About

Thursday, May 31, 2012

: 31.05.12 : Happy 4th Anniversary to us :.

As salam..

tiada celoteh panjang
cuma ucapan untuk diri sendiri dan suami..
di tarikh bersejarah ini
31.05.12
"Selamat Hari Ulang tahun Perkahwinan buat KITA.."

yang ke-4

Semoga kebahagian, ketenteraman dan kesejahteraan sentiasa mengiringi KITA


dan semoga KITA sentiasa dalam peliharaan-Nya
Amin...

Alhamdulillah..di usia 4 tahun ini..
kita sudahpun berempat.. ^_^
Love all of uuu...
muaaah!
 
p.s sempat BW beberapa rumah kengkawan jer..aduhai..terhadnya masa sekarang..dan pantasnya masa berlalu..sehari ke sehari...huhu~

Wednesday, May 30, 2012

.: WW : ProDuk keDai 1 MalaySia :.

As salam..

beli di kedai 1 Malaysia Kuchai Lama..
tiada dalam gambar - Sos Cili

Rasanya Ok jugak..
harga berpatutan ^_^

p/s malam ni sibuk kemas kain baju, esok balik kampung..yeaaa! rumahku bakal sunyi tanpa berita =P

Monday, May 28, 2012

.: 28.05.12 : haPPy 5th MoNth oLd haKeem :.

As salam..
bersiaran di malam hari..

huhu...lamanya rasa tak menjengok blog terchenta..
main hari makin ku rasakan kesuramannya dunia blog ni..
haih.. tidak mungkin..

lately ni bz sebab tu jadi macam ni..
berjalan ke blog kawan2 dah sangat kurang kesempatan..
aduyai...

upss...lari dari tajuk sebenar
nak wish..
"happy 5th month old to Hakeem"

dah cukup 5 bulan dia hari ni..

makin hari, makin senang uruskan dia..
sesekali menangis biasalah...^_^

pic beberapa hari sebelum usia beranjak ke angka 5 bulan





pic terkini..sehari sebelum usia 5 bulan =P

di usia 5 bulan ;
*hakeem makin bijak bermain dan layan diri sendiri
*kuat menyusu, dan makin jelas keinginan dia untuk 'makan' sesuatu..
*susah senyum, tapi bila di agah nak aje senyum..susah nak keluarkan suara ketawa..alahai..suara macam tersekat aje..sengih tanpa suara =P..sesekali bersuara juga
*sesekali membebel sendiri juga..seolah bercerita..ooh comel kamu..
*mood paling bagus..bangun dari tidur yang panjang, kenyang tidur kekdahnya..tersenyum dan boleh bermain sendiri dalam tempoh yang lama
* belum mengengsot, tapi usaha mengangkat b*ntot sudah ada
* lebih gemar berwalker.. dan bermain sendiri
* makin success menolak walker mara ke hadapan
* berat? esok baru timbang dan baru tau ^_^
*tengah batuk2 dan seolah sakit tekak...duhai kamu..sian...huu~

dan.... macam2 lagilah..
tak tertulis dah..
sebelum line tenet buat hal, publish dulu..hehe~

p/s 1 hari ni mama cuti, esok checkup hakeem, lusa kerja last..tulat sampai Isnin..kami di kampung maaa...waaa..best2x.. ^_^..

p/s 2 Alhamdulillah..pak ucu arif dah selamat diijab kabulkan pada 27.05.12 semalam dengan 2 kali lafaz dan majlis di rumah perempuan sudah selamat berlangsung semalam juga.. next, minggu yang sibuk buat keluarga kami pula.. Semoga semua berjalan lancar..Amin..

Friday, May 25, 2012

.: TQ : FroM ch@ wiTh LovE :.

Salam Jumaat..

mengabadikan pemberian sahabat
merangkap adik2 ni...hehe~
ch@ at HijauCantik

thanks ch@..love it !


kisahnya..
bawak balik tu..beriya si abang long nakkan coklat tu..
dia ingat boleh makan..ekeke..apa da..
tak puas hati bila mama cakap tak boleh makan..

dia bawak lari pelan2 ke bilik basuhan baju..
mama intai, sebelum dia buat percubaan 'ngap' ..
mama dah tegur dulu..=P

ekeke..apa la abang long, coklat asli dan tiruan pun taktau beza..
lawak pulak rasa..^_^

apapun thanks ye ch@ 
bertambah koleksi di peti ais tu..
ni yang nak kena tukar peti ais besar sket ni
banyak sket ruang =P

p/s dulu boleh la jadi tegar mengomen blog kawan2, skrg, merudum sudah...hukhuk~





Thursday, May 24, 2012

.: InTai2 Si AbaNg biLa ke SunGai :.

As salam..

sambungan cerita minggu lalu..
sambung tempek gambar je..

aktiviti si abang long bila ke Ulu yam hari tu..

peralatan wajib di bawa kalau ke sungai or laut =P

awal2 main pasir dan main pasir... tak sudah2..



happy dia dapat main pasir camni.. hari2 pun boleh..=P

dekat2 nak balik baru nak main air pulak..huu~


si abah je melayan..
p/s rasa nak pergi lagi..tapi...herm... nanti balik Kedah boleh terjah air terjun kt kampung pulak.. lebih kurang macam ni jugak..best tu..hope ada kesempatan nak main air lagi..best woo.. ^_^


Wednesday, May 23, 2012

.: WW : teRkeNaNg ?!:.

As salam..

Pic taken on 1 may yang lalu..
kebetulan...ternampak binatang ni..


tenung lama2..
boleh terkenang zaman budak2 dulu..
di kampung halaman..herm..

apa nama betul binatang ni ye?
seingat mama dulu..
mama panggil..

"Pok Ka"

^_^

Tuesday, May 22, 2012

.: haBiT yaNg nYata berBeZa :.

As salam..

habit si adik...
time nak menyusu..tak nyempat-nyempat..
suka bersuara nyaring memberitahu..
"saya lapar..nak susu.." =P

atau .. bila dia bersuara nyaring tu..
tandanya..
"mama, saya mengantuk....tolong buaikan saya.."
dalam pada berbuai tu, dia suka menyanyi dengan suara nyaringnya dulu.. =P
melainkan kalau dia mengantuk sangat..
terus dia lena dalam buai..
tapi kebiasaannya begitulah..

mama capture seawal pagi ni..takdan dan bila nak susu =P



perasan mama snap gambar dia, nak sambung bersuara nyaring tak jadi..hehe~

tapi...bila bangun pagi sekarang..
kalau perut dia tak lapar sangat..
dia suka senyum... ^_^
haaa...itu mama suka..

Nyata...adik sungguh berbeza dengan si abang nya dulu..
abang suara sentimental jer..
bila nak susu.. abang dulu, start enjin pelan-pelan..
hehe..

itulah.. dah dua anak, nampak berbezanya..
esok-esok kalau dah ber'anak' lagi..
taktau macamana pulak kerenahnya..

apapun harapnya...segala urusan seharian kita dipermudahkan olehNya..
Insyaallah..AMin....

Monday, May 21, 2012

.: Kek uNtuk siApA? :.

As salam..

Kek untuk siapa ye?
birthday siapa ye?

takde tertulis nama siapa2..
takde tertulis apa2 pun kat atas kek tu..
maknanya..
kek sesaja jelah beli..

perasan tak patung comel mickey mouse tu?
kalau ada yang perasan..
patung yang sama terletak atas kek semasa birthday abang long arif dulu..
still simpan dengan baik..

apa halnye beli kek?
permintaan si abang long...
jalan2 kt Giant dekat rumah..
nampak kek ni..
dia request nak..
katanya..nak 'kek hepi beday'..
layankan jer..
huu~
balik rumah..
mencari patung mickey dia tu..
diletakkan atas kek, then nyanyi2 lagu happy birthday to you sambil sengih2..
alahai abang long..besday kamo baru je lepas..

kek ni boleh laa... RM10..
sedap jugak di tekak mama..

kisahnye..
beberapa hari sebelum tu..
dia request suruh mama buatkan kek..
sambil tunjuk2 oven..
aduyai abang long.. oven dah musnah lah..
oven tu dah jadi hiasan je..
(lagi pula, mamamu tidaklah begitu arif bab buat2 kek ni =P)

janji mama, nanti mama buat, bila dah beli barang2 ye..
sedang elok, bila dah ke Giant, nampak dia pada kek coklat tu..
teruslah dia berkenan suruh belikan..

p/s si abang long dah besar, dah pandai request suruh mama masak..huu~ si mama berniat nak cuba buat apam polkadot, buat bentuk angry bird ke, arif sukaa (pernah belikan utk dia)...tapi belajarnya idak ler lagi..camno tu ? =P

Friday, May 18, 2012

.: keNapa haTi seNtiaSa di Rumah ?:.

As salam..

jawapannya mudah saja..
sebab ada dua buah hati pengarang jantung kat rumah nun..

rindu mereka setiap hari..
setiap ketika..

indahnya kalau hari2 dapat bergelumang dengan mereka..
semakin hari semakin membuak2 perasaan ni..
sabar..sabar... belum masanya..
 sampai masa..

jadilah suri rumah tangga sepenuh masa
waktu tu, sure terkenang dan rindu pula waktu bekerjaya..ngee~

lumrah~

apapun mama rindu mereka...

akeem.. 4 bulan lebih ketika ini~

model topi baru hadiah dari mak ucu~ uik posing dalam bilik persalinan jer..nge~

abang long yang sentiasa menguji..tapi berpada2 dah sekarang...ok jer~ dah 3 tahun 2 bulan si abang~

budak ni susah nak gosok gigi, tapi nasib la kurang makan gula2..gigi masih utuh walau nampak kekuningan..nngee~

saja snap si abang yang menangis =P -pic taken time OTW balik dari Johor ari tu.. ^_^
cerita mama:
Emosi sangat2 mudah tersentuh sejak 2 menjak ni..
hinggakan mama terasa pelik..kenapa tooo emosional..tak dpt kawal sesekali..
(tambah bila emosi ni terbawak ke tempat kerja..huu~ parah )
bila rujuk doktor..

herm... rupanya kesan dari ubat yang mama ambil..
ubat apa?
ibu2 tau la kan..ubat apa..selepas bersalin ni..^_^
sebelum ni dok risau effectnya kepada berat badan..
rupanya ada jugak side effect kepada emosi..
doktor cakap kena bagi masa sebulan dua tuk ubat tu serasikan dengan diri kita..
so... sabar jerlah..(ingat nak tukar ubat ke..).
effect lain.. mudah mengantuk =P
kpd berat badan ..rasanya tak..sebab boleh je manahan diri dari makan waktu malam sekarang ni..

p/s Selamat berhujung minggu..banyak urusan nak settlekan minggu ni.. next week 'hari besar' bagi adik mama.. =P

Thursday, May 17, 2012

.: aKtiViti haRi minGGu yaNG Lalu :.

As salam..

hari minggu yang lalu..
dah maklumkan sebelum ni..
mama attend program lebih kurang seminar gitu la..
full day sabtu.ahad..

sempat snap sikit pic..di hari kedua..
lunch time..
special sebab that day ada sambutan Hari Ibu kat Hotel tu..
so..makanan pun meriah...
tapi mama makan ala kadar je..
sekarang nafsu makan..biasa2 aje..

tak macam dolu2.. ^_^

sedikit gambar sebagai kenangan~

pinggan mama ^_^

skema =P .. ini je geng semeja..

dan ini2 juge..^_^
Petang dijemput si suami dan anak2 + mak ucunye juge..
Plan - terjah shoping mall..
sian anak2 dan mak ucu weekend tak ke mana..
so, pergi shoping mall dan memadai..
boleh jalan2 juge..

Lokasi : MydinMall SubangJaya

tempekan wajah anak2 yang ceria..
menceriakan hari2 mama..

"ceriakan saya?"


si abang juge tak ketinggalan mau juge berwajah ceria ^_^
Isninnya - mama apply cuti .. lalala..


p/s  Esok dah Jumaat?.. waaah bestnyer... hehe..


Wednesday, May 16, 2012

.: WW : WeekenD taNpa aBah & uCu :.

As salam..
Gambar ehsan dari cik Nokia C3..so, agak kurang memuaskan ^_^

stok pic lama..
weekend semasa orang sibuk berhimpun B.E.R.S.I.H dulu tu..
Ucunye balik kampung Johor..
so, tinggalla 3 beranak kt rumah..

ni jerlah aktiviti..
lepak2 di taman..
ambil angin petang..

abang long main ball sorang2..huu~

abang long yg snap..uui semangatnya mak ngan anak.. =P

setiap petang pun begini, wajib terjah taman bawah rumah..

di rumah, sepi tanpa ucunye..

eheh..membebel pulak di hari wednesday..hehe~