About

Friday, February 3, 2012

.: deMam paNas seawaL uSia seBuLaN .. hu~ :.

Salam Jumaat nan mulia..

cerita pasal Hakeem..
pasal mama cakap insiden cemas pada n3 sebelum ni..

cerita nya pasal Hakeem demam panas..
seawal pagi..lepas mandi tu mama perasan Hakeem panas badannya..
cek suhu 38 darjah.. time ni mama cool lagi..
Hakeem cuma sesekali merengek..
tidur pun berbunyi suara..
tak sedap badan kan..
mama cuma letak cool fever kat kepala dia..
tak aspect benda ni serius sangat..
tunggu jerlah si abah balik 530pm kang baru bawak ke klinik..

sempat tu snap, time ni around 10am..
pic bawah ni around 1pm...
masih panas kepalanya..
mama jelumkan dengan air asam jawa..
sempat telefon mak a.k.a tok kedah budak2 ni..
bagitau dan tanya apa patut buat..
Hakeem kecik lagi..kesian....


sedih tengoknya..
tidur sambil 'mengeroh' semacam tak selesa, badan panas kan..huu~

around 3pm gitu..mama sms si abah, mintak balik cepat..
Hakeem sesekali menangis..kesian la..
dan selepas tu, mama rasa kepala Hakeem panas melampau..
mama dah mula cemas..
tak sempat nak cek suhu badannya..
Hakeem dah mula menangis tak selesa..
mama jelumkan kepala berulang kali..

sampai 1 tahap..
Hakeem berhenti menangis, biji mata juling memandang ke atas.
tangan dan kaki kejang..mulut muncung2..
Ya Allah..seriously mama cemas giler time tu..air mata dah meleleh dan teresak pun..
(arif plak tengah buat peel time ni..dugaan sungguh!)
seram dan terfikir macam2 kemungkinan..
cuba telefon mak, nak tanya apa patut dibuat..tapi hampa, call berkali tak dapat..hu~

telefon si abah, suruh balik cepat..
bila bagitau si abah keadaan Hakeem..
abah suruh selawat dan sapu2 muka Hakeem..

mama buat macam disuruh...Alhamdulillah Hakeem kembali menangis
dan keadaan dia tak macam sebelumnya..
Ya Allah...mama sungguh cemas sebab tak pernah berhadapan keadaan macam tu..
Hakeem kecik lagi...serius mama takut sangat2..

itulah bila sesuatu perkara berlaku
baru nak belajar sesuatu..
ambil mudah..!

after abah sampai, terus ke klinik..
doktor cek suhu, time tu dah turun 38.5..
kemungkinan katanya demam sebab kena injection sebelum ni (herm..arif dulu tak pulak demam)
doktor kasi ubat, tempekkan cool fever kat kepala dan belakang..
balik tu, kasi ubat..
cukup 24hours kasi ubatnya..
Alhamdulillah demamnya dah baik sejak semalam lagi..

tapi sekarang...............
cerry berry la pulak..huu~
selang 1-2jam sekali, mesti berak..
then, tido pun mudah terjaga sebab sakit perut agaknya..hu~
jap lagi nak kena ke klinik lagi..
tunggu si abah balik ni..

p/s aduhai..masih dalam pantang, dah kena makan ubat si Hakeem ni..dugaan..~



33 comments:

Mamamya said...

masya'allah b'debar2 bila baca n3 ni,t'bayang2 masa firas demam smpi biru n x bersuara masa umo dia 6 bulan dulu... (mesti iena ingat lagi kisah tu kan.. ) mmg kelam kabut jadinya....

mudah2an hakeem makin sihat arini yer sayang...iena jgn lupa pantau suhu badannya..klu dia demam panas jgn pakaikan baju...biarkan pakai pampers sajer pun x per.dulu doktor yg b'tau mcm tu...

skrg ni klu firas demam lia potong2 kool fever tu s'kpg jd 2 pastu letak kat semua celah pelipat (tangan/kaki) tampal juga kat belakang n badan dia...

mmg ssh hati klu anak2 demam panas...anak2 lia ni pun x sihat.cuaca kat luar tu semakin x elok skrg.....

harap2 hakeem cepat sembuh yer....

hyazz said...

ya Allah...seb bek la Hakeem tak ada pepe..
kalau nak tau ieyna..tu tanda tanda dia nak tarik tu...kalau tarik teruk jadik nya..bahaya tol tu tau...
len kali kena cepat cepat gi klinik...jgn tunggu lelama...sian dia...kalau idak pon selalu basah kan kepala n lap badan dia...jgn sampai dia kena camtu lagi...

pakaikan dia baju jarang (ala yang berlubang2 tu) org kata biar kena angin..jgn berbungkus...nanti panas badan tak keluar..

bab cery bery tu jgn risau...budak memang biasa tu...dia nak kuarkan suhu panas lam badan tu...
ok..pas ni kena beringat yer...
akak doakan Hakeem cepat sembuh...

|| NaFiRaa || said...

Ya Allah.. iena ade bgtau doc x pasal hakeem kejang sekejap tuh??? kena bagitau doc tau.. biar dia cek ape yg patut.. paling risau kalo anak2 x sihat.. kesian sebab dorang tak tau nak cakap kat mana sakit..

moga hakeem cepat sembuh~

fieda said...

ala siannya dia..susah hati kan kalau anak2 kecik gini demam..semoga cepat sembuh yer syg..

eima said...

sian nye baby ... seb ba1k tak dak pepe ...ckit lagi tu nk tarik tu ... alisha ari tu demam kejap2 ima lapkan... risau ...

lg 1 setuju ngan mama mya jgn pakai bj .. barut, seluar stoking..pampers je ....klu nk pakai bj lobang2 ok la...

slalu baby paed akan suruh lap ngan tuala basah kat pala je .... bdn tak digalakan ....

alisha dulu penah demam waktu umur 5 hari ...seb baik la 2 hari je demam ...

Fieza79 said...

uishhh seram dgr..dlm pntang dh kena demam...tak tahan dgn injection agak nya eina..biasa cucuk 1 bln xdemam kan..moga hakeem cpt sihat..siann kecik2 dh kena mkn ubat plk...

* alhamdulillah firas sekali pun x kena demam lg setakat ni...sht tp kuat meragam bt perangai je huhuu...

~Siti Hajar~ said...

Ya Allah dugaan sungguh, trs tabah tau eina, mmg takut sbb baby kecik lg kan..

Klu ikut dr citer eina ni mcm Hakeen kn 'tarik' je, mcmna nk ckp eh, ala kejang2 tu, pnh gak tgk anak sedara jd gitu...takut!

Imah Dinor said...

yaallah demam panas mcm thahira dulu ni....hati2...aku pun xpnh alami lg mcm tu...mintak simpang la...bahaya demam panas ni....

Salina@IbuAqil said...

Ya Allah sis..
Seriau ina bacanya..
Mujur hubby sis tau jgk pasal ni..
Memang kalo jadi kat diri sendiri pon panik..
Kalo ada org2 tua ni lain..
Deme ada pengalaman..
Sabar je ye..
Ina doakan semuanya baik2 belaka..
Get weel soon Hakeem syg..
Take care dear & happy weekend.. ;)

Izan Ishak said...

ya Allah iena... izan yg baca pun berdebar sama. dugaan betul bila jadi benda macam ni pada kita kan. lagi2 hakeem masih kecik. kita plak dah fikir macam2....

harap2 hari ni hakeem makin sihat dah kurang cherry berry nya ye... risau sgt kalau baby demam dan tak sihat. sabar banyak2 ye iena...

ADEEYA said...

Get well soon Hakeem. Bila baca ni teringat time babysit the kids dulu. The youngest one mcm Hakeem ni. Semoga Hakeem cepat sembuh. Cian tengok baby sakit2 ni

::NureeN:: said...

ya ALLAH.. tabah ye eina.. jgn nangis kuatkan hati.. moga hakeem cepat sembuh.. nk kerap jelum pon risau kan sbb baru sebulan.. tp eina sapu jgk la bg bdn hakeem sejuk..
klau sbb cucuk bukan doc bg ubat demam ke eina?? bg mkn ubat jgn miss.. suhu kena check setiap jam..
tgk bibir hakeem pon nmpk kering sbb pns kan..
bykkan berdoa ya eina.. moga hakeen cepat sembuh.. AMIN

eB ezrin said...

masya'allah takutnyer.
aerish dolo selalu. sbb injap jntg dier ader mslh. harap u tabah yer. jgn nanges2 sbb nanti u lagi lemah. u kena kuat utk baby. (nih ckp based on experience).
kami doakan dr jauh. harap baby x apa2.

ct rahani said...

seriau baca citer k.ina nih.. klu sy pun panik.. mil penah ckp kalau demam terlalu panas baby leh kena sawan cam simptom2 yg k.iena citer ni la.. kejung, mata terbeliak.. takutkan.. Alhamdulillah hakeem x apa2.. get well soon dear!

mamalieyna said...

@Mamamya
Alhamdulillah Hakeem dh sihat, demamnya cuma sehari..tp sehari tulah yg betul2 mendebarkan..next time kena beringat, kena cek suhu selalu..dan jgn lengah2kan masa nak ke klinik..sbb dia kecik sgt, jd taktau nak buat apa, if besar tu, bleh jgk kita letak ubat montot kan.,

mmg cuaca kt luar tak bagus, then, kebetulan keluar umah time g checkup tu, mgkn tu faktornya jgk, balik dr klinik dh tengahari, kena panas..apapun alhamdulillah dia dh ok..tp cirit birit pulak skrg..hu~

apapun thnks ats doanya lieya~

mamalieyna said...

@hyazz
itulah yg eian takut sgt tu, pernah tgk anak buah kena tarik dulu msa eina kecik dl, tp masa tu kt kampung, ayah ada..org tua taula handle..time tu, tak ambik tau sgt.kecik lg..tp mmg seram tgk anak buah time tu..mintak simpang dr hal ni berlaku lg..seram....

thanks ats infonya

herm/..itulah kan psl cirit tu, eina fikirkan hal yg sama. tp doktor suruh tkr susu plk sbb eina tak fully BF..skrg tak OK lagi..hu~ sian dia..

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@|| NaFiRaa ||
dah bgtau..doktor ckp itulah sbb panas terlalu tinggi, itu psl jd camtu..dia suruh jelumkan kepala berulang kali lain kali..

Hakeem dh sihat dr demamnya..tp cirit birit plak..hu~

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@fieda
memang susah hati sbb Hakeem kecik sgt lg, sian dia..huu~

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@eima
Alhamdulillah la tak jd tarik..mmg risau giler time tu..huu~

iyelah, mak akak pun pesan lap kepala je..tp baju tu tak teringat nak bukak semua..hu~

apapun Hakeem dh sihat dr demam, sehari je..skrg cirit birit plak..hu~

mamalieyna said...

@Fieza79
itulah fieza, eina pun mcm pelik, tp time blk dr klinik tu mmg [panas terik, mgkn cuaca tak OK kot..huu~

Hakeem ni good boy sblm ni, jrg menangis, bgn nangis time nak nyusu ikut time dia je, itu yg bila demam, pelik n kesian tengoknya..hu~

harap2 anak2 kita sihat selalu lepas ni..

demam Hakeem dh ok, cirit plak..alahai..~

mamalieyna said...

@~Siti Hajar~
Alhamdulillah Hakeem dh sihat dr demam skrg ni, cuma sehari je..tp cirit birit plak..kesian dia..huu~

mmg itu la yg merisaukan eina, tarik~ pernah tgk anak buat kena dedulu..mintak simpang dr berlaku lg~

mamalieyna said...

@Imah Dinor
itu yg snagat menakutkan dan mencemaskan tu..mintak simpang dr belaku lg..huu~

mamalieyna said...

@Salina@IbuAqil
thanks mendoakan~

alhamdulillah Hakeem dh baik dr demamnya..tp cirit plk..itulah kita sorang diri, tak pnh berhadapan keadaan mcm ni utk anak sndiri..mmg cemas loor..hu~

mamalieyna said...

@Izan Ishak
itula dia kecik sgt, itu yg risau sgt2..kesian n mmg fikir mcm2 ler..huu~

Alhamdulillah demam cuma sehari, tp cerry berry still ada ni..hrp cepat baik la..kesian tgknye..hu~

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@ADEEYA
Thanks Adeeya..akak pun pernah tgk jgk tp dulu tak ambik tau sgt apa ptt dibuat..hu~

mamalieyna said...

@::NureeN::
Thanks Nureen..alhamdulillah demam dh OK, cuma cirit birit la plak..huu~ hrp cepat la baik..

masa kena cucuk nurse sibuk membebel, tak ckp pun demam or tak, tp rasanya tak..sbb kalau akan demam, diorang akan kasi ubat..ntah ler..

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@eB ezrin
thanks eB..itulah apa nk baut lg, time tu dok sorang2, then, first time jd kan..mmg cemas, tau nangis je..hu~ apapun belajar dr pengalaman, hope takkan ebrlaku lg..Amin..

thanks mendoakan~

mamalieyna said...

@ct rahani
tahu jugak psl tu, tp tak jngka demam Hakeem boleh tinggi suhunya..dia kan kecik lg, igt demam biasa2 je..apapun berinagt la lepas ni..hu~

thanks mendoakan~

nieda said...

alhamdulillah, nasib baik tak kena tarik.. kwn nieda dulu anak dia 6bulan kena tarik.. doc ajar kt dia, bila kena tarik terus basahkn anak dgn air sampai dia menangis dan kena jumpa doc.. anak kwn nieda kena tahan wad masa tu.. doc cuma bagi pkai pampers je.
lagi satu eina, anak demam jgn letak towel kt kepala dia..nnti panas badan dia tak keluar

ch@ said...

naper kita tak sempat baca entry yg ni? haish! demam sebab inject dan tak dapat susu badan banyak kot kak. aie tak pula demam, tgk je la bdn dia cemana ek? get well soon hakeem dak encem. tido pun encem.

bintangku said...

Panas sgt tu, tu yg kene 'tarik'. Org kata sawan tarik. Bahaya, blh effect otak baby. Len kali kene spare ubat buntut tu. Klu panas sgt, masukkan ubat kat situ. Bdn dia tak blh pakaikan baju tebal @ selimut. Kene bagi panas bdn tu kuar, lap ngan tuala basah.

Huzaina Hashim said...

salam kenal...semoga Hakeem cepat sembuh..amin..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sian nye Hakeem..
paham macamana perasaan eina..lily pun pernah alami situasi yg sama..time tu Qis demam panas..tetiba pengsan..mata ternaik keatas..mulut dah senget..badan2 semua kejang..mmg menakutkan time tu...nasiblah time tu kat KG..klu mcm eina ni sendiri2..tak taulah nk buat apa...

sian hakeem..moga cepat sembuh sayang & ceria spt biasa..