About

Tuesday, October 16, 2012

.:buDak leLaki 3taHun 7buLan :.

As salam..

Abang long arif sekarang dah masuk 3 tahun 7 bulan hari ni..

*masih berdiapers XXL waktu malam dan siang hari kalau keluar berjalan..di rumah dah betul2x free..jimat sket .. huu~ bila ntah nak tinggal terus ni..
*kuat makan.. bangun pagi, celik mata mintak nasi, mintak telur..telur rebus tu, kalau rebus 10biji pun boleh habis kat dia sorang.. tapi takla makpak dia ikutkan kehendak 'nafsu' makan telurnya tu.. fanatik telur nih!
*kuat bercakap, kuat pulak tu suara, suka jerit2x.. haih penat melarang... eei... ini tiru mak dia la ni, suka bertukar suara tarzan, menurun ke anak bersuara tarzan juge.. haih =P
*suka mewarna.... lepas tu, tak sempat2x suruh mama tengok, dan kasi hint suruh kita puji la tu... mama pun pujilaa... 'bijaknye arif... pandai mewarna, cantik......... !' ^_^.. bertambah semangat dia mengaler.. hee~
*bila bermain dengan adik, kadang mengalah, kadang susah nak mengalah.. bila adik pegang benda, berebut jugak... adik yang mengalah akhirnya.. mengalah dengan menangis.. sian adik... abang niii.....
*berat?.. timbang baru ni dah 19kg... huu.. memang mama tak gagah nak dukung dia, tak daya sungguh~
*suka menyanyi..macam-macam lagu dia pandai, tapi ntah apa-apa je butir sebutan dia.. ambil ujung-ujung jer, kadang tengah main sorang-sorang, dia suka menyanyi juge sambil buat benda lain, diam-diam mama cuba fahamkan apa lagu yang dia sedang nyanyikan, kadang-kadang failed.. tak faham lah!  hehe~

contoh lagu termudah, lagu tema cerita Julia petang-petang jam 7 tu.. dia suka ikut part "cukup-cukup sudah, cukup sampai di sini saja.." kalau versi dia .."ukup, ukup udah.. ukup ampai di ini aja.."... hee~ yang ini boleh faham ^_^.. menghiburkan =P

lagi2x...? lagi-lagi mama update kemudian, hari2 cerita pasal anak2 kat sini kan.. ^_^

meh tempek piccas si abang beraktiviti mewarna ni..
dapat buku free dari Genius Aulad, saja si abah kebetulan singgah dan tanya2x.. mahai la.. tak mampu den..hehe~tak lulus budget 2014 rasanya..hee~

bangga dia dapat siapkan ni..ngee~ warna warni kalernyee..huu~

uik ada pulak budak kecik intai kt situ.. sian.. saja si abang buat kerja kt meja makan, tinggi.. adik tak boleh kacau..

hasil mewarna budak lelaki berusia 3tahun 7bulan..hee~ boleh la.. ^_^
p/s arif lahir bulan 3, sama macam mama, beza 2 hari je tarikh lahir kami, kalau mama sangat suka seni, melukis mewarna dll.. agak2 arif macam mama jugak ke? ^_^


15 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Patutlah nampak Arif semakin chubby...baguslah dia kuat makan..

hehe..sama mcm Qis..suka nyanyi tapi ujung² jer ktorg boleh faham.. ;)

eB said...

19kg bang long dh? wahhhhhhh smngt tau...
aerish ringan jerk. 14kg. hu3

Nens Collection said...

cantik la die kaler..walopon coreng2..tp pandai die pilih kaler..

hehe..xpe la kak x betol2 free pon kan..nnt lama2 mest die pandai dan free dypers..hehe

wan nurul hezrina said...

hehene adajer budak tecik ngintai..

pandai n=bg long kaler...klu merah dikalernyer 1 warna jer..huhu

Kella said...

ke mana tumpahnya kuah.. kalau tak ke nasi kan.. =)

Aisyah Husaini said...

mamalieyna..he he sm la ngan anak kite nyanyi lagu cite julia tu he he.x pe cite pasal anak apa salahnya anak kan anugerah he he.sape lg yg akan bc blog kite bile kite dh tua kan mestila anak2. so, ape2 kite nak coret just coretkan je ha ha

Tihara said...

as salam,

seronok tengok muka diorang, comel2 :)

Imah Dinor said...

pandai ayip mewarna..nnt rajin la ksek...d sek byk aktiviti mewarna...ayip mmg debab...good boy...

izan mama mia said...

dah pandai dia mewarna yer

eima said...

ok la tu kaler pun cantek ....
semangat betui 19kg...ayim br 17kg je .....

ieda said...

adik kena rajin lebih sikit utk free dypers dia ..
kena kejut dia mlm 2 jam sekali , sblm tidoor , kalau 2 jam sekali . adik snediri kena kunci jam macam akk buat dulu ..
sekajp jee dik .. sebulan ko buat amcam tuu , insyaallah dia akan pandai dahh ..

yg penting jgn ajar dia setiap kali nak kencing kena pakai pampers .. nanti sampai bila2 dia ingat nak pakai pampers .. ;)'
insyaallahh bolehh ;))

Nafira usof said...

ya Ampunnn.. kakak anis berat dia hanya 16kg jer..kekekeke.. semangat sungguh abang long makan~

pandai dia color.. dah masuk school nanti mesti lagi pandai..:)

Gieyana said...

pandai dier mewarna..dulu nureen pon kaler cmni..but since hntar g school dh better...:-)

betui la Iena, hantar tadika kt area KL mmg yuran pendaftaran mengalahkan masuk University..tu tadika biasa jer..kalau GA nie rsnya mmg mahal siut laa..my bff yg bgtau sy psl nk hntar anak dier utk next year..nasib baik kt penang x semahal kt KL...huhu

Anje a.k.a Mummy_Balqis said...

dah makin besaq haidar la ni, berat kalah balqis ni, balqis still maintain 12kg dari sejak ibu jaga dulu mmg tak naik2 berat dia...

Dilla Ady said...

arif punye warna ni acha pun kalah..acha tak leh nak fokus lagi bile suruh kaler sampai abis..

da la kaler tak abis, ikut suke ati die jek pulak tu...huhuhu