About

Friday, July 27, 2012

.: BerJumPa kaWaN :.

As salam..
Salam Jumaat nan mulia..

sebagai kenangan tuk masa depan, abadikan piccas budak2 bergandingan ni.. ^_^

sesekali anak2 dipertemukan..
ibu2 tak interframe..sogan..hehehe~

ini anak2 kawan mama..Diana..kawan sejak dari Matrikulasi, then disusuli, kawan se-U, se-Fakulti, se-Course.. se-Roommate.. hehe~

then, sekarang... bila dah berkeluarga.. duduk pun dekat2 pulak..^_^
tapi biasalah masing2 bz kan..
sesekali je dapat jumpa..

anak-anak pun boleh jadi kawan ni..
hampir-hampir sebaya..


arif (3thn++) - adik hakeem (6bln++), anak Diana.. Hakeem juge (5bln++), anak diana girl, Ayesha (2thn++)..
unik kan..nama mereka sama 'Hakeem'..hehe..
tapi Hakeem mama  lahir Dec tahun 2011, Hakeem anak Diana, lahir Jan 2012..
so, Hakeem mama abanglah ~
hakeem demam time ni..hakeem mama kecik molek berbanding Hakeem Diana yang tinggi tu ^_^

panjang umur kita jumpa lagi
p/s seronok dapat jumpa kawan lama sesekali macam ni lah..boleh ganding2 kan anak masing2.. ^_^


Thursday, July 26, 2012

.: DeMam ke-2 di usia 6BuLan ++ :.

As salam..

demam kali kedua buat si kecil..
sebelum ni aktif n ligat jer..
sesekali demam..huu~ suram dia..

tapi still under control

demam pertama adik masa umurnya sebulan..itu 1 pengalaman yang takkan dilupakan..
dah cerita sebelum ni..

adik demam hari jumaat petang..
balik dari kerja, pegang adik..badan dia dah dedar2x..
esoknye si abah kerja 7pg - 7ptg..
so takdelah bawak ke klinik lagi..cuma bagi ubat yang sedia ada kt rumah..
then, esok malamnya baru bawak jumpa doktor..
time tu, suhu badan adik dah cecah 39.8 darjah..huu~
komen doktor, cuma demam biasa, tekak nya merah sedikit..
terus masuk ubat m*ntot..

si abang yg snap pic ni, adik demam masa ni, mama salinkan diapers..
makan ubat dibekalkan doktor ikut jadual..
adik senang makan ubat..Alhamdulillah..

beransur baik demam adik..demam sabtu ahad, isnin pagi dah baik..Alhamdulillah..

then, bermula selasa, naik bintik2 merah di muka adik..
semalam lagi nyata merahnya..
ke klinik pagi semalam, keluar ofis sekejap..
kata doktor 'campak'...
herm.. patut adik semacam gatal di muka, dan tidur sedikit terganggu..
apapun, all under control... harap baik secepat mungkin, jumaat malam mau balik kampung johor!

ini pic 2 hari sebelum adik demam..capture by si abang arif juge..

seronok tengok adik yang sihat macam ni..
p/s harap anak2 sentiasa terpelihara kesihatan mereka...tapi sesekali ujian macam ni perlu datang juga.. menguji para ibu dan bapa untuk lebih prihatin pada anak2.. sihat2 selalu ye sayang2 mama.

Wednesday, July 25, 2012

.: WW: MeNu terKiNi ADik :.

As salam..

Menu Nasi pertama ber-Lauk bagi adik Hakeem ..

Nasi+ Carrot+ kentang+ Ikan Bilis..

rutin setiap pagi..masak nasi adik se awal 530 am..kemudian blender..
dan hasilnya..
cukup untuk di makan 2kali..
p/s bermula semalam, Hakeem dan Arif sudah duduk dengan Ibu Pengasuh lama semula.. bermula semalam, mak ucu dah mula bertugas..mak ucu depa dah dapat kerja @Johor..hajat nya nak tunggu sampai hujung minggu ni, tapi panggilan kerja datang dengan tiba2 tak boleh ditunda2..so, terpaksa turutkan juga.

Alhamdulillah, semalam Ibu Pengasuh cakap ok saja anak2 kat rumah Ibu.. Alhamdulillah.. cuma adik memang suka buat peel time nak tidur, menahan mata sekarang ni.. mata mengantuk tapi takmau tidur, bila paksa tidur jugak, memang membebel2 dulu la dia..tahan telinga jerlah..hee~

Tuesday, July 24, 2012

.: meReka biLa bersaMa :.

as salam..

cerita pendek..
si abang dengan si adik, nak kata ngam sangat tak jugak..
si abang susah benar nak sharing2x dengan si adik..
sian adik.. tapi sesekali boleh aje bertolak ansur..

adat la adik beradik ni kan..
sesekali ok, sesekali sebaliknya..tunggu la adik besar sket..

snap2x capture gelagat dua beradik ni..
adik dah boleh didudukkan..
tapi belum boleh lama2..

Abang tengok camera, adik...boo layan... ^_^


aiyakk..terjatuh sudah si adik =P

aduhai si abang..suka pegang pensil salah..hu~
p/s nanti adik dah besar, dah pandai bercakap, habis la berlawan cakap pulak masing-masing~

Monday, July 23, 2012

.: WareHouse SaLe : AnakKu :.

As salam..

Cerita last2 weekend~
Agenda : Jalan2 habiskan duit @warehouse sale.. hehe~

Ke 2 lokasi sebenarnya..
1st warehouse sale @ Sunway tu.. 2hari pergi berturut2..hee~
2nd babykiko warehouse sale @Puchong..
huu~ keciwa pergi sale babykiko tu.... indah khabar dari rupa.. takmo g lagi lepas2 ni.. :(

Nak cerita lebih2, takde benda pun..
cuma boleh cakap.. Warehouse sale @Sunway tu ok jugak la..ada brand Anakku, Disney dll..

tapi tak boleh lawan Pureen sale kan..
lagi berbaloi2 kalau ke sana..
tapi malas nak pergi, sebab dah merasa situasinya macamana, sesak !
tapi kalau untuk beli barangan nak sambut baby baru ok la.. berbaloi kalau bersesak2 pun..

Warehouse sale @Sunway tu..pada mama ok la jugak sebab banyak jugak choice..
murah..murah la jugak..
then, suasanannya tak sesak sangat..yelah lama jugak salenya, lebih seminggu kot..
mama pergi 2hari terakhir berturut2..hee~
best jugak.. beli baju2 tuk adik akeem adala..abang takde saiz..
then, barangan mandian n bedak2..n baju si abahnye pun ada..

snap2 sikit..time dah nak balik..^_^



snap suka2 si abang dalam kereta...suka sangat main camera skrg..hu~



p/s time bulan puasa ni, malas rasa nak jalan2..huu~ tapi baju raya belum complete ni..herm...

Friday, July 20, 2012

.: SeLamat beRpuaSa :.


Salam Jumaat nan mulia..
esok puasa! Insyaallah..
Salam Ramadhan untuk tahun 2012..

Selamat berpuasa buat semua..
jangan lupa bangun sahur ye..sunat tu.. ^_^

Selamat berhujung minggu..

Sebelum tu, abadikan lagi..snap2x wajah si anak2..

as usual.. diorang CHENTA hati mama.. ^_^

adik dah siap sejam awal..abah ada kerja..sempat adik tidur sejam..masuk buai, bangun terus ajak jalan..muka dah serabai =P

abang maintain ceria sokmo~

happy weekend je dpt keluar jalan2..jalan ke mana pun dia tak kisah janji jalan...hehe~
kami ke mana?
next week la sambung..hehe~

Selamat berhujung minggu dan selamat berpuasa sekali lagi...


Thursday, July 19, 2012

.: MaKan2 seBeLum puaSa :.

As salam..

susulan dari n3 rendang semalam..
kisahnya.. tujuan buat rendang adalah...

untuk Majlis di tempat kerja..
ada buat makan2 a.k.a potluck!

selalu masak laksa je kan..
so ubah selera, masak rendang pulak..
cam raya lak rasanya..hee~

takmo cerita lebih2
hal2 yang berlaku kat tempat kerja malas nak cerita lebih2..

tempek2 gambar jerlah sebagai kenangan..
nanti dah tak kerja, best jugak tengok balik kenangan2 ni kan..hee~

gambar makanan jerlah lebih..
orang2 malas nak interframe lebih2..(faham2 sendiri la ye..)

nudget-popia-bihun goreng-nasi himpit-kuah kacang-rendang

nasi putih-tiada dlm gambar- sayur goreng-asam pedas ikan kembong-tomyam campur (mkn bersama bihun)

beraneka pencuci mulut~

yummy..yummy..yummy...

suka betul dapat makan macam2...best sangat! ^_^

Sekian, tunggu raya la pulak tuk makan-makan lagi ye..hehe~

Wednesday, July 18, 2012

.:WW : teRbaIk atAs kuaLI :.

Salam hari Rabu..

wordless katanya..layan jer gambo..
terbaik dari atas kuali..


Rendang Ayam~

belum raya dah buat rendang..
pengalaman 4 tahun buat rendang..
yee...dah kawen baru start belajar buat rendang..hee~

upss terbebel pulak di hari wordless ni..=P

cerita lanjut, esok2 ye..hehe~

p/s ada yang nak request resepi ke =P..hehehe..

Tuesday, July 17, 2012

.: aDik poSing SOLO dalam CaR :.

As salam..

mau abadikan ke sekian kalinya..
piccas dan piccas lagi dan lagi..
Si adik berposing dalam kereta secara solo..
si abang?

ntah ke mana ..huu~
posing2 sebelum mula gerak, jalan2 cari pasai =P

di usia, 6 bulan 2 hari time ni..

suka main tangan~

suka jugak main benda then masuk mulut..huu~

part ni tak ketinggalan, boy kan..herm..

like..like..like ..bila diberdirikan..herm

nak nen =P

dah dapat..nen botol je..ahaks =P
p/s esok dah rabu..membilang hari je setiap minggu...hehe~


Monday, July 16, 2012

.: seRiUs meNgexPLoRe :.

As salam..
salam hari Isnin, permulaan minggu bekerja..
lemau?
selalunya begitulah..tapi apakan daya..huu~

this week, last berada dalam bulan tak puasa..
next week pasti suasana nya berlainan..
seronok bertemu bulan puasa..

harapnya diberikan kekuatan fizikal, dan kekuatan iman dan kesabaran..
takmo cakap banyak2..bulan puasa kena puasa semuanya kan..
lebih banyak bercakap, lebih berisiko untuk batal puasa
tambah2 kalau kt tempat kerja kan..
ada aje benda nak dibualkan.. ada je benda nak dibesarkan.. ada je benda jadi bahan ulasan..herm..

so, kurangkan bercakap ye si mama =P

eh eh..terlebih membebel bab lain pulak..
seperti biasa tempek2..

si adik yang serius mengexplore..
stok piccas agak lama.huu~




dunia anak2 zaman sekarang, takkan lari dari meng'explore' benda ni.. si abang lagi la..hari2 minta bukakkan lappy nak main game...huu~

Sekian, terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, July 15, 2012

.: aPa ceR ? :.

As salam..

apa ke halnye tajuk cenggitu kan..hehe~

tajuk penuhnya.. Apa cerita pagi minggu ni?..hehe~
mama? buat masa ni, just lepaking di rumah, uruskan hal2 berkaitan rumahtangga..
semalam dah seharian berjalan2 cari pasal, habiskan duit =P
hari ni?..herm... ada ura2 mau keluar berjalan lagi..
haih.. =P

en abahnye kerja lagi..belum balik..
belum tentu lagi, dia balik mau ajak jalan ni..huhu~

so, anggap je hari ni sesi menguruskan hal rumahtangga..
basuh kain, lipat kain, susun baju, masak nasi.. settle semua, tunggu nak masak lauk je jap lagi..

menjengok blog kejap, dan ubah2 apa yang patut..
see...mama memang suka tukar2 background..hehe~

template cantik2 yang ditempah khas sebelum ni..
lupa pulak nak simpan backup..
bila dah tukar template biasa ni, nak ke template lawa2 dulu
cannot sudaaah..huu~ redha'
salah sendiri..

ok, just to say 'selamat berhujung minggu'..

jumpa lagi esok2x.. ^_^

Friday, July 13, 2012

.: seLamat berHujuNg minGGu :.

Salam Jumaat nan mulia..

tiada n3 bercerita pagi ni..
hasrat nak bercerita pasal keputusan checkup si adik hakeem sebelum2 ni..
then, sekali lagi, malas nak godek2 buku checkup si adik tu..huu~

niatnya mau la abadikan progress si adik, macamana mama abadikan progress si abang dulu...
tapi hehe..bertangguh2 ajer..
herm..nanti la..checkup lagi skali, sekali harung mama noteskan perkembangan adik hakeem ye..hee~

just to wish..
selamat berhujung minggu..mesti ramai yang ber agenda mencari baju raya kan..
hehe~ cari jangan tak cari... ^_^

n3 mama tak sah takde gambar kan..
meh tempek2 pic adik abang, dalam kereta..

di hari checkup 6bulan si adik baru2 ni.. ^_^


si abang yang ceria..
happy sebab di hari bekerja, pagi2 dapat keluar naik kereta, temankan adik pergi checkup..^_^
(selalu kan dok rumah jer, kena tinggal..hehe.)

Happy weekend !