About

Friday, August 3, 2012

.: Si abaNg LonG :.

Salam Jumaat..

dah lama tak cerita pasal abang long..
herm... apa nak cerita ye..
abang long makin chubby.. lama tak timbang..tapi rasanya memang mendadak naik sejak mak ucu jaga dia..di rumah saja dia setiap hari..
so, memang kerjanya makan dan makan..
almost about 3 month++ dia di bawah jagaan mak ucu..

rasanya bukan dia makan sebab lapar
tapi seolah mengisi masa terluang..
taktau nak buat apa kt rumah..hehe..

sebab kata mak ucunye
ada je benda yang nak di makan
pagi2 sudah cari nasi.. then, bila dah taktau nak makan apa..
dia cakap.. 'herm...ayeh nak makan apa lagi eeeh..'
adooi ini budak kan..
nasib la tak debab..hehe..
cuma chubby sket jer.. =P

mama nak angkat dia masuk troli kt shoping mall pun dah tak larat..
kena sekuat kutdrat.. ^_^

apapun sekarang arif dah duduk semula dengan ibu pengasuh..
habitnya still sama, kuat makan kata ibu..
mungkin dikurangkan sket la sebab di rumah ibu ada kawan lain..
ada aktiviti lain nak diisi..

abang long di usia 3tahun 4bulan time ni..sekarang dah 3thn 4setengah bulan~ depan rumah pun boleh main2 batu..huu~
cerita pasal free diapers?
not success secara total..
kalau dulu, duduk dengan mak ucu..ada la perubahan..
sekarang balik ke rumah Ibu, kembali fully diapers..
cuma balik rumah je..free sesekali..

herm..kena mulakan balik la nanti..huu~

lagi, arif dah becok bercakap tapi masih pelat..
bila buat salah.. kata dia 'maf mama'.. (maaf mama).. bila diulang cakap..jadinya 'aaamaf'.. (maaf)
aduhai pelat sungguh =P

suka main game kat HP mama, bila tak menjadi..barannya bukan main..
sungguh emosional..aduhai..macam2..
hajat nak belikan I-pad, memandangkan selalu sangat HP mama & abah jadi mangsa..
tapi.......... hehe..mama sendiri tak mampu nak beli, inikan nak beli untuk anak =P

cita-citanya, kadang nak jadi 'dukte' (doktor), kadang nak jadi 'utad' (ustaz)..kadang nak jadi 'bube' (bomba)..
haih..bersilih ganti cita-cita dia.. ^_^

walaupun peelnya macam-macam..sesekali menghiburkan..
dia ceria n happy selalu..
emosi jugak sesekali.. ^_^
garang ?..jangan dikata la..garang betoi..
apapun sayang sangat2x..anak kan, siapa tak sayang..

panjang pulak membebel..next time sambung lagi bebelan..

Happy weekend~ dan selamat membuat persiapan raya...raya...raya... mama pun ada misi, misi tuk siapkan baju raya..hohoho!

12 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

seronok lawan ckp dgn anak ni,...ade je perkataan kuar dr mulut diaorg..comel!:)

Zue AnnaLeeya said...

haahla... ayep nmpk chubby...

sama mcm airel nih nak jd bube (bomba).. heheh

eima said...

mmg bambam ... bila fahim nk gitu

Nad @ MamaZN said...

misi jahit baju raya ek? ;)
hepi wiken kak eina!

arifffff! geram ciknad tgk..nk gigit2 pipi ngan dagu tu, hihihi

::NureeN:: said...

nk tempah baju raya kat eina bleh hehehe...
nureen sllau beli ready made jer, ni blum dpt yg kenan dihati ;p
abg long chubby, sihat.. :)
mak ucu jaga kan sure la mkn jerr klau kat umah pengasuh ada gang mana nk mknnyerr asyik nk main, ellesya susah nk mkn skrg ni, makin kurus

|| NaFiRaa || said...

hehehhe.. makin berisi makin comel~ hehehe..

Masya said...

nak ajar anak tak pakai pampers memang jenuh sikit .. siang insyaallah senanng.. tp kalu malam mmg kene pakai pampers .... tp selagi ade size oklah .. kalau dah abg long makin bam bam ni pyh jugakkan .. kenelah ajar wlpun kat rumah pengasuh .. hihihihihihi....

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe... jgn risau, sampai masa nanti dia pandai sendiri 'membuang' kat toilet... :)

Faris lak bila tanya besar nanti nak jadi apa... jawapan yg selalu dia bagi adalah : askar... hehe

**budak2 kalau jaga sendiri memang semangat je badan... Faris lak makin kurus... huhu

nieda said...

Nmpk chubby skit abg long ni..humaira pun belum lagi free diaper, mak buyong x larat nk atur p toilet..insyaallah pas bersalin nnti nk ajar potty train

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

kuat makan tape iena,
yg alya ni sgggtla kureng makan,
memilih sgt nk junk food aje..
kurus melidi tp cpt tinggi..
nurun bapak die ler tu, mak die 'bonsai'.. heheh

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

kuat makan tape iena,
yg alya ni sgggtla kureng makan,
memilih sgt nk junk food aje..
kurus melidi tp cpt tinggi..
nurun bapak die ler tu, mak die 'bonsai'.. heheh

wan nurul hezrina said...

nampak bum bum bang long=)mmg nak free diapers banyak dugaan,.takper nnt sendiri dia free perlahan2