About

Monday, July 2, 2012

.: aNak ke-2 baRU nak BeLajaR :.

As salam..

yup..seperti tajuk itu...
belajar apa?

belajar ini..
aktiviti memuree...
untuk si jantung hati mama yang kedua ni..
akeem..

untung akeem berbanding si abang long dulu..
si abang dulu, semuanya pun 'instant'..upss..kecuali nasi ye.. nasi buat sendiri untuk abang long ^_^
bawak bekal tiap2 hari ke rumah pengasuh, time abang long baya-baya akeem ni..

back to tajuk..
hari minggu..sesuai beraktivi ini..
memuree...

beberapa ketika sebelum usia akeem masuk 6 bulan..
mama dah mula memuree buah labu untuk dia..
then, bila dah genap 6 bulan ni..

kita tambah la .. lain2 pulak..
seronok rupanya buat ni..hehe..

pic 1 : sesudah blend, masukkan dalam bekas ice cube ni..

untuk permulaan - kuning : puree labu, di makan begitu saja, oren- puree carrot, utk dicampur dalam bubur nasi blend,  Hijau : puree brokoli, utk dicampur dalam nasi juge.. ^_^
pic 2 : sesudah itu, letakkan dalam peti sejuk untuk tahan lama..
mama plan buat stok seminggu sekali..ok la kan..buat sikit2..
pic 3 : sesudah beku, boleh keluarkan dan masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan semula dalam peti sejuk beku..

teruja bila tengok kaler yang cantik..^_^
thanks to my frenz, ch@... dia la jadi sumber inspirasi dan rujukan mama..
kalau tak kerana dia dok selalu share2 kan hasil 'puree'an beliau..
mama tak tergerak kot nak memuree macam ni..hehe..

harapa semangat kian membara...^_^

penerimaan hakeem?
alhamdulillah dia suka........
dapat makan memang la sangat dia suka kan..hehe..

p/s hakeem juga sudah makan nasi, kisahnya nanti mama abadikan juga di sini ^_^

16 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedap2, kita nanti untuk 2nd baby nak wt camni jugak

eima said...

alhamdulillah ....

aku elakkan buat puree utk sayur hijau sbb sayur hijau cepat masak & hilang zat klu dok lama atas api ...
then klu nk bt bubur & campur puree yg siap sejukbeku ... masak lg ...maknanye yg tinggal hanya serat je tanpa zat....syg kan

dulu mmg aku tak buat puree syran hijau

skrg ni no more puree masak yg fresh je pagi²...sbb aku mls nk buat dah ...hehehe

tp ikut k.ina la nk buat cam ne janji kite berusaha bt yg terbaik utk anak2 kita ... ni just pendapat aku je tau .... lain org lain caranye

ch@ said...

waaaahhh cantiknya warna puri hakeem ni, acik cha lak yg meleleh air liur. yummy-yummy-yummy. hakeem kena mkn byk mcm adli.

Bionic women said...

eily dulu selalu gak wat gini kak..
tapi macam2 lagi, keledek, betik, kacang peas, pisang, epal...tapi eeily campur ngan susu ibu yg diperah..lagi berkhasiat..
bukan senang nak jadi ibu terbaik ni kan kak...nnti eily wat entry pasal menda gini, akak mesti geleng kepala baca pengalaman eily..hehehe..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

memnag teruja...jue pun rasa tak sabar nak buat puri

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnye warna warni... :)
Insyallah..ada anak kedua nk buat mcm ni juga..^^

Ena said...

caiyok2...

Masya said...

kuat semangat.. teruskan usaha buat puree.. bertambah² sihat hakeem.. mesti sedapp tu...

ieedaz @ mama_isha said...

thanks sharing yer..mama pun tak pnh try lagi..:p

ct rahani said...

cantik kaler puree tu kak.. patut la akeem teruja.. lepas nih makin bambam la akeem yer.. :)

|| NaFiRaa || said...

ade anak kecik memang kena rajin buah puree nih.. tapi puas ati bila anak berselera makan~

MamaYatie said...

ouuchhh..dah 6 bulan! cptnya besar...
ina, anak ke 2 ok lagi...ni anak ke4 br nak blajar memuree cane?kekeke..
nnt sila beri tunjuk ajar yer

Iela Fazielah said...

nnt nak mkn ina panaskan or biarkan lembut sendiri? lama xbuat keje ni....

Imah Dinor said...

hu..xpenah buat walaupun anak dah nak msk 4 ngee...

Nad @ MamaZN said...

dapnye! :)

wan nurul hezrina said...

pekat toll kaler pureetuh..terbaik..hakeen nnt besar dengan sihat=)