About

Monday, March 26, 2012

.: uPdaTE teNtaNG abanG LoNG :.

As salam..

Today EL, last friday juga EL..
(n3 jumaat tu Autopublish ye..hu~)

kisahnya..si abang long..
tak sihat..
demam panas, hidung berdarah..
Khamis petang (ibu pengasuh telefon bagitau, hidung arif tiba2 berdarah dengan banyak)..
balik cepat, bawak ke klinik biasa, dekat..cek apa yang patut..
ambil ubat, tp susahhhhhhhhhhhnye la si abang long nak makan ubat..hu~

then, si abah outstation, tak jauh tapi tak boleh balik dari jumaat until isnin..
bila malam menjelang arif demam panas yang tinggi, malam tu 38.8..
tak dapat tidur dia, mama jugak...kesian tengok..

dengan hidung berdarahnye..
dengan si abah takde..huu~dugaan..

dah tu dia taknak kita sentuh hidung pulak..
punca hidung berdarah?..kata doktor mungkin keadaan panas yang melampau..
tapi...kenapa arif sakit bila terpegang hidungnya?..hu~

Sabtu...tak boleh tunggu, rasa risau sangat..
si abah dapat pelepasan balik dari tugas sekejap..bawak ke Hospital..
cek dan kena buat blood test..
macam biasa, kena tahan tengok anak menangis bila diambil darah..

result ... banyak bacaan abnormal..
diberi temujanji..
hari ni... jumpa pakar hidung..
hopefully tak ada yang serius, Insyaallah....Amin...

terkini ~ malam tadi (masa dok draft n3 ni)
arif dah beransur demamnya..
dedar2 sikit je..cuma batuk pulak bermaharaja lela..
bila batuk...mulala disusuli muntah..alahai..

hopefully, arif sihat sepenuhnya..
dan keputusan setelah berjumpa pakar..harap2 tiada yang serius..
Amin....

p/s 1 terasa sangat susah bila suami tiada di sisi di kala anak tak sihat..tambah2 si arif sememangnya 'anak abah'..nasib la tak jauh si abah OS, balik kejap dpt bwk ke Hospital, setelah tu, pergi semula bertugas..nasib badan.. nasib ontime si abah habis tugas..today si abah balik, terus ke Hospital tuk temujanji~

p/s 2 Alhamdulillah sepanjang ketiadaan si abah, ada adik datang menemani, walaupun dia kerja sabtu/ahad. tapi malamnye dia ada di rumah..sekurang2nya rasa selamat dan tak risau sangat kalau cuma bertiga beranak dalam keadaan anak tak sihat.. Terima kasih pak ucu~

19 comments:

~aSHa~ said...

sib baik ada adik tlg tgk2 kan...

gini la kita sebagai seorang ibu, byk yg kena survive tanpa suami bila dia kena OS...sob sob sob..asha pun merasa, anak tak sihat..suami OS...kita la kena kuat...

wan nurul hezrina said...

get well soon kay good boy..mmg risaulah anak2 kalu demamnie...kena bg ubatlah.skangnie kat pjaya jerebu..kat klpun rsanya jerebu.mmg senang dapat sakit...

YanDarwisy said...

oloo..loo..loo.. cepat baik yer abg long cayang... auntie doakan cepat2
sembuh

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kesian abang long..harap2 tak de apa2 yang serius

mummy_ayu said...

ala siannya...memang risau bila anak tak sihat..tambah2 hubby out station..harap2 takde yg seris to abg long ..get well soon key..makan ubat tau..!

~Siti Hajar~ said...

Ya Allah Abg Long...nape plk ni..

Sy faham perasaan eina tu sbb my hubby pun jarang2 ada kat rumah, apa2 sy sorg2 la...huhu

Hope Abg long cpt baik & xde apa yg serius, sabar & bykkan bdoa yer eina..

Iela Fazielah said...

ina... betul tu... kalau ms anak sorang kalau hubby xde tu rasa leh handle lg..tp bila dah anak2... rasa xmenang tangan kan....tp alhamdulillah...terkawal.... n arif makin ok.... jgn kena warded dah.. ila dah rs`dulu

haslina said...

ya allah, besar dugaan eina.
semoga tiada yang kritikal buat abang long.

p/s banyak bersabar ye eina dgn dugaan ALLAH.

Masya said...

semoga arif cpt sembuh.. ssh hatiu kalau anak² tak sihat...

ch@ said...

kasihannya arif. hopefully dia tidak apa2lah kak. mungkin hidung dia sakit sebab darah keluar je dan asyik lap. seriau pula kita dgr. mmg berharap sgt bila anak2 sakit sang suami ada di rumah tgk anak2.

|| NaFiRaa || said...

huhuhu..sgt susah hatikan kalo anak tak sihat.. pastu kena handle sorang2..lagi haru..

moga abang long cepat sihat yer sayang~

ct rahani said...

kesiannya arif.. harap2 x der yg serius la.. get well dear ariff..

Fieza79 said...

alorr kesian nya arif seriau dgr darah2 ni...skrg ni panas sgt cuaca eina...faktor jgk tu..hope cpt2 la sembuh nya ye..

hakeem baik punya bergolek..comel dan montel..!

mummY daniSha said...

susah kan kalau en suami x ada...esp bila anak2 x sihat...

Mamamya said...

itu lah doa lia setiap kali di tinggalkan en.suami bertugas...mohon supaya sepanjang ketiadaan suami anak2 semuanya sihat.sgt ssh hati klu ditinggal pastu anak2 pulak sakit t'utamanya afiqah yg ada asma n firas klu demam terus mendadak naik smpi 39'c.cuma yg senangnya anak2 lia ni semuanya jenis senang makan ubat....kdg2 x sakit pun nak makan ubt.smpi kene sorok2 pulak... ;)

mudah2an abg long cepat sihat n xder apa2 yg serius....

ADEEYA said...

Get well soon Arif.

Nad @ MamaZakwan said...

ksiannye kt arif
moga takde apa2 yg truk kt result arif nnt
moga arif cepat2 sehat
tak tahan tgk gmbr arif tu..sedih!

mama rifQy said...

alahai kesiannye abg long! sedey kan tengok anak tak sakit..lagi la kalo suami xde!huwaaaaaaaaaaaa

LYAfrina said...

ALAHAI..KESIANNYA ABG LONG..MMG NMPAK LEMAH SGT2.. MYBE SUHU BDN TELALU TINGGI..TU SAMPAI HIDUNG BDARAH..TP KT NI..KALO NMPAK DARAH..MMG RISAU SGT2 KAN...

MOGA ABG LONG CPT SEMBUH YER