About

Sunday, September 30, 2012

.:breAkfaSt meReka paGi ni :.

Salam hari minggu..

apa agenda hari ni..
duduk rumah, masak bihun sup makan la 3-4 beranak ni..hehe~
semalam dah seharian berjalan..upss santai2 tepi pantai jer.. (n3 ni menyusul nanti2)..

sesaja buat n3 hari ni..
ada snap piccas budak berdua ni tgh breakfast pagi..
seawal 8.30 am...
abadikan je kat blog ni..lalala.. =P

apa breakfast mereka?

coco crunch + susu untuk abang arif.. adik?..as usual makan nasi lembik dah pagi2x..hee~

sedappppp... kata dia.. habis dihirup semua.. ^_^ good boy..

adik pun sama.. habisss semangkuk..lalala...

ini susahnya.. tak habis makan dah berdiri2x.. haih.. mama mls nak pakaikan tali pinggang macam ni la..

habis breakfast.. adik tidur jam 9 lebih lepas temankan mama sidai baju sesama (adik duduk walker, abang naik basikal, pusing2 depan rumah jer..).. jam 10 lebih sket adik dah bangun..huu~

si abang.. habis breakfast..beberapa minit lepas tu, mintak nak makan roti sapu kaya pulak..
habis sekeping je..

lepas tu, dia tengok mama sarapan mee udang (lebihan masak malam tadi)
dia mintak nak juga makan mee..
habis semangkuk dengan kuah2 dihirup habis semua..
haih la si abang..
kalau duduk rumah je macam tu lah..

kejap makan..lepas tu makan lagi.. dan makan lagi..
selagi ada apa2 makanan kat rumah..herm..

sekarang, si abang dah keluar temankan si abah yang baru balik kerja dah ajak keluar..
basuh kereta katanya..

 si adik tinggal dengan mama
jom tolong mama masak jom...

bihun sup tulang... lalala.. ^_^

selamat berhujung minggu ~

Friday, September 28, 2012

.: 28.09.12 : haPpy 9th MontH oLd haKeem :.

Salam jumaat nan mulia..

masih dalam mood cuti tanpa rela..huu~
cuti tinggal berapa hari je lagi..sedey~
tapi apakan daya.. pengasuh ada hal emergency..huuu~

sokmo2x macam tu la.. cuti habis dekat..
anak-anak tak sihat, pengasuh cuti.. balik kampung..
nak kata, saja ambil cuti untuk 'bercuti' tu, memang tak adanye lah..
sian....
tapi syukur Alhamdulillah... maknye ni..sentiasa sihat walafiat, setakad sakit2 kepala sikit tu ok la..
so, untuk part MC, tahun ni bersih la rekod.. tiada MC ye..hehe~
harap-harap bersih jugak part 'cuti tanpa gaji'..
harap2 sempat habis tahun dengan rekod bersih... Amin...


berbalik pada tajuk..
tanggal 28.09 hari ni..genap usia Hakeem 9bulan..
Alhamdulillah sihat dia..
makin bumbum..

Happy 9th Month Old hakeem cayaang...!
terus membesar sihat dan kuat ye.. ^_^


p/s selamat berhujung minggu..n3 tanpa gambar hari ni.. malas nak edit gambar..hehe..

Thursday, September 27, 2012

.: heaDer baRu saYa .. lalala.. :.

As salam..
n3 kedua untuk hari ni..
n3 sebelum ni autopublish jer..
yang ini, siaran langsung..
sebabnya.. mama onleave... eh emergency leave..

pengasuh cuti 2 hari ye.. today n tomorrow.. emergency leave juge..huu~ redha'

berbalik pada tajuk itu..

see.. hasil kerja tangan kawan saye..
kiut tak?
like... like.... like... sooooo much ! ^_^

pertama ..ini...


kedua... ini....


suka kedua-duanya..
tunggu boring boleh tukar guna yang satu lagi ni.. lalala..

thanks sooooooooo much to Lily ! ^_^

jasamu kukenang.... hehe~

.: buBur NaSi taNpa bLender :.

As salam..

lagi lagi kisah tentang si adik..
si abang menumpang posing jer..hehe~
yee sepanjang minggu ni memang kisah si anak2 jer kan.. ok la tu..
dah memang katanya blog untuk anak kan.. =P

hehe..
terkini.. bermula 22.09.12 lalu dah bertukar menu makanan si adik..
kalau dulu, bubur diblender..tapi dah mulakan dengan bubur nasi lembik jer ..
ini susulan dari checkup si adik hari tu..
nurse cakap dah boleh mulakan dengan bubur nasi biasa..
dah boleh juga cuba kasi makan telur, roti..biskut..
setakad ke hari ni, belum cuba kasi telur lagi..tunggu weekend ni lah..hee~

so, sekarang, bekalan baru untuk si adik bila ke rumah ibu..
bubur nasi tanpa di blender.. bahan-bahan dalamnya still sama..
kentang-carrot-sayuran : lauk, samada ayam-ikan bilis (goreng dan kisar awal2x) - daging


menu hari pertama bubur nasi tanpa blender ^_^
makan ditemani si abang.. ^_^





selain nasi 2x sehari untuk si adik..
selingan.. biskut babybites barang 2-4 keping sehari..
selain tu, cuma susu.. Alhamdulillah.. setiap kali makan berselera si adik ^_^

p/s tak reti nak pelbagaikan menu untuk si adik, herm..kurang rajin nak mencuba, tu sebabnyer..ngee~ =P

Wednesday, September 26, 2012

.: WW : maMaM tiMe, comoT moMot :.

As salam..

budak tak sabar time makan..huu~
(stok piccas lama..huu~)




Janji si anak berselera..
comot pun comot la..
^_^

Tuesday, September 25, 2012

.: keLas meManDu :.

As salam..

hehe..bukan si mama ye masuk kelas memandu...
si mama, dah 7 tahun melepasi saat tu..
ini kisahnya si adik Hakeem..

kelas memandu la sangat..hehe~

percubaan kali kedua meletakkan dia kat benda alah ni..
ohho..dia sememangnya excited.. ^_^

amboi adik... macam gaya dapat stereng betul jer.. happy bukan main bila muzik berkumandang dan benda alah ni mula bergerak ^_^


teruja !

hehe... tak boleh biasakan sangat kan..
nanti habis la kalau dia dah pandai meminta..hehe~

si abang dulu selamat.. sampai sekarang takmau jejak benda alah ni..hehe~

adik... adik....

p/s si adik kalau dapat duduk pegang stereng kereta betul, memang dia kemain suka.. habis semua dicuba.. 'on'kan wiper lah.. kasi 'signal' lah.. kasi 'hon' lah.. aduhai... agresif betuii budak kecik ni..  duduk tak diam pulak tu..pheew...

Monday, September 24, 2012

.: cheCkup 9 buLan haKeem :.

Salam Hari Isnin..
permulaan minggu.. harap minggu yang menceriakan..amin.. ^_^

adik..jumaat nanti (28.09) baru genap usianya 9 bulan..
tapi nurse kasi appointment lebih awal untuk checkup 9bulannya..
20.09 lalu.. minggu lepas la..
checkup 9 bulan, cuma ukur dan timbang dan jumpa nurse di bilik rawatan, tanya itu ini sepertimana tertera pada buku berkenaan progress anak..
tiada suntikan untuk usia 9 bulan..
tunggu umur setahun nanti.. next checkup setahun 31.12..
waah sekejap sangat rasanya..nak masuk setahun dah dak hakeem ni..fuuuh...

overall checkup ok..
cuma..................... hee... ketinggian adik agak tidak memberangsangkan..
sedang elok je nak masuk paras kaler kuning mengikut carta dalam buku..
alahai...adik..tapi ok jer.. still maintain encem dan kacak besar sok ni..=P (siapa lagi nak puji anak kan, kalau tak mama dia sendiri..lalala.. )

meh nak notes sket :
di usia, lagi 8 hari menjejak 9 bulan :
- Berat : 8 kg.. (ok la dengan ketinggian dia ni kot..hee) (lahir : 3.11kg)
- Tinggi : 68 cm (lahir : 49 cm)
- BMI : 17.1
- Lilitan kepala : 41.5 cm  D-43

selingan : pic adik-abang yang tengah ber'galak'2x.. ^_^



komen pergi checkup kali ni,
ponat maaakkkk....
adik takmau dok diam.. asyik la menggelungsur nak turun main kat lantai..
aduyaii... dia kan dah pandai berdiri..
nak berdiri saje..

tak duduk diam langsung kat riba mama..
time masuk bilik rawatan pun..mana nye dia nak duduk diam2 dengar nurse bagi penerangan..
dia dok layan nak turun bertatih kat kerusi nurse tu duduk..
nasib la tak lama menunggu kat klinik kali ni..
yee...mama dapat turn no.2 untuk pemeriksaan kanak-kanak..
klinik belum bukak mama dah terpacak kt situ.. dapat turn awal, cepat la selesai.. Alhamdulillah..

adik sekarang sihat2 saja..
si abang pun sama..
sekarang...kian riuh rendah dah rumah..
diorang dah pandai bermain bersama..
main kejar2 pun, terkekek2 adik gelak..suka...
meriah rumah ! ^_^

ok, sampai sini je bebelan..panjang pulak..hee~

selamat bertugas!

p/s nak kasi makan apa eh nak bagi budak seusia hakeem ni kian tinggi..?..ngee~

Friday, September 21, 2012

.: kaSut uLat yaNg kiuT :.

Salam Jumaat yang mulia..

Alhamdulillah bertemu lagi Jumaat..
esok dan lusa coti..lalala..apa program?..
herm...open house dah habis..so dok rumah jerlah kan..

Jumaat, kita singkatkan celoteh..
cuma nak abadikan kasut comel buat si comel-si comel mama..
tengah tak sabar jugak nak tengok si comel yang kecik tu berjalan sendiri..
dapatlah pakai kasut ni sedondon dengan si abang.. ^_^

see...

hikhik..kiutkan kasut ulat ni.. ^_^
meh tengok adik berposing pulak dengan kasut kiut tu..hee~

tengah cakap telefon dengan TOk Yam, Johor..hee~ macam pandai je adik cakap.. ngee~



Sekian... ^_^

Happy Weekend !

Thursday, September 20, 2012

.:kiSah akTiviti saBtu yg paNjang :.


As salam...
weekend lalu..hari sabtu..
penuh agenda..dari pagi membawa ke petang.. Malam?..serender..dok rumah jer..tidur awai..huu~

10.30am - gerak keluar rumah..
pergi terjah warehouse sale lagi..
tujuannya nak mencari baju-baju basahan si abang long..
ye bajunya dah banyak sendat..hu~

tapi tak dapat grab banyak pun, banyak baju baby-baby jer terjual kt situ..
herm dapat la, barang tiga, empat helai..boleh la dari takde hasilnya kan..

then, dari sana, gerak ke Tesco Shah Alam..
mencari susu dan diapers..
dapat susu jer, diapers mahai la kt situ..


sempat tu snap2x..
saja nak abadikan si adik yang suka duduk dalam troli camni..
macam dah beso dah haa...

Almaklum dah boleh berdiri kan dia.. eksen la tu.. ^_^

2 troli sekali jalan.. see adik..tekun memilih ye.. si abang 'boo' layan sama camera.. mama je ready..hee~
Nak gerak ke lokasi lain pulak..
si abang long ngengada nak KFC..layankan jer..
taklayan buat bising la dia kt mall tu selagi tak dapat..huu~

sementara tu, mama layan adik main mainan ni..
letak 50sen..sekali gerak..steady je si adik..
memang adik sungguh kontra dengan si abang..
si abang dulu..asal duduk je sini..nanges dia.. he =P

adik cool lah!


Happy sungguh si adik ~
1.30pm - singgah Masjid Shah Alam dulu..
agenda seterusnya nak ke jemputan OpenHouse ..
sekitar Shah Alam.. 3 buah rumah jugak selamat diterjah..
hasil.. senak perut dengan makan dan makan.. phewww...

snap2x lagi..sementara tunggu si abah dan si abang long..
luas kan Masjid Shah Alam ni...
sedap si adik me raound...


cukup la 2 keping jer.. ^_^
kenangan ~ last singgah sini dulu, si adik masih dalam perut mama, sekarang....
4.30pm - sudah gerak balik rumah..
ada temujanji dengan kawan dan adik..
nak pergi tengok rumah untuk adik menyewa..

jam 5pm - jumpa..
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
Selamat berdikari la adikku bermula bulan depan ye..

jam 6 lebih..sampai rumah..
malam fengsan..tidur awai..

Selesai cerita sabtu ~ ^_^

p/s hoyee esok Jumaat..lalala.. ^_^

Wednesday, September 19, 2012

.: WW : beStnye :.

As salam

WW ke dua tuk hari ni..
oooh nikmatnye tengok budak kecik ni tidur... ^_^

bertemankan tuala dan 'puting',,huu~

p/s masih berbuai..si abang dulu, umur macam dia, dah boleh tidur di bawah .. baring2 lena... yelah dulu si abang sendirian, takada orang nak buat bising, senang je terlena.. sekarang.. si adik, ada si abang buat bising kat rumah tu.. hehe..

.: WW : tQ nuFFnang ! :.

As salam..

mengabadikan hasil berblog yang tak serius ni..
kali ke berapa ye..tak pasti..baru  kali ke-5 kot..
boleh la.. sambil-sambil berblog.. menulis diary sendiri disini..

dah selamat masuk akaun dah..hee~
p/s orang kadang bertanya kenapa menulis blog? best sangat ke?...
jwpnnya..
best kalau kita menulis dengan ikhlas dari hati, masing-masing ada tujuan dan niat tersendiri.. niat mama, cuma nak abadikan cerita dan kisah si anak2..disamping selingan kisah seharian si mama.. its like my diary lah... yes dulu, memang suka menulis diary, bila dah ada digital diary ni, lagi ligat la si mama, sebab boleh selitkan gambar..dari gambar banyak memori terimbas di ingatan..
risau kadang-kadang takut cara penulisan kita disalah tafsir seolah nak menunjuk2x
oooh tidak sama sekali..cuba sedaya upaya untuk menulis sebaik mungkin
Alhamdulillah setakad hari ni, hampir 4 tahun berblog belum ada terima komen negatif dari sesiapa  
(kawan mayalah..)
Insyaallah harap-harap berterusan

Happy Blogging ! ^_^


Tuesday, September 18, 2012

.: penutuP ceRita raya : "opeN offiCe" :.

As salam..

Selamat kembali bertugas setelah bercuti 3 hari ye kawan2x.. ^_^
mood happy .. haruslah..this week kerja 4 hari ja..lalala..haha.. =P

kongsi-kongsi penutup cerita raya..
last week, office buat openhouse, bukan saja untuk staff tapi jemput orang luar juga..
itu yg tajuk jadinya "Open Office"..
overall..best...meriah dan puas hati dapat makan sekenyang-kenyangnya..
bertapau2 lagi ha... ^_^

takmau bebel panjang..
tempek2 sebagai kenangan..(dah bersara nanti..bila2 la..bila tengok balik sure terkenang zaman bekerjaya..hu~)
selected piccas.. ada candid ada ready..
ramai sangat photoG hari tu, mama malas nak snap banyak ... mana yang rasa rajin jer..

yang pasti yang ada gambar mama je abadikan kat sini..
haruslah..tuan punya blog adalah saya kan.. hehe~

sebelum detik menginjak ke jam 12pm (OpenOffice bermula) .. snap2 di tempat sendiri..hee~ Me & my friend (jauh berbeza umur ni..tapi anak kami lahir selang 2 minggu je..hehe..

mana yang sempat berposing bersama~ rakan2 seperjuangan...cheewaaah..hehe~

lagi~ lalala...hehe~

antara menunya..ada banyak port menu makanan..ini port sate, lemang, rendang, nasi himpit, kuah kacang~

taktau dah round ke berapa dah ni..hehe~

nurul 1, nurul 2 & me..hehe~

tak sedar kena candid..huu~

kami ~ 1 malaysia.. hehe~

ABC pun ado...best2x..siap bungkus lagi lepas dah habis majlis..ngee~

selain menu yang disebutkan tadi, ada jugak..
asam laksa - soto, mee, meehon sup - cha kue tiew - kuih muih

candid lagi.. dah naik ke tempat asal dah..hee~ buat apa la kami tu..hehe~
sebelum balik hari tu..
sempat snap2 lagi..
rakan2 seperjuangan setingkat... lain2 jabatan.. ^_^

semuanya yang duduk depan kena 'tanduk'

cheeseeeeeeeeeeeeee...
lagi yang memeriahkan majlis adalah...
ada hadiah disediakan untuk mereka yang memakai pakaian tercantik dan kemas..
2 lelaki dan 2 perempuan.. sah2 lah bukan mama pemenangnya..hehe~

tapi best sebab masing-masing berkomitmen memakai cantik hari tu..
terasa bahang suasananya rayanya.. berwarna warni..^_^

ok, sampai sini je bebelan..

selamat bertugas !