About

Thursday, August 30, 2012

.: SeLamaT Hari MerdeKa : sNap2x 2 syawaL :.

Salam Syawal..

Esok : 31hb Ogos....
Selamat Hari MERDEKA !

Cuti.. dirumah saja..
menunggu mak yang bakal tiba dari kampung bersama kakak n anak-anaknya..

agenda : 2hb ni, anak saudara (anak kakak no.2 dr kulim kedah) akan mendaftarkan diri di UTM, Skudai..
kami, sefamily akan menemani mereka ke sana..
alang-alang ke Johor..
esok, 1hb cadangnya akan balik Pontian terlebih dulu..

harap perjalanan berjalan lancar..Insyaallah..

snap2x 2 Syawal..aktiviti cuma di rumah saja... wuu..
balik2 tempek pic si adik jerlah..ngee~

semua pun macam tak raya jer... =P



adik hakeem dan sepupunya.. abang mirul ^_^

semuanya pun sempoi... main-main mercun depan rumah tok...

tok kedah dengan cucu barunya.. Aina ^_^
p/s : 2012..memang raya yang sempoi.. =P

.: RiaNg ria si Anak-anaK biLa berkumpuL :.

salam syawal..

Worldless la today ... ^_^

aktiviti si anak-anak di malam-malam raya..
bermain bunga api !


wajah-wajah ceria mereka ~ 






seronok sungguh dunia anak-anak kan?
main dan main...
dapat berkumpul sama sesekali macam ni lagi bertambah seronok!

Wednesday, August 29, 2012

.: LeGa seDikit seKaraNg :.

Selamat Malam..

bersiaran memalam macam ni..
saja nak habiskan stok piccas yang disnap2 sebelum raya... ^_^

kisah si budak b0lat ni.. Hakeem...
sekarang kalau makan kat mana-mana makin senang si mama
sebabnya dia sudah boleh diletakkan dalam babychair
senang mak nak makan kan.. takde lah kena take turn dengan si abah..

seawal 7bulannya.. dia sudah boleh duduk agak stabil..
riang gumbira bila letak duduk bersendirian macam tu..

alkisahnya si Hakeem ni, tak macam si abang dulu..
si abang mau aje duduk stoller kalau ke mana-mana..

si adik...memang takmau dia..
stroller cuba guna ada la sekali dua..
tapi setiap kali percubaan tu..dia merengek takmau duduk diam..
last-last kita jugak kena dukung..

sekarang kalau ke mana-mana bawak dia, ditemani sling tu..kendong kat depan..
makin hari makin semangat dia, penat maknye..
so, kekdah lain.. kalau keluar bershopping..
letak je dia terus atas troli..or.. alaskan troli, then meniarapkan dia kat dalam tu..hehe...

upps panjang pulak bebelan..
layan je pic yang disnap semasa shoping terakhir sebelum raya..
alaaa g MydinMall Subang jer..hehe..

time nak berbuka puasa ni...^_^

pinjam topi abang~

seronok betul dia bermain dengan topi ni, ketawa jer...tersengih2x.. mulut bising =P

"..cakkkk...aaaaa"....
selingan..
pic si abang long yang berbuka lebih awal sebelum waktunya... haih.. =P

Selamat bertugas semua untuk esok...
mama onleave.. pengasuh apply cuti maa..huu~ ^_^

.: jaLan2 sYawaL :.

Salam Syawal..

Raya baru ni, di kampung, tak kemana2 sangat..
sesi jenjalan tak macam Raya Tahun 2010 yang lalu.. sebab... kakak2 tak berkumpul sama kan..
lagi pulak, tahun ni, kakak mama no.4 kak Mah, dalam pantang..jadinya..
kena ada orang menemaninya di rumah..

cuma di hari raya pertama.. dia balik sekejap ke rumah mertua..
jadi time tu je, ada masa sket, keluar beraya bersama-sama mak ..
lain-lain hari, mak temani akak di rumah..


apapun..hari raya tetap hari raya..
raya pertama : beraya ke rumah saudara @ kampung berhampiran
raya kedua : cuma beraya di rumah.. kebetulan kakak no.3 balik..so spend time makan-makan di rumah saja..
raya ketiga : keluar jalan-jalan saja-saja..ke Baling.. beli barang sket.. then, lewat malamnya adik mama dr KL sampai..
raya ke-4 : ke rumah kakak no.2 @ Kulim..lewat petang baru balik..hee~
raya ke-5 : balik KL semula..huu~ selesai..

snap-snap pic..petang raya pertama..sebelum keluar beraya..







Selesai..................

Tuesday, August 28, 2012

.: 28.08 - happY 8th moNth OLd HakeeM :.

Salam Syawal..
masih di bulan Syawal..
Mood kerja bagaimana?..hehe..

today 28.08 Hakeem sudah berusia 8 bulan !
hoyee... mara sebulan lagi..

Hakeem sekarang,
- gemar berdiri.. asal letak bawah je, ada je akalnya nak berdiri.. sesekali bila dengan mama..dah boleh lepas berdiri sendiri tanpa sokongan barang sesaat dua.. ^_^
- makin manja .. baru2 ni cirit-birit lepas balik dari kampung..then, selesema pulak.. demam sikit dan sekejap... manja sangat dia.. layan jerlah... sian hakeem..
- manis bila senyum.. ^_^
- makan nasi masih diblender terlebih dulu (nasi+sayur+kentang+lauk (ikan bilis or ayam)
- diapers still size M
- berat?.. taktau la..lama tak timbang..last timbang masa checkup 6 bulan.. tunggu next month checkup for 9month, baru bleh tau berat berapa..tapi kalau angkat semangat ^_^
- belum boleh merangkak, angkat montot je lebih..hee..
- duduk sendiri sesekali..tapi tak success sepenuhnya.. kalau kita dudukkan stabil dah..
- dengan abang long, suka naik atas badan abang longnye.. suka pegang, dan berdiri..huu bahaya..
- then, apa lagi eh?..nanti2 update lagi... ^_^

layan 4,5 keping hakeem berposing pagi raya..hehe~ posing la sangat, si abang dah takmo posing-posing camni..huu~






Happy 8th Month old Hakeem...! cayang dia !

Monday, August 27, 2012

.: 1 SyawaL kaMi yaNg sederHaNa :.

Salam 9 Syawal..

cerita 1 Syawal yang sederhana..

tak dapat berkumpul kakak-kakak semua..
sehari sebelum raya cuma ada mama dan kakak no.4 dinorsfamily..
kakak dalam pantang, so mamalah sorang-sorang di dapur..
sempat la jugak siapkan juadah di pagi raya..

rendang ayam - kurma daging - sayur lodeh - nasi himpit
dan ehsan dari sepupu.. ketupat daun palas ! yummy ! ^_^

kakak no.1..kak Nyah.. tak balik..huu~
kakak no.2 kak Chik, balik pagi raya pertama.. then petangnya dah balik Kulim semula..
si abangnye kerja malam nye tu.. hu~
kakak no.3 kak Chek, balik raya kedua, esoknya balik semula ke Alor Setar..huu~
then, adik mama, dik mat.. raya ke.3 baru balik..hu~

snap2x di pagi raya..taken by anak sedara.. jadilah...buat kenangan~

abang long..napelah gitu..huu~ =P

adik pulang kemana dah memandang..ada2 je..

jadilah.. ^_^.. small family.. mamalieyna's family !

sepoikan gambo jer si abang long.. adik?..suka beno memandang ke lain..huu~

snap by si abang long.. aloor..mama pulak..ngee~

3 teruna pooojaan hati mama..^_^

Tema tahun ni.. Coklat.. tapi tak nampak coklat sangat pun..hee~

next year nak kaler terang-terang la pulak..
3 tahun berturut kaler pudar2 jer..
2010 : kelabu 2011 : hijau lumut 2012 : coklat muda

apapun raya tetap best ! ^_^

Sunday, August 26, 2012

.: BaLik kaMpung..Hohoho.. BaLik KampUNg :.

Salam 8 Syawal ...

cerita flashback...flashback..
sesaja.. mengabadikan gambar-gambar yang sudah disnap2x.. ^_^

sebelum tu..
nak wish... Tahniah buat...
kawan-kawan yang sudah selamat melahirkan baby comel masing-masing..
Izan.. Lieya...AishaAzhari (ratukebaya)..

dan tak lupa.. Tahniah buat kawan-kawan
yang sudah berbadan dua lagi.... weiii...
eB... ch@.. lagi siapa lagi eh.. Tahniah n Take care ye ...

ok.. back to the tittle..
balik kampung... hari sabtu.. seawal jam 3pagi..
itupun tersangkut jem jugak..
selalu perjalanan makan masa 6jam paling lambat..
hari tu.. jadi 9 jam..hohoho..
adat la kan.. ^_^

sebelum balik kampung..

basuh baju-baju raya.. ^_^


kemas kain baju.. (arif yang snap ni..=P)

snap-snap dalam perjalanan balik ke kampung..
jem teruk..
stop tepi jalan kejap..tengok ramai yang berenti tepi..nak tunggu hentian, memang terlepas la sahur..
nasib la siap2 masak nasi goreng untuk sahur..
layan jerlah..
jam 5.03 pagi..huu~

arif dah biasa bangun bersahur sama..huu~
Adik?
 lena... seb baik la..takde gangguan untuk bersahur..

dah siang..belum sampai2x.. huuu~


selamat sampai kampung halaman jam 12.00 tengahari..pheww..

Alhamdulillah selamat sampai..
biar lambat asal selamat.. ^_^

.: keLahiraNnya meNjeLang SyawaL : AiNa :.

Salam 8 Syawal..

cepatnya masa berlalu..
sudah 8 hari di bulan syawal rupanya..
Alhamdulillah... Syawal yang sederhana tahun ni..

Sudah selamat menjejak bumi KL sejak dari Khamis lalu..
en abahnye dah mula bertugas semalam..
pn mamanya, Isnin baru mula bertugas, ofis memang tutup 9 hari..

Kenapa Syawal yang sederhana?
sederhana je sebab tahun ni tak dapat berkumpul semua kakak2 serentak..
huu~ agaknya tahun bila pulak dapat berkumpul ni..huu~

apapun raya lebih ceria tahun ni..
sebab..................

Hakeem dapat adik !
Yes...Hakeem dah jadi abang...
tapi adik sepupu jer..heee~

Anak saudara baru mama..a.k.a cucu ke 21 tok kedah..
Selamat datang si comel..
Aina Amani Hanania ^_^
Aina lahir 2 hari menjelang Syawal... sempat la dia beraya.. maknye pun sempat la balik kampung.. cuma tak sempat berketupat rendang jer...hehe~

pose pagi raya dari Aina..umur baru 3hari ni.. dah pakai skirt pepel..sedondon depa anak beranak pepel..hee~

Tok dengan cucu ke-21 nya..Alhamdulillah sihat lagi Tok kedah..

lena~
Aina,
anaknye kakak mama.. dinorsfamily..
lahir pada 16.08.12 @Hospital Sungai Buloh..

Alhamdulillah..dipermudahkan kakak bersalinkan Aina..
Duduk Hospital tak sampai sehari..terus boleh balik..
Esoknya terus balik kampung.. ^_^

Buat kakakku.. Selamat berpantang.. ^_^