About

Monday, November 5, 2012

.: MemeTik PuLasaN :.

As salam..

cerita balik kampung hari tu..
musim buah-buahan rupanya..

kat rumah MIL, ada pulasan dan rambutan..
meriah buahnya.. merah ranum..

pulasan kalau di area utara jarang ada kan..
mama pun tak pernah tengok pokoknya sebelum ni..
bila dah berkahwin dengan orang Johor baru tau..

pokoknya rendah jer.. rendang.. buah dah nak jejak ke tanah..
senang la nak petik.. banyak jugak bawak balik ke KL
kasi kakak, adik dan bawak ke ofis..
rasanya sama je macam rambutan.. ^_^

see, pemetik pulasan hari tu..


taktau la hanya lakonan semata atau apa.. pic taken by si abah,.. guna HP sajoor..

lebat buahnya.. best tengok..

lokasi : tepi rumah MIL je, jengok kot tingkap pun boleh capai tak..hehe~

p/s huhu..rindu dusun di kampung halamanku.. Kedah Jelapang Padi..

13 comments:

inazamri said...

bestnye dpt petik pulasan dgn tangan sendiri.Selalu beli je tak pernah rasa petik mcm tu.rendah je buahnya senang nak petik kan

MrS. F!zA said...

woaaa..pokok pulasan..pestime tgkkk..biasa jmpa buah pulasa dkt psr mlm je..cmni lah ye pokok dia..mcm rmbutan jgk..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Bestnye petik sendiri jer buah pulasan tu..rendah jer erk pokok dia..1st time jugak tgk ni..

Nad @ MamaZN said...

Saya lagi la kak..bukan kata pokok,buahnye pun xpenh rase..ksian....

Nafira usof said...

bestnye pokok dia.. boleh petik pakai tangan jer.. rendah jer~

Imah Dinor said...

makasih bg uah2 dr kg johor...sgt2 teruja jarang sekali makan pulasan...pokok lg la xpenah tgk hu...sedap...

Izan Ishak said...

samalah ngan izan. dah kawen ngan org johor baru dpt tgk pokok pulasan. kat umah jiran MIL ada pokoknya...mmg lebat sgt buahnya.

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, bestnya... fresh lak tu... kupas banyak2 letak dala peti ais... nyummy... nyummy....

**sama la, rindu kat kampung. tak ada dusun besar, ada la pokok2 buat keliling rumah... tapi masa balik raya haji hari tu baru berbunga pokok rambutan...

Aisyah Husaini said...

Ha ah kak kat johor banyak tapi biasanye kat kampung kite kecik2 je biasenye orang bagi tapi memang sedap n manissssss tapi akak punye pulasan ni besarnya best kenyang makan ni : )

Zura@Iwan said...

penah mkn buah pulasan ni..sedap gk..kalau nk mkn kena pulas..hehe...

wan nurul hezrina said...

beshnyer...nak jugak!!senang jerkan nak petik sama paras jer ngan bang long..hehehe

syiela said...

bestnya fresh dari pokok

MamaYatie said...

syoknya...fresh dr ladang..
arif pun bam bam la..:)