About

Thursday, September 27, 2012

.: buBur NaSi taNpa bLender :.

As salam..

lagi lagi kisah tentang si adik..
si abang menumpang posing jer..hehe~
yee sepanjang minggu ni memang kisah si anak2 jer kan.. ok la tu..
dah memang katanya blog untuk anak kan.. =P

hehe..
terkini.. bermula 22.09.12 lalu dah bertukar menu makanan si adik..
kalau dulu, bubur diblender..tapi dah mulakan dengan bubur nasi lembik jer ..
ini susulan dari checkup si adik hari tu..
nurse cakap dah boleh mulakan dengan bubur nasi biasa..
dah boleh juga cuba kasi makan telur, roti..biskut..
setakad ke hari ni, belum cuba kasi telur lagi..tunggu weekend ni lah..hee~

so, sekarang, bekalan baru untuk si adik bila ke rumah ibu..
bubur nasi tanpa di blender.. bahan-bahan dalamnya still sama..
kentang-carrot-sayuran : lauk, samada ayam-ikan bilis (goreng dan kisar awal2x) - daging


menu hari pertama bubur nasi tanpa blender ^_^
makan ditemani si abang.. ^_^





selain nasi 2x sehari untuk si adik..
selingan.. biskut babybites barang 2-4 keping sehari..
selain tu, cuma susu.. Alhamdulillah.. setiap kali makan berselera si adik ^_^

p/s tak reti nak pelbagaikan menu untuk si adik, herm..kurang rajin nak mencuba, tu sebabnyer..ngee~ =P

14 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Besrselera dia mkn...
suka tgk...ingat Qis masa kecik dulu..susah nk mkn..sampai nangis2 dipaksa mkn...

psstt..dah pasang header baru... nice.. :)

*azni* said...

sedapp tu..mak pun bleh tumpang mkn sekali kan..hehe..

eima said...

hmm aku dulu rajin tp alisha tak hargai usaha mama die ...sedih...
sampai skrg die tak mo mkn bubur die mkn nasi ngan mee²an je ...

sronok klu anak2 ni mkn je... fahim dulu jenis pemakan.....sronok je masak tapi time tu ilmu ni kurang tak de pelbagaikan resepi

Imah Dinor said...

bagus dah tu hakeem makan bubur biasa 2x shari....aku pun tgh tfikir2 nnt nak beli periuk letrik yg kecik tuk masak bubur aina je...he...

Nad @ MamaZN said...

Setiap kali pandang hakeem saya mcm nkpk nayli...muke dorg cam nk sama! ;)

Noli@Ibu Wafa said...

abg join mkn sekali yer..hehe..berselera dn cumilll sgt ;)

Nens Collection said...

kalo sy lagi berselara tgk yg x blender, nmpk juga rupa paras nasik..hehe

adooii..suka sgt nasik, sbb tu badan x turun2..hehe

ch@ said...

bila kunyah, pipi kembang kempis. kalau adli hari tu gigi depan dah tumbuh, dia guna gigi depan dia. comel betul... agak2 akak mknn dewasa yg lembut dan dia boleh mkn, akak beri ja. latih dia mengunyah.

ieedaz @ mama_isha said...

selera hakeem makan yer...pipi makin tembam! :)

JaSSNaNi said...

pandainya adik makan bubur... nani ni dari anak no1.. sampai no.3 tu.. tak nak diorang makan bubur.. tak penah bersuap gini.. teringin gak.. bila wat boh dlm mangkok comel2.. sudu comel2.. (mak yg lebih) tapi anak tak nak makan... aleh2 blend kasi hancur... boh dlm botol susu... kasi cair sket.. so diorang semua makan guna botol susu... coming child teringin gak nak wat camni.. mudah2an ade chance.. :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestnyer!!
patutla dh bambam..

Mamamya said...

sukanya tgk hakeem b'selera makan.. anak2 lia ssh nak makan nasi/bubur... baik si adik atau pun kakak2nya.. makan sayur pun memilih.. x tahu lah nak buat mcmana...

Dilla Ady said...

eeee...rindunye nak ade baby! nak suap baby!

.:mUnies:. said...

nampak sedap je nasik tu, selera adik makan..hihi..rindu rasenye nk buat nasik blander..huhu belum ada rezeki...hukhuk