About

Tuesday, January 31, 2012

.: checkup 1 bulan Hakeem :.

Salam Hari Selasa..

citer pasal checkup Hakeem semalam ..
1st checkup di usia 1 bulan..

selain checkup Hakeem, si mama pun kena cek jugak..
paling dahsyat sesi penantian semalam..
bayangkan temujanji jam 8.00am..
tapi mama sampai lambat sket..8.30am..jalan jem..
keluar rumah 7.30am.. selalu 20-30mnt dah sampai..semalam sejam..hu~
then, dari 8.30am sampailah dekat jam 11 baru sampai turn utk timbang dan ukur badan..

dapat turn masuk bilik rawatan dan injection dah hampir jam 12pm..
selesai semua jam 12pm lebih..hu~
dalam sejarah penantian selama itu..
dan masa mama meninggalkan klinik tu..masih ramai lagi orang2 kt situ..
mungkin sebab, baru lepas cuti yang panjang CNY kan..
ramai betul umat manusia..pheww...
nasib la Hakeem cool je, tak buat masalah...
then, masa kena inject pun, nangis time jarum tertusuk ke peha dia je..
pastu diam.. good boy ^_^

berbalik pada rawatan....
mama.... semua ok..berat pun turun 10.5kg jer.. (ingat boleh turun lebih dari tu..hu~)

then, Hakeem pulak,

BERAT 1 MONTH : 4.2 kg (masa lahir 3.11kg) - naik 1.1 kg
KETINGGIAN : 52 cm (masa lahir 49cm) - pemanjangan 3cm
LAIN2 : semua ok (Hakeem tak kena jaundis dari lahir sampai usianya 1 bulan ni..Alhamdulillah)

mau interframe, sempat snap seawal 7am dari rumah..hehe..kenangan.. muka orang masih dalam pantang
abang long yang baru lepas mandi..tercengang2 lagi..see muka dia dah slim sket kan..kalau tak chubby jer..hu~
Hakeem - tak faham apa2, layan je apa orang buat kat dia..'awat hari ni kena mandi awai ni?'

dalam kereta ~
 mashaam.... ^_^
Nurse tegur, next time datang checkup anak, jangan pakaikan baju macam gini..
pakai yang senang nak bukak, pakai..
ekeke...dia tension ramai patient kan, nak tunggu orang bukakkan baju time nak inject pun membebel..hee~

Hakeem yang cool ~

Monday, January 30, 2012

.: aLahai aBaNg LonG..seDih mama :.

As salam..

sedih tengokkan abang long sekarang..
kalau baru2 ni mama cakap dia makin bumbum..sebab asyik berkepit dengan si abah sepanjang masa kan..
tapi sejak si abah dah memulakan tugas..
dan dia di rumah bersama mama dan adik Hakeem..

arif makin macam2 peelnye..
makin suka sepahkan rumah..
makin suka buat ituini yang menduga kesabaran mama..
hari2 ada aje benda yang dia buat dan buatkan mama marah..
bila marahkan dia..sudahnya mama yang sedih balik..

taktau macamana nak tangani anak yang tunjuk2 perasaan macam tu..
nakkan perhatian kita..huu~

yang paling sedih lagi, sekarang abang long dah kurang makan..
eh bukan kurang je, takmau makan langsung kadang2..
taktau kenapa..tak sakit apa2..
tapi takmau makan nasi..susu je + air masak..
sedih :(

sebab sebelum ni, abang long selera bab makan2 ni..
sekarang..mama masak apapun susah sungguh dia nak makan..
kalau paksa pun.. dia jamah sikit2 jer..

dan lagi...
sekarang abanglong mudah 'muntah'
minum terlebih sket, menangis..'muntah'..
makan sikit... main lari2, pusing2..muntah..

sedih :(
kenapa ye abang long macam tu..
ada effect dari hari2 kena marah ke?
kesian abang long..
sedih :(
sebab dulu..abang long muka chubby.. badan berisi...
sekarang.. nampak susutnya..
huu~

pic pagi tadi..teman mama ke klinik...checkup adik Hakeem..(nanti citer pasal checkup)


ni pic malam semalam...stroller abang long dulu..baru keluarkan balik..
esoknye nak guna utk adik Hakeem, nak ke klinik ^_^

Sedih tengok abang long...tapi bila dia buat peel.. geram + marah tetap marah..huu~

Sunday, January 29, 2012

.: maK bertuNgku anaK pun BerTungKu ?! :.

salam hari minggu..
rajin pulak bersiaran di hari minggu ni ye..hee~
saja mengisi masa, anak tengah tidur..

si anak lagi sorang, ikut si abah keluar ke pasar pagi..
layan kejap sini..

ooh tajuk tu..
biasalah dalam pantang.. bertungku adalah WAJIB setiap hari
merasa jugak, dulu tu c-ser bertungku ni terhad sket..
kali ni bersalin normal, WAJIB la amalkan..
untuk mama adalah normal..

untuk si anak?
hehe.. anak bukanlah bertungku namanya..
saja buat tajuk camtu.
si anak cuma ber'tuam'.. ini pun WAJIB sepanjang tempoh berpantang ni.
anak lelaki WAJIB tuam kat Perut, Tapak Kaki, Betis dan jugak tempat penting ni.. 'Telur'..hee~

ini WAJIB ni bagi mengelakkan kembung perut dan 'angin pasang'..
ada anak lelaki, memang part ni, kena titik beratkan sket..
dah terjadi nanti susah..

Hakeem setiap pagi dan petang selepas mandi..mama tuam..
bagi laluan, model nak interframe sket..hehe..

dah sekeping je mama snap..hee~

dan ini batu yang menjadi 'tungku' untuk si mama..
dan tempat tuamkan 'tungku Hakeem' seperti kat atas tu untuk panaskan ia..

bawak dari kampung ni..
sedap badan lepas bertungku kan..^_^

p/s esok checkup Hakeem, best boleh keluar rumah kejap..hehe~


Friday, January 27, 2012

.: taNda saYang :.

Salam Jumaat..

ber wordless jerlah hari ni..

Sayang Isteri tinggal-tinggalkan ( herm..memang dok kena tinggal pun sesekali..huu)
Sayang Anak tangan-tangankan ( haa.. abang long dah merasa lately ni, kena pulas telinga ala2 manja gitu.. tulah uji lagi kesabaran mama..mama cakap takmau dengar =P).. sian abang long..

Sayang Adik...................................?

kiss-kiss selalu.. like this ^_^


Happy weekend~

p/s Isnin depan ada first checkup Hakeem utk 1 bulan..^_^

Thursday, January 26, 2012

.: kiaN tumBuh suBur :.

As salam..
bersiaran di malam hari..
biasalah si ibu berpantang kan.. bila ada masa terluang je boleh menjengah sini..

nak membebel panjang tak dapat kot...
just to abadikan ke sekian kalinya..

refer pada tajuk ye..
apa yang kian tumbuh subur tu?
setelah hampir 2 minggu berlalu..
so botak boy dah pun mula berambut..
botak boy yang dimaksudkan semestinya Hakeem..

see...rambutnya dah naik mencanak..
hee~ suka3x..
cepat jugak progress rambutnya ..

Hakeem di usia 28 hari semasa gambar diambil..
esok genap 30 hari.>Alhamdulillah..sihat dia..



nyenyak tidurnya..
setakad ni, jarang diganggu si abang..
cuma gangguan dari segi..kebisingan ler..
si abang bila main, tak reti diam2..
puas la diingatkan berkali2..huu~
penat si mama bercakap..haih..
sesekali mau hilang sabar si mama..huu~

apapun si abang long masih boleh dikawal..
belum ada adegan yang tidak diingini ditunjukkan..
harap berpanjangan..

Tuesday, January 24, 2012

.: hiJau caNtiK :.

As salam..
hehe.. pinjam trademark blog cha -HijauCantik
takde kaitan pun sebenarnya..
cuma saja nak tempek..wajah hero kesayangan ni..berbaju hijau..
takde keja, main je snap2 wajah si anak..

Hakeem di usia 20 hari ^_^
berbaju hijau ... memang nampak cantik..

Hakeem si botak boy...ekeke..

intro nak nanges...kejap je.. takmau dok bawah lama2..

bila di angkat, letak kat kaki mama cenggini.. haaaa...baru diam..

oooh si abang time ni tengah tido..berbaju hijaucantik juge..hehe..


Alhamdulillah setakad ke hari ni (hari ke-28) tak terlalu rumit menghandle dua anak dalam berpantang..
masa awal2 tu, memang laa terasa jugak..
lama2 sket tu..ok jer..
tak la sampai tahap 'sakit kepala maaaaaaaak'...hehe..

Insyaallah..harap2 sampai habis pantang, tak ada sebarang masalah menguruskan mereka di rumah sendirian.. Aminn,,,

Monday, January 23, 2012

.: HamPer tuK babY : tQ :.

As salam..
bersiaran di hari cuti umum CNY.. herm..takde bezanya pada mereka yang sedang berpantang ni..
dok rumah, menjalankan rutin harian as usual..
si abah kerja, petang balikla..

si anak2... keduanya tengah lena diulit mimpi..hehe~
si mama...malas nak tido.. boring hari2 tido siang.. =P
bleh gitu..hehe..

berbalik pada tajuk..
yeee... hamper yang boleh menambahkan stok..
stok alatan mandian & jagaan diri untuk baby..
eh bukan baby semata, abang long pun boleh tumpang..hehe..

Alhamdulillah...dan terima kasih buat semua yang sudi datang melawat dan kasi hamper..
2 hari lepas pun ada kunjungan dari kawan lama se'matrikulasi' & se'universiti' & se'jurusan'..Diana~
dan bertambah lagi hamper tuk baby Hakeem..
tapi tak sempat interframe..
ini pic dah ambil lama ..hehe..

bila dah bukak...



p/s 1 ada sesiapa lagi nak kasi Hamper..mama suka..mama suka..hehe~

p/s 2 teruja dengar berita kawan2 ramai yang pregnant dan bakal menimang cahayamata tahun 2012 ni..Tahniah dan tumpang happy..mama untuk cahayamata yang ke-3, huu~ ambil masa sket kot..masih teringat2 kesakitan melahirkan baru2 ni..huhu~

Friday, January 20, 2012

.: maSakaN leBih seBulan yaNg laLU :.

As salam..

sesaja bernew n3 memalam gini..
sejukkkkkk...baru lepas hujan..
si abah pergi work semula..almaklum time cuti2 perayaan gini la depa lagi sibuk kan..hu~

si abang long arif tengah melayan CD Dora kt bilik dia..
si adik Hakeem sedang lena2 ayam dalam bouncer kt sebelah mama..
mama tengah godek2 piccas lama, pilih mana yang patut di cuci..
(makin lama simpan, makin lama bertangguh tuk mencucinye)

sesambil melayan internet yang kejap line OK, kejap KO..huu~

oooh tajuk lain, membebel ke lain pulak ye..hee~

ni, n3 lama terperam dalam draft..publishkan je..
masakan lebih sebulan lalu..
hari pertama Tok Kedah kt sini..

Masakan si abah : Ikan Cencaru Bakar sumbat (mana godek resepi ntah..hee)

Lain2 mama la masak : masak lemak ikan masin+terung, kacang buncis goreng+hati ayam, kerang rebus dan ulaman + sambal belacan
Tok melayan abang long makan... time ni Hakeem belum keluar lagi..hee~
p/s lama tak masak beriya2 ..hu~


.: laGi wajaH mereKa : di usia berbeZa :.

As salam..

lagi ... dok belek2 gambar arif lama2..saja nak tengok...
(gambar sangat banyak..tapi tersimpan dalam lappy jer, ntah bila nak cucinye..)
tak larat nak pilih..huu~

terperasan gambar ni..
posing yang sama..
di usia berbeza..

Kiri - Arif di usia 2 hari kot..masih kt Hospital masa ni sbb kuning..baru keluar dari bawah lampu..hu~
Kanan - Hakeem di usia 15 hari (di hari nak cukur rambutnya..hu~ )


namanya pun dua beradik kan..mesti la iras2..hee~

happy weekends~

p/s Rose tanya pasal bertungku & berbengkung... eina buat sendiri la rose, namanya pun berpantang sendiri kan..bawak balik batu tungku dar kampung.. tiap2 pagi (seawal 7-8pagi) bertungku rutin wajib..time tu biasanya Hakeem tido nyenyak.. na berbengkung..setakad pakai bengkung moden je (yang cakuk tu) sbb nak pakai bengkung lilit2 susah bebenor n take time..tapi ini rutin tak wajib a.k.a ikut keadaan semasa, kadang2 masa tak mengizinkan, tak sempat..kadang bukan masa tak mengizinkan, tapi saje skip..aduyaii.. =P

p/s 2 Hajar tanya pasal arif belum free diapers eh..percubaan pernah ada..tapi tak success.. pastu plan ingat time berpantang ni, nak train..banyak masa bersama abang long kt umah kan..sekali macam lagi mencabar je, dalam pantang2..mana nak jaga diri sendiri, mana nak jaga baby, mana nak jaga si abang nye pulak...tapi...herm..cadang2, lepas pantang, still ada masa bersama diorang, still cuti kan..mungkin nak try time tu la..hope success kali ni.. 

.: wordLess FridaY : cekCi boy :.

Salam Jumaat...

gambar di ambil semasa di kampung..
sesudah selesai sesi 'cukur jambul'.. a.k.a cukur rambut..
Tok kedah mandikan ... ^_^


atas kepala tu bedak sejuk ye..
habis je cukur terus bedakkan kasi sejuk kepala.. ^_^

cerita lanjut majlis tu..nanti2 la ..tak sempat edit piccas..huu~

p/s selamat bercuti n selamat tahun baru china.. best la cuti panjang ye kawan2.. ^_^..mama jugak terperap je kt umah cuti2 umum ni..huu~


Thursday, January 19, 2012

.: hanya teNtaNg Dia.. wajaH terKini :.

Salam hari Khamis..
n3 autopublish lagi.. up je 2 n3 perday..sebabnye..
piccas banyak beno snap2..hee~

diary digital mama ni, dah jadi album gambar harian pulak..
hari2 tempek muka anak2 ..hee~

yelah orang dalam pantang..hari2 ngadap muka anak je kan..
camera dok sebelah..
sesaja je pun bleh snap ..hee~

apapun..ini semua memori indah dalam hidup..
tak rugi.. snap hari2.. kalau dolu2 yelah..
nak snap pakai negetip..laaa ni digital je..
snap banyak mana pun boleh saje..asal mahu.. =P

sesaja nak abadikan wajah terkini Asyraf Hakeem..
petang semalam..baru lepas mandikan Hakeem..
arif nampak mama ambil camera, terus dia cakap.."nak ceum akim".. (nak cium hakeem)

mama layankan je.. ^_^

dah tu...berebut pulak nak pegang camera...ni hasil snap dari tangan si arif la ni..(pic bawah)
huuu~ mama tolong tengokkan supaya center..huu~


Hakeem di usia 21 hari (semalam)..
cepat rambutnya naik, berbeza dgn Arif dulu..
Rambut Hakeem baru je cukur botak hari Khamis lepas..
genap seminggu la hari ni..

p/s menghitung hari... 22 sudah...lagi 22 hari perlu dilalui..huu~


.: abanG ajaK adIk poSiNg :.

As salam..
posing2 dua teruna di usia si adik 9 hari..

si abang long berdiapers ..ngee..ap
si adik baru lepas mandi petang.. ^_^





p/s tak dapat membebel panjang..tempek gambar pun jadi la.. gambar lama lagi..today usia Hakeem dah 22 hari ^_^.. dah botak ..hee~

Wednesday, January 18, 2012

.: peNgganti buai..nyeNyak di Sini :.

As Salam..
setakad ke hari ni.. usia Hakeem 21hari..
belum lagi berbuaian..(ups time kt kampung hari tu, majlis berendoi..ada la dok buai kejap..hee)
compare dengan arif dulu..
awal2 dah berbuaian sebab time tu berpantang kt kampung..
lebih selesa berbuai..

Hakeem berpantang kt sini..
lebih selesa dok dalam ni je..
apa eh mende alah ni orang panggil..?
see..mama dah ilang ingatan kejap..menda simple gini leh lupa nama..hee~

turun temurun dari abang long arif dulu..
adik Hakeem lebih gunapakai berbanding abang long arif dulu..
sebab time arif tak bawak menda ni balik kampung..lepas pantang dah kurang menggunakan ia..

selalu tercabut sebelah sarung tangan..ngee~


Tuesday, January 17, 2012

.: meReka di Usia saMa :.

M.Asyraf Hakeem vs M.Arif Haidar..
di usia lebih kurang memasing seminggu.. (Hakeem 8 hari time ni)
masing-masing belum tanggal pusatnye..
Arif lebih awal..Hakeem di usia 11 hari baru tanggal..

sama tak?
sedikit berbeza
arif lebih cerah..
hakeem lebih sepet..
arif lebih tinggi..
hakeem lebih kuat kepalanya..

apapun..yang nyata..dua2 sangat istimewa di hati mama..
kedua2nya comel di pandangan mama..
dua2..menggembirakan hati mama.. ^_^


semalam hari pertama berdikari tanpa si abah..
menghandle anak kedua2nya dalam pantang..
huu~

mencabar memang mencabar..
rasa nak menangis bila si anak kecik takmau tido..
diletak takmau pulak dok diam sorang2..
nak jugak maknye pegang..
si anak yang besar suka pulak buat bising..
main mainan tak reti diam2..
tengok CD tak reti jugak diam2 mulutnya..
puas la maknye pesan..main diam2 sket..
adik nak sleep ni..
sudahnya..maknye rasa nak menangis.. (eh dah meleleh pun air mata..hahahaha..)

dan sudahnya..anak besar pun dah dekat pukul 5 meleleh jugak air mata..
dok asyik la tanya abah mana..
bukan taktau abah pergi work..
saja je nak tambah stress si mama.. =P
apapu cobaan.... dan harus jugak ditempuhi..
dugaan... 

mak kena kuat~ kuat emosi dan fizikal..time2 dalam pantang ni..hu~

sekian~

.: wordLess : taNgan coMeL itu :.

Masih stok lama..
n3 autopublish ni...hee~

Tangan comel itu di usia semasa gambar diambil adalah 6 hari ^_^




tangan masih menggelupas..
kuku masih panjang (mama tak potong2 lagi.haih!)

sekian~  katanya wordless kan..hee~

Monday, January 16, 2012

.: stoK lama ni.. naK meN ciCa :.

salam hari Isnin..
selamat bertugas ye kawan2..
haih..bila teringat pasal kerja..malas jadinya..hee~
tapi takpe...mama lambat lagi masuk kerja..hee~
ikutkan cuti 60hari...mama bakal masuk kerja on 27.02.12 nanti..huu~

lambat lagi kan...so lupakan itu...hee~

ini stok piccas agak lama..
terperam dalam draft... sebelum ni letak tajuk lain..
kasi tukar lah..banyak cerita terkini sebenarnya..tapi belum ada kesempatan..
antara terkini... 
- arif dah semakin bumbum...jelas..mungkin sebab..hati nya gumbira asyik berkepit dengan si abah je kan..nak kata kuat makan idak le sangat..biasa2 ajer..cuma seronok.. ^_^..hari ni merasa la dia, si abah dah start kerja..huu~
- lagi..Hakeem dah selamat dibotakkan..hee~ buat majlis kecik2 kat kedah nun... Insyaallah cerita lanjut akan menyusul nanti..

key, itu je kot..
perkembangan mama..biasa2 aje..meneruskan sesi berpantang sendiri mulai hari ni..Insyaallah baik2 saje..

ini dia stok piccas lama...abang long dengan hobi baru..main cica (gitar..)..hee~
dapat hadiah gitar sebab jadi 'good boy' sepanjang ketiadaan mama di sisi masa mama di Hospital dulu tu...




p/s semalam Ibu pengasuh arif sefamily datang melawat...diorang pun tegur arif makin bumbum.. ^_^