Laluan Iklan..clik2x for more details ^_^

.: Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. :.

Clik..clik..

Wednesday, February 29, 2012

.: seAwaL 6.30am suDah di TaMan maInan ? :.

As salam..
se awal 630am pagi tadi..
sudah di Taman Mainan (bawah rumah jer ^_^ )
Kebiasaan memang begitu, sebelum 6.30am dah kena gerak dari rumah..
tadi... si abah pergi kerja lebih awal, naik motor..

dan si mama dan anak2 menunggu Pak UCunye datang ambil untuk dihantar ke rumah pengasuh, then ke tempat kerja mama..
(yaa susahnya bila tak berani nak drive kereta sendiri..seb baik ada adik..huu~)

Nak jadi halnye, Pak Ucu arif a.k.a adik mama, jam locengnya tak berbunyi..
katanya kunci jam 5.45am, tapi tak berbunyi..
sudahnya, time mama telefon bertanya, dah dekat mana around 6.30am tu..
dia baru mau bangun daa..
(dari rumah dia ke rumah mama, nak dekat 1/2jam jgk baru sampai..hu~)

jadinya...ber'lepak'ing la mama n anak2 kat taman tu..
sempat la si abang melepas gian bermain - hu~
mama pun sama dok je buaian tuk kanak2 di situ..he~

Si adik daripada terjaga terus terlena dibuatnya..
around 7.15am baru Pak Ucunye sampai..

~ si abang

~ si adik
7.15am gerak dari Rumah kt Bkt Jalil..
sampai rumah pengasuh dah around 9.30am..
sampai ofis kt PJ, dah dekat jam 10.00am..!

giler jem hari ni.. perjalanan biasa yang mostly ambil masa 1/2jam jer..
jadi dah lebih 2 jam...hohoho !
seb baik la Pak Ucunye tak kerja hari ni..
mama lewat, ok jer, bukan selalu..^_^

jalan kt bandar ni memang gitu le, asal terlewat sket dr kebiasaan kita keluar, sure terlewat berganda jadinya..hu~
tapi tadi rasanya, jem giler sebab takde en polis pritprit jaga kt traffic light yang kebiasaaan dijaga tu..
see, pentingnya khidmat en polis pritprit dalam menjaga lalulintas time orang pergi kerja..
itu pun ada yang marah2 sebab katanya sebab en polis jaga jadi bertambah lewat..

ada sebab kenapa, diorang diarahkan untuk menjaga tu.. ^_^

eheh..bukan nak citer pasal en polis la..hehe~
lari tajuk dah..
cuma nak statedkan..
pagi ni, awal2 pagi, dah main buai..hee~
dan sejarah jugak masuk opis lambat..huu~
p/s sedih sangat bila dengar berita kematian, tambah2 ianya dikalangan orang yang kita kenali.. sedih membayangkan situasi waris yang tinggal.. si empunya diri..harap tabahnya dia.. Al-fatihah~ berita kematian pagi tadi~

.: WW : 3 seRaNgkai :.

3 hero mama bila kepenatan~

si abah penat - work di hari minggu
si abang long Arif - penat main mainan sampai ke bawah2 sofa bertaburan mainan dia..hu~
si adik Hakeem - penat napenye dik ? =P



p/s perlukan sedikit masa lagi untuk stable kan time table sekarang - kerja - rumahtangga - blogging..ngee ~ ^_^ .. apapun janji happy!

Tuesday, February 28, 2012

.: di Hari PeRtama :.

Mama feeling well…
Anak-anak – feeling very well ^_^
2 x telefon Ibu Pengasuh.
Katanya dua beradik tu ok jer..
Abang makan lalu – tengahari tidur
Adik – Minum susu, tidur lama – bangun, mandi, minum susu, tidur je kerjanya..
Alhamdulillah lega mama dengarnya..
Harap berterusan urusan Ibu dipermudahkan menguruskan dua beradik tu disamping dua lagi anak lain..

Anak lain yang Ibu pengasuh jaga a.k.a kawan2 budak berdua tu..
Jihah – 1 thn 4 bulan macam tu
Sorang lagi babygirl (lupa nama, baby baru..hu~) – 4 bulan macam tu

Apapun happy hari ni, sebab dengar khabar anak2 ok di rumah pengasuh.

Bukan apa, awal pagi tadi, time hantar..Abang long menangis beriya2..
Mula tu ok, elok mama dah nak keluar dari rumah pengasuh..
Dia meraung tetiba, panggil mama..
Mama keras hati je tinggalkan dia macam tu..hee~
Terpaksa kan..

Telefon masa sampai opis, Ibu cakap ok je Arif n Hakeem pun.. ^_^
Kejap je Arif menangis~

p/s Jadual ber BW & bernew N3 bakal berubah sebab…………….. yaa mama dah masuk kerja, situasi sudah berubah.. semua nya bakal berubah, tak seperti sebelum cuti bersalin dulu..kenapa? jangan di tanya =P

p/s 2 - lama tak buat n3 tanpa gambar ..hee~

.: abaNg LonG biLa meng'oRder' :.

Salam Hari Selasa..

very good morning~
yuhuu...today dah masuk opis..
camno?
ni n3 autopublish, kesahnya macamana situasi di hari pertama? nanti2 cerita..hee!

kesahnya, si abang long bila meng'order'..


"mama, cucu aae' acak, man too tee.." (bunyi betulnya : mama, susu air masak, one two tree)

setiap kali nak susu, mesti datang dengan pakej air masak~
Wajib macam tu. isap susu sket, selang dengan air masak pulak, pastu balik ke susu dan seterusnya..sampai habis..

abang long sejak duduk dengan mama ni, kerap minum susu+air masak..
jap mintak, jap mintak..lagi over dari si adik..(si adik pun tau time minum dia.. )
tu pasal kerap jugak buang air..
training free diapers tak success sepenuhnya pun..
hari ni di rumah pengasuh, still bekalkan diapers..
herm... nampak gaya kena bantuan pengasuh jugak utk free diaperskan betul2..
hu~

apapun, harap si abang n si adik baik2 je kat rumah pengasuh hari ni..
si abang pun liat sket la tu, yelah dah lama berdempek je dengan mama kan..

selamat bertugas kawan2 ye...

Monday, February 27, 2012

.: Family keCik KAMI :.

As salam..

n3 yang simple miple..
keputusan checkup Hakeem esok2 citer..(ni n3 autopublish kesahnye~)
just to abadikan..

piccas mama sefamily..
bergambo sebelum keluar makan kenduri..
saja isi masa, nak keluar around 1.00pm..
lagi pulak bukan senang nak pakai cun2 gini kan..hee~

layan jerlah..
keluarga kecik mama~ ^_^

percubaan untuk sedondon ~ belum ada baju yang betul2 sedondon..mama = arif, 
Hakeem = abah..boleh la...hehe~
~ pic diambil sendiri oleh camera..ngee..camno tu? faham2 sendiri la ye..hikhik..

Esok masuk kerja..hukhukhuk.. =(


Sunday, February 26, 2012

.: KenDuRi & eSok .. :.

As salam..

Dah lama tak attend majlis kenduri kawen..
tadi ada jemputan, jiran rumah ibu pengasuh merangkap..tuan rumah sewa pertama kami dulu..
lepas kawen duduk rumah sewa area situ..
then, pindah ke rumah sewa lain pulak
seterusnya pindah ke rumah sendiri sekarang ni..hee..

kat rumah kenduri tadi jumpalah ibu pengasuh arif..
haa senang nak makan, ibu pengasuh terus ambil Hakeem
didukungnya, bagi kesempatan mama makan dengan aman..ngee~
nikmat..hee~

Hakeem ok je walau dalam keadaan hingar bingar + panas tu..
boleh aje dia tertidur didukungan ibu pengasuh..

cerita caca marba je ni..
nak stated, tadi makan kenduri dan esok ada checkup si Hakeem..
harapnya dia takla demam kali ni..
amin........

bukan apa, selasa dah kena dok dengan pengasuh..
yaaa selasa mama dah mula bertugas..
harap semuanya dipermudahkan..
permudahkan jugak emosi dan mental mama ni..
yelah dah 2 bulan lepak2 kt rumah dan berdempek je dengan anak kan..
harap2 mood ok la kt opis nanti..huu~

Hakeem selasa ni baru genap 2 bulan..
esok dah kena cucuk, awal sehari..

ok tu je nak bebel memalam ni..
ooh budak yang nak kena cucuk esok...



gambar ambil tadi..
kat Giant Sri Kembangan.. jalan2 lepas balik kenduri ^_^
apa yang dikhusyuk si Hakeem tengok tu?
nanti esok2 gambar berikutnya ye..hehe~


Selamat bertugas esok buat kawan2 ku sekalian.. ^_^

Friday, February 24, 2012

.: LeGa biLa meReka beGini :.

Salam Jumaat nan mulia..

Mood : merungut dalam hati 'alahai...next week tuesday dah masuk kerja .. (",)'

Memang rasa lega bila dah dua2 begini...

sayu bila pandang lama2..
sebab mama asyik marah2 dia sejak dua menjak ni..
dia dah pandai sepah2 kan rumah..
jadikan sofa tempat main dia..dengan langsir2 sekali..hu~
mama redha jerlah..seb baik orang jarang datang rumah.. ^_^

tengah training free diapers, so..banyak kali jugak sesi 'terlepas' kat mana2..huu~ fenat =P

si adik ~ ok saje.. snap time dia tgh menggeliat =P

time diorang tidur camni la boleh buat macam2 kerja rumah..
melayari internet juge...ngeh3x..

tapi si abang susah sket, nak petang baru terlelap sendiri..
si adik, pagi lepas mandi sambung tido..
bangun nyusu, main2 jap, tido lagi..gitu la rutin si kecil kan..

bila petang menjelang, lepas mandikan..
bwk turun dua beradik ni main2 kt taman..
sambil si mama boleh bersembang sesama jiran tetangga..
ohho best sambil ambil angin petang..
tapiiiiiiiiiiiiiiii

semuanya bakal berakhir minggu ini..
tiada lagi sesi lepak2an di taman bawah rumah ni lagi lepas ni
(if ada time weekend jerlah, itupun kalau tak keluar ke mana2)..
sebab...........

next week dah masuk kerja..hukhukhuk..
monday ada checkup Hakeem 2 bulan..
then, selasa lapor diri..ohho..pasti banyak kerja sedang mananti.. :(

apapun to all..happy weekend~


Thursday, February 23, 2012

.: gadGet baRu abaNg Long..ngee :.

Ahha..
Gadget la sangat..
exceli mainan baru abang long jer..lalala.. =P

sekali dah pegang mainan makin susah nak lepaskan dah sekarang ni..
haih...dah menimbun mainan kt umah ni la abang long..
si mak ayah pulak tak sampai hati nak menghampakan..
dan tak mau dia tunjuk perasaan kt soping mall kan..huu`

penyelesaiannya..
cari la mainan termurah tapi nampak cun di mata~ hee~

malam lalu2 pergi ke Giant sekejap..
cari barang.. jarang2 sekali la abang long berkenan nak beli mainan ni..
tapi kalau dah lalu sebelah tempat mainan memang terasa ada magnet la..ngee~
siapa suruh lalu situ kan..ngee~

sudahnya memang ada aje yang berkenan di mata dia..
tapi agak mahal sedikit.. (haih mama rasa macam 1 pembaziran je kalau beli, mainnye kejap jer..=P)
dan untuk itu, mencari inisiatif mencari mainan lain yang lebih murah dan comel~

dan hasilnya..inilah koleksi terbaru si abang long..
balik sampai je umah terus main..


layan jerlah.. sementara belum school ni kan..
dah school nanti layan book pulak ye abang long.. ^_^
tapi ada pengganti pulak...si adik hakem...?! hermm...


p/s lepas pantang tak elok menjahit eh...mama taktau..kalau ye... elakkan la dulu... simpan nanti2..thanks Haslina memberitahu ^_^..

.: FM - daRi kaWan2.. TQ :.

As salam..

mengabadikan FM yang mama dapat..
terkini - dapat dari Nad sebab berjaya meneka tepat kuiz simple dari dia..^_^
2 ketul FM yang menambahkan koleksi sedia ada.. TQ nad! ^_^
soooo suke!

then, ini dah dapat agak lama..
sebelum mama bersalin lagi, tapi..asyikkkkkkkk la lupa nak snap picnye..
huu~ apapun thank ye ayu..

dapat sempena menjadi pengomen tegar blog beliau..
blog mummyayu~ TQ so much..i like !
special ni...
ohho...alang2 tu tempek jgk FM dari kakakku nan sorang tu..
juga seorang blogger.. ^_^ - dinorfamily
dah 3 ketul dia bagi, bermakna 3 lokasi dah dia pergi berjalan2..
mama jugak yg tak kemana..hu~

1 - Padang Besar
1 - Melaka
1 - Lost world of Tambun

menariks... thanks kak!

dah lama baru nak tempek =P


p/s ada sape2 lagi nak kasi free..i like...hehe~

Wednesday, February 22, 2012

.: WW : sepetang bersama Hakeem :.

As Salam..

Mood si mama : grrrr... sama abang long..huu~
Mood Abang Long : "mama asyik bagitau next week dah kena duduk umah ibu kan, minggu ni kena tunjuk perangai 'baek2' punya"

Mood adik Hakeem : layaaaaannnnnnnnnnnnn...

Sepetang bersama Hakeem..........







p/s : kalau la jadi surirumah sepenuh masa........... (sila buat sendiri kemungkinan ayat berikutnya =P)

Tuesday, February 21, 2012

.: PoLkaDoT :.

Suka pakaikan Hakeem dengan romper..
muat2 badan..comei je kan..^_^
kalau beli selai2 area sini, mama perasan semuanya selai = RM10

then, baru ni, masa  shoping kat Tesco Puchong..
beli pulak yang dalam box tu 4helai romper + 5psg stoking = RM42.90
3 daripadanya kaler ala2 ijau je semua..dan 1nye.. polkadot..

bila dipakaikan si Hakeem..
nampak ghupe ala2 gegirl pulak..alahai =P

ye ke?
tengok sket ^_^

ngee~ kiut je =P

dah lena time ni, tapi Hakeem ni lena mata terbuka sedikit ..

then, sebut pasal polkadot..
teringat kain pasang ala2 polkadot mama ni..
dah siap potong.. itu pun berselang-seli..
potong time anak tido, anak tersedar..lari pi jengok kejap..
then, sambung balik...

potong dah potong dah...
jahit ntah bilanye.. ingat masuk kerja next week dapat la berbaju baru
polkadot ni..tapi alahai...aura menjahit tak mai2 ni..
apa cerita...haih! ~ (mengeluh dalam hati..hu~)


p/s Kagum dengan kakak mama si tukang jahit kat kedah nun..walau beranak kecik dulu sempat je dia ambil tempahan menjahit baju orang.. hehe.. itu dah tukang jahit sepenuh masa, memang ye la kan..hehe~ tapi menjahit dari rumah jugak...

.: aDik LaGi : maCam dah beSo jer :.

Cerita Pendek...

Hakeem walau di usia sebulan lebih..
suke je orang layan dia macam budak besar..
suke berdiri2..kaki dah kuat..
suke orang dudukkan dia gini2... ^_^

abang long lebih kepada 'anak abah'..
agak2 Hakeem ni.. 'anak mama' tak...? ^_^

Terkini - Hakeem suke main air liur..suke di agah.. suara comel~ ^_^

Monday, February 20, 2012

.: pRogreSs RumaH @Nilai :.

 As salam..
ambil kesempatan sabtu lalu..
meronda ke Nilai... niat menjengok progress rumah @Nilai..
Taman Teratai.. 5minit dari pusat jualan terbesar Nilai 3 tu...

sebelum keluar, snap2 sket..
seperti di n3 lepas, pose si anak2 berdua tu..

then, 1 keping pic mama.. arif yang snap..hamboi dekat benor fokusnye..hee~ =P


iras mama ke? nampak jelas lobang idung Hakeem =P

then, gandingan 3 hero mama ^_^
muaaaah to all of u!
Gerak ke sana, dah petang sket, lepas Zohor..
so, apa cerita?
nampak banyak progress, dah sesi cat mengecat dah...
tapi unit mama, masih belum siap sepenuhnya..unit last2 gitu kan..
takpe lah, bukan terdesak pun nak duduk sini..
taktau bila boleh pindah ke sini..
kalau masih bekerja di Petaling Jaya ni..
malas mau pindah lagi..


Apa kata pemaju?
katanya siap pertengahan tahun ni, tapi mungkin dapat kunci dalam bulan Ogos camtu..
ntahlah tepat ke tidak..
tunggu jerlah..

lepas ke sini, singgah pusat jualan Nilai 3
membeli sesuatu tuk Majlis bertunang SIL next month..
waaah teruja ! siapa nak kawen, rekemen terjah la sana..
meriah, banyak pilihan dan harga pun berbaloi2.. teruja pulak tengoknye..
hehe...

p/s tak sabar nak duduk rumah bertapak tanah ni.. ^_^


.: GanDingaN aDik & AbaNg :.

Salam Hari Isnin..
Mood tempek gambar jer pagi ni..

Bila digandingkan si adik & si abang..
Alahai, si adik macam dah besar benar je..
si adik baru berusia 1 bln 21 hari ketika gambar di ambil ..
si abang di usia 2 tahun 11 bulan 2 hari ^_^






sayang kam0 berdua...berjuta2x lem0n..hehe~
muaaaahz !!


Saturday, February 18, 2012

.: SyukuR :.

As salam..
wordless..

cuma tetiba..rasa bersyukur sangat
di kurniakan dua cahayamata..
yang sempurna sifat .. Syukur Ya Allah..


Moga2 diberi kesempatan untuk memiliki cahayamata yang ketiga..
tapi hehe... biar la si Hakeem besar dulu ye...

Amin...


Related Posts with Thumbnails