About

Monday, October 22, 2012

.: hajaT tiDak keSampaian .. aGaiN?.. hu~ :.

As salam..

cerita weekend yang lalu-lalu..
hajat di hati nak main air sungai..
weekend sebelum tu, ke laut, air surut, sampai balik, tak dapat main air laut pun..
then, ke sungai pulak weekend berikutnya..Sungai Congkak, Hulu Langat
memang teruja nak main airlah !
air sungai best, sejuk.....

tapi........ apakan daya, salah musim la..
sekarang musim hujan kan..
elok sampai tu ok lagi,
sempat pasang khemah, hidangkan lunch dulu..
memang tak sentuh air lagi..
nak makan dulu..
sedang elok bersantai makan-makan..
hujan maha lebat......... tiba2x.. huuu~
sedey....

bila dah hujan lebat, air sungai jangan di tanya la..
sampai dah ala-ala ombak besar jer, deras airnya..
seram...

tunggu hujan reda sket, bertolak balik..huu~
tak sempat sentuh air pun.. huu~

bekalan hari tu, nasi ayam, ayam goreng tepung ^_^
bangun awal pagi terus masak nasi ayam~ 2 jam siap semua..
termasuk uruskan budak2.. mandi dan bersiap dulu..

adik ngaco mama masak, nak suruh mama angkat dia la tu..huu~
bertolak ke sana, 9.45am gitu..
sampai around 10.45am..
dari rumah dah sarapan bubur nasi..
tapi sampai je sana, terus rasa lapar lagi..
makan dulu la...

si abang makan dulu ~

si adik makan juge.. nyum nyum nyum...

tak sempat sentuh air sungai.. makan dulu..

sampai tu, cuaca nmpk baik, tak sangka boleh berubah sekelip mata..huu~ nasib ambil port bawah tempat teduhan macam ni..ada bumbung..tak basah.. tp tempias kena jugak..huu~

tengah hujan lebat, kami masih di bawah tempat teduhan tu, risau takut runtuh, nmpk dah uzur je bumbung dia..

adik pun kena tempias air hujan..huu~

si abang juge..sian.. main game HP je, tak dpt main pasir n air..huu~

sedang hujan, tapi air masih ok, masih nampak batang kayu bersilang tu.. masa balik memang dh tenggelam habis..

huu~ datang untuk lunch kt sini jer, tak dapat main air..wuuu...

walaupun gitu, si abang tetap ceria..

sampai tertidur si adik, menanti hujan reda~ seb baik bawak stroller.. kereta park kt luar kawasan..

air dah makin deras, dah tak nampak batang kayu yang merentang sungai tadi..
frust jer, tau.. tak dapat main air..
nak pergi lagi..mungkin lambat lagi la kot..
sekarang tak diduga bila hujannya..
rugi sungguh pergi cuma untuk makan tengahari tak dapat main air..huhu~

apapun puas hari jugak, sebab balik tu, dapat beli menda alah ni..
kat area rumah, susah nak jumpa..
apa dia.. see...

buah langsat dan buah rambai ^_^, kulat ! best tau... balik buat masak lomak, sooodap sangat !
ini tambahan piccas...
nak bandingkan, di awal hujan dan elok je mama dah nak balik..
deras kan air sungai, bila dah hujan lebat2x..
see..
dah tak nampak batang kayu tu..
anak panah kuning tu, nak menunjukkan.. masa mama sampai, ada pasir situ..
cadangkan boleh la abang arif main kat situ lepas makan nasi..
sudahnya.. banjir... =P

apapun next time boleh datang lagi........

selamat bertugas !

15 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

sekarang ni mmg musim hujan..kat sini pun hari² hujan...sayanglah tak dapat mandi sungai...tapi memang takutlah tgk air sungai tu..deras amat..

wan nurul hezrina said...

isyk takotlak tgk air yang deras tuh.mmg skang kat putrajayanie pun asal petang jer ujan asal ujan jer dah petang..huhu

sedapnyer makanan..si bolat hakeem mcm sofialah..ngan papa dia pun tak mo kalau nurul ada.nak masak alamat kena bagi dia tido dululah..tapi time dia tido selalu jaga kalau kite tak dok...

aisehh sabaq jer noo

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
betul tu.. skrg musim hujan.. so tak boleh main2 air.. tengok air tu pun dah takut.. eeee.. nauzubillah... jangan teringat pun nak gi mandi.. takot.. saya pun suka main air.. suka berendam.. lagi2 badan skrg asyik panas je kan.. dah sarat mcm ni.. so suka kalau boleh menyejukkan badan.. bila cakap ngan asben nak gi air terjun berendam.. dia cepat2 cakap.. isssyyy..! camtu.. so dah tau yg dia tak nak bawa.. bila cakap lagi dia jeling.. huhuhu.. takot mak buyong.. hahahaha.. so diam2 je.. berendam dlm bilik air sendiri je la.. wahahahaha.. :P bawa anak2 mandi/berendam kat pool je la.. lebih selamat.. ye tak..

iduraz said...

.memang frust..tp keselamatan plg penting kan..bwk anak2 plak tuh..skang musim tengkujuh..tunggu dh ok cuaca nnti, kita gi berkelah lagi yerk..hehe

eima said...

jgn sesekali mandi even ujan renyai ... hujan bermula dr atas bukit dulu ... air mmg besar .. dh byk kes yg hanyut dan mati lemas ... abhye ...

kes kat ulu bendul sampai skrg tk jumpa lagi sorg budak tu

amy said...

laa siannya has n family...la ni kan musim ujan...has berkelah tu dah dkt sgt ngan umah bestfriend kami tau..port has lepak tu dulu kami pi buat BBQ ngan bestfriend gak dulu...umah dia tepi2 tu gak...tp memang best kat situ kan sejuk2 alam..:)

Zura@Iwan said...

alahai x dpt nk main air lg ye...skrg mmg musim hujan...huhu..

x per la..dtg mkn tghari je la kan...hehe..

Nafira usof said...

uih.. bahaya nye.. memang tak boleh mandi sungai or pantai musim ginnih kan~
kena gi water park.. lebih selamat sebab air kat water park tak dipengaruhi dengan cuaca..:)

Nad @ MamaZN said...

takpe, lepas musim nnt bleh dtg lagi ;)

eB said...

uish takut la eB tgk...
musim ujan nih nk gi mandi manda mmg takut kan?
tmbh takut kat kwsn air terjun nih... hu3...
aper 2 pn... nmpk happening, cian abg long n bb kena ujan... lahai :)

Imah Dinor said...

cepatnya air pasang,skrg musim xmenentu,weekend dok rmh jer tido ngan aina,rindu 4hari jumpa kejap2 je...

Nens Collection said...

xleh mandi..xpe2 next time dtg lagik..hehe..;)

Ayu Hussien said...

kat JB oun tgh musim ujan ni.. bahaya tgk air tu deras ekk.
klu cuaca elok..syok nye dpt mandi manda tu

Masya said...

ejak akhir-akhir ni musim hujan x tentu hala... pglah awal tahun depan dah x musim hujan...

LYAfrina said...

huhu..xpela eina.. tgu cuaca elok, plan lagi... skarangmmg musim x mnntu.. kalo kt sini siap kilat+ribut