About

Sunday, April 15, 2012

.: peRihaL babY sitter : kepaYahaN baRu diraSai :.

As salam..

Kisahnya Baby Sitter untuk dua anak ini telah menarik diri untuk menjaga mereka
mood mama : sedey...... giler tak sedih..


sedih 1 hal.. 1 hal lagi yang memeritkan adalah..
misi mencari pengasuh baru..!

nak cerita panjang rasanya sentitif hal2 berkaitan dengan pengasuh anak ni..
kang salah taip, salah tafsir jadi lain pulak..

So, dipendekkan cerita..
selepas sebulan lebih menjaga Hakeem dan arif semula..
Ibu pengasuh kerap sakit2 kepala dan pening..
bila cek ada darah tinggi..
dan katanya tak dapat nak jaga Hakeem lagi..
(Ibu menjaga 4 orang termasuk hakeem dan arif)
Arif - 3 tahun.. Hakeem - 3 bulan dan 2 orang lagi, sorang - 1 tahun ++, sorang lagi - 5 bulan

Ibu terpaksa menolak untuk terus menjaga Arif dan Hakeem..
walaupun lebih 3 tahun, arif bersama dia.. (sangat berpuas hati dengan Ibu selama khidmatnya)
kata Ibu, tak cukup sihat untuk jaga Hakeem..
yee Ibu sudah menjaga Baby lain yang berusia 5 bulan tu..
agak sukar menghandle 2 baby hampir sebaya dalam keadaan kesihatan kurang mengizinkan..
so, Ibu memilih untuk menjaga Baby 5 bulan itu dan menolak Hakeem yang 3 bulan ini..
teorinya..lebih senang uruskan baby 5 bulan berbanding 3 bulan..

Mama terpaksa akur dan reda'
walau sebenarnya..... tidakkkkkkkk!
beberapa malam tak lena tidur memikirkan hal ni..
menangis sendiri jangan ditanya la..
(sampai terlepas menangis di tempat kerja beberapa kali bila terkenang anak2.. malu kt orang =P)

Apapun semua nya sudah takdir ..
walau Ibu pernah berjanji dan pernah kata 'jangan hantar anak2 tempat lain tau, Ibu dah sayang, tunggu la sampai Ina berpindah atau berhenti kerja'..
yee itu janji manusia... bila aral datang melintang..
tak dapat nak dihalang..

Sekarang misi mencari pengasuh baru...
Buat sementara Mak ucu (SIL) yang jagakan..
Alhamdulillah tiada masalah walaupun dia tiada pengalaman sebenarnya..
Alhamdulillah... harap berterusan ..Amin...

Niat... SIL boleh menjaga budak2 ni sampai usia Hakeem 6 bulan (penghujung Jun)..
then, baru hantar ke rumah pengasuh baru..
rasanya dalam usia macam tu, Hakeem lebih senang diuruskan..

Paling masalah..si abang long..
dia dah besar.. agak sukar nak memujuk dia untuk ke rumah pengasuh baru..
mesti ambil masa untuk suaikan diri..
mama kena jadi kuat untuk hari2 awal menghantar mereka ke rumah pengasuh baru..
mesti meraung merayu di abang long nanti..(huuu~ sayu membayangkan)
apapun, kena hadapinya jugak...huu~

yeee...sekarang baru kesukaran tu dirasai..
kesukaran mencari Baby Sitter yang sesuai untuk anak2..
yelah, dulu masa arif, sehabis pantang terus di rekemen untuk dihantar ke rumah Ibu pengasuh..
memang tepat pilihan, terasa senang segala urusan..
sekarang...herm... cabaran ~

cabaran mencari...dan cabaran bakal dihadapi..
cabaran emosi pulak... yelah.. tak terbayang keadaan abang long nanti..
sekarang bila ditanya2...'nanti mama work, arif n akeem duduk dengan acik lain ye..'
tanya gini pun dia dah mula nak menangis..taknak..huu~

Harap2 segala urusan dipermudahkan ..Amin..

p/s 1: tengah berusaha mencari pengasuh baru..sana sini bertanya..harap dapat jumpa yang betul2 sesuai dengan anak2..kalau tak, memang terganggu emosi sehari2...huu..


p/s 2 : walaupun kata mulut, reda' dengan ketentuan ni..tapi tetap tersemat rasa tak puas hati.. dari awal kalau Ibu tak terima untuk menjaga baby yang sorang lagi tu (2 bulan awal dihantar sebelum Hakeem), mesti Ibu masih boleh bertahan jaga Arif dan Hakeem... sebab mama 'chup' dulu Ibu untuk jaga Hakeem (seawal kandungan lagi).. tapi apa nak dikata, Ibu terima baby lain sebelum Hakeem dilahirkan.. :( .. dan sekarang bila ujian kesihatan datang..Ibu menolak Hakeem.. sedih... Herm.. Mungkin ada hikmah disebaliknya.. sekarang tak nampak lagi..

17 comments:

Lady Rina said...

banyakkan bersabar ye..semoga dapat pengasuh yang baik hati...setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...

mamashikin said...

alahai sian kak iena..erm memang susah nak cari pengasuh yg betul2 ngam ngn anak kita kan??erm betul gak tuh..mgkin ada hikmahnya..skrg belum nmpak lagi..lg pun ibu pngasuh dah jaga ramai baby kan..harap kak iena dapat jumpa pngasuh lain nanti..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

sabar ye kak ina, kalo bab anak ni memang jadi sensitif, kita pernha rasa time balqis banyak kali kena tukar pengasuh.....

Iela Fazielah said...

sabar ye liena...mmg kekadang benda2 mcm ni xlh jangka.harp dpt cari pengasuh br yg betul2 sesuai dan baik

Nad @ MamaZakwan said...

Ya Allah Ya Tuhanku
Tabahkanlah hati kakakku ini
Moga ada jalan penyelesaian yang terbaik buat kak eina, suami dan anak2
Ameennn..

~Siti Hajar~ said...

Bykkan sabar yer eina, sy faham isu anak ni amat sensitif & kita sbg parent msti nk yg terbaik utk mereka..

Psl pengasuh br tu pelan2 la cr, klu tdesak sgt htr kat nursery tp make sure nursery tu ok & survey dl dgn parent2 bb yg lain tu...InsyaAllah klu kita usaha akan ada jln pyelesaiannyer..

LYAfrina said...

DAPAT RASAKAN PERASAAN EINA.. TP Y KESIANNYA KAT ARIF LA, SBB DIA DAH BESAR N SERASI DGN PGASUH TU..TBA2 NAK TUKAR PGASUH LAIN..NK SESUAIKAN DIRI MMG SSH..

APA2 PON, LYA DOAKAN AGR DIPERMUDAHKAN..APAKATA, KALO EINA HTR ARIF TASKA..SAMBIL2 TU DIA BLH BELAJAR...KOT ADA RAMAI KAWAN 2 DIA OKE... TP YE LA KAN,ARIF BARU 3 THN KAN..

eB ezrin said...

aduyai sedihnyer dgr...
insyaallah ina akan dpt yg lebih abek nanti... yg sbelom nih camner?

Masya said...

kesian kat kak ina, x ptt btl pengasuh tu buat mcm tu.. tp btl jugak janji mulut.. dan janji manusiakan.. xpe.. janji allah pasti ade hikmahnya.. moga akak kuat semangat dan mohon pada moga segala²nya dipermudahkan.. insyaallah abang long ok dgn pengasuh baru...

Anonymous said...

has, benti keja la jaga anak sendiri.. pas2 amik umpah menjahit lg masyuk... cuba try antaq anak kt taska...

ieda said...

sabar ye.saya pun tgh mencari pengasuh baru juga. jadi ibu ni memang emosional klu bab2 berkaitan dengan anak.semoga urusan kita dipermudahkan

MamaYatie said...

paham perasaan ina..rasa sket unfair kan..takper la ina, saya doakan smg cpt2 la jumpa bb sitter baru..mana tahu dpt yg takde ngasuh anak lain...better sket kan..mesti ada hikmahnya ni..

Zue AnnaLeeya said...

bab pengasuh nih mmg payah...
nak2 lg klu anak2 kita dah serasi...
nak cari pengasuh lain tuh, takut tak jmpa yg betul2 ok kan???
kita pon keje tak snang hati...

apepon hrp eina sabo erk...
cubalah carik pelan2...
kot2 ader pengasuh yg ok....
sabo tau...
takmo sedih2 la...

~aSHa~ said...

alahai sedihnye....
sian jugak kat pengasuh tu kan..

harap2 ina dpt yg ok...yer

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sabar ye Eina...
Moga dipermudahkan segalanye & moga dapat pengasuh yg lebih baik...

ct rahani said...

sabar ye k.eina.. mesti ader hikmahnya nanti.. memang bab2 pengasuh ni sensitif sket.. harap2 k.eina akan jupe pengasuh lain yg baik cam ibu pengasuh tuh.. selain tuh k.iena leh fikirkan utk anta arif kt taska.. bila ramai kawan dia mungkin suka kot..

Sue said...

mmg gitu la dugaan kalau guna khidmat babysitter. kalau yg memahami tu tak pe jugak. mcm ex-babysitter sue dulu, ada gak yg tak puas ati. tapi as long as budak ok dgn dia..kita pun ok je la walau byk karenahnye. janji manusia, bila2 bole lupa. sabar byk2 ye mamalieyna...

bila pikir2.. nape dia nak reject hakeem n ariff pulak sedangkan ariff da 3yrs, lagi senang jaga compare yg 1yr tu. lagipun hakeem lagi 2 bulan da masuk usia 5bulan. tp based on my exp, percaya tak yg sape bayar lebih itu yg bbysitter utamakan? bukan nk menghasut ke ape ke.. tp ni my experience... da rasa dah... bila parents A bayar kurang, babysitter bercerita kat kita.. bila kita bayar kurang sbb tak cukup sebulan, konfemmmm dia bercerita kat parents A pulak... nak wat cemana.... sok hakeem dpt adik, mama amik maid je senang!