu..
sampai around 10.45am..
dari rumah dah sarapan bubur nasi..
tapi sampai je sana, terus rasa lapar lagi..
makan dulu la...

si abang makan dulu ~

si adik makan juge.. nyum nyum nyum...

tak sempat sentuh air sungai.. makan dulu..

sampai tu, cuaca nmpk baik, tak sangka boleh berubah sekelip mata..huu~ nasib ambil port bawah tempat teduhan macam ni..ada bumbung..tak basah.. tp tempias kena jugak..huu~

tengah hujan lebat, kami masih di bawah tempat teduhan tu, risau takut runtuh, nmpk dah uzur je bumbung dia..

adik pun kena tempias air hujan..huu~

si abang juge..sian.. main game HP je, tak dpt main pasir n air..huu~

sedang hujan, tapi air masih ok, masih nampak batang kayu bersilang tu.. masa balik memang dh tenggelam habis..

huu~ datang untuk lunch kt sini jer, tak dapat main air..wuuu...

walaupun gitu, si abang tetap ceria..

sampai tertidur si adik, menanti hujan reda~ seb baik bawak stroller.. kereta park kt luar kawasan..

air dah makin deras, dah tak nampak batang kayu yang merentang sungai tadi..
frust jer, tau.. tak dapat main air..
nak pergi lagi..mungkin lambat lagi la kot..
sekarang tak diduga bila hujannya..
rugi sungguh pergi cuma untuk makan tengahari tak dapat main air..huhu~

apapun puas hari jugak, sebab balik tu, dapat beli menda alah ni..
kat area rumah, susah nak jumpa..
apa dia.. see...

buah langsat dan buah rambai ^_^, kulat ! best tau... balik buat masak lomak, sooodap sangat !
ini tambahan piccas...
nak bandingkan, di awal hujan dan elok je mama dah nak balik..
deras kan air sungai, bila dah hujan lebat2x..
see..
dah tak nampak batang kayu tu..
anak panah kuning tu, nak menunjukkan.. masa mama sampai, ada pasir situ..
cadangkan boleh la abang arif main kat situ lepas makan nasi..
sudahnya.. banjir... =P

apapun next time boleh datang lagi........

selamat bertugas !