About

Friday, June 29, 2012

.: buDak KamPunG :.

As salam..

Salam Jumaat nan mulia..

sekadar tempekan untuk kenangan~

salah satu aktiviti anak2x buah bila di kampung..

~ bersihkan kolam ikan tok..ikan tak banyak mana pun..

arif jadi mandor jer...

nak jadi budak kampung tak heran dengan selut dan kotoran..semua main redah jer..
apa yang mendapat?

bermula dengan kaki, naik bintik2 merah semacam gatal..macam teruk jugak..
merebak ke tangan...
punca?..ntah mana2 la dia g redah kat kampung tu..
orang bando la sangat ye arif.. melasak sket, naik ruam2..macam kena taik ulat pun ya..
tak lama, 2-3 hari selepas , dah ok..

p/s Happy Weekend..! apa agenda..herm.. dah nak gaji la weekend..lalala..hehe~

Thursday, June 28, 2012

.: haPPy 1/2 taHun HakeeM, maRa seLangkaH :.

As salam..

28.06.2012 : happy 6th month old Hakeem!
@ 1/2 tahun... ^_^









Hakeem dengan mainan-mainan..semuanya 'bekas' si abang dulu..masih elok.. adik takyah beli mainan baru..ngee~

beberapa hari sebelum usianya 6 bulan..
Hakeem sudah mara selangkah lagi..
Hakeem sudah boleh mengengsot !

tapi... sikit..sikit..belum laju lagi..kadang2 tak reti nak budget tangan dia tu..
tersepit bawah perut..hee~

apapun..
1 progress yang dinanti!
lepas ni kena lebih beware..
tak boleh tinggal dia keseorangan..
nanti kemana2 jer di terjahnya..
siap sedia si mama, Hakeem ada tugas baru..mengemop lantai  & mengutip sampah kecil2 ! =P

lagi cerita pasal Hakeem?
-sudah time to makan! yeaa.. mama buatkan bubur nasi eh..this weekend kita mula eh Hakeem..tunggu cuti la..biar mama sendiri yang rasmi suapkan bubur untuk Hakeem..hee~
-sudah mula berpuree (testing kasi, nampak ok je dia makan)
-manja, bulat, comel, lebih serius di mata mama
-suka meloncat2..
-suka tersengih tanpa suara bila teruja bila di agah
-sesekali gelak besar juga .. sesekali jer..herm..
-bila membebel, makin besar suaranya.. ^_^
-tak banyak ragam..bila mengantuk sangat, senang je tidurkan dia..Alhamdulillah..
-sudah pandai merajuk bila orang rampas sesuatu yang dipegangnya..
-pandai memegang dan mengambil sesuatu..
-makin pandai bermain-main sendiri..tapi tak boleh lama2 sangat..hee, dia boring nanti..
-pandai memegang botol susu sendiri..ooh makin sonang mak..hehe~

.......herm..lagi dan lagi..
tak terfikir dah.. yang pasti..
perkembangan yang baik..walaupun.. berbanding abang, si abang lagi advance progress nya dulu..

dari segi fizikal..
Hakeem di golongan yang sederhana, kalau ikut graf dalam buku checkup dia tu..
Hakeem berkembang dengan normal..tapi dia di aras, bawah paras sederhana..
berbanding si abang di aras lebih tinggi paras sederhana..
senang cerita , adik pendek sket dan kecik molek sket..hehe~

apapun..mama sayang kamo berdua...muaah3x.. ^_^

membesar dengan sihat ye sayang....!

Wednesday, June 27, 2012

.: WW : RumahKu sYurGaku :.

As salam..

pergi jengok2 progress rumah..
risau bila dengar-dengar ada cerita tak best pasal projek perumahan ni..

ok.. ada progress...dah nak pasang pagar pun..

unit rumah mama..unit rumah no.3 terakhir.. ok dah ni.. janji kerja jalan..

p/s harap projek perumahan ni berjalan lancar tanpa sebarang gangguan..Insyaallah...

Tuesday, June 26, 2012

.: meNGintai ?.. eh teMankan.. :.

As salam..

salam hari selasa..
merujuk kepada tajuk itu..

si adik mengintai si abang mandi..?
teruja wooo dia..hehe~

teruja sebab seronok tengok abang berendam dalam buih2 sabun..^_^
kalau adik dah boleh berjalan sendiri..mau dia join sama..
riuh rendah la pastinya bilik air tu...
eh eh sekarang pun dah memang riuh.. hee~

aktiviti si abang..
dia memang suka berendam gini..
dah jadi cam baby balik pulak..mandi n berendam dalam besen tu..haih!

si adik temankan si abang jer..
kan adik kan..
tengokkan si abang yang riuh menyanyi2 riang dalam bilik air tu..
si adik pun sama, terlonjak2.. ke happy an ^_^

si abang & adik

'tunggu la adik dah boleh jalan nanti..adik konker besen tu, abang kena mengalah..'

p/s herm..camna gaya bila dua2 dah besar kan..^_^//teruja si mama~

Monday, June 25, 2012

.: AmbiL peLuaNg berpiCniC :.

As salam..

cerita masih berlingkar aktiviti masa balik kampung cuti sekolah yang lalu..
sehabis majlis kenduri kahwin adik mama..
keesokan harinya..
ambil peluang.. berpicnic beramai2..

but sudah tidak lengkap adik beradik mama..
kakak no.2 dan no.4 dah balik rumah masing2 pagi tu..
tinggal lagi 3 family + pasangan pengantin baru + mak..

lokasi tak lain tak bukan..LATA MENGKUANG !
dekat jer dengan rumah mak....yeaaa !

pergi dah tengahari..selepas dah siap urusan di rumah..
tapau makanan apa yang ada je..
tak sempat nak berBBQ ke apa ke..huu~

takpelah janji dapat main air...
utk arif....janji dapat main pasirrr... suka tak terkata ^_^

oooh piccas adalah sangat banyakkk//ngee~

layan.. seronok pergi beramai2..lalala..

sampai2 je makan dolu..lapar loor.. dah lewat..

lauk pauk kenduri je..ngeh2x.. + sup tulang...mabeles!

port tak berapa menarik..cuti sekolah kan..ramai dah orang ambik port best.. herm..layan jerlah.. pic atas, mama n tok kedah bersama pengantik baru ^_^.. pic bawah, anak2 buah mama...
eh pic ulangan la pulak..ngeh2x.. =P


lagi wajah mereka.. suka masing2 dapat berendam..
satu2nya pic abang long & sepupunya abang daniel, takmo bergmbar dia..mau main pasir sajooor...panas tu..



aktiviti si boboiboy...carik ikan..ngee..

si adik yang dah pandai teruja jumpa air..suka dia dapat berendam...sejukkk la dikkk...cian dier..

abah juge mau interframe..



best ye dikkk?!

upps..tok buat apa tu..hehe..candid~

kakak2 mama (no.1 dan no.3)...seronok dapat jumpa kakak2ku semua... susah sangat nak berkumpul macam ni sekali semua..harap2 ada kesempatan lagi...

Selesai cerita aktiviti di kampung..

kesempatan berjumpa dan berkumpul dengan adik-beradik sangat2 lah menyeronokkan..
bila dah berkeluarga..masing-masing ada urusan dan tugas masing2..

bila ada majlis dan perkara penting baru peluang macam ni boleh dirasa..
harap2 peluang akan datang lagi..
raya nanti ke..Insyaallah...

p/s seronok family ramai kan..bila berkumpul meriah.. eh family mama takla ramai sangat..6 orang jer.. tapi bila semua berkumpul + ipar2 + anak2 buah.. memang meriah giler...hehe~

Sunday, June 24, 2012

.: n3 MaLam MinGgu :.

As salam..

gigih bernew n3 memalam buta..
eh..pepagi buat.. 1.20 am dah pun..hee~

mata takmau lelap..
layan je blog kejap..eh lama2..eh dah nak tidur kejap lagi..
lama tak bersiaran langsung macam ni.
selalu tu, n3 autopublish jer..huu~

time macam ni jer, boleh layan blog pun..
anak2 ketiduran..nyenyak adik-abang~
si abah bertugas malam minggu..hohoho..

mak ucu anak2 ni..dah lama ketiduran jugak.. ^_^
Alhamdulillah, ada peneman sekarang kalau si abah bertugas malam pun..
Mak ucu anak2 ni masih setia menemani..
masih menjaga anak2 mama ni..

setiap hari ke tempat kerja, tiada lagi kebimbangan di hati..
senang hati, bila anak2 dijaga sendiri oleh sedara kita..
Insyaallah kalau tiada apa, sampai hujung tahun ni nampaknya...Amin..


adik ~ abang di usia sama : +- seminggu sebelum usia 6 bulan ^_^

sesaja tempek wajah pengarang jantung mama..
kiri si adik..kanan si abang diusia yang sama..

sama tak mereka? ^_^

ok, cukup bebelan pepagi buta ni
kena tidur jugak ni..esok kang mengantuk pulak lagi..


apa agenda esok?
dah ada dalam kepala..hehe~

happy weekend!

Friday, June 22, 2012

.: woRdLess FridaY : kaki ayam :.

Salam Jumaat nan mulia..

pengakuan..
selain laksa, makanan kegemaran mama adalah ini...

tadaa...............
kaki ayam~

puas hati masa kenduri hari tu..
dapat banyaaaaaaaaaaaaaaaakkkk kaki ayam..
so, rebus lama2 buat sup..
makan begitu saja..

enaknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....!
hehe~

p/s ada yang tak reti makan ke, kaki ayam?..hehe.. happy weekend!

Thursday, June 21, 2012

.: ceRita KenduRi kaHwin PakSu @ KeDah :.

As salam..

sambung dari n3 pagi tadi..
majlis kenduri kahwin adik mama nan sorang..a.k.a paksu arif&akeem..

pada : 3hb Jun 2012

tak banyak piccas, photoG sama bz's + ada photoG bertauliah dari sana, so..kita ambil mana yang sempat jerlah..

snap2..di hari majlis~
Mempelai sudah sampai.. harap maklum, bukan paluan kompang yang mengiringi..tapi 'Selawat ke atas Nabi'.. orang sana mesti pelik.. itu cara di sini..

di sambut oleh adik beradik dan sanak saudara pihak lelaki~ family mamalah tu..hehe~

sempoi..hehe~

kakak sulong mama..kak nyah...berbaju purple tengah bersalam (pic atas)..pic bawah..mak mama berbaju purple..menyambut tetamu yang hadir~ nampak si kenit Hakeem?

Hakeem tak pandang la pulak..dia pun jadi penyambut tamu.. umur baya gini tak kisah duduk dengan orang dia tak kenal pun..ok jer...

masuk rumah terus bersila...yee...makan beradab bersila ye puan2..hehe,, sempoi sangat, pelamin pun tak buat.. takpelah kan, dah meriah belah pompuan, belah lelaki, simple2 dah la.. ^_^

candid..tetamu sebelah pompuan yang lain2 pun makan berhidang dalam rumah jer..^_^.. lain tempat lain adatnya..
itu jer sempat di snap wajah2 pengantin..
sebelum rombongan pengantin perempuan berangkat balik ke KL, sempat abadikan kenangan depan rumah
tapi camera dari sana jerlah..
dari sini tak sempat..
bz's si photoG...huu~
tunggu foto2 cantik dari sana jerlah nanti..
dah siap belum ntah..

lagi snap2 pic akhir2 majlis..
budak2 pun take part dalam kerja kahwin ni..diorang part basuh pinggan//rajin kan...

arif yang menyibuk sama..alahai..
Mana sepupunya ijat anaknya dinor's family?
ijat demam lorr, sian dia..kalau tak sama sibuk la dia macam arif..
ijat berehat kat rumah atok sebelah ayahnya time ni..

candid ~dari kiri - siabahnye arif&akeem ,  BIL no.2, sepupu mama abang Nan, BIL no.4 dan anak buah ~ lepak2 petang hari depan rumah setelah selesai majlis...
Sekian, selesai cerita majlis kenduri kahwin adik mama nan seorang..
tiada lagi majlis macam ni akan berlangsung, melainkan menanti majlis anak2 buah la pulak lepas ni..
ramai dah anak2 dara dan anak2 teruna anak2 buah mama ni..hehe~

Terima kasih sudi membaca~



.: Pra - CeRita keRja KahWiN pakSu @ KeDah :.

As salam..

sambung lagi cerita pasal kerja kahwin Pak su a.k.a adik bongsu mama..
kali ni majlis di kedah pula..
Alhamdulillah majlis berjalan lancar..

intro... tempek2 piccas sekitar persiapan dan mana yang sempat di snap oleh si photoG yang juga bZ..

persediaan wajib bagi kerja kahwin.. beg cenderahati - bunga telur..

kalau kerja kahwin @kedah..menu wajib adalah..Gulai daging campur batang pisang.. ^_^.. batang pisangnya itulah... sebelum siap diproses..

candid2x.. amboi budak2 sekarang..kemain eh depa.. =P


apa yang penting.."kerjasama"..

nasi pulak di masak dalam talam camtu..pelikkan..hee~ di sini, bila majlis kenduri..masih mengamalkan tradisi 'mengidang'.. 1 hidang 4 orang makan... ^_^.. last2 minit, hujung2 majlis je..di buat secara buffey..sebab, kakitangan dah tak cukup..dah balik rumah masing2..hee~

sama sibuk di pagi hari...suruh mandi tukar baju pun susah benooo... ingat nak main jer bila jumpa sepupu2 dia..adatlah kan...haih~

sempat juga abadikan wajah kami di pagi kenduri... kakak2 lain mmg masing2 bz's bebenor.. mmg lepas dari tu, takde time nak bergambar pun..alahai...~

salah sorang anak saudara mama~ ada 3,4 orang lagi anak2 dara anak2 buah mama ni..tapi itulah, tak sempat snap2 pun..cucu2 tok kedah perempuan juga ramai, total up : 9 orang..kan best kalau dpt kumpul dan bergambar sama..alahai..

budak kecik baru bangun tidor, belum bersiap..huu~

yaa..jamuan kenduri sudah bermula..tetamu mula bertandang seawal jam 11am lebih.. kebetulan baju para 'mentara' pun bertema kan purple..so kena sangatlah...hee~

eheh...si abah sempat interframe, taktau la dia mintak tolong siapa snapkan..hee~ ini ler sepupu yang banyak berjasa, tolong tengok2kan mak mama di kampung.. rumahnya betul2 belakang rumah mama jer.. Alhamdulillah takla terlalu risau mak seorang diri di kampung tu..


p/s to be continue...